HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Kanadai lány győzött szlalomban, Schild megvédte szakági elsőségét

2012.03.04. 17:16 :: Dave985

Mielzynski Ofterschwang SL 2012.JPG

Bombameglepetés Ofterschwangban: Betsy Clifford 1971-es győzelme után újra kanadai lány diadalmaskodott szlalomban a Világkupa-sorozat keretében! A lengyel származású Erin Miełzynski már számos remek eredménnyel vétette észre magát a legjobbak között, mostani sikere ezzel együtt váratlanul érkezett. A 22 esztendős Ontariói síző mögött az a Resi Stiegler érkezett be másodikként (35-ös rajtszámmal), aki több súlyos sérülés után szintén először állhatott fel dobogóra. A nap harmadikja mindössze 7 század hátránnyal Marlies Schild, aki így pályafutása során negyedik alkalommal szerezte meg a műlesiklás szakági kristálygömbjét. Pokolian izgalmas versenyen vagyunk túl, hiszen az első hét negyed másodpercnyi hátránnyal ért célba.

Legutóbb három éve adott otthont Világkupának a német-osztrák határon fekvő Ofterschwang, mindössze a hatodik alkalommal rendeztek itt műlesiklást a mai napon. Finn Christina Jagge 1999-es sikerét Janica Kostelić duplázása követte, öt év eltéréssel. 2008-ban Marlies Schild vitte a prímet, míg címvédőként Sandrine Aubert érkezett bajor földre. A papírforma a „Szlalomkirálynő” újabb elsőségét ígérte.

Minden elismerést megérdemelnek a német pályamunkások, a délutánra 10 Celsius-fokot is meghaladó hőmérséklet ellenére reális versenyt szurkolhattunk végig, a körülményekhez képest használható volt a pálya, a 10 órai első futamon több remek síelést is láttunk magas rajtszámmal, mint kiderült, többen életük legnagyobb sikerét ünnepelték az Ofterschwanger Horn-on.

 Maze Ofterschwang SL 2012.JPG

A délelőtti futam egy remek sorozat végét jelentette, Michaela Kirchgasser sorozatban kilenc TOP-10-es eredmény után ma nem érte el a célvonalat, túlzottan nagy elánnal nyitott, úgy kisodródott, hogy a vertikális kapukat már képtelen volt bevenni. Így Maria Höfl-Riesch (6.) állította fel az alapidőt, ami elsőre sem tűnt különösebben ütőképesnek, nem merte igazán támadni a kapukat, sorozatos kiesései után elbizonytalanodott. Marlies Schild (7.) egészen más ligát képviselt, hat tizeddel vezetett egy szektor után, a pálya másik két harmadán azonban érthetetlen hibákat vétett, többször tönk széléről küzdötte vissza magát, 8 századdal kikapott a szám olimpiai bajnokától. Veronika Zuzulová (15.) a meredeken volt nagyon kevéske, majd’ egy másodpercet kapott kettejüktől. Tanja Poutiainen (8.) csak részben használta ki az edzője által tűzött pálya előnyeit, két szektor után még vezetett, a végére azonban zaklatottá vált mozgása, így néhány századdal csak a pillanatnyi harmadik helyre volt jó. Tina Maze (1.) megfelelően ötvözte a kellő agressziót a tiszta ívekkel, közel 7 tizedes előnye sokat ígért délutánra. Kathrin Zettel (11.) csak a középső szakaszon konkurált a szlovénnel.

Christina Geiger (13.) még a szlovénnél is jobban kezdett, a bújócskázós utolsó szakaszon azonban nem találta a ritmust, beszedett egy másodpercet. Frida Hansdotter (3.) remek formába lendült év végére, szépen megoldotta a többeknek gondot okozó buckákkal teli kanyarokat, szép magasan fordult, kár, hogy néhány százados előnyét alaposan megnövelte a végén. Therese Borssén (12.) tűrhető kezdés után kevésbé gördülékeny folytatással dobta sutba dobogós esélyeit, Lena Dürr (2.) viszont extázist teremtett a lelátókon, két szektor után még vezetett, a végén is mindössze 35 százados hátrányt jelzett a stopper. Marie-Michele Gagnon (10.) sem vallott szégyent, alig került másodpercen kívülre, Lindsey Vonn zaklatott menete nem tartott sokáig, megdobta egy kapu, látványosan előrebukott. Manuela Mölgg (28.) óvatos is volt, szögletesen is kanyarodott, késett is egyfolytában, kész csoda, hogy továbbjutott. Nastasia Noens (20.) rögtön hibával nyitott, egyedül a középső szakaszon konkurált Mazével, Tessa Worley (19.) néhány századdal eléje került.

A reklámszünet közbeni gyors renoválás jót tett a pályának, s így közvetve az eztán indulóknak. Šárka Záhrobskán (16.) mondjuk még ez sem igazán segített, Mikaela Shiffrin (3.) ellenben valósággal szárnyalt, a felső részen még kevéssel vezetett, de a célban is joggal visította egy nagyot, Hansdotterrel holtversenyben a virtuális dobogón találta magát. Mint ismeretes, Shiffrin topfavoritként kiesett a junior-világbajnokság szlalomjának második futamából, így hát szolidan a VK-ban próbált vigasztalódni. Anne-Sophie Barthet (14.) legjobb franciaként várhatta a folytatást, Emelie Wikström remek kezdés után ugyanott lépett kapura, mint tette azt Kirchgasser. Irene Curtoni (17.) szlalomban is simán továbbjutott, Nicole Hospnak (26.) már izgulnia kellett, ő még sikerrel vette az első akadályt, ellentétben Bernadette Schilddel (31.). Erin Miełzynski (5.) nagyszerű napot fogott ki, néhány század választotta el Mazétól, s lent sem kapott annyit, hogy Höfl-Rieschéket ne tudja megelőzni! Osztrák részről Carmen Thalmann, svájci oldalról Wendy Holdener búcsúzni kényszerült, harmincon innen még Anna Swenn-Larsson (18.), Sandrine Aubert (22.) és Fanny Chmelar (25.) várhatta a délutánt, az idősebbik Dürr-lány, Katharina (33.) például kiesett.

Hatalmas bravúrt hajtott végre Resi Stiegler (9.), az amerikai lány 35-ös rajtszámmal került másodpercen belülre, s közelítette meg igencsak a szakág ászait. Folytathatta még a francia Laurie Mougel (39-essel a 21.), az osztrák Alexandra Daum (34-essel a 23.), a német Veronika Staber (46-ossal a 24.), a tavalyi junior-világbajnok osztrák Jessica Depauli (32-essel a 27.), még egy német, Monica Hübner (50-essel a 29.), valamint a kanadai Anna Goodman (40-essel a 30.). Két év után üdvözölhettük újra a Világkupa mezőnyében Nina Løsethet (33.), a szám kétszer junior-vb bronzérmese egyáltalán nem vallott szégyent.

 

 Zettel Ofterschwang SL 2012.JPG

Délután az osztrák tréner állította össze a pálya nyomvonalát, és mint az várható volt, az elsők közt indulók némi előnyben voltak, de szerencsére meghökkentő előrelépésekről nem beszélhettünk, pontosabban a szűk élmezőnybe senki nem csatlakozott a világvégéről. Az első négy után Anna Goodman (17.) vezetett, Mölgg (19.) és az egyformán biztonságit síelő Depauli (24.) és Hübner (25.) előbb. A fiatal német másodszor szerzett VK- pontot. Nicole Hosp (10.) nevéhez fűződött az első igazán acélos menet, szezonban másodjára került a legjobb tíz közé, valamicskét erősebb felső szakasszal még jobb eredményt is elérhetett volna. Nem kezdődött jól német szempontból a második futam, Chmelar (23.) beszedett kereken egy másodpercet, Veronika Staber lába pedig olyan szerencsétlenül érte az egyik kaput, hogy a földtől magasan elrugaszkodva tigrisbukfencet vetett, hála az égnek, a kezei értek először talajt. Alexandra Daum (11.) már érdemben veszélyeztette honfitársnője elsőségét, két század döntött Hosp javára. Három évvel korábbi legjobbját így is beállította a már 26 esztendős osztrák, anno ugyanitt zárt tizenegyedikként.

Francia percek következtek, sorozatban négy gall csúszott, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Négyük közül Noens (13.) lépett legtöbbet előre, Aubert (18.), Mougel (20. – karrierje legjobbja) és Worley (22.) helyezését inkább a pályának köszönhette. Anna Swenn-Larsson (15.) Soldeuban beállított legjobbjától csak egyetlen pozícióval maradt el, de az osztrákokra nem volt veszélyes, nem úgy Irene Curtoni (12.), aki négy százados különbséggel sorolt a harmadik helyre. Nem ment jól a szlávoknak, Záhrobská (21.) kapcsán ebben nincs semmi meglepő, Zuzulová (13.) okozott igazán csalódást az alsó szakaszon begyűjtötte 8 tizedes hátránnyal. Anne-Sophie Barthet (26.) lehetett volna a legjobb francia, ehhez képest korán hegymászásra kényszerült, 108%-on kívül rekedt, pontszerzésnek is búcsút intett.

Christina Geiger (16.) kelleténél óvatosabban síelt a meredeken, így is sokszor lesodródott, így az osztrák fölény végére Therese Borssén (8.) tette a pontot. Nem ment kiemelkedőt a svéd, egyszerűen nagy volt az előnye. Zettel korán hátrányba került, a pálya ritmusát nem igazán érezte, utolsó szektorban menthetetlenül kisodródott. Marie-Michele Gagnon (5.) valamit már előrevetített a kanadai Fiestából, két zseniális reflexszel együtt is élre állt, ha nincsen az a két hiba, elnézve bő 2 tizedes hátrányát, könnyen ő ünnepelhetett volna a nap végén… Resi Stiegler (2.) lecsapott a felkínált lehetőségre, meg sem próbált biztonságra játszani, parádés középső szakasszal jó másfél tizeddel ütötte le az élről Kanada büszkeségét. Tanja Poutiainen (4.) menete világossá tette, hol lehet verni az amerikait, ki is osztott laza négy tizedet a végén, kár a pálya eleji durva rontásnak, ott ment el a dobogó, illetve a győzelem.

A „mi lett volna, ha…” kezdetű gondolatmenetet Marlies Schild (3.) kapcsán is végigzongorázhatnánk, de felesleges. Annyi tény, roppant ütemtelenül kezdett az osztrák kiválóság, de a lent kiosztott 7 tizeddel még így is csaknem az élre ugrott. Kettő század döntött Stiegler javára. Maria Höfl-Riesch (9.) tűrhető kezdés után belehibázott a meredeken, onnantól esélytelen volt a jó eredményre, három zakó után ma legalább helyezettként zárt. A nap hőse, Erin Miełzynski (1.) következett. Mély kádak kerülgetése közben sem vett vissza a tempóból, jól tette, hiszen közel fél másodperces hátrányból is fordítani tudott az alján. Öt századdal nyerte az észak-amerikai összecsapást. Frida Hansdotternél (7.) elkélt volna egy picivel nagyobb végsebesség, aránylag tiszta menete így a nem ért dobogót. Mikaela Shiffrin (27.) parádésan nyitott, négy tizedet vert Erinre, a meredeket aztán satufékkel nyitotta, onnantól a kérdés csak az volt, meddig bír pályán maradni. Egynehány kapuval a vége előtt még visszamászott, így a pontszerzés is odalett. Lena Dürr (6.) is jobb volt az első szektorban, a bújócskázós rész délután sem ízlett neki igazán, negyed másodperces hátránnyal leszorult a dobogóról. Ez így is karrierje legjobbja, az eddigi csúcs épp az előző versenyhez, Soldeuhoz volt köthető. Tina Maze nem bírta el a nyomást, már az első szektorban eljátszotta előnyét, vergődését egy kaputévesztés zárta le. Nem jött össze az első szezonbeli győzelem.

Mielzynski Stiegler Schild Ofterschwang SL 2012.JPG

Elárulok egy kis kulisszatitkot: szerkesztőségünk legjobban a cikkvégi statisztikai kimutatást kedveli, különösen, ha nem a már unalomig ismert arcokkal kell foglalkoznunk. Ma szerencsére erről szó nincs.

Erin Miełzynski személyében 41 év után nyert ismét kanadai hölgy Világkupa-versenyt szlalomban. Az utolsó mohikán Betsy Clifford volt, aki 1971 januárjában győzött az ausztriai Schrunson. Nem akárkiről beszélünk, nyert ő előző évben világbajnokságot is óriás-műlesiklásban. Visszatérve Erinre: a lengyel származású kishölgy vízisível kezdte sportolói pályafutását, nem is akárhogy, nővérével (Jenna) együtt több kanadai bajnokságot nyertek, de nemzetközi junior-versenyeken sem maradtak érem nélkül. 2005 óta síel az FIS kötelékében, következő évtől az Észak-Amerikai Kupában is bemutatkozott, legerősebb számában, szlalomban 2010-ben egy összetett második helyezéssel hangolt a még nagyobb kihívásokra. 2011-ben négy COC- versenyt nyert, közben a Világkupában is megcsillogtatta tudását, mást ne mondjunk, bekerült az olimpiai keretbe, Vancouverben huszadikként zárt. Mostani a 21. VK- rajtja, még sosem szerepelt a legjobb 10 között, viszont volt már hat TOP-20-as helyezése. A mindig mosolygós Ontariói lány májusban ünnepli 22. születésnapját.

Nem kisebb haditett Resi Stiegler mai szereplése. A Wyomingból származó 27 éves síző VK- karrierje meseszerűen kezdődött, élete első versenyén 11. helyen végzett 61-es rajtszámmal. Sérülések keresztülhúzták számításait, 2004 és 2007 között élte fénykorát, több TOP-10-es helyezést gyűjtött, beleértve két világbajnokságot is. 104. Világkupáján először állhatott dobogóra.

Marlies Schild egészen más történet. 195. indulásán mostani 62. pódiuma, s miután Maze nullázott, egyszersmind megvédte szakági elsőségét. Negyedszer foghatja majd kezében a kristálygömböt, s ha minden jól megy, vagyis megnyeri a maradék két műlesiklást, odahaza Schladmingban döntheti meg Vreni Schneider korszakos rekordját.

A verseny részletes statisztikájáért kattints a linkre! 

1 komment

Címkék: alpesi sí szlalom alpesi sí világkupa 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr784288478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sannyak 2012.03.05. 18:27:50

Kedves Dave,és repens!
Köszi ezeket a remek versenyleírásokat.

De én most egy információval látlak el benneteket,amit biztos nem tudtok!
Az én kedvencem (Kirchgasser),sajnos influenza áldozata volt a hétvégén.
Ezért volt enervált,és erőtlen.
Már a verseny előtti edzésnapot is kihagyta,és a pénteki napot is csak átszenvedte,jobban örült volna,ha be sem kerül az első futam után a legjobb 30 közé,mint annak,hogy a második futam a második legjobb lett.
A szombati napot az ágyban töltötte,hogy a szlalomot végigtudja csinálni.
De az erő elhagyta,és csak az első részidőig jutott.
Szerencse,hogy Maze,és Zettel is kiesett,így még a szlalomösszetettben megmaradt az esélye a dobogóra.
Remélem a hétvégére meggyógyul,és tud rendesen versenyezni!
süti beállítások módosítása