HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Ifjúsági Olimpia: Két magyar ezüstérem jégkorongban!

2012.01.20. 20:18 :: Dave985

 

Legmerészebb álmainkat is felülmúlták tegnap fiatal jégkorongosaink az ügyességi versenyszám szuperdöntőjében. Mind Gasparics Fanni, mind Kovács Attila ezüstéremmel térhet haza Innsbruckból, téli ötkarikás játékokon – igaz, nem mellékesen a felnőttek között – legutóbb 1980-ban történt hasonló, akkor a Regőczy- Sallay jégtáncos párosunk állhatott fel a dobogó második fokára. Elismerést érdemlően szerepelt óriás-műlesiklásban Kékesi Márton, aki 21. helyével a mezőny első harmadában zárt. Rövidpályás gyorskorcsolyázóink is javítottak előző napi teljesítményükön, Tóth Tímea a 12., Farkas Tamás a 10. helyen zárt 500 méteren. Bodnár Zénó a 34. helyen fejezte be szereplését a sprintverseny selejtezőjében, mindössze három másodpercen múlt, hogy nem kerül tovább a középdöntőkbe.

Alpesi síelés:

 

Tegnap ismét a férfiakon volt a sor Patscherkofelben, hogy összemérjék tudásukat óriás-műlesiklásban. A levegő hőmérséklete jócskán fagypont fölé kúszott, a pálya minősége gyaníthatóan hagyott némi kívánnivalót maga után. Ami az esélyeket illette, egyértelmű favoritot nehéz lett volna kijelölni a fiúk közül. A korosztályos világranglistát a francia Victor Schuller vezeti egy az olimpiától távolmaradó japán srác és az andorrai Joan Verdu Sanchez előtt. Utóbbi ismerős lehet Szuper-G-ben szerzett bronzérméről.

62-en vágtak neki az osztrák edző tűzte pályának. A délelőtt folyamán a szlovén Miha Hrobat érte el a legjobb időt, a szlovén 36 század másodperccel utasította maga mögé a hazaiak üdvöskéjét, Marco Schwarzot, akinek komoly hibája ellenére sem kellett lemondania a sikerről. Schuller 4 tizedre, a svájci Sandro Simonet bő fél másodpercre, az olasz Hannes Zingerle pedig mintegy 6 tizedre követte a szlovént. Még Fjeldberg és Istok Rodeš került másodpercen belülre, a többiek éremszerzését ezen az ifjúsági szintű lejtőn ki lehetett zárni. Verdu Sanchez kiesett. 43-as rajtszámmal átlagon felülit nyújtott Kékesi Márton, 5,20 másodperces hátránnyal befért ugyanis a legjobb harminc közé, vagyis délután elsőként csúszhatott le a kanadai edző pályáján.

Marci élt a lehetőséggel, a huszadik legjobb idővel jó néhány helyet előre tudott lépni, végül meg sem állt az igen előkelő 21. pozícióban. Szerb ellenfele azonnal átvette tőle a vezetést, ám ez mit sem von le teljesítményének értékéből. A középmezőnyben többek jelentőset tudtak javítani, a német Klaus Ertl (8.) tizenegy, a svájci Jan Gut (10.) hét, az észt Tonis Luik (9.) öt pozíciót lépett feljebb a tabellán. Az élmezőnyhöz közeledve a norvég Marcus Monsen (5.) tett ki igazán magáért a bukott chilei Echeverriát és a nagyot rontott Rodešt (6.) is megelőzte.

 

Martin Fjeldberg (4.) ugyan majdnem fél másodperccel felülkerekedett rajta, érezhető volt, hogy a több számban arany várományosnak kikiáltott norvég terveit ma sem fogja siker koronázni. Hannes Zingerle (2.) a nap addigi legjobb menetével szűk 8 tizeddel javította az összesített időt, mint később kiderült, ez ezüstérmet ért számára. Izgalmas versenyben Sandro Simonet (3.) pár tizeddel elmaradt tőle, de a kombináció után így is összejött számára az újabb bronzérem. Victor Schuller már a pálya első felében kaput tévesztett, Marco Schwarz (1.) ellenben remekül viselte a vállára nehezedő terhet, legjobb délutáni menettel négy tizeddel vette át a vezetést Zingerlétől. Miha Hrobat már az első kapuknál elvesztette kevéske előnyét, az utolsó kapuk egyikénél ráadásul nem tudta befűzni lécét, így hiába ért célba, kizárták. Marco Schwarz tehát a fiúk alpesi síversenyeinek sztárja, a szuper-kombináció és a csapatverseny után tegnap begyűjtötte harmadik aranyérmét is.

A férfi óriás-műlesiklás végeredménye

 

 

 

 

 

Sífutás:

Theodorsen Sundling Innsbruck 2012.jpg

A sífutók részére tegnap sprintversenyek szerepeltek programon. A 39 fős lánymezőnynek előbb egy selejtezőn kellett részt venniük, ahonnan a legjobb harminc kvalifikálta magát a délutáni középdöntős futamokba, a további szisztéma is a Világkupából ismertek szerint működött. A selejtezőt, majd valamennyi futamát is magabiztosan a norvég Silje Theodorsen nyert, így olimpiai aranyérme jogosságához nem férhet kétség. Érdekesség, hogy a második svéd Jonna Sundling és a bronzérmes norvég Linn Eriksen a kvalifikáció során 3-4 másodperccel verték a teljes mezőnyt, vagyis erőfölényük végig magáért beszélt.

Női sprintverseny végeredménye

 

A fiúknál jóval népesebb, 50 fős mezőny várt rajtjelre délelőtt. A 10 km-en a vártnál visszafogottabban teljesítő Bodnár Zénó itt tényleg kitett magáért, úgy végzett a 34. helyen, hogy a továbbjutást érő pozíciótól mindössze három másodperc választotta el. 1:53,69 alatt futotta le a távot, mintegy 11 másodperccel gyengébben, mint a selejtezőt, később az olimpiát is nyerő Andreas Molden. A norvég végig fölényben volt a többiekkel szemben, erősebbnél erősebb időket síelt a villanyfénnyel kivilágított pályán. A dobogóra még a német Marius Cebulla és az orosz Alekszander Szeljanyinov állhatott fel.

Férfi sprintverseny végeredménye

 

Biatlon:

 

Homberg1.jpgA csütörtöki versenynap végén vegyes csapatversenyt rendeztek a sílövők között, összesen 18 válogatott jelezte részvételi szándékát.

A német és az orosz válogatott legnagyobb esélyesekhez méltóan kezdtek, a két egyéni számban győztes Uljana Kajszeva és Franziska Preuss egy, illetve két lövőhibával együtt is már az első váltásnál majdnem 40 másodperces előnynél adta át a stafétát a harmadik ukrán váltó előtt. A második embereknél a németek leheletnyi előnyre tettek szert, miután Gerbulova csúnyán előtte magát, az ukránok mögött ekkor a Lotte Sjoden vezette svédek érkeztek negyedikként. Janke révén a németek gyakorlatilag lerendezték az aranyérem kérdését, célzásban és futásban egyaránt felülmúlta orosz riválisát, előnyük már az egy percet kezdte közelíteni. A virtuális dobogó harmadik fokára hosszúra nyúlt hajrával a norvégok értek fel, az ukránok mögött még a franciák harmadik embere küzdött óriásit, a süllyesztőből hozta fel érem közelbe váltóját.

A befejező embereknél érvényesült a papírforma, vagyis a sprintben bronzérmes Aristide Begue minden gond nélkül lehajrázta ukrán riválisát, bár az igazat megvallva, kellett ehhez Makszim Ivkov botrányos lövészete is. A német csapat elsősége egy pillanatig nem forgott veszélyben, az üldözéses verseny legjobbja, Homberg nagyjából 1 perc 50 másodperces előnnyel vezette győzelemre csapatát. Az oroszok futottak be a második, a norvégok harmadik helyen. Igen ám, de a versenybírák közvetlenül az eredményhirdetés előtt kizárták a ruszkikat, minekután a kezdőember Kajszeva menet közben elhagyta a pályát.

Az aranyérmes német csapat tagjai: Franziska Preuss, Laura Hengelhaupt, Maximilian Janke, Niklas Homberg. Az ezüstérmes norvég csapat összeállítása: Kristin Sandeggen, Karolina Naess, Haakon Livik, Kristian André Aalerud. A bronzérmes francia csapat tagjai: Lea Ducordeau, Chloe Chevalier, Fabien Claude, Aristide Begue.

 

Biatlon vegyesváltó végeredménye

 

Hódeszka:

 

Félcső után slope-style-ban mérték össze tudásukat a hódeszkás fiatalok. A 13 lányból kilencen folytathatták a döntőben, a selejtezőt követően tiszta lappal lehetett indulni. Két lehetősége volt mindenkinek számot adni tudásáról, csak a jobbik gyakorlat számított bele végelszámolásba. A hatszemélyes zsűri értékelése szerint a kanadai Audrey McManiman érdemelte ki az aranyérmet (84,25), hatalmas pontelőnyéből kiindulva egészen más dimenzióban oldhatta meg az ugrásokat. A svájci Celia Petrig nyakába került az ezüstérem, harmadik helyen pedig az ausztrál Alexandra Fitch zárt.

Női slope-style végeredménye

A fiúknál huszonöten viaskodtak a legjobb 18 közé jutásért. A döntő első sorozatát követően még a félcső bajnoka, az amerikai Ben Ferguson (90,25) vezetett a kanadai Michael Ciccarelli és a finn Tuomas Pohjonen előtt, az ismétlést azonban a kanadai kapta el jobban, s 94,25 pontjával végül ő lett az olimpiai bajnok. A dobogó legalsó fokán is helycsere történt, a bukó finn helyébe a svájci David Hablützel vihette haza a bronzérmet.

Férfi slope-style végeredménye

 

Short track:

farkast-shtrack.jpg

A rövidpályás gyorskorcsolyázók nem pihenhettek, az 1000 méter másnapján, 500 méteren kellett a lehető legtöbbet kihozni magukból. A mieinknek sajnos ezúttal sem volt sok szerencséje, Tóth Tímeát például sikeresen összesorsolták a későbbi ezüst-és bronzérmessel. A harmadik helyet azért nem engedte ki kezéből Timi, aki így a C-döntőben folytathatta. Ott szintén a harmadik hely jutott neki, ami összesítésben a 12. helyhez volt elegendő, két pozíciót tehát javított előző napi eredményéhez képest. A lányok döntőjébe a korai szuperfavorit és egy olasz lány mellett két kínai került, utóbbiak minden tőlük telhetőt meg is tettek azért, hogy szegény Sim Suk Hi-t közös erővel hatástalanítják. A manővernek leginkább Nicole Martinelli örülhetett, aki Kun Csun Ju kizárásával biztos éremszerzővé lépett elő. Sim eztán nem ismert akadályt, Csu Áj Lit jó rajt után magabiztosan maga mögött tartotta, így 1000 után 500 méteren is az ő nyakába került az aranyérem.

Női 500 m végeredménye

 

 

Farkas Tamást a későbbi olimpiai bajnokkal és egy nagyon erős orosszal hozta össze a sors a negyeddöntőben, harmadik helyen azért kvalifikálta magát az elődöntőbe, ahol a második let, így a C-döntőbe került. Ezt a futamot már magabiztosan nyerte tajvani, osztrák és brit versenytársa előtt, így összesítésben a 10. helyen fejezte be a versenyt. Érdemes megemlíteni, hogy az európaiak között Timi a 6., Tamás a 4. helyen zárt. A fiúk döntő abszolút távol-keleti fölényt hozott, a célban mindössze 3 tized választotta el egymástól a négy finalistát. Végül kettős korai győzelem született, Jon Szu Min győzött megelőzve az 1000 méter bajnokát, Lim Hjo Junt és a kínai Csu Hong Zsit.

Férfi 500 m végeredménye

 

 

Jégkorong:

Fanni+Gasparics+Winter+Youth+Olympic+Games+ul_h32xvT8Jl.jpg

Mint arról legutóbbi cikkükben már beszámoltunk, mindkét magyar a harmadik helyen került a nyolcfős szuperdöntőbe a jégkorongozók ügyességi versenyén, így okkal reménykedtünk mindannyian egy legalább hasonlóan jó szereplésben.

RTEmagicC_GEPA-19011256125.jpg.jpg

Gasparics Fanni sebességtesztben alulmaradt az olasz Tartaglioné-val szemben, picinyke hátrányát a következő két játékban gyorsan el is tűntette, sőt, mivel lövéspontosságban és agilis korcsolyázásban is sikerrel jutott el a döntőig, amit aztán meg is nyert a holland Zwarthoed, illetve az olasz lány ellenében, három szám után a mi lányunk állt az összetett tabella élén. S miután alaposan körbeverték egymást a lányok, Fanni egy ötödik és egy harmadik hellyel is megőrizte vezetését. Egyetlen pontos előnnyel érkezett az utolsó feladathoz, pechére épp egyetlen ellenfelével, a holland Julie Zarthoed-del hozta össze a sors a negyeddöntőben, az aranyéremről döntő alulmaradt, mintegy másfél másodperccel teljesítette lassabban korongvezetéssel a kijelölt pályát. A holland meg is nyerte a számot, összességében 22 pontot gyűjtött, Fanni 19-cel lett második, az ausztrál Sharnita Crompton 17 egységgel a harmadik helyen végzett.

08c5a1dd93.jpg

Kovács Attila egészen más utat járt be, ő a kiegyensúlyozottságának köszönhette ezüstérmét. Minden versenyszámban bejutott az elődöntőbe, egy harmadik és három negyedik helyezését passzprecizitásban egy döntős pozíció követett, amivel két pontra megközelítette az éllovas lett Augusts Valdis Vasilonoks-t. Attila mindent megtett, győzött korongvezetésben, pechére épp a lett fiú ellen, így csak egy pontra tudta csökkenteni a különbséget. Bronzérmes a japán Furukava Szeidzsa.

 

Jégkorong, ügyességi verseny, eredmények

Gratulálunk mindkettejüknek!

komment

Címkék: snowboard sífutás biatlon alpesi sí skills challenge óriás műlesiklás magyar sportolók short track 2011/2012 ifjúsági téli olimpia

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr1003602355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása