HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Maze győzelem, Vonn betli és a csili-vili rózsaszín fejfedő

2012.12.16. 23:00 :: juglans

Az alpesi síző lányok egy napos kényszerpihenő után Courchevelben folytatták a VK-sorozatot. Tina Maze komoly előnyt épített fel az első futam során, ám majdnem ez sem volt elegendő, hogy újabb győzelmet zsebeljen be. Végül hiába csak a 9. legjobb második menet a szlovén ezúttal is legyőzhetetlennek bizonyult. Mögötte ismét Kathrin Zettel végzett, míg a dobogó legalsó fokára a francia Tessa Worley ért fel.

Maze001.jpg

Fagypont alatti hőmérséklet, szakadó hó és szél, valamint a pálya első harmadában köd fogadta a lányokat vasárnap délelőtt. A technikás pályán finn mester tűzte a kapukat, kicsit sem könnyítve a lányok helyzetét.

Tessa Worley kezdhette meg a versenyt, két komolyabb fékezése során egyszer kézzel kellett mentenie, miután oldalra fordult, zaklatott menetet jött (2). Kathrin Zettel ki-ki esett egyensúlyából, tisztább menetet jött, mint a francia, ám 6 századdal alulmaradt (3). Lindsey Vonn dekoncentrált futama a kiesésre volt elegendő, miután másfél másodperces hátránynál pályán kívülre került. Az összetettben élen álló Tina Maze a pálya tetején a századokkal játszott, hol előnye, hol hátránya volt, a pálya alsó részén viszont remekül jött, okosan vette a kapukat, 63 századdal az első helyre állt (1).

worley001.jpg

Elisabeth Görgl a maga módján korrekt futamot síelt (5), míg Viktoria Rebensburg elóvatoskodta, nem igazán érezte a pályát, két és fél másodperces hátrányt szedett össze (9). Anna Fenninger honfitársa, Görgl menetéhez hasonlóan jött (4), nem úgy Jessica Lindell-Vikarby, aki kövér kapuvételeivel, óvatos tempójával majd 3 másodpercet szedett össze (17). Irene Curtonit a meredeken tűzött jobbos kanyarok tréfálták meg (7), Maria Höfl-Riesch pedig a kettővel előtt érkező svéd-féle menetet mutatott (19). Denise Karbon csatlakozott Vonnhoz, azaz kiesett, miután közelment az egyik kapuhoz, egymáshoz csúsztak lécei és nem tudta bevenni a következő kaput. Lara Gut gyakran volt késésben, fékezésekre is kényszerült (15), Stefanie Köhle szenvedős menetet jött, a letöréseknél nagy problémái voltak, így az addig leérkezettek közül utolsóként csúszott át a célvonalon (19).

curtoni001.jpg

Julia Mancuso bár bevállalós futamot produkált két másodpercet hozott össze (6), a finn Tanja Poutiainen 8 év után 15-ön felüli rajtszámmal indulhatott, a letörésnél nagyon mentett, ám más két szektort követően fél másodperces hátrányt szedett össze (12). Marlies Schild nem jutott sokáig, komoly késésben volt a kapuknál, majd fel is adta, Dominique Gisin a korábban leérő Gut-féle menetet teljesített (14). Az újabb osztrák, Michaela Kirchgasser volt, aki a pálya végén vesztett sokat (26). Nem jutott el a célig Marie-Michele Gagnon sem, miután a letörésnél szinte nulláról kellett indulnia úgy kifordult, későbbi újabb rontása már a feladást eredményezte.

mancuso.jpg

A változó időjárási körülmények ellenére Manuela Mölggnek sikerült az első futamot kiesés nélkül abszolválnia, sőt kifejezetten jót jött (8), nem jött ki ennyire jól a helyzetből Lisa Magdalena Agerer, akinek a futamán a pálya középső részén szinte semmit nem lehetett látni (28). Ana Drev valószínüleg megfogadta az élen álló Maze tanácsait, remekül kerülte ki a buckákat (11), nem jött ennyire jól Nadia Fanchini, aki négy másodpercen túl síelt a célba (24), de még nála is nagyobb hátránnyal - majd 5 másodperccel - büszkélkedhetett Marion Bertrand is (32). A legjobbak közül Gulia Gianesini a sorsa a pálya mellett ért véget, míg Frida Hansdotter a meredeken tartotta a lépést, amely a legjobb 10 közé repítette (10).

Harmincon túli rajtszámmal a legelőkelőbb pozícióba a német Simona Höslnek sikerült beverekednie magát a második futamba (23. 33-assal), ezzel megelőzte az előtte célbaérő Lotte Smiseth Sejerstedet (32-essel 24.). Maria Pietilae-Holmner éppen, hogy befért a második futamot érő 30 versenyzőbe (29. lett 36-ossal), míg ugyanez sikerült Anne-Sophie Barthetnek is (40-essel 27.) és Mikela Shiffrinnek is (42-essel 20.). A legmagasabb rajtszámmal második futamot síelők közé került Adeline Baud is, aki 44.-ként indulva 30. lett.

molgg.jpg

A második futamra normalizálódtak a körülmények. Ki is használta ezt az élete első VK-pontjait hazai közönség előtt megszerző Adeline Baud. A francia harmonikus menetet mutatott egészen a letörésig, ahol azonban széles, késedelmes kanyarokkal, bevállalósan jött végig (27). Maria Pietilae-Holmner neve mellett a rutin sokat jelentett, hígadt menetével előrelépkedett jó pár helyezést (18), nem mondhatta el ezt magáról Lisa Magdalena Agerer, miután egy előrebillenést követően a reklámtáblában kötött ki. Anne-Sophie Barthet túl sok kockázatot nem vitt bele, így másodpercet kapott az élen álló Holmnertől (24). Lendületes, összeszedett menetet jött Michaela Kirchgasser (14), Nadia Fanchini nullára fékezett oldalt az iránnyal, végül így is sikerült az alsó szakaszon lefaragni hátrányából egy keveset az élen álló osztrákhoz képest (23). Lotte Smiseth Sejersted korrekt, okos menetével ismét - négyből harmadik alkalommal is - pontot szerzett (22). Bár érintőre vett egy kaput, ennek ellenére élete első VK-pontjait szerezte a német Simona Hösl is (20). Nem volt ennyire jó futama Lena Dürrnek, aki türhető kezdés után komoly visszaesést mutatott (25), még ennél is szerencsétlenebbül járt az eszeveszettül bekezdő Anemone Marmottan, kiesett. Mikaela Shiffrin vagány, összeszedett síelést produkált, 75 százados előnnyel átvette a vezetést Kirchgassertől (9).

shiffrin001.jpg

Stefanie Köhlének a pálya bonyolultabb része okozott gondot, bemutatott egy oldalra repülést, a pálya végére pedig teljesen szétesett mozgása (16). Maria Höfl-Riesch ugyanott fordult ki, mint Agerer, ám ő menteni tudott, de így is nulláról kellett tempót gyűjtenie, végül csak Baudot tudta megverni (26). Jessica Lindell-Vikarby féltávnál másodperces hátrányban volt már, ám ez betudható volt a pálya állapotának romlásába is, miután kádak alakultak ki a kapuknál (19). A legjobbak előtti reklámszünetet megelőzően Taina Barioz sem tudott csodát tenni, az ideális ívek messze voltak tőle (21).

riesch.jpg

Két svájci nyitotta a sort: Lara Gut közel fél-fél másodpercet tesz rá minden szakaszban hátrányára (17), míg Dominique Gisin a felső szakaszon összeszedett 8 tizedes hátrányát tartotta igaz az élen álló Shiffrinnel szemben, de megvernie nem sikerült (11). Eva-Maria Brem számára a nap is kisütött, előnyét még növelnie is sikerült, ugyan csak 5 századdal, de az élre állt (8). Tanja Poutianen sem a régi már, a felső szakaszon igaz növelte előnyét, később azonban fél másodperces hátrányt szedett össze (13). Ana Drevnek a második futamban már nem volt tanácsadója, vehemens menetében többször is összekoccolt néhány kapuval, többször késésben is volt (10).

brem.jpg

Frida Hansdotter számára feküdtek a szűkre tűzött kapuk, 56 századdal vette át az első pozíciót (5). Nagy csalódással ért véget Viktoria Rebensburg mutatványa, a kritikus ponton rontott hatalmasat, így hiába tartotta az élen álló svédet komoly hátránnyal ért célba (15). Manuela Mölgg elmondhatja, hogy mindkét futamot teljesítette, még ha nem is tökéletesen... hiába sütött ki neki a nap, komoly fékezések közepette síelt le a hegyről (12), Irene Curtoni pedig a pálya végére esett szét teljesen (7). Az amerikai Julia Mancuso kockáztatós menetével, szép íveken haladt, egy apró hiba miatt azonban 17 századdal kikapott Hansdottertől (6). Elisabeth Görgl becsületfutamot síelt: a már megszokott helyen dőlt az oldalára, igaz visszasétált, de az utolsó előtti kaput elvétette, így diszkvalifikálták később. Két újabb osztrák következett, Anna Fenninger erős tempóval fordult a célra, amely - annak ellenére, hogy a pálya közepére lefelezte 1,20-as hozott előnyét - 1 másodpercet jelentett számára (4).

hansdotter.jpg

A másik osztrák, Kathrin Zettel feladta a hátralévő két versenyzőnek a leckét: majd egy másodpercet adott honfitársának, mindezt egy óriási mentéssel fűszerezett menet során (2). Tessa Worley hazai közönség előtt szeretett volna kiemelkedni a mezőnyből, ám Zettel meredeken mutatott brutális teljesítményével nem tudta felvenni a tempót (3). Végül az összetettet komoly előnnyel vezető Tina Maze következett, aki igaz a végén vesztett némi tempót, és megizzasztotta szurkolóit megnyerte a versenyt Zettel előtt 22 századdal (1). Maze nem csak virággal és a trófeával távozhatott a helyszínről, kapott egy csili-vili rózsaszín modern fejfedőt is, amely a képek tanúsága szerint jól is állt a top-formában lévő szlovén lánynak.

dobogo.jpg

Na de lássuk, miről árulkodik a statisztika:

Tina Maze eddig megállíthatatlan az idei évben. Négy óriás műlesiklásból négyszer a dobogó legfelső fokára állhatott fel. Ám nem csak ebben a számban remekel, a megrendezett 7 versenyből 5-ször szerepelt a neve mellett az egyes szám, míg legrosszabb helyezése eddig egy 10. volt Lake Louise-ból, lesiklásban. Az összetett állására tekintve tovább nőtt előnye, Riesch-sel szemben immáron 331 pont, míg a nagy kristály gömböt illetően egyedüli ellenfelének tartott Lindsey Vonn újabb betlije után 385 pontos előnyre tett szert. Maze 313 VK indulással büszkélkedhet, amelyből 45-ször állhatott fel a dobogó valamely fokára.

Kathrin Zettel mosolya nem lehet túlzottan őszinte, ha az eredménytáblára néz Maze meneteit követően. Az idei négy óriáson három alkalommal is a szlovén hátát nézhette, rendre második lett, míg St. Moritzban a 6. helyre volt csak elég síelése. Eredményeinek köszönhetően azonban a szakágiban is tartja a lépést Mazeval, ami akár a javára is fordulhat a későbbiek során. Sőt, ami az összetettet illeti feljött a dobogóra, letaszítva onnan Vonnt. 164. VK-indulásán 42. alkalommal állt fel a dobogó valamely fokára.

Az osztrákhoz hasonlóan vélekedhet az utóbbi két óriáson Tessa Worley is, hiszen immáron másodszor a dobogó legalsó foka jutott számára. Az év első, söldeni műlesiklásán még kiesett, utána egy hatodik helyre futotta, majd jött a két dobogó... A francia lány még csak 88 VK-indulásnál tart, ennek ellenére 10-szer állhatott dobogón. '89-es születésével még bőven van előtte lehetőség.

komment

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa óriás műlesiklás 2012/2013

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr654968937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása