HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Tragédiával indul az olimpia

2010.02.12. 22:00 :: repens

Fekete nappal kezdődik a 2010-es téli olimpia Vancouverben: a szánkósok edzésén bukott, és a kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe egy 21 éves grúz versenyző, Nodar Kumaritasvili.

Kumaritasvili elveszítette uralmát a 145 kilométer/óra sebességgel sikló szánkó felett, majd az egyik kanyarban lerepült róla, és a pálya melletti fém tartószerkezetnek ütközött. A szemtanúk szerint az eszméletlen sportolót az orvosok újraélesztették, és végül a nyolc perc múlva megérkező mentőhelikopter szállította el. Kumaritasvilit életveszélyes állapotban szállították kórházba, de a kanadai orvosok már nem tudtak segíteni rajta.

A szánkósoknál nem ez volt az egyetlen bukás, a sportág kiemelkedő alakja, az olasz Armin Zöggeler is bukott, ám ő megúszta sérülés nélkül. Még tegnap az egyik román versenyzőnő szintén súlyosabb sérülést szenvedett, Violeta Stramaturarut is eszméletlen állapotban szállították kórházba a mentősök.
 

A whistleri létesítmény a világ leggyorsabb pályájának számít, az olimpiai felkészülés során 12 szánkós sérült meg. Az elmúlt napokban többször is szóba került, hogy a pálya rendkívül veszélyes, a pénteki edzésen többek között az aranyra is esélyes olasz Armin Zoeggeler is bukott. 

A szervezők tájékoztatása szerint gyorsan kivizsgálják, miként lehetne biztonságosabbá tenni a létesítményt. Kumaritasvili egy kanyar utáni egyenes szakaszon repült ki a jégteknőből. A pálya ezen részét lefedték, és a szánkós a tetőt tartó oszlopok egyikének vágódott neki. 

A hét fősre fogyatkozó grúz csapat az ötkarikás játékokról való visszalépést fontolgatja, a néhány óra múlva kezdődő megnyitón eldől, végül miképp döntenek.
 
Nodar Kumaritashvili a negyedik sportoló, aki téli olimpia alatt veszítette életét. Mindegyik tragédiában közös, hogy nem versenyen, hanem edzésen történt. 

Az első két tragédia 1964-ben, Innsbruckban fordult elő. Előbb az osztrákok síelője, Ross Milne egy fának csapódott, majd egy brit szánkós, Kazimierz Kay-Skrzypecki veszítette életét a tréningen.  1992-ben, Albertville-ben a svájci síelő, Nicholas Bochatay egy hóegyengető gépnek ütközött, rajta sem tudtak segíteni. 

A négy elhunyt sportolón kívül még egy osztrák orvos, Jörg Oberhammer halt meg téli olimpián: 1988-ban, Calgaryban a sípályát előkészítő gép alá esett.

 

Update!

A grúz csapat folytatja szereplését az olimpián, részt vettek a megnyitó ünnepségen. A szánkósok programja sem változik a haláleset miatt, reggel tartanak még két trénininget, aztán ma 17:00-től kezdetét veszi az első futam. Ma kettő futamot rendeznek, holnap újabb kettőt, aminek végén bajnokot hirdetnek férfi egyesben.

Szólj hozzá!

Címkék: olimpia szánkó

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr41753435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása