HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

27 nemzet versenyzői feszülnek egymásnak a szombaton startoló Curling Európa-bajnokságon

2010.12.03. 12:00 :: GeoCucc

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lám, nem is kellett olyan túl sokat aludni az áprilisi férfi világbajnokság óta, hogy ismét megkezdődjön a curling-szezon. A hagyományok szerint ebben az évadban is az európai csapatok küzdelmével kezdődik a nemzetközi versengés, hogy aztán a tavaszi világeseményen búcsúzzunk az egyetlen téli taktikai sport legjobbjaitól.
 
Ezúttal a svájci Champéry-ben találkoznak a résztvevők, hogy december 4-e és 11-e között összemérjék erejüket. Mint azt már megszokhattuk, az Európa-bajnokság mezőnye igen népes, hiszen nem elég, hogy a férfi és női küzdelmeket is egy időben tartják, a „2. ligába” tartozó úgynevezett B csoportosok is ekkor lépnek pályára – habár ezúttal ők a szomszédos településen, Monthey-ben kaptak helyet – melynek tétje most is a legjobbak közé való feljutás, és ahol mindkét nemben a magyar csapat is képviselteti magát.
 
Az A csoportban a már tradicionális résztvevő nemzeteket láthatjuk, viszont némelyikük ismét nem a korábbi években megszokott felállással érkezett, így több új nevet is megismerhetünk majd, akik egyelőre kérdőjelként szerepelnek az erőviszonyok elemzésekor. De lássuk mindezt részletesebben…
 
A férfiaknál az egyik legnagyobb esélyes a felnőttek közé tavaly berobbanó, és máris címvédővé avanzsáló Niklas Edin által vezetett svéd csapat. Könnyű dolguk azonban a mezőny szokásos szorossága mellett a statisztikák miatt sincs: kétszer egymás után ugyanazzal a csapattal eddig csak a skótoknak sikerült nyerni – igaz, legutóbb pont a megelőző két évben tették ezt David Murdoch vezetésével.
 
És ha már a skótok: ők egy különlegesen összeválogatott csapattal érkeztek, ahol Murdochnak – az idei világbajnoksághoz hasonlóan – ismét csak a tartalékos szerep jutott. Helyettese, Hammy McMillian neve valószínűleg sokaknak ismeretlenül csenghet, hiszen az elmúlt nyolc évben hiányzott a nemzetközi porondról, pedig a ’90-es években ő volt az, aki öt kontinensbajnokságot is nyert, s ezzel nemes egyszerűséggel ő a legsikeresebb férfi skip az 1975 óta íródó európai tornák történetében. A csapat harmadikként dobó embere pedig az a David Smith lesz, aki legutóbb az idei vb-n képviselte Skóciát (akkor negyedikként), és két EB-címmel azért ő is rendelkezik, még a ’80-as évekből. Azért jó végre látni egy olyan sportot, amelyből 30 évesen még nem öregszenek ki a játékosok; curlingben sokkal hosszabb lehet egy-egy pályafutás. Való igaz, hogy itt a tapasztalat sokkal többet számíthat, mint a fiatalos lendület, de a sport viszonylagos ismeretlensége is hozzájárulhat ahhoz, hogy nem tolonganak százával, vagy legalábbis nem nyernek olyan hamar bebocsájtást a fiatalok a nemzeti válogatott kapuin.
 
Van még egy korábbi bajnok a mezőnyben, ő pedig a német Andy Kapp, aki legutoljára szintén csak a ’90-es években érezhette a győzelem ízét, az utóbbi időkben már inkább a középmezőnyt erősítik (persze a legjobb 10 csapat között), de 2008-ban azért még elcsíptek egy harmadik helyet. A potenciál tehát még mindig nem veszett ki belőlük.
 
Aztán ne menjünk el szó nélkül az örök másodikként beskatulyázott, végtelenül szimpatikus, és nem mellesleg egyedi nadrágkollekciót felvonultató norvégok mellett sem, akik az előző szezonban mindhárom világversenyükön érmesek lettek, s annak ellenére sem sokkal csúsztak le a világbajnoki trónról, hogy az egész esemény alatt nélkülözniük kellett a csapat húzóemberét, Thomas Ulsrudot. Ezúttal az alapösszeállításukkal érkeztek, tehát ismét minden adott ahhoz, hogy a végsőkig kitartsanak. Vajon ezúttal végre sikerül nekik?
 
A házigazda svájciak is egy kevésbé ismert együttessel neveztek Christof Schwaller vezetésével, ám ő volt az, aki a 2002-es olimpián bronz éremhez segítette a válogatottat. Itt lesznek még tovább az évek óta észrevétlen bútordarabként szolgáló franciák Thomas Dufourral, valamint a tavaly már bemutatkozó csehek is. Megjelenik azért egy újabb fiatal generáció is, hiszen a dánok a tavalyi junior bajnok Rasmus Stjernének szavaztak bizalmat. A mezőnyt két olyan csapat teszi teljessé, akik egy évvel korábban a B első két helyén végezve küzdötték fel magukat a legjobbak közé – az oroszok és a hollandok. Érdekes lesz majd figyelni, meg tudnak-e kapaszkodni az A csoportban, vagy az utolsó két hely valamelyikén végezve ismét visszacsúsznak a követők mezőnyébe.
 
A lányoknál hasonlóan kiszámíthatatlan küzdelem van kilátásban. Az előző bajnok ebben a mezőnyben is itt van, s a németek nem csak címvédésre készülnek, hanem a skip Andrea Schöpp arra is, hogy 24. EB-jelenlétével átvegye a „minden idők legtapasztaltabb játékosa” titulust a norvégok egykori kiválóságától, Dordbi Norbytól. A csapat összeállítása nagyjából változatlan, ám egy fiatal tehetséget ezúttal is kipróbálnak, hiszen ezúttal Imogen Lehmann fogja dobni a harmadik pár követ Melanie Robillard helyett.
 
Legnagyobb ellenfeleik egyikeként mindenképpen a svájciak tekinthetőek; a 2008-as bajnok Mirjam Otték tavaly is csak egy hajszállal maradtak alul a döntőben, idén pedig a hagyományosan lelkes hazai szurkolók hangja talán még némi jótékony hatást is gyakorolhat teljesítményükre.
 
A végső győzelemre legnagyobb eséllyel pályázók közé a skót hölgyeket kötelező még besorolni. Emlékezetes: a 20 életévével még mindig pofátlanul fiatal Eve Muirhead csak egy jégen maradt törmeléken irányt változtató köve miatt veszítette el az esélyt, hogy legyőzze Schöppéket a legutóbbi világbajnokságon. Drámai lezárás volt. A tavaly berobbant négyesnek már nem kell bizonyítania, hogy mi keresnivalójuk is van a legjobbak között, egy végső győzelem azonban nagyban hozzájárulna a tavaszi csalódás feledtetéséhez, és talán a jövőbeni még nagyobb sikerekhez is.
 
Bármikor meglepetést okozhatnak azonban a tejfel szőke Linn Githmark által vezényelt, egyre jobban összeforró norvégok, és (akik ezt már egyszer meg is tették) a 2006-ban váratlanul a dobogó legfelső fokára katapultáló oroszok is. Némi megnyugvást jelenthet azonban az ellenfeleknek, hogy az elmúlt évtizedben a különböző bajnokságokat halomra nyerő Anette Norberg és csapata nem lesz jelen, helyüket egy fiatal négyes vette át (de talán nem végleg) Stina Viktorsson skippelésével.
 
A dánok is új együttessel állnak rajthoz, miután a korábbi években megismert Dupont-testvérek által fémjelzett csapat nem hozott áttörést, ugyanis néhány jó eredményük mellett legendásan képesek voltak olykor a legjobb helyzetből is a legrosszabbat kihozni. A finnek előzetesen ugyan nincsenek a végső esélyesek között, csakúgy, mint a B csoportból felkerülő hollandok (igen, a nőknél is) és lettek sem.
 
Néha azért majd a B csoportosok eredményeire is érdemes lesz vetnünk egy-egy pillantást, ahol a férfiaknál 16, a nőknél pedig 10 csapat küzd a feljebbjutást jelentő első kettő helyért, ahol a győztes ráadásul a világbajnoki szereplésért zajló rájátszásban is részt vehet. A második liga csapatai között olykor nagyobb tudásbeli különbségek is kirajzolódnak, tehát itt is megvannak az egyértelmű esélyesek, akik közül mindig az A csoportból visszacsúszó két együttes jelenti a legnagyobb fenyegetést. A magyarok mindkét mezőnyben helyt állnak, és tavaly nem sokkal csúsztak le egy kiemelkedő eredményről. A férfi csapat konkrétan a harmadik helyet szerezte meg a hollandok és az oroszok mögött, tehát csak egy hellyel csúsztak le az A csoportba való feljutásról. Egyik alapemberüket, Belleli Lajos tavaly már megismerhette a magyar közönség a tévéközvetítések szakértőjeként. Ráadásul a csapat edzője az a Reiner Schöpp, aki a német női válogatott útját is egyengeti, tehát szakértelemben sincsen már hiány. A magyar lányok nem sokkal maradtak le 2009-ben a legjobb négy közé jutásról, de idén ismét megpróbálhatják. Talán nem sokan tudják, de a médiában más oldaláról már jól ismert Béres Alexandra is a válogatott tagja, s harmadik emberként játszik. Sok sikert nekik!
 
A szombaton kezdődő, és egy héten át tartó Európa-bajnokságról természetesen igyekszünk majd beszámolni blogunkon.
 
A csapatok összeállításai: 
 

 

 
 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: előzetes curling

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr122486218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása