HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Junior Sí VB: Stephanie Brunner győzelmével indult a versengés

2012.03.01. 21:26 :: repens

Meglepetéssel kezdődött az olaszországi Roccarasóban a FIS Junior Sí Világbajnokság. Az Európa Kupából ismert abruzzói helyszínen a női műlesiklással indult a program, ami az osztrák Stephanie Brunner győzelmével végződött. A svéd Paulina Grassl és a szlovák Petra Vlhová állt még dobogóra, az amerikaiak üdvöskéje, Mikaela Shiffrin kiesett - csakúgy, mint Úry Zsuzsanna; Hellner Donátát a második futamban kizárták.

Brunner kapott egy kis hátszelet - a második futam pályáját egy osztrák edző, bizonyos Brunner tűzte... Hiba lenne viszont erre fogni az osztrák győzelmet, két remek futammal szerezte meg a győzelmet.

Az első futam után Brunner még csak 3. volt a Világkupából ismert Emelie Wikström, és egy másik svéd, Nathalie Eklund előtt. A tengerentúlon új szupersztárként kezelt Mikaela Shiffrin csak a 4. helyen állt az első futam után, több mint egy másodperces hátránnyal.

Jó néhány nagy név már a második futamot sem érte meg, jelezve, hogy nem lehetett túl könnyű a pálya. Búcsúzott a német Simona Hösl, a szlovén Ana Bucik és Ula Hafner, a "jónevű" francia, Estelle Alphand, vagy épp Barbara Kántorová. A több mint 100 induló alaposan megviselhette a lejtőt, egyre nőtt a kiesők aránya - sajnos, ennek áldozatává vált a 105-össel induló Úry Zsuzsanna is.

A második futam előtt úgy tűnt, ezt a svédek nem veszíthetik el - mégis elvesztették. Az osztrák tűzésű lejtő sokakat megtréfált, kiesett Shiffrin, Eklund, vagy épp az osztrák Rosina Schneeberger. Nem jutott el a célig a Vk-ban megfordult szlovén Mihaela Kosi, és a Simari Birknerek legkisebbike, Ángelica sem.

Remek második futamával érkezett az élmezőnybe a francia Adeline Baud (tőle inkább az elrontott első volt a meglepő, 7.) és a norvég Ragnhild Mowinckel (4.). A második futam legjobb ideje viszont a svédek "sokadikszámú" sízőjéé, Paulina Grasslé lett (2.) - ezzel véget is ért a svédek jó napja... Honfitársa, Sara Hector még viszonylag elfogadhatóan lejött (6.), a cseh Katerina Paulathová viszont rögtön megelőzte (5.). A liechtensteini Rebecca Bühler alaposan elrontott második futammal visszaesett (9.), majd a szlovák Petra Vlhová sem tudta megelőzni Grasslt (3.).

Shiffrin kiesése után jöhetett Brunner, aki csak négy tizedet kapott Grassltől, ami másfél másodperces előnyébe bőséggel belefért (1.). Eklund kiesése után már csak Wikströmöt kellett kiszurkolnia az osztráknak - sikerrel. Vélhetően alaposan belehibázhatott a menetébe a svéd, majd 4 másodpercet kapott, a 8. helyre esett hátra.

A verseny másik magyar indulója, Hellner Donáta 100-as rajtszámmal indulhatott, a második futamban diszkvalifikálták.

Stephanie Brunner 1994. feburárjában született, tehát a 18-at is alig töltötte be. A száraz adatok alapján a technikai számok tűnnek az erősségeinek - az osztrákoknál ez persze vajmi keveset számít. 136. helyen áll az aktuális szlalomranglistán, esélyeiről viszont többet elmond, hogy csak 17. a korosztályos ranglistán. FIS-versenyeken korábban 5 dobogóig jutott, egyszer, St. Lambrechtben óriásban tudott győzni. Az Európa Kupában 10 versenyen indult, egyetlen alkalommal sikerült a top-30-ba jutnia (San Candido, 24., szlalom).

Paulina Grassl is 1994-es születésű, 12 EK-indulással, egy Bad Wiessee-i 13. hellyel a háta mögött is csak 3. számú svédnek tűnt - mégis ő lett a legjobbjuk.

Petra Vlhová alighanem győzni jött ide, EK-ban kétszer volt már top-10-es, az ifi olimpiát pedig megnyerte - most csak a bronz jutott neki. 1995-ben született a liptószentmiklósi lány, van még ideje nyerni.

 

 



 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí szlalom alpesi sí junior vb 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr364282775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása