HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

A hétvégén a síugrásé lesz a főszerep, indul a GP!

2010.08.07. 13:32 :: zbigniew

 

Szűk félévnyi szünet után ismét beindul a „nagyüzem” a síugrás világában, hétvégén az elmúlt tíz évhez hasonlóan ezúttal is a németországi Hinterzarten lesz a Grand Prix-sorozat nyitóversenyének házigazdája!

Noha nemrég a 2010/11-es síugró szezon már elindult a Kontinentális és FIS Kupa rajtolásával, azért a síugrás krémje igazán csak most kezdi el az idényt! A Grand Prix 17. kiírása tartogat számunkra pár újdonságot, de előbb essen pár szó eme versenysorozat lényegéről, talán vannak olyan síugrást szerető sportbarátok, akik csak most kapcsolódnak be eme gyönyörű és izgalmas, időnként az időjárásnak igencsak kiszolgáltatott sportág rejtelmeibe!

A nyári edzéseket és versenyeket műanyagborítású sáncon valósítják meg, hogy hó hiányában akár nyár közepén is használható legyen. A sánc puklijától (sáncasztal alatti résztől) egészen a kifutózónáig gyékényszőnyeg van elhelyezve, mely polipropilén rostcsomókat tartalmaz. Használat közben a sáncot időnként locsolják, ezen nedvesen remekül csúszik a sí! A sánc nyomvonala sűrű porcelánbetétet tartalmaz, mely siklóképes anyaggal van burkolva (szintén nedvesen használják a nyomvonalat)!

 

Nyári bajnokságot 1994 óta rendeznek, melyen az első kiírást az idei szezon korelnöke, az októberben 40. születésnapját ünneplő Takanobu Okabe nyerte meg, az akkor még 3 helyszínből (Hinterzarten, Predazzo, Stams) álló versenyeken mattolva a mezőnyt! Az elmúlt évek során egyre bővült a verseny helyszínek száma és rangos kupává nőtte ki magát! A legtöbb síugró komolyan veszi a nyári versenyeket, hiszen kiváló lehetőséget nyújt nekik a téli Vk szezon felkészülésére! Csak jelzésértékű, hogy az elmúlt 5 GP-n diadalmaskodó ugró a VK kristálygömbnek is örülhetett a szezon végén! 
A Nemzetközi Síszövetség (FIS) szakemberei által bevezetni kivánt új szabályok tesztelésére is kiválóan alkalmas a versenysorozat! Épp tavaly teszteltek két új szabályt, melyeket a FIS idei antalyai kongresszusán már véglegesítettek is! Ez azt jelenti, hogy mind a szélkompenzáció, mind a beülőváltoztatás szabályait már a hétvégén és innentől kezdve minden egyes versenyen (beleértve a téli Vk szezont és az osló-i északi sí-VB-t is) alkalmazni fogják! Módosítás történt a BMI-(testtömegindex) szabályzást illetően is, mely meghatározza, hogy egy ugrónak minimálisan mekkora testsúlyt kell elérnie! A BMI-érték felső határát kitolták fél%-kal (20.00-ról 20.50-re), ami azt jelenti pl. Ammann esetében, hogy vagy 5 cm-rel rövidebb léccel ugrik (ezt tenné lehetővé számára azonos súly mellett ez a módosítás) vagy ha ugyanazzal a léccel ugrik, mint korábban, akkor mindenképp másfél kg-ot kell híznia! Az alsó határ 17.75 maradt!
 
2006-tól a GP-n belül – a Négysáncverseny mintájára – külön versenyt is rendeznek 4 Nemzet Grand Prix néven, melyet négy állandó, de különböző nemzetiségű sáncokon bonyolítanak le. Ezek a helyszínek: Hinterzarten (GER), Pragelato (ITA), Courchevel (FRA) és Einsiedeln (SUI). A 4 Nemzet GP történetében most először kellett törölni egy helyszínt, mégpedig  Pragelatót, a hivatalos verzió szerint financiális gondok merültek fel az olasz helyszínt illetően, így idén 3 versenyen dől majd el a Kupa sorsa (tavaly a svájci Simon Ammann nyerte meg, miképpen a teljes sorozatot is.)! Idén új helyszínként debütál a GP-n a cseh libereci Jested (HS134) és a lengyel wislai Malinka (HS134) sáncok, mely utóbbi stadionja a város leghíresebb szülötte, Adam Malysz nevét viseli! A nemrég újjáépült wislai sánc meglepetésre a nagy vetélytárs, Zakopanét ütötte ki a nyeregből a GP-rendezést illetően! A jelen esetben 3 Nemzet GP-re rövidült kupa győztesét a 3 versenyen elért pontszámok összege határozza meg, az összetett verseny után pedig a győztes egy mountainbike kerékpárral lesz gazdagabb! Az eddigi 16 szezon alatt 12-en szereztek GP-serleget, közülük a legtöbbel a lengyelek legnagyobb ásza, Adam Malysz büszkélkedhet, aki eddig 3-szor (2001, ’04, ’06) hódította el a trófeát!   
 
A mai, hinterzarteni csapat- illetve a holnapi egyéni versenyen többek közt láthatjuk majd a Vancouverben duplázó (összeségében 4 egyéni olimpiai aranyat magáénak tudható), összetett VK-győztes és tavalyi GP-címvédő Simon Ammannt, a lengyelek újból és újból megújúlni tudó nemzeti hősét, a 2-szeres olimpiai ezüstérmes és GP-rekorder Adam Malyszt és nem utolsó sorban a tavalyelőtti búcsúja után Négysánc-ezüsttel visszatérő, s év eleji sérüléséből remélhetőleg teljesen felépült finn ikont, Janne Ahonent (ő Hinterzarten után kihagy majd pár versenyt, hazautazik Finnországba, ott folytatja tovább a felkészülést)! S akiket sajnos nélkülöznünk kell egy darabig: a finn Happonen és az orosz Vassiliev (akik jelenleg műtött térdük után rehabilitációs kezelésen vesznek részt), a fergeteges Kontinentális Kupa-(COC)nyitányt produkáló lengyel Stocht (aki éppen ma nősül), valamint a legutóbb két COC-győzelmet szerző cseh Janda és az osztrákok majdhogynem komplett „A”-kerete (Schlierenzauer, Loitzl, Kofler, Koch), ők mindannyian legközelebb Wislában fognak rajthoz állni!   
 
A holt szezonban jó pár edzőcsere is történt néhány nemzet élén, az első változás az oroszok háza táján esett meg még az év elején! Akkor az olimpia ideje alatt küldték el a német Wolfgang Steiert-et, Hannawald egykori személyi trénerét, akinek menesztését a csapat gyenge olimpiai szereplésével magyarázták az Orosz Síszövetségben. Jelenleg viszont még mindig nincs meg az utódja, korábbi hírforrások szerint egy ismert finn szakemberrel folynak a tárgyalások. Egyelőre a Szövetség alelnöke, Alexandr Svyatov készítette fel a csapatot Hinterzartenre. A kanadai csapat élére Gregor Linsig került a lengyel Tadeusz Bafia helyett, míg a franciáktól távozó Pekka Niemelä honfitársától,a finn csapattól elköszönő Janne Väätäinen-től vette át a stafétabotot. A franciák házuk táján néztek szét, s Julien Eybert Guillon-nal pótolták a távozó finn szakembert. A japánoknál hosszú évek munkáját köszönték meg a szintén finn, egykori Négysáncverseny-győztes Kari Ylianttila-nak és olyan hajdani neves ugrókból álló szakmai team vette át a japán nemzeti csapat működését, mint Masahiko Harada, Hideharu Miyahira, Hiroya Saito és Kenji Suda. A csapatot ennek ellenére Tomoharu Yokokawa irányítja majd. Az amerikaiaknál is történt változás, ott a német Jochen Danneberg tette át székhelyét Hollandiába, megüresedett helyét pedig a Clint Jones-Casey Colby kettős vette át!

 

És végül mindenképp szót kell ejteni az új szabályokról egy kicsit bővebben is! Az egyik a szélkompenzáció, melynek lényege, hogy a versenyzők, amikor jönnek a nekifutón különböző szélviszonyokkal szembesülnek. A korábbi versenyeken sokszor volt olyan, hogy valaki előnyösebb helyzetbe került, ezt próbálják a szélkompenzációval kiszűrni, azáltal, hogy mérik a szelet és ezzel a szélértékkel korrigálják a pontszámot! Tehát adott esetben ha valakinek nagyon előnyös szembeszele van, akkor a pontszámából levonnak, ha valakinek nagyon erős hátszele van hirtelen, akkor az plusz pontokat fog kapni! A távolság alapján saccolható sorrendet ez akár jelentősen fel is boríthatja! Az elmúlt szezonokban sok olyan verseny volt, amikor menet közben megváltoztak az időjárási körülmények és emiatt kellett módosítani a beülőt és abban az esetben, ha a beülő módosult, akkor az addig leugrott versenyzőknek újra kellett ugraniuk. Volt olyan verseny, ahol pl. lejöttek 27-en, aztán akkora szembeszél jött a sáncon, hogy nem merte elengedni a zsűri a maradék 3 versenyzőt és újra kellett ugrani az egész mezőnynek! Ez egyrészt a televiziós közvetítéseket nyújtotta meg, másrészt a versenyzők szempontjából sem volt túl jó megoldás, hiszen újra föl kellett mindenkinek menni felkészülni! Idén erre a beülőváltoztatás szabálya lesz a megoldás a FIS szakemberei, többek között Walter Hofer versenyigazgató szerint, ugyanis lesz lehetőség menet közben a beülőt változtatni, ebben az esetben lesz egy pontszám, amivel szintén korrigálják a versenyző teljesítményét. Meg van adva, hogy egy beülőnyi változtatás hány pontot jelent, így gyakorlatilag nem lesznek olyan hosszúra nyúlt versenyek, mint korábban számos alkalommal megtörtént. Az edzők ennek a szabálynak a következtében egyébként saját szakállukra módosíthatják a beülőt, de csak lefelé! Tehát ha a zsűri pl.meghatározza a 10-es beülőt, elvileg mindenki a 10-esből ugorhat, de föntebb nem mehet magától. Ha az edző azt mondja saját versenyzőjének, hogy jöjjön le a 9-es vagy 8-as beülőből, erre van lehetősége és joga! A kompenzációs értéket, ami a beülőnél számít minden egyes sáncra külön-külön kalkulálták ki, hiszen minden sáncnak más és más a karakterisztikája, más a különbség két beülő között és ezért minden egyes sáncra kiszámoltak egy matematikai formulát, de ennek a végeredményét csak a pontszámból látjuk már meg!

Szkeptikus véleményből már a tavalyi VK szezon alatt jó néhány alkalommal bevezetésre került versenyek után sem volt hiány az új rendszer kapcsán, hiszen így akár a versenyzők és síugrók taktikája határozhatja majd meg a végeredményt, valamint olyan versenyző is megnyerheti a versenyt, aki messze nem a legnagyobb távolságot érte el! Az osztrákok klasszisának, Gregor Schlierenzauernek egy korábbi nyilatkozata szerint: „Az nyerje a versenyt, aki a show-t csinálja a közönségnek és aki a legmesszebbre ugrik!”       

Milyen igaza van…!

Szólj hozzá!

Címkék: előzetes síugrás nyárigp

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr22205500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása