HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Kanada ismét nem engedte ki kezéből a csoportelsőséget

2010.03.26. 19:27 :: GeoCucc

 

Tizenegy mérkőzés van máris minden csapat háta mögött a kanadai női curling világbajnokságon, ami a 12 fős mezőny tükrében nem jelent mást, mint hogy a hölgyek máris maguk mögött tudhatják a csoportköröket, miután 6 nap alatt 66 mérkőzést bonyolítottak le.

Ne színleljük a meglepettséget, felesleges. Idén nemzetközi curlingversenyen még nem láthattuk Kanadát a csoport tetejétől eltérő pozícóban, hiszen az olimpián is mind a nők, mind pedig a férfiak mezőnyében pontosan ott végeztek. Jennifer Joneséknak ugyan nem sikerült megtartaniuk 100%-os mutatójukat, hiszen szerdán extra end után egyetlen ponttal kikaptak a németektől, de vezető helyüket még így sem veszélyeztette senki, mivel legközelebbi követőik is már három vereséget számláltak az összesítésnél. A második helyre éppen az őket legyőző Európa-bajnokok, a szenzációs hajrát bemutató Andrea Schöppék zárkóztak fel, s így egyenes ágon, már a döntőbe jutásért játszhatják egymással a visszavágót. Nem hajráztak viszont ilyen jól a skótok, akik még az utolsó nap előtt is Kanadával holtversenyben álltak az élen, ám a két hátramaradt meccsükön előbb nem várt módon Oroszországtól, majd pedig a házigazdáktól is kikaptak, s végül a németekkel azonos győzelmi aránnyal az egymás elleni - számukra szintén kedvezőtlen - eredmény miatt szorultak a harmadik helyre. Habár így eggyel több meccs játszására kényszerülnek, mégsem csalódást keltő ez az erősen kezdő skótok számára, hiszen hazájuk curlingsikerei az utóbbi években rendszeresen a férfi csapatuknak voltak köszönhetőek. A még mindig csak 19 éves, többszörös junior bajnok Eve Muirhead által skippelt új női alakulat úgy tűnik, végre összeforrt, s az EB-n elért 6. valamint az olimpián megszerzett 7. helyezés után végre a legjobbak közé verekedték magukat.

Ellenfelük kilétéről - mint a curlingben az ilyenkor sokszor előfordul - még nem lehet tudni, hiszen az igen gyakori holtverseny alakult ki az utolsó továbbjutó helyen, s ahogy a sportszabályzat ilyen esetekre előírja, az úgynevezett tiebreak hivatott eldönteni a negyedik pozíció sorsát. Ezt a mérkőzést Svédország és az Egyesült Államok csapata fogja vívni a mai versenynap folyamán, s a győztes lesz az, aki megközdhet Skóciával azért, hogy aztán egyikük megküzdhessen a döntőbe jutásért, hogy aztán megküzdhessen a végső diadalért. Nem ez a legegyszerűbb útvonal, az már látszik.

A további helyeken: A mindig kiismerhetetlen Dánia végzett hatodikként 6:5-ös aránnyal. A két Jensen és a két Dupont lány szokás szerint ezúttal is aratott fölényes, nem várt győzelmeket, például amikor 10:3-ra átgyalogoltak a németeken, de szenvedtek szintén nem várt, és elkerülhető vereségeket is, például az oroszok ellen. Néhány kötelező győzelmet csak kínkeservesen húztak be, de emellett ők aratták a bajnokság eddigi legnagyobb arányú diadalát is, amikor 13:1-re curlingezték le a jégről újonc letteket. A dánoktól sosem tudhatjuk, mit várhatunk, de ami nagyobb baj, néha úgy tűnik, ezt már ők maguk sem tudják.

Velük azonos eredménnyel zárt a szörnyen indító Kína, akik figyelembe véve, hogy három vereséggel kezdték a tornát, végtére is boldogok lehetnek, hogy a tizenegy meccsből többet sikerült megnyerniük, mint amennyit nem. Persze az uralkodó világbajnoktól, és olimpiai bronzérmestől azért ennél joggal várhattunk volna többet, de hát rossz periódusa mindenkinek lehet, és ez alól - most bizonyosságot nyert - Wang Bingyuék sem képeznek kivételt.

A tabella második felében tanyáznak még a Sidorova személyében skipet cserélő oroszok, a tarka nadrágjukkal divatot teremtő, közönségkedvenc norvégok, valamint az új csapatukkal nem igazán remeklő svájciak is. A lista végén a most debütáló lettek zártak mindössze egyetlen győzelemmel, mely egypontos sikert az Egyesült Államok csapata ellen szereztek. És lám, Erika Brownék most verhetik is miatta a fejüket a jégbe, hiszen enélkül  a vereség nélkül már biztos résztvevői lehetnének a legjobb négy küzdelmeinek.

A csoport végeredménye tehát:

 

Csapat Skip győzelem vereség
Kanada Jennifer Jones  10 1
Németország Andrea Schöpp  8 3
Skócia Eve Muirhead  8 3
Svédország Cecilia Östlund  7 4
USA Erika Brown  7 4
Dánia Angelina Jensen  6 5
Kína Wang Bingyu 6 5
Oroszország Anna Sidorova  5 6
Norvégia Linn Githmark  3 8
Svájc Binia Feltscher  3 8
Japán  Moe Meguro  2 9
Lettország Iveta Staša-Šaršune 1 10

 

Persze a végeredmény szóval itt mindig óvatosan kell bánni. A tiebreaket tehát az USA és Svédország játssza (előző meccsükön 9:5-ös svéd győzelem született), és a nyertes lesz a kihívója Eve Muirhead csapatának. A másik ágon Kanada és Németország csap össze (a csoportban 7:8), amely küzdelem győztese a döntőben, vesztese pedig a második esélynek is nevezett rájátszásban találja majd magát.

Ezen mérkőzések alakulásáról a holnapi nap folyamán beszámolunk.

Minden találkozó részletes eredménye megtekinthető az alábbi linken.

Szólj hozzá!

Címkék: curling

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr681871373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása