HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Viktoria királynő - Rebensburg másodszor is győzött Ofterschwangban

2012.03.03. 21:35 :: repens

A szombati napon is Viktoria Rebensburg győzelmével végződött a hölgyek óriás-műleiskló versenye. A saját edzője által tűzött pályát remekül kihasználó Lindsey Vonn lett a második, Tina Maze a harmadik - Tessa Worley elszállt. Rebensburg ezzel nagyon közel került a szakági kristálygömbhöz.

A tegnapról megszokott, túlontúl meleg fogadtatás várta a sízőket ma is. Abban is déja vu érzésünk lehetett, hogy főként az első futamban okozott látványos hátrányt az olvadozó pálya a később rajtolóknak. Az első futam pályáját az olasz Costazza, a másodikét az amerikai Pfeifer tűzte.

Anna Fenninger kezdte az első futamot, biztonsági menete végül 2. helyet ért ugyan, ám nyugodtan mondhatjuk: első indulóként többet is kihozhatott volna ebből. Elisabeth Görgl a letörésnél majdnem esett, nagy hátrányt szedett be (10.), Federica Brignone pedig ugyanitt kaput tévesztett. Tessa Worley egészen pocsék menetet mutatott be, már az elején teljesen kisodródott, így még a második futam sem lett meg neki (36.). Viktoria Rebensburgot viszont nem zavarta sem a sok hiba, sem az egyre erőteljesebb kádak - 0,85 századot vert Fenningerre, gyakorlatilag eldöntötte a versenyt is, nemcsak a futamot (1.).

Lindsey Vonn bemutatta tegnapi menetét, azaz villámgyors volt, épp csak a sebesség egyet jelentett a széles ívekkel (6.). Tina Maze nyugodt, visszafogott menettel egy másodpercet szedett be (3.), Jessica Lindell-Vikarby már a 2 másodperchez volt közel (8.). Stefanie Köhle túl is lépte ezt a határt (9.), Maria Höfl-Rieschnél már 2,3-at mutatott az óra - egyre nehezebb volt végigmenni a pályán. Julia Mancuso legalább Lindell-Vikarbyt megelőzte )7.), majd Tanja Poutiainen tegnapi pocsék napja után ma végre megcsillantotta régi klasszisát, csak a pálya alján vesztett sokat (4.). Taina Barioz (16.) és Kathrin Zettel (19.) felejtehető menete után Irene Curtoni bizonyította, nem volt véletlen a tegnapi dobogó, másfél másodperces hátránya ezen a pályán bravúrnak számított (5.).

A magasabb rajtszámok közül Anemone Marmottan (20-assal 11.), holtversenyben Eva-Maria Brem (25-össel 13.) és Marlies Schild (17-essel 13.), és - talán legnagyobb bravúrként - Veronique Hronek (34-essel 15.) fért be a top-15-be. A második futamot érő helyekért persze hatalmas csaták zajlottak, kis bibi: több mint 2,5 másodperces lemaradásokkal, sőt, még 3,53-mal is tovább lehetett lépni...

A franciák legalább Marion Bertrand 17. helyének örülhettek, ellenben a németek amúgy is remek napját Lena Dürr 18. helye már csak kevéssé dobhatta fel. Marie-Michelle Gagnon hozta a szokásos helyezését (20.), míg az olaszok felemás érzésekkel nézhettek a pályát tűző edzőjükre: Elena Curtoni 21. helye bravúros, Denise Karbon 23., Giulia Gianesini 24., Manuela Mölgg 25. és Lisa Magdalena Agerer 26. helye viszont nem igazán tűnt annak. Ráadásképp Nadia Fanchini remek részidővel kiesett, és a kiegészítő emberük, Anna Hofer is búcsúzott. Lara Gut is volt már - jóval - előbb (22.), mint ahogy Resi Stiegler is - az amerikainak jelen formájában mégis nagy öröm lehetett a második futam (27.). Az utolsó továbbjutó helyeket Tina Weirather (28.), Anja Pärson (29.) és Ana Drev (30.) foglalta el.


A második futamra az amerikai edző kifejezetten nehéz pályát tűzött, tökéletesen ki is fizetődött a versenyzőinek. A német közvetítők nem voltak a helyzet magaslatán (hová tűnt az a híres precizitás?), némelyik kiesés pontos okát nem is lehetett kiszűrni.

Ana Drev jó idővel adta meg az alapidőt, a 20. helyre lépett előre a szlovén lány. Anja Pärson jócskán kikapott tőle (21.), Weirather pedig búcsúzott. Stieglernek még nem hozott szerencsét az amcsi pálya, egyetlen századdal Pärsontól is kikapott (22.), az olaszoknak annál inkább: Agerer élete legjobbját érte el (15. - egyébként az elmúlt napokban az Európa Kupában sorozatban 4 óriást is nyert, és nem "Ázserer"-nek hívják, ahogy túlképzett sportriporterhölgyünk nevezi...), majd Mölgg is alig maradt el tőle (16.). Gianesini volt a kivétel, ő alaposan elrontotta a futamát (24.), Karbon viszont mindent megtett, hogy kiköszörülje az első futambéli csorbát (10.). Gut gyors volt, pontos - de azért Karbontól így is kikapott (13.). Elena Curtoni magas rajtszámával érthetően óvatos volt (22.), Gagnonnak nem kellett ilyesmi miatt visszafognia magát (14.).

Zettel továbbra sem találja önmagát (19.), Dürr pedig a helyes nyomvonalat nem találta, ki is esett. Bertrand meneténél aggódhatott Karbon, ám végül két századdal elmaradt tőle a francia (12.), honfitársa, Barioz viszont már letaszította az élről az olaszt (9.). Nagyon örült a célban Taina, pedig nem volt hibátlan a menete, a meredeken sokat vesztett. Hronek kicsit talán szürkébb volt a vártnál (17.), de akkor mit mondhatnánk Schildről, aki a feltörekvő némettel azonos idővel ért célba (17.)? Három kieséssel folytatódott a futam: Bremről sikerült teljesen lemaradniuk a németeknek, Riesch tűrhető részidők után benézett egy kaput, Marmottan viszont inkább a pálya disznóólra emlékeztető alakzatait (értsd: vályúit) kárhoztathatja.

Két osztrák következett: Elisabeth Görgl borzasztóan szenvedős menettel is átvette a vezetést (8.), és Köhle sem maradt el tőle sokkal (11.). Sokáig nem örülhettek: Lindell-Vikarby sem jött igazán jól, két század mégis megmaradt előnyéből (7.). Mancuso meneténél már érződött, mire játszik az amerikai edző - érezhetően kioktatták, hogyan kell ezen a pályán síelni, épp csak megtréfálta egy kád, így kiesés lett a vége. Vonnt viszont nem hagyta cserben a szerencse (ritkán szokta...), sikerült végigvinnie az őrült tempót, 2. hely lett a jutalma.

Irene Curtoni más dimenzióban síelt (6.), és Poutiainen sem volt képes veszélyeztetni az amerikait (5.). Maze az utolsó szektorig őrizte előnyét, ám ott nem tudott mit kezdeni Vonnal (3.), Fenninger pedig lekopírozta a szlovén menetét - pechjére egyetlen századdal tőle is elmaradt (4.). Rebensburg hatalmas, majd 1,7 másodperces előnnyel gazdálkodhatott - bölcsen ezt is tette. Igaz, az alsó részen nagyon megszenvedett, hibázott is - aligha akarta ennyire kicentizni a végét (1.)...

Viktoria Rebensburg 95. Világkupa-versenyén 10. alkalommal állhatott fel a pódiumra, 6.-szor a legmagasabb fokára. A szakági versengésben is tovább növelte előnyét. Lindsey Vonn 298 verseny után 95, Tina Maze 294 verseny után 37 dobogónál jár.

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa óriás műlesiklás 2011/2012 ofterschwang

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr924286997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása