HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Miklós Edit-bravúr: 19 év után újra magyar pontszerzés a Világkupában!

2012.01.27. 18:38 :: Dave985

Bónis Attila révén még 1993-ban szerzett legutóbb magyar alpesi síző pontot Világkupán, a sors fintora, hogy akkor is egy Csíkszeredából elszármazott sportoló okozott nagy örömöt a sportág hazai szerelmeseinek. Magyar nőként pedig sporttörténelmet írt. Miklós Edit az elmúlt szezontól szerepel piros-fehér-zöld színekben, míg tavaly nem volt más elvárás vele szemben, minthogy nulláról felépítse magát FIS- pontügyileg, idén már nem titkolt célként a VK- pontszerzés lebegett szemei előtt. Sankt Moritzban jött el az idő, ahova élete legjobb eredményei kötötték. Remek lesiklással fenntartotta esélyét a legjobb 30 közé jutásra, amit higgadt szlalommal meg is erősített. Ötvenhárom fős mezőnyben a 30. helyen zárt, vagyis 1 ponttal gazdagodott. Csak úgy mellékesen: Lindsey Vonn nyerte a szuper-kombinációt, ergo szlalom kivételével minden szakágból van már idén győzelme. Tina Maze és Nicole Hosp állhatott még fel a dobogóra, a délután nagyot hibázó Maria Höfl- Riesch végképp lemondhat a címvédésről.

 

Az enyhe tavaszias időjárást hozó december miatt törölték a Val d’Isére-re tervezett versenyt, így csak most, január végén kerülhetett sor a szezon első szuper-kombinációjára a hölgyek Világkupa-sorozatában. Sankt Moritzban ez mindösszesen a negyedik hasonló verseny, az elmúlt két alkalommal Anja Pärson győzedelmeskedett, a triplázásra azonban idei formáját látva vajmi kevés esélye volt.

Tökéletes körülmények, szikrázó napsütés, fagypont alatti hőmérséklet fogadta a sízőket. A gyér érdeklődésre inkább lehetett panasz, talán a munkanap miatt csak szórványosan lehetett felfedezni fizetős vendégeket.

Vonn (2) St. Moritz SC 2012.JPG

53 sportoló közül elsőként Wendy Holdener (37.) próbálta ki az Engiadinát. Aranyosan mosolygott a célban, ami bizonyára annak szólt, hogy több térvesztéssel ugyan, de különösebb veszélyhelyzet nélkül letudta a pályát. Menthetetlenül lassú volt, a komolyabb pontmennyiségről lemondhatott a kombinációs (a hármas változat) junior-világbajnoka. Lara Gut (20.) rögtön helyére is tette kolléganőjét, sokat elárul a helyzetről, hogy még úgyis 1,30-cel vette át a vezetést, hogy az átütőerő hiányzott menetéből. Ezek után nagy meglepetéssel hatott, hogy Camilla Borsotti (15.) rögtön átvette a vezetést Guttól, ám ő sem állt sokáig az élen, érkezett ugyanis Leanne Smith (4.), aki roppant agresszív sízéssel fölényesen, több mint egy másodperccel állt az élre.

Az amerikai vezetése már egészen a legjobbakig kitartott. Federica Brignone (30.) rendkívül bizonytalanul tette léceit, gyengélkedett a bukkanóknál, elrontott minden ugratót, pozitívumként csupán annyit lehetett felírni hozzá, hogy legalább elsőként indulhat a délutáni szlalomban. Andrea Fischbacher középtájon tévesztett kaput egy vakon beveendő szűk balosnál. Julia Mancuso (5.) alapvetően nem ment rosszul, 3 tizeddel mégis kikapott honfitársától. Papíron harcedzettebb szlalomos, így ez a különbség jelképesnek ígérkezett. Maruša Ferk (18.) elégedett fejbiccentéssel konstatálta produkcióját, Gutot például ő is elverte. Marie-Michele Gagnon (41.) lassacskán lecsúszkált a pályán, negyvenen túlról a pontszerzés sem tűnt túl valószínűnek. Marion Pellissier (25.) másfelet szedett össze a célig, Daniela Merighetti a pálya feléig sem jutott, miután egy apróbb ugratónál elvesztette egyensúlyát, s a hálóba csapódott. Szegény Feierabendet így biztató részidők után le kellett állítani menet közben.

Johanna Schnarf (23.) gyakran túlcsúszott, elvesztette reális esélyét egy kiugró eredményre. Fabienne Suter (12.) szemmel látható hiba nélkül is beszedett hét tizedet a célig, ő is lemondhatott az újabb dobogóról. Lotte Smiseth Sejersted (26.) papíron erős lehetett a mai napon, elvégre mindkét számból voltak már pontszerzései, a fiatal norvég erős tempója azonban mit sem ért folyamatos és komoly késések mellett. Anja Pärson (13.) hozta idén megszokott formáját, vagyis egészen jól kezdett, két szektor után még vezetett is, a későbbiekre elfogyott a koncentráció, a lendület, lemondhatott az újabb győzelemről. Denise Feierabend (10.) másodjára lekopírozta előző mutatványát, de nála a folytatás sem hibádzott, legjobb svájciként kimondottan előnyös pozícióból, a dobogótól 8 tizeddel elmaradva várhatta a folytatást.

Görgl St. Moritz SC 2012.JPG

Tina Maze (6.) alig négy tizedet szedett össze Smith-szel szemben, ez pusztán jelképes különbségnek tűnt, Anna Fenninger (11.) az utolsó szektorban még kicsit jobb is volt az amerikainál, hét tizedes hátránya szintén bőven ledolgozható volt. Smith uralma idáig tartott, Elisabeth Görgl (2.) jó 4 tizeddel ment gyorsabban, talán még jobb lehetett volna, ha a célegyenesre fordulva nem veszíti el pár pillanatra egyensúlyát. Mari Höfl-Riesch (3.) pontosan három tizeddel szorult csak a második helyre, ami papíron jelentéktelennek minősült. Lindsey Vonn (1.) előadásában valódi mestermunkát láthattunk: tökéletesen megkomponált nyomvonal, rezzenéstelen ugratók eredményeképp 61 századot vert az osztrákra, s nyerte végül a lesiklást. Nicole Hosp (7.) nem lehetett elégedetlen, alig hat tized választotta el a dobogótól, ami még kevesebb lett volna, amennyiben nem fogyott volna ki a szufla a végére.

Két fiatal olasz következett, sem Francesca Marsaglia (31.), sem a nemzeti bajnok Elena Curtoni (36.) nem lehetett büszke teljesítményére, Stacey Cook (15.) amolyan harmadik edzésként tekintett mostani futamára, nos, zaklatott menetét látva lesz azért mit kiértékelni holnapig. Regina Mader (27.) és Laurenne Ross (19.) középszerű menete után Marie Marchand-Arvier (14.) két másodperc környéki elmaradással haladt át a célvonalon. Az első harmincas lezáró utolsó két menetre jobb minél kevesebb szót fecsérelni, Margot Bailet (46.) és Margret Altacher (44.) is mielőbb feledné mai produktumát.

Tessa Worley (45.) is csak a mezőny végére tudott besorolni, Kathrin Zettel (9.) ellenben ragyogóan teljesített. Az osztrák szlalom-specialista alig több mint másfél másodperccel kapott csak ki Vonn-tól, vagyis nem volt a véletlen műve Bad Kleinkirchheimben látott remeklése. (Kieséséig…) A legjobb harmincig verekedte még magát az osztrák Stefanie Moser (8.), a spanyol Carolina Ruíz Castillo (17.), a lichtensteini Tina Weirather (20.), a szlovén Ilka Štuhec (22.), az olasz Elena Fanchini (24.), a svájci Mirena Küng (28.) és a monacói Alexandra Coletti (29.).

 

Miklós Edit (34.) nagyobb hiba nélkül, magabiztosan teljesítette a pályát, Lindsey Vonn-tól 3,55 másodperces hátrányt szedett be, s csupán néhány tizeddel maradt el a legjobb harminctól, így a tisztább pályán való sízés lehetőségétől. Edit gyengébb szlalomos tudásából kiindulva a pontszerzés innen is nehéznek tűnt, a hőn áhított bravúr esélyét mindenesetre életben tartotta.

Vonn (1) St. Moritz SC 2012.JPG

Osztrák edző elképzelésében alakult ki a délutáni pálya nyomvonala a Corviglia lejtőjén. A komplikált tűzéssel világosan két műlesikló tanítványának szeretett volna kedvezni Herr Pichler. Tervét valóra is tudta váltani.

Federica Brignone (12.) nem volt rest kockáztatni, jó ritmusban vette az akadályokat, mondjuk nem tettük volt rá a rozsdás bökőt, hogy ennyire előre fog vele jutni. A számos visszalépő (a harmincban végzők közül Küng, Ruíz Castillo és Cook sem folytatta) és a tömérdek kieső miatt felcsillant a remény a mi Editünk számára is a pontszerzésre. Coletti eleve széles íveket használt, míg rövid úton nem dobott egy hasast. Mader (23.) kereken két másodperccel érkezett később a célba, koordinálatlan mozgásáról az avatatlan szemek is felismerték, nem vérbeli szlalomossal van dolgunk. Sejersted becsülettel erőlködött, rohanós, késedelmes menetének is lehetett más a vége, mint kiesés az első letörésnél. Marion Pellissier (10.) rögtön az első szektorban eladta 6 tizedes előnyét, a végén valamit mégis talált, 4 tizeddel átvette a vezetést. Elena Fanchini (11.) maga szintjén bravúros műlesiklással csak nagyon kevéssel szorult a pillanatnyi második helyre, élete legjobbját így is összehozta.

Négy kiesés, vagy azzal egyenértékű menet követte egymást. Schnarf még azon lesiklók közé tartozik, aki nem átall jól mozogni közelebb tűzött kapuk rengetegében is, ennek megfelelően hamarjában 9 tizedre növelte előnyét, egyik túlcsúszásából viszont már nem volt visszamenet. Štuhec (33.) kiadós hegymászás után ért csak célba, Gut, majd utána Weirather egyformán egy vertikális kapukombinációt vettek lábuk közé, előbbi addig még egészen tűrhetően ment. Ross (20.) sem kedvenc szakágát próbálgatta, hamar kiderült, Maruša Ferk (5.) sízése viszont már határozottan emlékeztetett szlalomozásra, mi több, csaknem egy másodperccel vette át a vezetést, a legjobbakig már ki sem engedte kezéből. Legjobb szakági eredménye, de mindent együttvéve is csupán kétszer szerepelt ennél jobban, a Crans Montana-i lesikláson, még előtte a garmischi szlalomon.

Camilla Borsotti (8.) korrekt, nehezen beleköthető menetet produkált, Ferkre nem volt veszélyes, karrierje harmadik TOP-10-es eredménye miatt minden dicséretet megérdemel. Marchand-Arvier hosszúra nyújtott kínlódás végén tévesztett kaput, Anja Pärson (8.) gyatra kezdés után valamicskét belelendült, de a ma látottak az ő szintjén még mindig a kínos kategóriába esnek. Suter sem kedveli, ha túlzásba viszik az irányváltást, egy látványos hátra szaltóval fejezte be a napot. Anna Fenninger (7.) esetén a tempóval nem volt különösebb baj, a kelleténél több belefékezéssel annál inkább, így ő is csak a szlovén lány mögé kerülhetett a tabellán. Denise Feierabend (6.) megmentette a svájciak becsületét, három századdal még így is lassabb volt Ferknél. A szlalom-specialista engelbergi lánynak ez első TOP-10 helyezése.

Hosp St. Moritz SC 2012.JPG

Kathrin Zettel (4.) vetett véget a szlovén elsőségnek, a pálya felső részén rápakolt előnyére öt tizedet, a továbbiakban az így kialakult bő egy másodpercet tartogatta. Moser (17.) outsiderként mozgott, Nicole Hosp (3.) parádés menettel felülmúlta honfitársát, de még ez is kevésnek bizonyult Tina Maze (2.) ellenében, aki a nap legjobb szlalomjával 17 századdal maga mögé utasította mindkét osztrákot. Mint az várható volt, ilyen szintű műlesikló tudással sem Mancuso (13.), sem Smith (18.) nem bírt konkurálni. Maria Höfl-Riesch (21.) talán igen, de a pálya közepén komoly hibát vétett, visszazuhant a mezőny második felébe, végképp lemondhat innentől a címvédésről. (Beakadt a stream, sajnos nem tudom, pontosan mit hibázott.) Elisabeth Görgl kapcsán úgy tűnt, meg tudja őrizni 8 tizedes előnyét a szlovénnel szemben, az utolsó kapuk okozták vesztét, mert addig olyan szinten síelt, amit bármelyik szlalomos megirigyelhetne. Végül kaputévesztés miatt kizárták. Lindsey Vonn (1.) szerencséjére, mert így kellően erélyes, de végletekig kontrollált menettel simán hozta a győzelmet, miközben egy másodpercet elengedett előnyéből.

Bőven volt még szabad hely a pontszerzők közt, így komoly tétje volt a harmincon túliak különversenyének. Julia Ford menetének bukás lett a vége, Marsaglia (16.) menete arra épp elég volt, hogy a kutyaütő szlalomosokat megelőzze, Voglreiter (29.) heves erőlködések közepette tudott csak leérni. Eztán rajtolt Miklós Edit (30.). Láthatóan nem törekedett a tőle telhető legjobbra, a határok feszegetésére, igyekezett kihasználni a többiek hibáját, így egy viszonylagos biztonsági menettel próbálkozott. A tempó nem volt az igazi, de legalább rontás nélkül sikerült abszolválnia a pályát. 9,15-tel maradt el Vonn-tól, az előtte induló osztrák lánytól őt elválasztó 5 század elsőre kicsit fájt nekünk. Vadul szurkolnunk kellett, legyen legalább két olyan lány, akit meg tud verni. Anne-Sophie Barthet (14.), Elena Curtoni (19.), Wendy Holdener (15.) és Marie-Michele Gagnon (22.) nem volt köztük, szlalom tudásuk egészen más dimenzióba emeli őket, az első elvárt skalpot viszont rögtön begyűjtötte Edit a cseh Križová (31.) magabiztos legyőzésével. A hátralévők közül a papírformának megfelelően eléje érkezett még Altacher (26.), Worley (24.), Bailet (27.) és Barioz (28.), az argentin Simari Birkner (32.) viszont már nem okozott gondot, így az utolsó pontszerző helyet sikerült megcsípni.

Vonn Maze Hosp St. Moritz SC 2012.JPG

Lindsey Vonn, mint az örökranglista harmadik helyezettje, megszerezte tehát karrierje 48. Világkupa-elsőségét (kombinációban az ötödik), idén tehát már csak szlalomban nem állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Hiába Tina Maze nagyszerű szereplése, kettejük közti különbség 300 pont fölé nőtt, alighanem döntőnek bizonyult a szlovén november-decemberi relatív gyengélkedése. A szlovén lány egyébiránt 44. VK- dobogójánál tart, kombinációban ez zsinórban a harmadik pódiuma. Nicole Hospot már csak egyetlen dobogó választja el az ötvenediktől, legutóbb épp szuper-kombinációban állhatott fel dobogóra, még a 2010. decemberi Val d’Isére-i versenyen.

Miklós Edit pontszerzésének sporttörténelmi vonatkozásait már a bevezetőben kiemeltük, végezetül tegyük hozzá az anyagit is: az idény további részén az FIS pénzéből vehet részt a Világkupában két edzőjével együtt. Köszönjük, hogy szurkolhatunk neked, csak így tovább a rögös úton, Edit!

Folytatás következik holnap lesiklással, vasárnap pedig szuper-kombinációval, a Val d’Isére-ben elmaradt versennyel. Mindkétszer Miklós Edittel.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintva érhetitek el!

4 komment

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa szuper kombináció magyar sportolók 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr493907513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szf72 2012.01.27. 22:04:34

Csak 19 év az a 29 év!!! Hatalmas gratuláció a pontszerzéshez.

szf72 2012.01.27. 22:14:52

Most néztem utána a FIS honlapja szerint soha nem szerzett pontot Világkupa futamon Bónis Attila. Csak nem a 93-as szlalom VB 30.helyéért kapott pontot? Nem is tudtam, hogy a VB-kért VK-pontot adnak.Lehet régen volt ilyen?

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2012.01.28. 00:21:21

@szf72: Az eszem megáll, de komolyan... Ekkora hibát?! Leadom a diplomám...:)

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2012.01.28. 00:26:28

@szf72: Ezt valamelyik bennfentestől lehetne megkérdezni, számomra is ellentmondásos. Egyfelől adatlapján nem találunk pontszerzésre utaló jeleket a mai szisztéma szerint. Viszont ha megnézzük az 1993-as évet, ott figyel 11 pont a neve mellett. Méghozzá kombinációban. A kérdést bonyolítja, hogy adatlapja szerint sosem indult kombinációban. Bevallom, laikusként maximálisan megbíztam az FIS adatbázisában, miközben van egy olyan érzésem, hogy elrontottak valamit.

www.fis-ski.com/uk/disciplines/alpineskiing/cupstandings.html?suchen=true&suchcompetitorid=&suchseason=1993&sector=AL&suchgender=M&suchcup=WC&suchnation=HUN&discipline=KB&search=Search
süti beállítások módosítása