HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Síugrás: Koch élre röpítette csapatát a Team Touron

2012.02.20. 18:00 :: zbigniew

A törölt klingenthali verseny után a Team Tour záró állomása következett, melynek Oberstdorf repülősánca adott otthont! Az osztrákok norvégokkal szembeni komolynak tűnő hátrányukat nem csak hogy ledolgozták, de kisebb fórra is szert tettek velük szemben és ez legfőképp Martin Kochnak volt köszönhető, aki a nap legnagyobb ugrásaival fölényes győzelmet aratott! Őt a Négysánc óta szárnyaló Daiki Ito követte, aki esélyeshez méltóan végzett a dobogó második fokán, Simon Ammann pedig a szezon során első alkalommal örülhetett Vk éremnek, ő lett a bronzérmes!

                     Martin Koch adatlapja.doc           Oberstdorf HS213 adatbank .xls

A szombati egyéni versenyen kijött a lépés az osztrákoknak, pedig a verseny előtti tréningeken és próbasorozaton nem utalt semmi arra, hogy ledolgozzák majd a norvégokkal szembeni tetemes hátrányukat! A willingeni egyéni és csapat viadalon ellenállhatatlanul versenyeztek a norvégok, kb. 55 pontos előnnyel utazhattak Oberstdorfba csapatgyőzelmüknek, valamint jelenlegi legjobbjuk, Anders Bardalnak köszönhetően legfőbb riválisukkal, az osztrákokkal szemben! Még az időjárás is nekik dolgozott, hiszen a klingenthali versenyt törölnie kellett a FIS-nek, így egy plusz versennyel beljebb voltak a norvégok a hőn áhított turné győzelem megszerzése érdekében! Hogy ez mégsem alakult így az leginkább Martin Koch hihetetlen formajavulásának volt köszönhető, aki épp az oberstdorfi egyéni verseny idejére tartogatta pazar formáját, bár elképzelhetően ő sem így tervezte, hogy ez ennyit várat majd magára! Kochról eddig is lehetett tudni, hogy kíváló sírepülő, mind három győzelmét eddig repülősáncokon aratta, a legutóbbit épp tavaly ezen a sáncon!

Koch a szezon folyamán egy dobogós helyet tudott csak felmutatni, azt még tavaly Engelbergben sikerült elérnie, Bardal mögött végzett a második helyen. Aztán egyre inkább romlott a formája, az igazi mélypont zakopanei szereplése volt, ahonnan csúfos módon pont nélkül tért haza, második versenyére még kvalifikálnia sem tudta magát, mely emberemlékezet óta nem fordult elő vele! Az edzői stábbal egyetértve a sapporói versenyekre már el sem utazott, otthonában készült föl a predazzói versenyekre. Úgy tűnt a felkészülés kíválóan sikerült, hiszen a selejtezőt megnyerte, de a versenyen már nem muzsikált olyan jól, csak a 19. helyen végzett. A másnapi versenyen már 11. volt, Willingenben pedig top10-en belüli helyezést ért el, a 8. pozíciót sikerült megszereznie. Koch az oberstdorfi selejtezőn, valamint a verseny előtti próbakörön is csak 8. lett, így nem utalt semmi arra, hogy akár csak a dobogón is végezzen, hiszen voltak nála sokkal jobbak! Aztán a versenyen elkapott egy kíváló szembeszelet, melynek segítségével az első kör leghosszabb ugrásával (218 m) tetemes előnyre tett szert a többi, de leginkább a norvég riválisokkal szemben, csak a nagyszerűen küzdő Ito tudott lépést tartani vele. A fináléban aztán még erre is rátromfolt, szintén a legmesszebbre repült, 221,5 m-es ugrásával magabiztos sikert aratott!

Koch harmadik győzelme, valamint a norvégok betlizése (a nagy visszatérő, Tom Hilde volt a legjobb köztük a maga 11. helyével) pedig azt jelentette, hogy az osztrákok jelentős ponthátrányt faragtak le riválisukkal szemben és a köztük lévő 10 pontos különbség igen nagy csatát sejtetett a még hátralévő csapatversenyen!

Koch oberstdorfi győzelme előtt csak a 12. helyet foglalta el a sírepülő Vk összetettet illetően, amit bad mitterndorfi gyengébb szereplésének köszönhetett, egyik versenyen sem tudott nem hogy a dobogón, de a top10-ben sem végezni (csak a 11. és 14. lett). A FIS idén új szabályt hozott azzal, hogy az aktuális sírepülő verseny prekvalisai, azaz minősített (top10) ugrói nem a Vk összetett szerinti állás alapján, hanem az elmúlt sírepülő Vk összetettje szerint számítottak annak! Ez pedig azt a fura helyzetet hozta, hogy az oberstdorfi kvalin olyan neveknek kellett megküzdenie egymással a versenyen való részvételért, mint Gregor Schlierenzauer, Roman Koudelka, Andreas Kofler, Björn Einar Romören és Martin Koch, akik talán Kofler kivételével mind egytől-egyig kíváló sírepülők! Koch a kvalin sem dominált, csak 8. volt, így felettébb meglepő volt a nemrég 30. szülinapját betöltő osztrák remeklése úgy, hogy a „nap embere” is ő lett a versenyen legjobb nem prekvalisként!

A tréning és a kvalifikáció legnagyobb hőse az a szlovén Peter Prevc volt, akinek látványosan, ugrásról-ugrásra javult a formája, sorra döntötte meg egyéni legjobb távolságait! Első tréningjén 199,5 m-ig repült, mellyel a 3. legjobb eredményt érte el, aztán a másodiknál már első 200 m fölötti ugrásának örülhetett, 213 m-en landolt, mellyel pontszámban és távolságban egyaránt megelőzött mindenkit! Ezután jött a selejtező és überelni tudta még a sánc zsűritávolságát is, már-már sáncrekord közeli ugrással, 221,5 m-rel lett a legjobb a nem minősített ugrók közül! Mindezt a 27-es beülőből és enyhe hátszélben (-0,47 m/s) érte el, 13 pontnyi előnnyel végzett a második Roman Koudelka és a harmadik helyezett Andreas Kofler előtt! Martin Koch (mint azt említettem is) csak a 8. helyen végzett, a klingenthali kvaligyőztes Tom Hilde pedig csak 10. lett most. Ami leginkább szembetűnő volt az korunk legjobb sírepülője, Gregor Schlierenzauer visszafogott teljesítménye, mellyel ugyan bejutott a másnapi versenyre, de csak a 21. helyen! Olyan egykori kíváló sírepülők, mint Matti Hautamäki, Janne Happonen és Antonin Hajek sem tudták magukat kvalifikálni a legjobb 40 közé! Természetesen mivel sírepülő versenyről van szó, így alapszabály, hogy csak 40-en vehetnek részt, azaz a 10 minősített ugrón kívül a selejtező legjobb 30 versenyzője!
A verseny abszolút hátszélben zajlott mind végig, a zsűri ehhez mérten a 24-es beülőből indította el a versenyt, s ami ennél is meglepőbb volt, ebben is maradt! Ennek ellenére a versenyzők közel fele még a kalkulációs pontot (185) sem tudta megugrani, ez először a rögtön másodikként elrajtoló francia Descombes Sevoie-nak sikerült, aki két méterrel haladta túl ezt a pontot. A franciák jelenlegi legjobbjának Klingenthal óta egyre jobban sikerülnek az ugrásai. Emlékezetes, hogy 19 ugró lejövetele után épp az ő vezetésénél szakították félbe a versenyt, ahol 138,5 m-es ugrásával állt az élen!

A verseny legnagyobb visszatérője kétség kívül a Négysánc első állomásán óriásit bukó Tom Hilde volt, aki 2 és fél hónapig kényszerült távol maradni a sáncoktól! Szerencsére a sebei, melyek a csigolyáján és az arcán keletkeztek a körülményekhez képest gyorsan gyógyultak, így már a klingenthali kvalifikáción is láthattuk milyen jó formában tért vissza, hiszen azt meg is nyerte akkor. Hilde Oberstdorfban sérült le és most első alkalommal ugyanezen a településen tért vissza, igaz nem ugyanazon a sáncon! Hilde volt az első a verseny során, aki ugrásával már közelített a bűvös 200 m felé, de csupán egy méterrel maradt el tőle!
Az osztrákoknak mindenképp össze kellett kapniuk magukat, hogy még az utolsó verseny előtt eséllyel bírjanak a norvégokkal szemben. Ez olyannyira jól sikerült, hogy előbb az eddig tompán szereplő Schlierenzauer ugrott 205,5 m-t, mellyel akkor vezetett is, majd nem sokkal utána Koch is kitett magáért és hűen igazolta, hogy még mindig a legjobb sírepülők közé tartozik! Az első sorozat leghosszabb távolságát érte el, bőven a zsűritávolságon túl, 218 m-en tette le magát és csapattársa előtt 8 pontos előnyre tett szert.

Aki leginkább megtudta „szorongatni” az szerencséjükre nem egy norvég, hanem egy japán versenyző volt, Daiki Ito személyében, aki 209 m-ével alig 2 pontra közelítette meg az osztrák éllovast! A kvali meglepetésembere, Prevc sem ugrott rosszat, bár nem ugrott olyan messzire, mint a selejtezőn. 203,5 m-es ugrása az 5. helyre rangsorolta és csak tizedekre volt a dobogót érő helyezéstől. Simon Ammann sem a szezon kezdetre, sem a Négysánc idejére nem tudott formába lendülni legnagyobb bánatára! Legtöbb esetben csak a 10. hely környéke jutott neki, viszont predazzói 5. helyezése már régi önmagát idézte. Most a versenyen 204,5 m-ig repült és csak 2 tizedre volt a bronzéremtől! A willingeni verseny győztese, Bardal viszont hiába ugrott legmesszebbre (210 m) a próbakörön, a verseny első sorozatában már nem sikerült ebbéli teljesítményét megismételnie, 192,5 m-ével csak a 14. helyrejött be. A legjobb norvég Hilde volt, aki 11. helyen állt, de társai, Fannemel (197,5 m – 12.), Velta (194 m – 13.) és Romören (189 m – 16.) is ott csoportosult körülötte, egyikük sem tudott kiemelkedő eredményt elérni! Kofler 180 m-es ugrásával egyre jobban kezdett távolodni a sárga trikó visszaszerzésétől, csak a 25. helyről várhatta a finálét! A kiesés keserű gondolatával kellett újból megbarátkoznia a norvég Sklettnek, aki 169 m-es ugrásával zsinórban harmadszor esett ki az éppen aktuális versenyből, ez pedig könnyen a jövő héten kezdődő vikersundi repülő VB kerettagságába kerülhet, hiszen ott minden nemzet csak 4 főt indíthat, pechjére edzőjének, Stöcklnek van bőven választási lehetősége, aki őt helyettesítheti a csapatban!

A második sorozat idejére felerősödött a hátszél, így a zsűri egy méterrel (2 beülővel) emelte a nekifutó hosszt, így Kofler már a 26-osból érhette el 197 méteres ugrását, mellyel 6 helyet sikerült előrébb lépnie. Nem sokkal utána a versenyen épp 24. születésnapját ünneplő Andreas Wank fogott ki egy jó szelet és 209,5 m-es ugrásának (mely egyben egyéni legjobbja is lett) köszönhetően 6 helyet lépett előre, végül a 13. helyen végzett. A norvégok közül továbbra is Hilde maradt a legjobb, 204,5 m-es ugrásával tartani tudta 11. pozícióját, viszont Bardal csak két helyet tudott előrébb lépni, miután azonos távolságot sikerült elérnie csapattársához hasonlóan. A németek közül végül nem Wank, hanem Freund lett a legjobb (204,5 m.), aki így a 10. helyet csípte meg. A zsűri a legjobb 10 számára beülő csökkentéssel „kedveskedett”, a 25-ösbe vitték le a pallót, ennek ellenére is 211,5 m-ig repült Koudelka, mellyel az 5. helyet szerezte meg. A cseh ugró az ezért járó 45 ponttal átlépte a 2000. Vk pontját is (2004). Ezután még ennél is nagyobb ugrások következtek! ! Stoch már 216 m-ig „merészkedett”, ő a cseh versenyző mögé ért be a tabellán.

Kranjec még ennél is messzebb repült, 220 m-es ugrása majdnem dobogós helyet ért a 10. helyről, ebben Ammann akadályozta meg 213,5 m-ével. A sírepülő világbajnok svájci ugrónak nem is jöhetett volna jobbkor ez az önbizalom növelő siker, Vikersundban eséllyel védheti meg így két éve szerzett világbajnoki címét! Prevcet joggal tarthatta mindenki a verseny egyik legnagyobb esélyesének, hiszen eddig szenzációs ugrásokat mutatott be mind a tréningen, mind a selejtezőben. Most második ugrása is 203,5 m-re sikerült, mellyel csak a 8. helyen tudott végezni, de itt Oberstdorfban mindenképp kiderült róla, hogy Kranjechez hasonlóan kíváló sírepülő! Az első sorozat dobogósai közül csak Schlierenzauer nem tudott ponterős ugrást bemutatni, 206 m-e most kevésnek bizonyult, hogy 3. helyét megtartsa. Ennek ellenére második legjobb osztrákként jól jöttek pontjai a Team Touron csapata számára! A verseny két legjobbja maradt hátra. Ito másodjára is szépet ugrott, fél méterrel repült messzebbre (209,5 m), mint első körében és ezzel újabb érmet szerzett, a szezonban már a 7.-et! Koch második ugrásával (221,5 m) is minden kétséget eloszlatott a felől, hogy ő a verseny legjobbja! Mindkét kör legnagyobb ugrását hajtotta végre, így pályafutása 3. győzelmét aratta (melyeket mind repülősáncon ért el), összeségében pedig 20. Vk érmét szerezte (3 arany, 7 ezüst, 10 bronz), tavaly is épp ő nyert itt!

Koch győzelmével élre segítette csapatát a Team Touron (méghozzá a 4. helyről!), ahol kereken tíz pont fórral előzi meg a norvégokat, akik most nem tudtak olyan lehengerlő teljesítményt nyújtani, mint Willingenben! Mindenesetre nagy csatára lesz kilátás köztük a csapat finálén! A dobogó 3. fokán pedig a japánok állnak!

3 sírepülő versenyen vagyunk túl (Bad Mitterndorf 2x, Oberstdorf) és még van hátra kettő (Planica), már ami a sírepülő Vk-t illeti, ebbe ugyanis nem számít bele a sírepülő Vb-n elért eredmények! Itt az összetettet Daiki Ito vezeti mindössze 15 ponttal Robert Kranjec és 28 ponttal Anders Bardal előtt. A mostani győztes, Martin Koch feljött az 5. helyre, míg Gregor Schlierenzauer csak a 10. helyen áll!

 Sírepülő Vk állása:  http://www.fis-ski.com/pdf/2012/JP/3128/2012JP3128STSF.pdf

A Vk összetettet illetően nincs változás az élen, továbbra is Anders Bardal vezet, bár csökkent valamelyest az előnye (44 pont) Gregor Schlierenzauerrel szemben, viszont Andreas Kofler egyre inkább távolodik az első helytől, 78 pontra van Bardaltól!

A dobogósok:  Ito (2.), Koch (1.) és Ammann (3.)

Martin Koch: „Szeretem Oberstdorfot és úgy tűnik Oberstdorf is kedvel engem! Ebben a szezonban nem volt könnyű dolgom eddig! Annak ellenére, hogy mindig jó érzés tölt el ha Oberstdorfba jövök, ezúttal nem voltam biztos benne, hogy jól fogok ugrani! Hosszú ideje nem repültem úgy, mint ma! Az első ugrásom egyszerűen nagyszerű volt, ami a második köröm szempontjából jelentős előrelépés volt! Csináltunk néhány hibát mostanában, de tanultunk belőlük és most erősebbek lettünk! Jó csapatunk van, most sikerült a vezetést átvenni a Team Touron, ez még inkább erősebbé tesz minket!”

Daiki Ito: „Nagyon boldog vagyok a mai teljesítményemmel! Most ez a verseny véget ért és a következő kihívásra fogok koncentrálni! A jó eredmények nem csak magam, hanem az egész csapat számára fontosak! Jelen pillanatban jó formában vagyok és tekintettel a közelgő vikersundi sírepülő VB-re semmit sem fogok változtatni a felkészülésemen! Miután sikerült Sapporóban nyernem a legfőbb célom az, hogy Európában is szerezzek egy győzelmet!”
Simon Ammann: „Ez nagyszerű, hogy épp a megfelelő időben sikerült visszakerülnöm a dobogóra! Sikerült ma két jó ugrást bemutatnom és ezzel egy újabb lépést tettem a helyes irányba! Ez a szezon nem a terv szerint alakult számomra, úgyhogy nagyon keményen dolgoztam és néhány dolgot ki kellett javítanom! Most van egy olyan érzésem, hogy jó úton haladok és az elért eredmények biztosan növelik majd az önbizalmamat!”

 Teljes végeredmény:  http://www.fis-ski.com/pdf/2012/JP/3128/2012JP3128RL.pdf

Szólj hozzá!

Címkék: síugrás síugró világkupa sírepülés 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr444148113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása