HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Jan Hudec három szalagszakadás után is az elitbe tört

2012.02.04. 16:02 :: Dave985

 Hudec (3) Chamonix DH2 2012.jpg

A csehszlovák származású alpesi síző legutóbb hazai földön tudott győzni, Lake Louise-i sikere óta több mint négy év telt. Egészen más versenyt hozott a mai, míg pénteken századok döntöttek a dobogós helyek eloszlásáról, Hudec ma mintegy fél másodperccel verte a világ legjobbjait, jelesül Romed Baumannt, akinek is továbbra is halásznia kell élete első VK- sikere után. Kiválóan szerepeltek a kanadaiak, hiszen a világbajnok Erik Guay a harmadik helyen zárt, Benjamin Thomsen pedig 50-es rajtszámmal végzett a wengeni formáját idéző Beat Feuz mögött az ötödik helyen. A tegnapi dobogósok csak eztán sorakoztak, Kröll, Cuche, Miller sorrendben.

Unikális versenyt izgulhattak végig azok, akiket munkahelyi, tanulmányi kötelezettségek nem szólították el dél körül a tévé elől. Olyan ugyanis még sosem fordult elő az alpesi síelés történetében, hogy egy lesikló versenyen mindössze nyolc századmásodperc válassza el egymástól a futam első öt helyezettjét, de akkor is mélyen bele kellene merülnünk az évkönyvek rengetegébe, ha arra keresünk példát, hogy a győztestől másfél másodperces hátrányból már nem lehetett pontot szerezni. Az időjárás már tegnapi is kegyetlenül cudar volt, mindez mára csak tovább fokozódott, a hivatalos adatok szerint mínusz 16 Celsius-fokot mértek a „La Verte” lejtőn, abba jobb bele sem gondolni, miféle metsző arktikus fagy érhette a versenyzőket 100 km/h sebesség mellett…

 

Guillermo Fayed (31.) gyanúsan tiszta íveken abszolválta a pályát, hiányzott belőle a kellő agilitás, így a sebesség is. Két és fél másodpercet is meghaladó hátránnyal is kis híján pontot szerzett. Max Franz (19.) más minőséget képviselt különösen tempóban, a felső szakaszon a határokat feszegette, lement kicsit a porhóra, az ugratót is túlnyújtotta, jó nyolc tizedes előnnyel ért célba. Marc Gisin (13.) rátapintott az ifjú osztrák gyengeségére, amikor hat tizedes hátrányból sikerült visszajönnie, a lapos részen több sebességet gyűjtött, végül 26 századdal állt élre. Peter Fill (24.) ma sem remekelt, a hosszan nyújtott jobbost példaértékűen teljesítette viszont, ezzel el is mondtunk minden jót menetével kapcsolatban. Stephan Keppler (28.) az olasszal ellentétben nem gyűjtött össze jó fél másodpercet odafent, az ezt követő szakasz pedig finoman szólva sem a német vadászterülete, régen rossz, amikor lapos szakaszon kell sebességet gyűjtenie, majd azt tojástartásban fokozni, vagy legalábbis fokozni. Azért megyek bele a részletekbe, mert alapvetően ez döntött a legjobb helyezésekről, nem a felső technikásabb szakasz.

Yannick Bertrand (17.) is szűken, nagy lendülettel kezdett, sőt, középen még némiképp növelte is előnyét, de ez is kevésnek bizonyult, csupán a második helyre volt elegendő. Mario Scheiber (35.) esete az életlen fejszére emlékeztet, erőlködik becsülettel, de valahogy nem akar menni a dolog: rendre teret veszített a fontosabb kanyarokban, tempója sem az igazi, pont nélkül zárt a tegnapi versenyt gyomorrontás miatt kihagyó, egy éve ugyanitt súlyos sérülést szenvedő osztrák. Andrej Šporn (10.) bizonyította jó formáját, fent összeszedett 4 tizedes előnye a végsőkig kitartott, jól gazdálkodott vele, a fele megmaradt. Didier Défago (34.) tompán síelt, még a pontszerzés is elmaradt. Adrien Théaux (11.) végig néhány századdal követte a szlovént, az utolsó méterek neki sikerültek rosszabbul, 3 századdal mögéje szorult. Christof Innerhofer (25.) ma sem idézte garmischi formáját, még a pontszerzés is neccesen jött össze. A hétvége legnagyobb esését Patrick Küng mutatta be, a svájci fiatalember elmérte a második ugratót, átsuhant a kapun, majd hason leszáguldott pár tucatnyi métert. Szerencsésnek mondhatta magát. Aksel Lund Svindål (16.) ma sem volt tényező, már a Panoráma kijáratán megdobbantotta léceit néhány bukkanó (értsd: nem volt elég figyelmes ívválasztás terén), lejtmenet még tojástartásból is kilépett egyszer jelentős lendületet veszítve.

Baumann Chamonix DH2 2012.JPG

Johan Clarey (9.) volt a hazaiak utolsó reménye, nos, ha egy tiszavirág életére is hajazó intervallum erejéig, de legalább a reklámszünetben francia állhatott a tabella élén. Végig néhány század választotta el az éllovastól, a célban 4 századdal vette át a vezetést. Sokáig nem örülhettek a helyiek, Didier Cuche (7.) nagy versenyben eléje került, de hiába volt az a 13 százados differencia, meg az egészen pazar ugrató, hiányérzetünk lehetett menete láttán. Beat Feuz (4.) igazolta sejtéseinket, csekély hátrányból fordított a lapos szakaszon, sokkal dinamikusabban síelt példaképénél, 36 százados előnnyel ugrott az élre. Hannes Reichelt (20.) ezúttal nem vette fel a versenyt a legjobbakkal, Klaus Kröll (6.) igazán csak a felső szakaszig volt veszélyes Feuz-re, nagy riválisát ugyanakkor 3 századdal felül tudta múlni. Más kérdés, hogy a folytatás nem hozott szerencsét számára, mindössze négy ponttal tudta csökkenteni hátrányát a szakági pontversenyben.

Erik Guay (3.) váltotta az élen a svájcit, a Panoráma kimenete volt kissé döcögős, egyébiránt hibát nem lehetett felfedezni menetén. Briliáns középső és gyorsabb alsó szakasszal fordított, 12 századdal örökölte meg az első helyet. De csak nagyon rövid ideig, Romed Baumann (2.) ugyanis még őt is felülmúlta az első szektorban, majd a kanadai rontását kihasználva már majdnem 6 tizedes előnyre tett szert, s miután hibát eztán sem követett el, egy tizedet valahogy meg is őrzött belőle. Bode Miller (8.) ígéretéhez híven a felső szakaszon próbált minél nagyobb előnyt kisajtolni. Ehhez képest negyed másodpercnyi hátrányt szedett össze, amit a problémás lapos részen lényegében megtartott, csak a végén vesztett lendületéből, máskülönben Krölléket minden bizonnyal megelőzte volna. Mindenesetre hármójuk között ma is századok döntöttek.

Hudec (2) Chamonix DH2 2012.jpg

Az elitcsoport már a célba nyilatkozott, Baumann örömében azonban nem vethette el a sulykot, még volt egy síző biztosan, aki kiehette szájából a sajtot. Kjetil Jansrud (21.) egészen tűrhető menete után érkezett is Jan Hudec (1.). A kanadai két szektor után még nagyjából úgy állt, mint Miller, aztán viszont olyan szakaszt síelt, mint senki korábban, 4 tized környéki előnyét a későbbiekben még növelni is tudta, így végül 53 századdal verte az elképedt osztrákot. Az őt követő három svájci közül mindössze az egyik szerzett pontot, de Carlo Janka (22.) is csak idei vergődése miatt biccenthetett egyet teljesítményére. Ambrosi Hoffmann (38.) és Silvan Zurbriggen (44.) szétesően síeltek, utóbbi három másodpercen belül rekedt. Travis Ganongot (27.) immáron a legjobb harminc között üdvözölhettük, de nála sokkal jobban élt a lehetőséggel Dominik Paris (15.), a pálya egyik specialistája ma sem okozott csalódást. Zárásként még Georg Streitberger (29.) csúszott le, tavalyi negatív élményei után üdítő pontszerzéssel távozhat Chamonix-ból.

A harmincon túlikat ezúttal is két kombinációra készülő síző nyitotta, gyengén, Ivica Kostelić (48.) három és fél másodperces hátránya nem sok jót ígér a holnapi verseny előtt, Benjamin Raich le sem ért a célba. Werner Heel (42.) klasszisához méltatlan rajtszámmal volt kénytelen síelni, kevés sikerrel, Erik Fischer (12.) viszont lekopírozta tegnapi szereplését, mind agilitásban, mind helyezésben. Tobias Stechert (18.) élete legjobb lesiklását mutatta be a Világkupában, az élete egyetlen VK- sikerét épp Chamonix-ban ünneplő Marco Sullivan (36.) ma lemaradt a pontszerzésről. A később érkezőknek ma már kevesebb babér termett, egy-két emlékezetes siklást azért kiemelhetünk. Hans Olsson (30.) még éppen befért a pontzónába, a lesikló szezonnyitó óta újra harmincban köszönthettük Andreas Romart (23.), a legnagyobb szenzáció azonban kétségtelenül a kanadai Benjamin Thomsen (5.) nehéz kötődik, aki 50-es rajtszámmal előzte meg a pénteki nap három dobogósát. A vancouveri olimpia egyik elősízője tegnapi 11. helyével már teljesítette élete legjobbját, erre tett fel ma még egy lapáttal. Különösebb eredményei eddig a hétvégéig nem voltak, néhány előkelő helyezés kanadai bajnokságokról, egy dobogó az Észak-Amerikai Kupából, slusszpassz. Végezetül Siegmar Klotz (26.) is behúzott még néhány pontot.

Hudec Chamonix DH2 2012.jpg 

Jan Hudec lassan 31 éve látta meg a napvilágot a néhai Csehszlovákiában, Olmütztől nem messze fekvő Šumperkben. Lesikló édesapjával és sífutó édesanyjával közösen alig egy éves korában hagyták el a szülőföldet, három éves németországi tartózkodás után költöztek át tengerentúlra, ahol szülei síedzőként keresték kenyerüket, így tehát adott volt az ifjabbik Jan Hudec sorsa is. Junior-korából egy világbajnoki negyedik helyezés volt legjobbja a svájci Verbier-ből. Következő szezonban megnyerte a lesikló Észak-Amerikai Kupát, 2003-ban pedig a felnőttek között is letette névjegyét nagy világversenyen, a Sankt Moritz-i vb-n zárt hetedikként Szuper-G-ben. Karrierjét nem kerülték el a súlyos sérülések, a következő idényt teljesen ki kellett hagynia, ugyanez várt rá 2004/2005-ben is, az után két héttel, hogy Lake Louse-ban 68-as rajtszámmal hetedikként jelezte visszatérését.

Újra a NOC-on építette karrierjét, a VK- csapatba igen, az olimpiai keretbe viszont nem tudta kvalifikálni magát. Válaszul a 2007-es Åré-i világbajnokságon az egész világot meglepve Svindål mögött kevéssel elmaradva ezüstérmet akasztottak nyakába. Bombaformában kezdte a következő szezont is. A Lajos-tó mellett életében először győzni tudott a Világkupában, egy hónapra rá újra dobogóra állhatott Bormióban. Nem kímélte a sors, a wengeni lesikló edzését ismét elszakította térdszalagjait, a 2009-es világbajnokság előtt egy hónappal tért csak vissza, Val d’Isére-ben harmadszor is derékba tört pályafutása. Csak és kizárólag a hazai rendezésű olimpia lebegett szemei előtt, de ahogy ott sem, a Világkupában is csak nagyon ritkán került a legjobb 20 közé. Kvitfjelli két TOP-15-ös helyezésével érzékeltette, visszatért, idén eddig valamennyi versenyen pontszerzőként zárt, ez a mai ötödik TOP-10 helyezése az óriás-műlesiklás kanadai bajnokának.

 Hudec Baumann Guay Chamonix DH2 2012.jpg

Romed Baumann továbbra is nyeretlen lesiklásban, ez összességében a nyolcadik dobogója, egyben a harmadik „ezüstérme” lesiklásban. A világbajnok Erik Guay a 11. pódiumnál tart, remek formának örvend, ez már a naptári újévben a negyedik TOP-4-es helyezése.

A lesikló tabellát továbbra is Didier Cuche vezeti, Kröll előtt 36 ponttal. Alighanem kettejük közt dől el a kristálygömb sorsa, Beat Feuz már 100 pontot meghaladó hátránnyal követi őket. Az összetettben érdemi változás nem történt, ha csak annyi nem, hogy Feuz megerősítette harmadik pozícióját.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintva érhetitek el! 

Vasárnap szuper-kombinációval zárul a chamonix-i hétvége.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr74065861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása