HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Curling: Kiegyenlített élmezőny, visszafogottan szereplő magyarok a csoportkörök féltávjánál

2012.12.11. 12:05 :: GeoCucc

Három nap alatt már öt forduló lezajlott a karlstadi curling Európa-bajnokságon, így lassan kezdenek kirajzolódni az erőviszonyok mind a női, mind a férfi mezőnyben. A tíz-tíz csapatnak tehát már csak négy mérkőzése van hátra, mielőtt végeredményt hirdetnének a csoportkörökben, ahol az első négy helyen kell végezni a továbbjutáshoz, az utolsó kettő, kiesést jelentő pozíciót pedig mindenki próbálja elkerülni - köztük a két magyar válogatott is.

A férfi mezőny állása 5 fordulót követően:

A házigazda svédek az egyetlenek, akik féltáv környékén még veretlenül állnak, így Niklas Edinék vezetik is a csoportot. Különösen szoros mérkőzéseket sem játszottak még, ám a keményebb ellenfelekkel, mind a norvégokkal és a dánokkal még nem kerültek szembe. Mögöttük egy vereséggel állnak a címvédő Ulsrudék és a meglepően erős formát mutató csehek.

A hagyományos élcsapatok közül egyelőre a skótok okoznak csalódást, akik hullámzó teljesítményükkel koránt sem tűnnek magabiztosnak - a dánoktól 8 pontos vereséget szenvedtek, ellenben tegnap le tudták győzni a norvégokat. A csapatfelállást olykor mérkőzések közben is cserélgetik, ami mutatja, hogy valami nem állt össze a gárdában erre a tornára. De akár Tom Brewster, akár a csereként elhozott, többszörös bajnok David Murdoch dobta az utolsó köveket, mindkettőjüknek többször megremegett már a keze döntő pillanatokban.

A tabella legalján a német és az A csoportba idén felkerülő magyar csapatok találhatóak, győzelmet egyiküknek sem sikerült még szerezni. Előbbiek gyenge formája a némileg megfiatalított felállás ellenére is szokatlan, míg a legjobbak között újoncnak számító Nagy György-féle gárdától várható is volt a visszafogottabb bemutatkozás. Legszorosabb mérkőzésüket a csehek ellen játszották hétfőn, ahol a 8. end végéig tartani tudták előnyüket, és Jiri Snitilék csak az utolsó előtti menetben szerzett három pontjukkal tudtak fordítani.

„Nagyon jól ismerjük őket, sokat gyakorolnak a mi pályánkon is, ezért számítottunk rá, hogy szoros meccset játszunk majd velük” - mondta a csehek skipje a magyarok elleni győzelem után. - „Ráadásul a mi egykori edzőnkkel, Sune Frederiksennel dolgoznak együtt, aki bizonyára pontosan elmondta nekik, hogy milyen taktikát alkalmazzanak ellenünk, és ez be is vált. Szerencsések voltunk, hogy végül meg tudtuk nyerni ezt a mérkőzést.”

 

A női mezőny állása 5 fordulót követően:


A hölgyeknél öt kör után már senkinek a mérlege nem száz százalékos, máris látványos körbeverések szemtanúi lehettünk a legjobb csapatok között. Eleinte az oroszok tűntek a legstabilabbnak, hiszen nagy különbséggel győztek a végső sikerre szintén esélyes dánok és svájciak ellen is, aztán a svédek ellen ők is beleszaladtak egy csúnya 12:2-es vereségbe.

Az már talán kezd kirajzolódni, hogy az említett négy csapat valamint a címvédő skótok közül fog kikerülni a négy továbbjutó - mind az öt gárda számára azonban nem lesz hely, egy nagy esélyestől tehát mindenképpen búcsúzni fogunk a csoportkörök végén.

A női mezőny valamivel kiegyenlítettebb a férfiakénál, hiszen itt nem csak öt győzelemmel, hanem öt vereséggel rendelkező csapatokat sem találunk már. A tabella legalján a finnek, a magyarok és az olaszok foglalnak helyet, de jelenlegi forma alapján a két győzelemmel álló cseheknek és a németeknek is van félnivalójuk az esetleges kieséstől.

Szekeres Ildikó csapata továbbra is az első napon, a finnek ellen szerzett győzelemmel tartja magát versenyben, így kedvező esetben akár még elérhetik a világbajnoki kvalifikációs meccshez szükséges 7. helyet, de ehhez a hátralévő találkozóikból az olaszok ellen mindenképpen győzniük kell, és a rájuk váró három élcsapat, a skótok, az oroszok és a svájciak egyike ellen sem ártana egy meglepő eredmény. A magyar hölgyek számításait bizonyára keresztülhúzta, hogy az előzetesen verhetőnek tűnő csehektől is kikaptak 8:5-re, a gyenge formában lévő németek pedig tegnap éppen ellenül találták meg ismét régi önmagukat, és 9:2-re hozták a mérkőzést.

A német válogatottat irányító, és már több mint 30 éve a pályán lévő Andrea Schöpp pedig éppen a magyarok elleni győzelemmel ünnepelhetett egy jubileumot, hiszen 500. nemzetközi mérkőzésén vett részt, amivel rekordernek számít ebben a tekintetben.

„Én nem is emlékeztem erre, hiszen csak azokat az eredményeket tartom számon, amelyekkel megnyerek valamit. Mindig azért lépek pályára, hogy jól szórakozzam, és nem azért, hogy én rendelkezzek a legtöbb részvétellel, vagy bármi ilyesmivel. Továbbra is az a célom, hogy olyan sokáig játsszak, ameddig csak tudok, és közben jól érezzem magam” - mondta a 47 éves Schöpp, aki 1980-ban  kezdte profi pályafutását a sportban, és az azóta eltelt idő alatt 7 Európa-bajnoki, és 2 világbajnoki címet szerzett több különböző kvartett skipjeként. Legutóbb a 2009-2010-es szezonban, hosszú szünet után nyerte meg ismét mindkét nagy nemzetközi tornát, ezért is meglepő kissé, hogy jelenleg a kiesés határán táncol egyre fiatalabb csapattársaival.

A csoportok végeredménye csütörtök délelőttre fog kialakulni, majd pedig következnek az egyedi lebonyolítása szerint zajló elődöntők, hogy szombat estére mindkét nem küzdelmeiben új bajnok szülessen.

Szólj hozzá!

Címkék: curling magyar sportolók

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr314959648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása