HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Ifjúsági Olimpia: Német győzelmek váltókban, Kékesi újabb 21. hellyel bizonyított szlalomban

2012.01.23. 18:33 :: Dave985

Vasárnap véget ért az I. Ifjúsági Téli Olimpia. Az innsbrucki ötkarikás játékok utolsó két játéknapján 14 számban hirdettek bajnokot. Utolsó összefoglaló posztunkban a fiúk műlesiklása mellett, melyben Kékesi Márton beállítva legjobb eredményét a 21. helyen végzett, a síugrók és a sífutók- biatlonosok különleges csapatversenyéről, a rövidpályás gyorskorcsolyázók vegyesváltójáról (benne két magyar indulóval), valamint a síkrosszról olvashattok rövid áttekintést.

Alpesi síelés:

 

Simonet Innsbruck SL 2012.jpg

Mint minden világverseny, az ifjúsági olimpia alpesi síelőknek kiírt záró száma a férfiak szlalomja. 62 fiatal igyekezett tudásának legjavát nyújtani a gyakran áldatlan körülmények között, a heves hóesés sajnos tegnap sem kímélte az indulókat. A lányokkal ellentétben náluk nem lehetett topfavoritot kiemelni, jószerivel 8-10 sízőt nyugodtan felsorolhattunk volna verseny előtt, akik minden további nélkül nyerhetnek.

Ehhez képest a legfontosabb kérdés, a győztes személye tulajdonképpen már délelőtt eldőlt. Sandro Simonet, a svájciak tehetsége hatodikként teljesítette a pályát, s 38,62-es időeredményét olyannyira nem tudták megközelíteni, hogy a mögötte zárt belga Dries van der Broecke 1,18 másodperccel szakadt le róla. A világranglista legjobbjai egytől egyig betliztek, Leny Herpin, Martin Fjeldberg, és Miha Hrobat kiesett, de az olimpián három aranyérmet begyűjtő Marco Schwarz sem bírt a technikás pályával, a korosztály papíron legjobbját, az izlandi Jakob Helgi Bjarnasont kizárták, Hirosima Szeidzsa (38.) pedig hibája után értékelhetetlen idővel ért célba.

 

Még a folytatást a harmadik helyről váró Davide Da Villa szerepelt a szűk élmezőnyben, az osztrákok egyetlen képviselője, Mathias Elmar Graf mintegy másfél másodperces hátrányt szedett össze, dobogós álmairól legalább nem kellett lemondania. Heten kerültek egyébiránt kettő, tucatnyian három, tizenhatan négy másodpercen belülre Simonet-hez képest. Kékesi Márton legkedveltebb számában jól szerepelt, 5,95 másodpercet kapott a svájcitól, ami a 26. helyre volt elegendő negyvenedikként startoló magyar fiú számára.

Kékesi Marci korrektül kihasználta a csaknem szűzpályát, a délután 19. időeredményével – néhány kiesésnek is köszönhetően – öt helyet előrelépve végül a 21. helyen fejezte be a szlalomot, akárcsak két nappal korábban az óriás-műlesiklást. Marcinak ez a negyedik 100 ponton belüli szlalomja karrierje során.

Kékesi Márton Innsbruck 2012.jpg

Komolyabb pozíciójavulásra nem nagyon került sor, ebből a szempontból talán a lett Miks Zvejnieks-et emelhetjük ki, aki a délután harmadik legjobb futamával tíz helyet javítva a 13. helyen zárta a napot. A TOP-10-ben, vagy annak környékén várakozó sízők inkább csak a kiesések miatt kerültek némileg feljebb, kiemelkedő menetet csupán a szlovén Stefan Hadalintól (5.) láthattunk, délután nem is lehetett őt felülmúlni. A norvég Markus Monsen és az amerikai Alex Leever kiesése után már csak a közvetlen dobogó várományosok voltak hátra, elsőként Mathias Elmar Graf (3.) okozott örömet a kilátogató szurkolóknak, amikor négy tizedet megőrizve előnyéből az élre állt, amit Davide Da Villa (4.) menete után is megtartott, vagyis az érmet biztosra vehette.

Végül a bronznál nem lett csillogóbb a medália, mivel Dries van der Broecke (2.) nagy küzdelem után 9 századdal az osztrák előtt maradt összesítésben. Sandro Simonet (1.) vállát semmiféle teher nem nyomta, nem volt egyéb dolga, minthogy koncentráltan, ritmusosan lezötyögjön a 153 m szintkülönbségű pályán. Nos, ez olyannyira sikerült neki, hogy mindössze két századdal ment rosszabb időt Hadalinnál, nincs mese, irgalmatlanul kiemelkedett tegnap a mezőnyből. Végül 1,9 tized másodperccel oktatta a többieket. A szuper-kombinációs és óriás-műlesiklós bronzérme után tehát a legfényesebb éremből is jutott neki egy. Korábbról három dobogót tudott felmutatni, győzelme az FIS honlapja szerint ez idáig nem volt.

A férfi szlalom végeredménye

 

Síugrás:

 

Lubitz Innsbruck 2012.jpgIgazán különleges versenyformát találtak ki az olimpia szervezői a síugrás szerelmeseinek. A szombati vegyes csapatverseny folyamán egy-egy női és férfi síugró és egy északi összetettes férfi ugró rugaszkodott el a seefeldi sáncról.

Kiegyensúlyozottságukkal a németek vitték el az aranyérmet, a Katharina Althaus – Tom Lubitz – Andreas Wellinger összetételű csapat valamennyi tagja megugrotta minimum a 63 métert, a női verseny ezüstérmesének teljesítményét számos férfi társa is megirigyelhette volna. A lányok külön versenyét ezúttal is Takanasi Szara nyerte, aki elrontott első ugrása után 75 méterre szállt, ennél többre csupán a férfiak egyéni bajnoka, a szlovén Ante Lanisek (77 m) és a nap legnagyobb ugrását elkönyvelő norvég ezüstérmes, Mats Berggaard (77,5 m) volt képes.

A németek végül csaknem 30 ponttal nyertek, megelőzve a szlovéneket, akik közül ketten is bemutattak egy-egy rontott ugrást. A csapat összetétele: Urša Bogataj, Luka Pintarič, Ante Lanisek. A bronzérmet talán némi meglepetésre a kanadai csapat nyakába akasztották, nevezetesen: Taylor Henrich, Nathaniel Mah, Dusty Korek. A hazai csapat a finnek, a japánok és a norvégok mögött csupán a hetedik helyet tudta megszerezni. A japánok ötödik helye is negatív szenzáció, ugyanis a korosztályát pár napja leiskolázó női aranyérmes mellett maguk közt tudhatták a férfi egyéni verseny (Szato Jukija) és az északi összetett (Jamamoto Go) bronzérmesét is.

Síugró vegyes-csapatverseny végeredménye

 

 

 

Sífutás – biatlon:

Cross-biatlon Innsbruck 2012.JPG

Két nappal a biatlonosok csapataranyérme után a két sífutóval kiegészített német válogatott is győzni tudott a vonatkozó stafétán. A szakadó hóesésben rendezett viadalon előbb a hölgyek, majd az urak voltak soron, azok közül is mindig a sílövők kezdtek.

A papírforma német-orosz párviadalt valószínűsített, hiszen az egyik oldalon a staféta két kulcsemberét találtuk, a másik félnél pedig nem kevesebb, mint három olimpiai bajnok foglalt helyet. A sprint győztese, vagyis Franziska Preuss kitett magáért, egyetlen lőhibával, remek futással tetemes, másfél perces előnyre tett szert. Érdekes módon az osztrákokkal szemben, akik Julia Reisingerrel el is lőtték minden puskaporukat. A sógorok mögött négy staféta is bőven lőtávolon belül volt, a kazahok és a B- csapattal felálló norvégok helyett érdemesebb volt inkább a svájciakra és a franciákra figyelni. Az oroszok nyitóembere, Uljana Kajszeva beállítása minden jel szerint hiba volt a vezetés részéről, nem heverte ki, hogy buta hibája folytán vesztették el az olimpiai ezüstöt két napja. Az üldözéses verseny győztese 8 lövőhibával zárt, vagyis kellett futnia két büntetőkört, csapata a 14. helyen szerénykedett két és fél perces hátránnyal.

Az 5 km klasszikus stílus bajnoka, Anasztaszia Szedova mentette a menthetőt, sorra haladt el a riválisok mellett, a vezető német lányra is rávert majd’ fél percet, így az orosz váltó kritikus pontjának tartott Ivan Galuskinnak már az ötödik helyen adta át a stafétát. A németek Victoria Carl révén így is továbbnövelték előnyüket, 1:50-re követték őket a norvégok, kicsivel leszakadva az osztrákok, majd a svájciak.

A németek mélypontja is elérkezett Maximilian Janke személyében, hat céltévesztéssel és egy büntetőkörrel 1:20 alá csökkent az éllovasok előnye, vagyis azért nem kellett különösképp izgulniuk. Sean Doherty sziporkájával az amerikaiak jöttek fel a második helyre, ám Galuskin már ott toporgott a hátuk mögött, de rohamos léptekkel közelítettek rájuk a svájciak és a Fabien Claude vezette franciák.

A németek stratégiája bejött, elegendő különbséget állítottak fel, így leggyengébb emberük, Christian Stiebritznek tényleg nem volt egyéb dolga, mint egy közepesen erős, taktikus futással behozza a váltót az első helyen. A különbség a célban percen belülire olvadta, de a germán győzelem egy pillanatig nem volt kérdés tárgya. A 10 km bajnoka, Alekszander Szeljanyinov irgalmatlan tempót diktált, céljárt elérte, lerázta magáról előbb a francia, majd a svájci csapat utolsóemberét, a véghajrában pedig lesprintelte az amerikai Patrick Caldwellt. A ruszkik vert helyzetből küzdötték fel magukat a dobogó második fokára.

Sífutó- biatlon vegyesváltó végeredménye

 

Rövidpályás gyorskorcsolya:

 

wyog2012_st_mixed_farkas.jpgAz olimpiára kvalifikált 16 lányt és 16 fiút nyolc kvartettbe sorsolták, ügyelve arra, hogy lehetőség szerint minden országból egy-egy sportoló kerüljön adott csoportokba. A „C” jelű négyesnél pont nem sikerült megoldani, a mieink, vagyis Tóth Tímea és Farkas Tamás az olaszokkal, az egyéni 500-on bronzérmes Nicole Martinellivel és Milan Grugnival kerültek egy csapatba.

Két elődöntő futamot rendeztek, ahonnan az első kettő váltó az A-, a másik kettő a B- döntőben folytathatta. A minket érintő elődöntőt természetes magabiztossággal a két kínait és egy koreait soraiban tudó „B”jelű csapat nyerte, másodikként az orosz és koreai versenyzővel erősített kollektíva nyerte. Nálunk a két olasz voltak a nyitóemberek, Tímea után Tamás zárta a váltót. Harmadik helyével a B- döntőben bizonythattak. Ott aztán egy német- amerikai- japán- tajvani különítmény vitte a prímet, második helyünk összesítésben ötödik helyezést ért, mivel a nagydöntőből kizártak egy csapatot. Az aranyérem a „B” csapat nyerte a koreai Pak Jung Hjun, a brit Jack Burrows, és a kínai Csiu Cseng Lu valamint Aj Li Csu érdemelte ki nagy fölénnyel.

Nemzetközi váltóverseny végeredménye

 

Szabadstílusú síelés:

 

A méltán népszerű síkrossz versenyekkel ért véget a szabadstílusú síelők programja a Kühtai-ban felállított komplexumban. Mivel csupán tucatnyian neveztek, a lányoknál mindenki folytathatta a negyeddöntős futamokban, a kvalifikációnak inkább a minél kedvezőbb rajtszám, illetve sorsolás miatt volt jelentősége. A legjobb eredményt az osztrák Heider érte el kevéssel megelőzve cseh és svájci ellenfelét. A lányok eztán 4 hármas csoportba osztották, ahonnan ketten-ketten kerülhettek a tovább a már Világkupa-rendszerben zajló előfutamokba. A finálé összetételében éppúgy nem született meglepetés, mint a végeredményben. Az osztrákok nagy örömére Michaela Heider végig vezetve uralta futamát, abszolút megérdemelte aranyérmét. Második helyen a cseh Veronika Camková, harmadikon a svájci Emilie Benz végzett.

Női síkrossz végeredménye

A fiúk mezőnyét tizennyolcan alkották, így a selejtezős időfutamok után kettőjüknek el kellett búcsúznia, a kazah Mullajev és az új-zélandi Andrews teljesítette leglassabban a pályát. A selejtező négy legjobbját láthattuk viszont a nagydöntőben is, mi több, még a sorrendben sem történt változás. A finn Niki Lehikoinen nagy csatában kényszerítette maga mögé a német Marzellus Rennt és a kanadai Matty Heraufot, míg az ausztrál Harry Laidlew érem nélkül maradt.

Férfi síkrossz végeredménye

 

kovacsattila_gasparicsfanni.jpg

70 nemzet 1059 sportolója törekedett a tőle telhető legtöbbre az elmúlt tíz napban. Az innsbrucki ötkarikás játékok éremtáblázatának élén Németország végzett nyolc arannyal, hét ezüsttel és két bronzzal, az elsősorban jeges sportokban brillírozó Kína (7 – 4 – 4) és a házigazda Ausztria (6 – 4 – 3) előtt. Magyarország két ügyességi jégkorongosunk, Gasparics Fanni és Kovács Attila révén két ezüstérmet szerzett, amivel az észtekkel holtversenyben a tabella 21. helyén végeztünk.

Következő korosztályos világversenyünk az olaszországi Roccarasóban megrendezendő junior alpesi sívilágbajnokság lesz, az eseményről terveink szerint napi rendszerességgel be fogunk számolni, különös tekintettel magyar indulóinkra.

Szólj hozzá!

Címkék: sífutás biatlon alpesi sí síugrás freestyle sí szlalom magyar sportolók short track 2011/2012 ifjúsági téli olimpia

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr573741372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása