HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Cél a világbajnoki kvalifikáció - Interjú a magyar női curlingcsapattal

2012.12.09. 13:04 :: GeoCucc

A magyar curlingsport egyik legnagyobb sikerét érte el azzal, hogy mind a női, mind pedig a férfi csapat kvalifikálni tudta magát az idei A csoportos Európa-bajnokságra, azaz a kontinens legjobbjai közé. Ennek gyümölcsét jelenleg próbálják learatni, hiszen egy napja a svédországi Karlstadban már zajlanak is a küzdelmek.

A férfiak a Hall Krisztián, Nagy György, Ézsöl Gábor, Belleli Lajos kvartettel és Kiss Zsolt cserejátékossal szállnak jégre, míg a hölgyek csapatát Szekeres Ildikó, a fitnesz-világából is ismert Béres Alexandra, Patonai Ágnes, Ádám Boglárka és Páthy-Dencső Blanka képviseli. Néhány nappal a kontinensviadal kezdete előtt a női válogatott két tagját kérdeztük az érzéseikről, a felkészülésről, és persze az esélyekről. A gárdában irányító szerepet betöltő Szekeres Ildikó, és a secondkét játszó, azaz a második két követ eldobó Patonai Ágnes pedig örömmel válaszoltak a Síparadicsom Blog kérdéseire.

A magyar lányok már évek óta oszlopos tagjai voltak a B csoportos csatározások élmezőnyének. Ezt az úgynevezett „második ligás” csapatok alkotják, akik szintén minden évben megmérkőznek, és az első két helyezett a következő szezonra feljut az A csoport két leggyengébben teljesítő válogatottja helyére, ahol már ténylegesen az Európa-bajnoki címért küzdenek meg a nemzetek. Szekeres Ildikóéknak tavaly végre sikerült az első kettő közé jutniuk - egész pontosan megnyerték a B csoportos tornát -, ezzel elérve, hogy magyar női csapat először mérkőzhessen meg a legjobbakkal az eb-n.

Én már évek óta vártam ezt az eredményt. Pontosan tudtuk, mit csinálunk, és végig irányítottuk a mérkőzéseket. Biztos voltam benne, hogy a kettő között leszünk” - emlékezett vissza egy mosoly kíséretében Ildikó a tavalyi eredményre.

Patonai Ágnes kicsit másképp élte meg a 2011-es küzdelmet, melynek végén a finnek ellen diadalmaskodva tudtak az élen végezni: „Nagyon győzni akartunk, és ahogy meccsről meccsre küzdöttük magunkat előre és nyertünk sorban egymás után, egyre biztosabbak lettünk magunkban.”

Amióta Magyarországon a nemzeti női curlingcsapat ismertté vált, végig Szerekes Ildikóék neve forog a köztudatban. Vajon ez azért van, mert ennyire kiemelkedőek lennének a többi válogatott közül, vagy nem is igazán vannak kihívóik az országon belül, ahol ez a taktikai téli sport bizonyos értelemben még mindig csak a szárnyait bontogatja?

„Magyarországon minden válogatottságról az országos bajnokság dönt” - avatott be ennek részleteibe Ágnes. - „A nőknél 7-8 csapat nevez általában a bajnokságba, akik két teljes kör round robint (körmérkőzést) játszanak egymással két hétvége alatt.”

„Ezt eddig minden évben megnyertük” - tette hozzá Ildikó. - „Évről évre egyre szorosabb meccseket játszunk az itthoni csapatokkal, de azt gondolom, még mindig előbbre járunk a többiektől.”

Az országon belül tehát egyértelműen kiemelkedik a teljesítményük, amiben a rengeteg edzés mellett bizonyára az is közrejátszik, hogy a versenyeken egy profi svéd edző, Andreas Prytz segíti a munkájukat. Emellett itthon a férfi válogatottal is szorosan együtt dolgoznak, és az ő skipjük, Nagy György látja el az edzői feladatokat napi szinten.

De mégis - a közönség által szinte érdektelennek tartott B csoportos mezőnyből most hirtelen rivaldafénybe, kamerák kereszttűzébe fognak kerülni, az ezzel járó extra nyomás pedig a csapat több tagja számára is újdonság lesz.

„Az A csoportban a csapatokon kívül a legnagyobb különbség  az lesz, hogy az eddigi jól megszokott csarnok helyett most arénában kell játszanunk, ahol más a térérzékelés, a klíma, a hangulat, és minden monumentálisnak tűnik” - ismerte el Ágnes. - „Svéd edzőnknek ebben is nagy gyakorlata van, és számtalan hasznos tippet, segítséget ad ezen helyzetekre való felkészülésben is.”

Ildikónak ebben nagyobb tapasztalata van társainál, hiszen a vegyes páros világbajnokságokon (Nagy György oldalán) néhányszor már szembesült ilyen körülményekkel. Így azt mondja, számára alapvetően nem fog különbözni ez a torna a többitől.

„Tudjuk, mit kell gyakorolnunk és mire kell majd figyelnünk a nagy arénában. Ami új lesz a többiek számára, az a nagy közönség és a tv. Ez lehet valakire jó vagy rossz hatással és nem igazán lehet gyakorolni itthon. Csakis vizualizálni lehet itthon fejben. Szerencsére nekem már nem új, mert jó pár vb-t megjártam. Igyekezni fogok a többieknek is segíteni ebben” - tette hozzá a skip.

A csapatok többsége viszont nem lesz új a magyarok számára. Noha nem láthattuk még őket a kontinens élmezőnye ellen jégre szállni, a kameráktól távol eső világkupákon ezt rendszerint megteszik. Idén pedig a megszokott kettő helyett három ilyen nemzetközi tornára is elutaztak a felkészülés jegyében, így nem fognak megilletődni, ha Andrea Schöpp, Mirjam Ott vagy éppen Eve Muirhead tekint vissza rájuk a pálya másik oldaláról.

„Bár a csapatedzések száma nem változott, de egyénileg többet készültünk, és a kiegészítő erőnléti, állóképességi edzésekben is nagyobb munkát végeztük el” - fejtegette Ágnes.

„A mentális felkészülés nagyon fontos, ami miatt idén sportpszichológushoz is elmentünk együtt, aki nagyon sokat segít az önbizalom, a magabiztosság megtalálásában. Szerencsére csapaton belül nincsenek olyan konfliktusok, amit fel kellene oldani, de mégis jó együtt kimondani a céljainkat, és meghallgatni azt, hogy a többiek miben számítanak ránk, és mennyire bíznak bennünk is. Nagyon motiváló minden egyes ilyen együttlét.”

Persze kíváncsiak voltunk arra is, hogy milyen célokat tűztek ki maguk elé a lányok. Az európai élmezőnyben való részvétel nem pottyan csak úgy az ember ölébe, így ha már itt vannak, szeretnék kihozni a legtöbbet a lehetőségeikből. És nem is ülhetnek nyugodtan a babérjaikon, hiszen a tízfős mezőny utolsó két helyezettje jövőre visszaesik a B csoportba. Az első hét gárda viszont automatikusan kvalifikál a tavasszal Lettországban sorra kerülő világbajnokságra - a hölgyek szeme előtt természetesen ez lebeg. Gondolataik nem a kieséstől való félelem körül forognak, sokkal inkább szeretnék megszilárdítani a helyüket a legjobbak között.

„Igen, 6-7-ek szeretnénk lenni” - egyértelműsítette a csapat céljait Szekeres Ildikó. - „Ha a 7-ben vagyunk, mehetünk a világbajnokságra márciusban. Ez azért van így, mert Rigában lesz a torna, Lettország pedig idén nincs az A csoportban, de joga van rendezőként indulni. Nagyon szép eredmény lenne, és nem lehetetlen.”

Zárásként Ágnes is ugyanezeket a szavakat hangoztatta, szerinte is reális cél a 7. hely, annál is inkább, mert a curlingben talán minden más sportnál helyénvalóbb az az állítás, hogy egy adott napon bárki bárkit képes lehet legyőzni.

„Egy ilyen eredménnyel mindannyian elégedettek lennénk” - erősítette meg ő is.

„A curlingben nincs papírforma. Minden csapatnak lehet jó napja, és egy rutinos csapat is kerülhet hullámvölgybe. A mi elsődleges célunk, hogy saját magunkból kihozzuk a maximumot, és így szerencsés helyzetben nem kell majd az ellenfelünk formájával foglalkoznunk.”

Hát, mi pedig drukkoljunk mindkét magyar csapatnak, hogy akár már a világbajnokságon újra figyelemmel kísérhessük őket az Eurosport közvetítésében. A hölgyek az első napon máris egy 7:4-es győzelemmel indítottak, ám hozzá kell tennünk, hogy a finnek személyében az egyik legkönnyebb ellenfelet kapták kezdésnek, hiszen velük együtt jutottak fel tavaly a B csoportból. A férfiak ezzel szemben 8:3-ra kikaptak a franciáktól az első meccsükön.

A magyarok eredményeiről, és persze az Európa-bajnokság alakulásáról folyamatosan beszámolunk majd egészen a jövő szombati döntőkig.

 

Fotó: Magyar Curling Szövetség

Szólj hozzá!

Címkék: curling magyar sportolók

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr364955678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása