HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Hibátlan hétvége! Hirscher 200 ponttal gazdagodott Bulgáriában

2012.02.19. 16:09 :: Dave985

Hirscher (1) Banszko SL 2012.JPG

Kétszáz pontos hétvégével a háta mögött, nincs mese, bejelentkezett az Összetett Világkupáért Marcel Hirscher! A technikai számok legújabb osztrák mestere szezonbeli nyolcadik sikerével jó 50 ponttal megelőzte a tabellán legnagyobb ellenfelét Beat Feuzt, s az utolsóelőtti helyszínig maródi Ivica Kostelićtől is mindössze 18 pont választja el. Elmaradt a kettős osztrák győzelem Banszkón, mert noha Mario Matt parádés futammal beért másodikként, szabálytalan kapuvétel miatt kizárták a kétszeres világbajnokot. Így a második helyet André Myhrer örökölte meg, a dobogó legalsó fokára pedig Stefano Gross állhatott fel. A hölgyek szuper-kombinációját az áldatlan állagú pálya miatt törölték, így Lindsey Vonn verseny nélkül védte meg szakági elsőségét. Hiába sziporkázott Miklós Edit az edzéseken, s táplálhatott vérmes pontszerzési reményeket, végül még csak élesben sem tudta kipróbálni formáját.

Vonn Szocsi SC 2012.jpg

Verseny nélkül védte meg címét szuper-kombinációban Lindsey Vonn, miután a vasárnapra virradóra leesett nagy mennyiségű hót képtelenség volt eltakarítani a szocsi pályamunkásoknak. A parányi, homokszerű hópihék, tetejében a néhol átláthatatlan köd balesetveszélyessé tették a délelőtti Szuper-G megrendezését. Pótlásról február végéhez közeledve nem lehet beszélni, különösen ebben a lesajnált szakágban, így gyaníthatóan két – sankt moritzi – forduló után hirdettek bajnokot. Nagyon szoros a naptár, aligha tudják másutt pótolni a viadalt.

Vonn 180 ponttal győzött zsinórban harmadszor, Tina Maze 125 ponttal végzett a második, Nicole Hosp 120-szal a harmadik helyen. Miklós Editet sajnálhatjuk igazán, remekül ráérzett az olimpiai pályára, könnyen mindkét számban pontot szerezhetett volna, ehelyett még csak versenyezni sem volt alkalma. Azért bízunk benne, hogy nem utazott el potyára Szocsiba, némi tapasztalatot azért gyűjthetett.

Női kombinációs VK 2012.JPG

.................................................................................................................................................................

Szerencsére Banszkóban semmi körülmény nem veszélyeztette a szezon nyolcadik műlesiklásának megrendezését. Verőfényes napsütés, kicsivel fagypont alatti hőmérséklet, gyenge szellő fogadta a rajtállásban várakozó 59 sízőt. A bolgár helyszín tavaly adott otthont először szlalomnak, akkor kettős osztrák siker született, az idény végére feltámadó Mario Matt győzött, megelőzve Reinfried Herbstet, valamint a világbajnok Jean-Baptiste Grange-ot.

Előrevetítem, elaludtam, az első futam teljesen kimaradt, így most csak címszavakban szólunk a délelőttről. Michael Pircher tűzte a pályát, az osztrák tréner három banánkaput is beillesztett a nyomvonalba. Cristian Deville kieséssel nyitotta a napot, Schladming után ismét pont nélkül zárt az olasz. Felix Neureuther (3.) már igenis mérvadó szintidőt repesztett, amit mi sem bizonyított jobban, minthogy André Myhrer (2.) mindössze négy századot tudott ráverni, Mario Matt (4.) pedig három és fél tizeddel szorult mögéje. Kostelić kiválásával az elitklubban találkozhattunk Jens Byggmarkkal (7.),a svéd nem is vallott szégyent, bár a győztessel szembeni kereken egy másodperces hátránya soknak tűnt. Stefano Gross (5.) is bőven lőtávolon belül maradt, mintegy 6 tizeddel maradt el a vezető svédtől. Marcel Hirscher (1.) az élről várhatta a délutáni folytatást, igaz, előnye elenyészően kicsire, mindössze 6 századra rúgott.

Hirscher (2) Banszko SL 2012.JPG

Manfred Pranger (6.) volt még az utolsó, akinek sikerült másodpercen belül tartania a különbséget, az őt követő Patrick Thaler nem tudott élni a kedvező rajtszámmal, újabb kiesést fájlaltak az olasz szurkolók. Benjamin Raich (10.) csak valami extra menettel reménykedhetett a dobogóban, a továbbiak közül még Giuliano Razzoli (7.) és Fritz Dopfer (9.) is megelőzte. Rettentően szoros küzdelem alakult ki a középmezőnyben, a hetedik és a 24. helyezett között alig volt 9 tized differencia, egy-egy átütő menettel tehát nagyon sokat előrébb lehetett lépni. Kétségkívül előnyös pozícióban zárta a délelőttöt Brad Spence (11.), 25-ös rajtszámmal került a TOP-10 kapujába, szintén elismerésre méltó volt Markus Larsson (15.) és Juasza Naoki (16.) szereplése. Jellemző, hogy a világ legjobb harminc szlalomosa közül senki nem esett ki idővel délelőtt, de a két olaszon kívül is csak Mitja Valenčič, Michael Janyk és Christoph Dreier fejezte be idő előtt versenyét. Ennek megfelelően harmincon túlról nem termett sokaknak babér, a 44-essel érkező Matic Skube (24.), Jimmy Cochran (27.), Krystof Krýžl (28.), Philipp Schmid (41-essel a 29.), végül Gabriel Rivas (30.) került még a pontszerzés küszöbére.

Juasza Banszko SL 2012.JPG

Két biztonsági menettel kezdődött a második futam, lényegében Rivasnak (22.) és Schmidnek (24.) is bejött számítása, néhány helyet előre is tudtak lépni, a francia konkrétan élete legjobbját jegyezte. Krýžl (20.) majd’ hét tizedet vert a hajszálnyival ugyanazt az időt futó kettősre, végső helyezésében meg is látszott mindez. Cochran (27.) mert kockáztatni is, bevállalós menete a harmadik kapunál kis híján véget is ért, a letörésnél kezével kellett korrigálnia, pozitívumként elkönyvelhető, legalább 108%-on belül maradt. Axel Bäck (23.) ugyanott vesztett teret, hátrányából a végén azért csaknem 4 tizedet faragott, jól jelezve, mennyit is ért valójában a cseh menete. Mattias Hargin (7.) a délután legjobb menetét mutatta be nekünk, roppant pattogós, mondhatni hibátlan teljesítménye bőven másodpercen túli előnyt ért számára, Zágráb után került ismét a legjobb 10 közé. Skube (24.) vállalt némi rizikót az elején, majd első rontása után érezhetően  visszavett a lendületből, értékes pontokat gyűjtött a szám 2007-es junior-világbajnoka. Nolan Kasper (6.) az utolsó szektorig tartotta Hargin tempóját, végén felülmúlta kevéssel, 15 század döntött javára. Jót tett neki a február eleji két NOC- szlalomon való indulás. Lars Elton Myhre (26.) finoman szólva nem érezte a pálya ritmusát, a letörésnél a porhanyós hóról kellett valahogy visszatámolyognia. Reinfried Herbst (18.) és Alexis Pinturault (16.) között végül fél másodperc feszült, előbbi végig pontatlanul mozgott, utóbbi két nagy rontását kivéve tűrhetően síelt. Markus Vogel (21.) egyedüli svájciként védte a mundér becsületét – mérsékelt sikerrel.

Wolfgang Hörl (19.) is eladta már fent minimális előnyét, az a harmadik kapu csak keveseknek sikerült tökéletesen, habár mint Raich esetében láthattuk, nem is feltétlenül kellett törekedni arra. Ted Ligety (7.) részben jóvátette tegnapi hibáját, a közbülső szektorban még vert is az amerikait, végül Harginnal holtversenyben zárt. Juasza Naoki (5.) a szokásos helyen ő is megbillent, a későbbieket viszont nehéz kritika alá vetni, 4 tizedes előnyéből három század kitartott a célig. Beállította ötödik helyével legjobb eredményét, amit legutóbb Schladmingból jegyzett. Markus Larsson (13.) a felső részt még jobban síelte meg, a továbbiakban már nem minősült konkurenciának, Manfred Mölgg (9.) esetében is inkább azt lehet kiemelni, hogy két kiesés után újra célba ért a TOP-10-ben.

Jean-Baptiste Grange (14.) rendkívül pontatlanul mozgott, rengeteg térvesztése eredményeként két másodpercet kapott a későbbi győztestől, de jó egy tizeddel így is megverte honfitársát, Steve Missillier-t (15.), a letörés utáni belefékezést bánhatja. Spence (17.) szektoronként kapta a súlyos tizedeket, alaposan visszaesett, Benjamin Raich (12.) ismét belehalt a szépségbe, az alsó szakaszra legalább némiképp felpörgött, alig-alig kapott valamit a japántól. Fritz Dopfer (4.) jó három tizedes előnyét két szektor után elvesztette, a végén viszont talált valamit, mert 13 századdal némileg váratlanul élre állt. A szezon német meglepetésembere az elmúlt öt versenyből negyedszer végzett a TOP-10-ben.

Jens Byggmark zaklatott, késésekkel teli menetének vége nem is lehetett más, mint kiesés és nullázás, de az őt követő Giuliano Razzoli (10.) és Manfred Pranger (11.) sem lehetett túl büszke teljesítményére, a záró lapos szakaszra nem maradt elegendő lendület. Stefano Gross (3.) életben tartotta az olasz reményeket, megtámadta a pályát, két szektor után még növelte is előnyét, a végén elszórt három tized akár fájhatott is volna, de kis szerencsével a dobogó így is összejött. Mario Matt rögtön lehűtötte az olasz kedélyét, kicsinek tűnt rontás után folyamatosan növelte előnyét, a végét alaposan elpackázta, egy másodpercen túli fórnak csak a felét sikerült összehozni. Mint kiderült, az a bizonyos kis baki szabálytalan kapuvételnek volt minősíthető, s kizárást eredményezett. Felix Neureuthernek még Matt idejével kellett volna hadakoznia, ha nem találja telibe rögtön az első kaput. Egészen banális kiesés, zsinórban harmadszor… André Myhrer (2.) az első szektorban nullázta le szinte előnyét, a végén tartani tudta, 4 tizedes különbséggel sorolt mögéje. Marcel Hirscher (1.) roppant élvezetes stílusával síelt, önbizalommal telve „harapta” a pályát, csökkent ugyan a különbség, de a végéig így is maradt belőle 16 század, pontosabban, Myhrerhez képest kinyílt az olló, 57 század döntött az osztrák oldalára.

Hirscher Myhrer Gross Banszko SL 2012.JPG

Marcel Hirscher ihletett formában versenyezte az elmúlt hónapokat, szlalomban például Alta Badia óta minden fordulót megnyert, amikor eljutott a célig. Ez már idei nyolcadik Világkupa-sikere, karrierje során a 11. A szakági pontversenyben 35, összetettben 18 pontra közelítette meg Kostelićet, reálisan nézve előbbi a mérvadóbb, ugyanis az elkövetkező szlalomon már újra összecsaphatnak a tervek szerint. André Myhrer a stabilitás mintapéldája, egy kivétellel mindig a legjobb 10 között végzett, ez a mostani a 11. Világkupa-dobogója, amivel feljött a szakági tabella harmadik helyére. Stefano Gross Adelboden és Schladming után harmadszor is felállhatott a dobogó legalsó fokára, ő a szezon másik nagy meglepetése.

A verseny részletes statisztikájáért kattints a linkre!

Sokat nem lesz idejük pihenni a férfiaknak, kedden utazhatnak ki/át Moszkvába, ahol parallel óriás-műlesiklásban mérheti össze tudását az előzetes egyeztetések során kialakult 16 fős mezőny. Következő hétvégén Crans Montana következik, két Szuper-G-vel és egy óriás-műlesiklással.

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí szlalom alpesi sí világkupa szuper kombináció 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr1004135042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása