HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Miklós Edit újabb pontszerzése, ismét kettős amerikai siker

2012.12.02. 11:00 :: juglans

Sok minden nem változott péntek óta Lake Louise-ban, az időjárás terén és a dobogósokat illetően sem. A köd ezúttal is megnehezítette a versenyzők dolgát, ám a két amerikai lányon, Vonnon és Cookon ez mit sem látszódott, ismét kettős amerikai siker született, a harmadik helyre Abderhalden érkezett. Miklós Edit ismét remekelt, és 26. helyével élete - és persze a magyar alpesi sí - legjobb VK-helyezését érte el.

1202_kildow.jpg

De mi is történt a pályán? Ilka Štuhec kezdhette meg a versenyt, komolyabb hibát nem vétett, ideje viszonyítási alapként volt tekinthető (21). Leanne Smith a pálya felső szakaszán sodródott nagyon ki, végül a pálya alján minimális előnnyel, de bejött az első helyre (20). Alice McKennis futamára a köd leszállt a pályára, ez se fogott ki az amerikain, és jócskán átvette a vezetést remek menetével (11). Fränzi Aufdenblatten ugyanott sodródott ki, mint Smith (12), míg Verena Stuffer a pálya alján veszített sokat (17). Anna Fenninger is a pálya felső szakaszán húzott nagyon kövér ívet, ennek ellenére is 5 tizedes előnyre tett szert (8). Kaufmann-Abderhalden menetére ismét feljebb szállt a köd, komoly előnnyel fordult a pálya közepére, ott viszont fékezésre kényszerült a sebessége miatt, végül ezzel együtt is átvette a vezetést. (3)

1202_abderhalden.jpg

Marie Marchand-Arvier nem hibázott (4), nem úgy Dominique Gisin, aki a pálya közepén nagy fékezés után lelassult, amellyel sokat vesztett (13). Fabienne Suter ramatyul síelt, lassú volt, hibát hibára halmozott (31). Nadja Kamer a pálya közepén került bajba - pedig 7 tizedes előnye volt -, majdnem elesett, majd a cél előtt is szétcsúsztak lábai (14). Stacey Cook a pálya közepén 8 tizeddel előzte meg Abderhaldent, a végére azonban szorossá vált, a tempója kevés volt (2). Elena Fanchini nyakába ismét lezúdult a köd, amely az idején is meglátszott (19), Rebensburg azonban még őt is felülmúlta, az utolsó előtti helyet foglalta el (23). Tina Maze következett és zárta volna az első 15 versenyző sorát, ám a köd miatt megszakították a futamot. 5 perc után nekivághatott a pályának, a középső szakaszon volt egy komolyabb kisodródása, a hátránya azonban jelentős lett a végére (10).

1202_cook.jpg

Daniela Merighetti az eddigi legnagyobbat hibázta a szokásos helyen, a meredeken kisodródott, majd a következő kapunál is mélyre került, ennek ellenére jobbat jött, mint az előtte síelő szlovén (5). A tegnapi bronzérmes Tina Weirather szép íveken, ám lassan jött, így már ekkor biztos volt, hogy nem ismétli meg a dobogót (7). Julia Mancuso komoly hátrányt szedett össze a lejtő első harmadában (9), a mögötte jövő Görgl azonban még őt is felülmúlta, miután az egyik kanyarnál óriásit hibázott, jelentősen túlcsúszott a kapun (29). Marion Rolland az osztrákkal versenyzett, végül sikerült megelőznie (22). Lindsey Vonn rosszabbul kezdett, mint az élen álló honfitársa, majd óriási fékezés közepette, keresztbe állva a pályán majdnem kiesett, ezzel fél másodperces hátrányra tett szert, végül ezt is orvosolva, a legjobb sebességet elérve az élre állt (1). Höfl-Riesch majdnem ismét holtversenyt síelt Weiratherrel, végül 2 század döntött most köztük (6).

1202_kildow2.jpg

Újabb ködszünetet követően Mariella Voglreiter csúszhatott le a hegyről, aki az egyik kapuhoz ment túl közel, ezzel kibillent a ritmusból, majd később újabb mélyre került, végül pár kapuval később ki is esett. Carolina Ruíz Castillo hátrányát folyamatosan növelve, apróbb hibákkal, késésekkel tűzdelt menettel ért célba (30). A hó szakadni kezdett, ebben kellett Stefanie Mosernek brillíroznia, ami nem sikerült, bár hibázgatott is, de az időjárási körülmények is jelentősen befolyásolták menetét (24). Andrea Fischbacher a tegnapihoz hasonlóan ismét rosszul jött, sebessége hiányzott (28). Lara Gut ugratójával voltak problémák, egy lábra érkezett, és hiába tudott 8 tizedet lecsípni hátrányából Vonnal szemben, két másodpercen túl ért célba (16), ahogyan Gina Stechert is ezt az időbeli távolságot lőtte be magának, amivel ismét sikerült a tegnapi eredmény körüli célbaérés (15). Laurenne Ross is az előtte síelő két lánnyal versenyzett, végül egyikőjüket se sikerült megvernie (18). Lotte Smiseth Sejersted szedett-vedett futamot teljesített, ugratója során kalimpált, majd később is ki-kisodródott az ívről (40). Mirena Küng a pálya alján lévő kisebb ugratónál sodródott ki (27), míg honfitársa Andrea Dettling ugyanezt játszotta el a felső egyharmadán, majd a pálya alján is, utóbbi azonban a kiesést is jelentette egyben számára. Camilla Borsotti sem tudott kimagaslani a mezőnyből (38). Miklós Edit komolyan bekezdett ismét, a felső részen gyorsabb volt, mint Vonn, és egy gyönyörű, szinte hibátlan menettel ért célba (26). Francesca Marsaglia a pálya alsó részén ment túl közel az egyik kapuhoz (36), Enrica  Cipriani a felső ugratónál tárta szét karjait és terpesztett egy nagyot (43). Jennifer Piot óriásit mentett a szokásos helyen, miután nagyon kisodródott a meredeken és szinte az oldalán fordult (41), az újabb amerikai Chelsea Marshall volt, aki majd öt másodpercet szedett össze. (44)

A további versenyzők közül a pontszerzők közé egyedül az osztrák Regina Sterznek sikerült beverekednie magát, 43-as rajtszámával a 25. helyen végzett.

1202_dobogo.jpg

Kapitális hibája ellenére verte agyon másodszor kedvenc lejtőjén a mezőnyt Lindsey Vonn, a tegnapi volt karrierje 55. Világkupa-sikere, amivel beérte az örökranglista második helyén a svájciak legendáját, Vreni Schneidert. Tegnap elfeledtük megemlíteni, így most pótoljuk, hogy időközben túlhaladta Herminator győzelmeinek a számát is. Aligha kell sokat várnunk, míg ő legyen minden idők legeredményesebb női sízője, ettől nyolc VK- siker választja el az amerikait.

Stacey Cook remeklése (két nap, két második hely) sokakat bizonyára meglep, ám nem szabad feledni, hogy többször volt már a tűz közelében az utóbbi - mondjuk - másfél évben, nem kevesebb, mint hét alkalommal verekedte be magát a legjobb 10 közé. A napokban pedig két FIS-versenyes előkelő helyezéssel jelezte, kirobbanó formának örvend.

Marianne Kaufmann-Abderhalden harmadik helye viszont kétségkívül a meglepetés kategóriába sorolandó, legutóbb hazai földön, Crans Montanán, 2010 márciusában zárt ugyanitt, ugyancsak lesiklásban. Egy-két meggyőző siklás után általában el szokott tűnni, kíváncsian várjuk, mit mutat az európai helyszíneken. Ő szállította tegnap a svájci válogatott első VK- érmét idén.

Ma este a hölgyek szuperóriás-műlesiklással búcsúznak az észak-amerikai kontinenstől.

Szólj hozzá!

Címkék: lesiklás alpesi sí alpesi sí világkupa 2012/2013

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr834942487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása