HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Német és norvég győzelem a sprintváltók küzdelmeiben!

2010.02.23. 02:20 :: Dave985

 


 
 
18 váltó szállt harcba a hölgyeknél az aranyéremért, két darab 9 csapatos elődöntő volt hivatott dönteni a fináléba jutásról. Az elsőben nem kis meglepetésre a Karine Laurent Philippot és Laure Barthelemy alkotta francia páros lehajrázta az olaszokat és a németeket, ők hárman automatikusan továbbjutottak. Az utánuk beérkező lengyel, orosz, finn, japán váltónak azonban izgulnia kellett, figyelni a második elődöntő időeredményeit, ugyanis a legjobb 3-3 csapat mögött a 4 legerősebb idő tulajdonosa is elindulhatott a 10 fős döntőben.

Charlotte Kalla és Ana Haag nem bízott semmit a véletlenre, alaposan elverték a mezőnyt. A svéd lányok 18:35-ös ideje majd 8 másodperccel gyorsabb volt, mint az első futam győzteséé. Mögöttük azonban igen nagy szakadék alakult ki: a norvégok és az amerikaiak jócskán lemaradva érkeztek be második illetve harmadik helyen, negyediken pedig a hazaiak futója, Sara Renner végzett, idejük épphogy elég volt a döntőbe jutáshoz. A másik három "lucky looser" az első elődöntőben futó lengyel, orosz és finn csapat lett.

Magyar idő szerint este 10 órakor dördült el a startpisztoly, és a legjobb 10 női sprintváltó nekivágott a 6x1.4km-es távnak. Charlotte Kalla azonnal az élre állt és komoly tempót diktált, őt az olasz Magda Genuin követte. A franciák első embere, Laurent Philippot megbotlott ugyan, de szerencséjére vissza tudott még állni a mezőny végére. Kalla nem viccelt, már a kör felénél szétszakította a sort,és a stadionba érve tisztán vezetett, 3másodperc előnnyel indította el Ana Haagot. Mögötte az olaszok, németek, finnek haladtak, 2 másodperccel őket követve pedig az orosz és kanadai csapat.
Claudia Nytsad révén az üldözők utolérték Haagot, és felért Natalja Korosztyeleva is, így 5 fősre bővült az élboly.

A harmadik körben Kalla megint gyilkos tempóba kezdett, de Evi Sachenbacher vele tudott menni. Kicsit leszakadva jött Ritta Lisa Roponen és Irina Hazova, valamint Magda Genuin. A váltáshoz 3mp előnnyel ért a svéd-német kettős.

A negyedik körben Arianna Follis felért rájuk, a stadionban pedig már Korosztyeleva is csatlakozott. Utolsó körét kezdte Charlotte Kalla és hatalmas lendülettel vetette bele magát, de szorosan a nyomában jött Sachenbacher, egy centire sem engedte elszakadni. Meglepetésre az eddig jobbára le-felliftező oroszok első embere, Irina Hazova is képes volt velük menni, Genuinnak viszont apró gondja támadt az irammal. A kör végére a svéd, német, orosz csapat teljesen együtt váltott, az olaszok 4 másodperccel lemaradva. Befutójuk, Arianna Follis mindent megpróbált, hogy felérjen az élbolyra, de Ana Haag a pálya feléig olyan sebességgel síelt, hogy lehetetlen volt. Nystad tudott csak vele menni, Korosztyeleva pár méterrel lemaradt. Follis a stadionba érve már feladta az üldözést, így Korosztyeleva senkitől sem zavartatva ért be harmadikként. Az aranyért Nystad és Haag meccseltek. A svéd vezette fel a hajrát, de a németek kiválósága az utolsó 150 méteren állva hagyta, fantasztikus befutóval megszerezte a  német sífutó-válogatott első aranyérmét.
 
 

Hely

Versenyző

Ország

Idő

1

Evi Sachenbacher-Stehle/ Claudia Nystad

Németország

18:03,7

2

Charlotte Kalla/ Anna Haag

Svédország

+ 0,6

3

Irina Hazova/ Natalia Koroszteleva

Oroszország

+ 4,0

4

Magda Genuin/ Arianna Follis

Olaszország

+ 10,5

5

Astrid Uhrenholdt Jacobsen/ Celine Brun-Lie

Norvégia

+ 29,1

6

Caitlin Compton/ Kikkan Randall

 

USA

+ 47,9

CSD

 

 


A férfiak küzdelmeit 21 váltó részvételével rendezték, egy 11 és egy 10 fős előfutamban elosztva őket. Természetesen, ahogyan a hölgyeknél, itt is a 3-3 leggyorsabb, illetve a 4 legjobb időt elérő szerencsés vesztes kerülhetett döntőbe.

Az első elődöntő szenzációs befutót hozott, a csehek nyerték végül az amerikaiak, a franciák, az olaszok és a kazahok előtt, Tempójuk elég jónak látszott ahhoz, hogy mind az öten nyugodtak legyenek a továbbjutást illetően. Bombameglepetésre viszont ebből a csoportból kiesett a svédek nagy reményekkel induló párosa. Marcus Hellner és Teodor Peterson végül 23 másodperccel lemaradva a 8. helyen ért célba, így búcsúzott a további küzdelmektől.

A  második selejtezőfutamban összecsapott a szám két nagy favoritja, az Öysten Pettersen-Petter Northug alkotta norvég, és a Nyikolaj Moruilovval, Alekszej Petuhovval felálló orosz csapat, Utóbbiak győzelmével. Petuhov meglépett az utolsó emelkedőn, és a végén senkitől sem zavartatva ért célba, mögötte Northug végzett másodikként, Axerl Teichmann pedig behozta a németeket a harmadik, még fix továbbjutó pozícióban. De nem szomorkodhatott a velük egy csoportban beérkező finn és kanadai váltó sem, idővel bejutottak a fináléba.


Hat 1.6km-es kör várt a férfi sprintváltó döntőjének résztvevőire. A startot követően Nyikolaj Morilov állt az élre, de az első kör tempóját később a kanadai Devon Kershaw és az amerikai Torin Koos diktálta. Nagyon megfontoltan haladtak a versenyzők, mindenki a végére tartalékolt. A második embereknél sem történt akció továbbra is tízen haladtak teljesen együtt. A harmadikban Vincent Vittoz révén a franciák indultak meg először szorosan a nyomában igyekezett Timn Tscharnke és Nyikolaj Csebotkó révén a német és kazah csapat is. az oroszok és a norvégok egymásra figyelve jöttek a negyedik-ötödik helyen.

Elérkeztünk az ötödik körhöz, itt már menni kellett, nem lehetett tovább taktikázni. A kanadai Kershaw volt az első akció főszereplője, de a német Tscharnke jól reagált, és a kör végéhez érve jelentős előnyre tett szert! Mintegy 4 másodperc előnnyel indíthatta el Axel Teichmannt, Egy bolyban érkeztek a norvégok, oroszok, kanadaiak, csehek és a kazahok az üldözők szerepében.
800méterhez érve robbantott Northug és méterről-méterre közelebb ért a némethez. Petuhov igyekezett vele menni, a stadionhoz érve hárman egyszerre vitték be az utolsó kanyart. Petter Northug itt begyújtotta szokásos - az olimpián először látott- rakétáit és meglépett Teichmanntól, az orosznak nem volt ereje ritmust váltani. A célegyenesben maradt ez a sorrend, Northug megszerezte hőn áhított első olimpiai aranyérmét, Teichmann ezüsttel gazdagította a németek és saját eddigi éremkollekcióját, Petuhov pedig bronzérmes pozícióban hozta be a 4 éve Torinóban is ugyanitt végző orosz váltót.


Northugéknak két napjuk lesz kipihenni az ünneplés utóhatásait, ugyanis február 24-én fontos feladat vár rá a norvégok 4x10km-es váltójában is, mellyel mondani sem kell, a verseny legnagyobb esélyesnek számítanak.



Hely

Versenyző

Ország

Idő

1

ØysteinPettersen/ Petter Northug

Norvégia

19:01,0

2

Tim Tscharnke/ Axel Teichmann

Németország

+ 1,3

3

Nyikolaj Morilov/ Alexej Petuhov

Oroszország

+ 1,5

4

Devon Kershaw/ Alex Harvey

Kanada

+ 6,3

5

Nyikolaj Csebotko/ Alexei Poltaranin

Kazahsztán

+ 6,5

6

Dušan Kožišek/ Martin Koukal

 

Csehország

+ 12,8

CSD

Szólj hozzá!

Címkék: olimpia sífutás sífutás olimpia

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr401782804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása