HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Kialakultak az elődöntők párosításai curlingben - majdnem

2010.02.24. 14:00 :: GeoCucc

Egy hét elteltével máris kilenc mérkőzés van a férfi és a női curling mezőny háta mögött, ami egyben a kimerítő csoportkörök végét is jelenti számukra. A legjobb négy-négy csapat tovább folytathatja a küzdelmeket, immár az érmekért, s számukra is már csak két meccs van hátra az idei olimpiából. Tekintsük át, kik lesznek a következő napok főszereplői.

 

Nők:

Óriási svájci feltámadással végül papírforma eredmény született - talán ezzel a mondattal lehet a legjobban összefoglalni a küzdelmek második részének eseményeit. Persze mi nem ragadunk le ennyinél...

Habár félidőben még Kanada és Svédország csapata is száz százalékos győzelmi aránnyal állt az élen, végül senkinek sem sikerült veretlenül zárnia a csoportmérkőzéseket. Vezető helyét azonban meg tudta tartani ez a két együttes, méghozzá nem nagy meglepetést, de annál nagyobb hazai ujjongást okozva a házigazdák vezényletével. A hétfői svéd-kanadai rangadót is utóbbiak nyerték, méghozzá meggyőző, 6:2-es különbséggel. Anette Norbergék a vesztesként elhagyott meccsek sorát nem úszták meg ennyivel, hiszen emellett egy egészen elképesztően alakuló mérkőzésen 10:1-re sikerült kikapniuk a mindössze három győzelmet begyűjtő, és végül a gyatra "gólarányuk" miatt a csoportban csak 9. helyen záró oroszoktól. Azon a találkozón mintha nem is ezt a svéd csapatot láttuk volna, a skandinávoknak szinte semmi nem sikerült, Norberg utolsó kövei rendre célt tévesztettek, így Privivkováék sorozatban lopták el az endeket. A címvédőknek viszont hamar sikerült túltenniük magukat ezen a mélyponton, és két vereséggel végül a második helyen végeztek a tabellán. Eközben Kanada a világbajnok kínaiaktól kapott ki hosszabbításban 6:5-re, de még ez is bőven belefért Cheryl Bernardéknak (a képen) a csoportelsőség megőrzéséhez. A harmadik helyen az említett kínaiak végeztek, a Wang Bingyu által írányított ázsiaiak a britektől, az oroszoktól és a svédektől elszenvedett vereség után landoltak továbbjutó helyen.

S hogy ki csípte el a 4. pozíciót? Emlékszünk, hogy a félidei összefoglalóban a svájciak a csoport végén tanyáztak, miután sikerült három vereséggel kezdeniük az olimpiát? Nos, mint akkor is említettem, valóban érdemes volt rájuk figyelni, hiszen bebizonyították, hogy korai volt az első fordulók után máris a temetésüket szervezni. A négy éve ezüstérmes alpesi lányok nem kevesebb, mint hat zsinórban szerzett győzelmüknek köszönhetően lépésről lépésre meneteltek fel a tabellán, míg végül, habár rögös utat választva, mégis bőségesnek mondható előnnyel befutottak az utolsó továbbjutó pozícióban.

A pár napja még szintén formájukon kívül teljesítő dánok (bár az ő esetük már tényleg reménytelennek tűnt) a svájciakhoz hasonló hajrát mutatva végül befutottak az ötödik helyre, ám kettővel kevesebb győzelmet szereztek mint Mirjam Otték, így számukra a továbbjutás esélye már korábban elszállt, mintsem a csoportban elfoglalt helyük mutatná.

A friss európa bajnok, és összességében azért végig jól játszó németek, akár csak a sokáig a tűz közelében lévő japánok végül csak három győzelmet szereztek, így számukra csalódással ért véget az olimpia, s máris átfordíthatják figyelmüket a hamarosan startoló világbajnokságra.

A csoport végeredménye:

 

Helyezés Csapat győzelem vereség
1 Kanada 8 1
2 Svédország 7 2
3 Kína 6 3
4 Svájc 6 3
5 Dánia 4 5
6 Németország 3 6
7 Nagy-Britannia 3 6
8 Japán 3 6
9 Oroszország 3 6
10 USA 2 7

 

Az alábbi linken kitűnő statisztikák találhatók a megnyert és elvesztett endek illetve pontok tekintetében, továbbá az összes mérkőzés eredménye áttekinthető.

A csapatok ma pihenőnapot kaptak, így az elődöntők csütörtökön zajlanak a következő párosítás szerint (zárójelben a csoportkörben játszott mérkőzésük eredménye, ami inkább érdekesség, mint mérvadó):

Kanada - Svájc  (5:4)

Svédország - Kína  (6:4)

 

Férfiak:

Kevin Martinék továbbra sem találnak legyőzőre - bár nem mintha keresnének ilyet. A csoportköröket 100%-os győzelmi aránnyal, 75 általuk, és mindössze 36 ellenfeleik által szerzett ponttal toronymagasan végeztek a csoport élén. Eközben három alkalommal 7, további két esetben pedig 5 pontos megsemmisítő győzelmet mértek ellenfelükre, és csak két alkalom volt, amikor mindössze egyetlen pont döntött a javukra: a norvégok és a britek ellen. Nem véletlen, hogy ez a két csapat is a legjobbak között zárt a tabellán. A Thomas Ulsrud által irányított norvégok ezen kívül még csak egyszer szenvedtek vereséget - a svédekkel szemben, - így magabiztosan, a házigazdák legnagyobb kihívójaként a második helyről várhatják a folytatást. A harmadik helyen a szintén végig meggyőzően szereplő, hat győzelmet összesöprögető svájciak jutottak tovább, akiknek az EB ezüst után ezúttal is jó kilátásaik vannak egy újabb érem megszerzésére.

Az utolsó továbblépő kiléte - mint az a curlingben gyakran lenni szokott - nem dőlt el közvetlenül a csoportfordulók után. Ugyanis ha több csapat azonos győzelem-verség aránnyal áll a továbbjutás és a kiesés határán, kapnak egy újabb esélyt, hogy döntésre vigyék a dolgot, ahelyett, hogy a rangsorban az egymás elleni eredményt vagy a "gólarányt" vennék figyelembe, így próbálva a lehető legreálisabban eldönteni a továbbjutás sorsát. Ez esetben a svédek és a britek jártak így egyaránt 5 győzelemmel és 4 vereséggel, így ma még egy pótmérkőzés vár rájuk. Előző találkozójukon a svédek nyertek 6:4 arányban, de mint tudjuk, a curlingben bárki bárkit megverhet, két hasonlóan erős csapat esetében pedig ez különösen így van.

Éppen lecsúszva erről a lehetőségről, 6 helyen zárt a német együttes. Andy Kappék hiába arattak néhány szép győzelmet - többek között Svájcot is megverve, - kulcsmérkőzéseiket a legnagyobb esélyesek ellen rendre elveszítve, végül mindössze négy győzelemmel zárták a küzdelmet, akár csak a női válogatottjuk, így ugyanazzal a repülőjárattal utazhatnak is haza. A csoportot - akár csak a hölgyeknél - az amerikaiak zárják, akik - akár csak a hölgyek - 2:7-es irígylésre méltatlan aránnyal búcsúzhattak a curlingpályáktól. Az Egyesült Államoknak, ha itt nem is demonstráltak mindent elsöprő erőt, szégyenkeznivalójuk az olimpián nem lehet, hiszen jelenleg is vezetik az éremtáblázatot, és habár a férfi curlingeseik Torinóban még bronz éremig jutottak, aligha fog majd ennek a medálnak a hiánya feltűnni a jenkik számára a hétvégi összesítésben.

A csoport (vég)eredménye:

 

Helyezés Csapat győzelem vereség
1 Kanada 9 0
2 Norvégia 7 2
3 Svájc 6 3
4 Svédország 5 4
4 Nagy-Britannia 5 4
6 Németország 4 5
7 Franciaország 3 6
8 Kína 2 7
9 Dánia 2 7
10 USA 2 7


A hölgyekéhez hasonló statisztikák esetükben is elérhetőek.

Az elődöntőkre a férfiaknál is csütörtökön kerül sor, ám a párosok kiléte majd csak a mai svéd-brit rájátszás után lesz ismert. Amit biztosan tudunk:

Kanada - Svédország vagy Nagy-Britannia

Norvágia - Svájc (csoportmérkőzésük eredménye: 7:4)

 

A norvégok kitűnő szereplésük mellett kockás nadrágukkal keltenek feltűnést. Itt éppen Thomas Ulsrud engedi el kövét.

Szólj hozzá!

Címkék: olimpia curling curling olimpia

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr791786629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása