HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Ifjúsági Olimpia: Kettős francia siker óriás-műlesiklásban, magyar éremremények jégkorongban

2012.01.19. 15:42 :: Dave985

Kettős francia győzelmet hozott a lányok óriás-műlesiklása az I. Ifjúsági Téli Olimpián, Estelle Alphand negyedik számában is érmet szerzett, Úri Zsuzsanna a 33. helyen végzett két futamot követően. A rövidpályás gyorskorcsolyások számára is megkezdődtek az ötkarikás játékok, a mieink sajnos nemhogy a távol-keletiek versenyfutásába nem tudtak beleszólni, csak a mezőny második felében zártak 1000 méteren. Jégkorongosaink viszont könnyen lehet, hogy ma este éremért küzdhetnek, így gyorstalpaló szinten bemutatjuk, mit is takar pontosan az a „skills challenge”?

 

Alpesi síelés:

 

A hatodik innsbrucki versenynap a lányok utolsóelőtti számával, az óriás-műlesiklással vette kezdetét. A korosztályos világranglistát toronymagasan vezető Mikaela Shiffrin nagyon úgy fest, hogy minden erejével a hétvégi Világkupa- fordulóra készül, az ifjúságiak helyett ő már a felnőttekkel kívánja felvenni a versenyt. Hiányában két francia lány tűnt a legesélyesebbnek, de a svédek, az osztrákok, vagy éppen a szlovák Vlhová éremszerzése sem volt elképzelhetetlen.

Az 55 indulónak előbb a német, majd a svéd edző által tűzött pályán kellett elboldogulnia. Az első futamot követően a szuper-kombináció svéd bajnoka, Magdalena Fjällström (1.) állt az élen, 21 századdal utasította maga mögé Petra Vlhovát (2.), s 44 századdal a francia Clara Direz-t (3.). A negyedik helyről holtversenyben Estelle Alphand (4.) és a kanadai Mikaela Tommy (4.) várhatta a folytatást. A hatodik Jasmina Suter (6.) volt az utolsó, aki még másodpercen belül végzett az éllovashoz képest, így a papíron harmadik számú esélyes orosz Jekatyerina Tkacsenko (8.), valamint az osztrákok, Ager (10.) és Rettenwender (13.) is kiszállt az érmekért folyó versenyfutásból. Úry Zsuzsanna (38.) szépen ment, 10 másodpercen belül végzett a svédhez képest, s a célba érők közül 11 riválisát is megelőzte.


Jellemzően komolyabb előre-, vagy hátralépésre nem került sor a délutáni második futam folyamán, Ager (9.), a svájci Flütsch (8.) és Tkacsenko (7.) is csak egy kiesés miatt tudott egy pozíciót javítani. A holland Adriana Jelenkova (6.) nagyságrendekkel jobb időt síelt, mint az előtte indulók, más kérdés, hogy 6 tizedes hátrányból ő sem tudott önerőből feljebb kerülni a tabellán. Jasmina Suter (3.) egyébként is csak néhány századdal ment nála gyengébbet, bevállalós sízése bronzérmet ért számára.

 

 

Sokáig nem örülhetett a vezetést, Estelle Alphand (2.) ugyanis kevéssel őt is felülmúlta, így meg sem állt újabb, immáron negyedik érméig. Mikaela Tommy nem bírta a nyomást, kaput tévesztve kiesett. Clara Direz (1.) ellenben a délután legjobb futamával 21 százados előny birtokában átvette a vezetést honfitársától. S már ki sem engedte kezéből, előbb Petra Vlhová (4.) követett el egy komoly ritmustévesztést, végül Magdalena Fjällström (5.) rontott egy látványosat, így mindketten lecsúsztak a dobogóról. Úry Zsuzska (33.) valamivel gyengébben jött délután, de a kieséseknek köszönhetően további öt helyet javítani tudott a Kárpát SE sportolója.


Clara Direz a betonerős francia óriás-műlesikló csapat legújabb vérfrissítése lehet a következő években. 2010 decemberében már pontot szerzett egy szakági Európa Kupa-versenyen, másik kedves számában, Szuper-G-ben van egy francia bajnoki 12. helyezése tavalyról. Különböző FIS- versenyekről öt dobogót, egy győzelmet tud felmutatni, legjobb világranglistás helyezése óriásban van, jelenleg a 148.

Ma a férfiak óriás-műlesiklása következik Kékesi Mártonnal a fedélzeten.

 

A női óriás-műlesiklás végeredménye

 

 

Rövidpályás gyorskorcsolya:

 

A rövidpályás gyorskorcsolyások, ismertebb nevén a short-track korosztályos legjobbjai is bemutatkoztak az olimpia hatodik napján. Az 1000 méteres versenyszámnak már az előfutamában kiesett Tóth Tímea, így a 14. hely jutott neki. A lányok A- döntője is vitán felül a távol-keletiekről szólt, de még közülük is látványosan kiemelkedett a koreai Sim Suk Hi, honfitársát, Pak Jung Hjunt viszont szabálytalanság miatt kizárták, így a kínai Xu Ailinak jutott az ezüst-, a japán Kikucsi Sumirének pedig a bronzérem. Legjobb európaiként az olasz Nicole Martinelli negyedikként zárt.

Női 1000 méter végeredménye

 

 

A fiúknál Farkas Tamás még túlélte a negyeddöntőt (valójában csak egy emberkének kellett kiesnie, s a holland fiú hamar tárgytalanná tette a viaskodást), majd szerencsétlenségére a nap legnehezebb futamába került beosztásra. Remek iramban haladt a tehetséges szegedi sportoló, de a japán, kínai és kínaiból lett amerikai ellen nem volt esélye továbbkerülni, negyedik helyével csak a D-döntő maradt. Ott aztán nem volt kegyelem, cseh és osztrák ellenfelét simán felülmúlta, így a 12. helyen fejezte be a versenyt. Érdemes megjegyezni, hogy elődöntőben futott 1:33,101-es időeredménye összesítésben a 8. helyet jelentette volna számára. Ennyit ért a sorsolás… Az A-döntőben csupa tengeren túli korcsolyázott, s végül kettős koreai sikert hozott, Lim Hjo Jun nyert, Jun Szu Min előtt, a bronzérmes a kínai Xu Hongzsi lett.

Férfi 1000 méter végeredménye

Ma az 500 méteres futamokat rendezik az innsbrucki arénában, mindkét magyarért szoríthatunk.

 

 

Jégkorong – „skills challenge”:

 

Nem titkolt célja az ifjúsági korú sportolók számára kiírt olimpiai játékoknak bizonyos innovatív sportágak, versenyformák megismertetése és meghonosítása világszerte. A biatlonosok vegyesváltója, a gyorskorcsolyázók tömegrajtos versenye, a szánkósok koedukált csapatversenye, a sífutó-biatlon vegyes csapatverseny, vagy éppen a slope-style szakág, utóbbit azóta felvették a felnőtt olimpia programjára is.

Ebbe a sorba helyezhető a jégkorongosok egyéni ügyességi és gyorsasági versenye, az ún. „skills challenge”. Hokis berkekben már több éve ismert, a korosztályos válogatott felmérése alapjául szolgáló gyakorlatsor, melynek feladatait a nemzetközi szövetség állította össze. Ez a versenyforma mindenekelőtt komoly korcsolyatudást, technikai képzettséget és egy csipetnyi rafinériát igényel, nem mellékesen a tartós koncentrációra is nagy szükség van. Egy látványos vetélkedő, mely a jégpályán zajlik, s minden bizonnyal nagy közönségsikernek fog örvendeni. Hat feladatból tevődik össze a verseny, mindegyiken az első 8 helyezett kap pontot 1-8-as leosztásban, a pontszámok összege adja meg a végeredményt.

Az első a sebességteszt, vagy „fastest lap”, hivatalos nevén a „Weave With the Puck”. Egy előre kialakított pályán kell körbekorcsolyázni pakk nélkül kezükben az ütővel, hátrafelé és előre egyaránt.

A második a lövéspontosság („Shooting Accuracy”). A kaput letakarják egy lemezzel, rajta négy lyukkal. Ezekbe a résekbe kell beletalálni, méghozzá úgy, hogy a korongokat szemből az alapvonal irányából kapják. Villámgyorsan meg kell szelídíteni a pakkot, majd azonnal tüzelni, mert ez a versenyszám is időre megy.

Sorban a harmadik feladat az agilis korcsolyázás („Skating Agility”), ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy a versenyzőnek egy bójákkal kialakított pályán kell szlalomozva korcsolyáznia – szintén pakk nélkül, de ütővel a kézben.

A minél gyorsabb lábmunka és mozgáskoordináció, valamint a lövéspontosság mellett külön feladatban mérik a lövőerőt is. („Hardest Shot”) Előre leállított pakkot kell rákorcsolyázással eltalálni, majd hálóba juttatni, az ütés sebességét készülék méri. Két kísérletük van, a jobbikat veszik számításba.

Az ötödik gyakorlat az átadás-pontosság („Passing Precision”), amiben a fiatalok bemutathatják időméréssel a passzolási képességeiket az öt különböző távolságra felállított célpontra, ami általában egy picike kapu, amit több esetben „eltakarnak” valami akadállyal, például egy hokiütővel.

A hatodik, egyben utolsó feladat a korongvezetés, angol nevén a „Puck Controll”. A gyakorlat lényege a következő: egymástól eltérő távolságra helyezett bóják között kell befűzni a pakkot. A játék értelem szerint szintén időre megy.

Örömteli, hogy a 28 ország képviselőivel megrendezett európai selejtezőről három magyar jégkorongos is kvalifikálta magát az ifjúsági olimpiára. A lányoknál Gasparics Fanni nagyszerű teljesítménnyel a harmadik helyen verekedte be magát az indulók közé. Fanni immáron 10 éve igazolt jégkorongos, jelenleg a Budapest Stars hokisa. Oszlopa volt annak az U-18-as női válogatottnak, amely Tromsöben kiharcolta az A- csoportba jutást, beválasztották a torna All Star-csapatába. Feltétlenül dobogós helyezés az elvárása magával szemben, mint elutazása előtt hangsúlyozta.

 

 

Kovács Attila a 14. helyről jutott ki az olimpiára, igaz, a lövőpontosságot mérő feladatot nagyon elrontotta, máskülönben előrébb is végezhetett volna. A MAC igazolt játékosa, de jelenleg egy connecticuti középiskola csapatát erősíti, a korosztályos válogatott tagja.

A harmadik a csíkszeredai Balló Noémi, ő a 12. helyének köszönhetően indulhat Innsbruckban. A romániai válogatott csatára, nyolc éve jégkorongozik. Ha már Erdély, ezúton pótolnánk egy kellemetlen hiányosságunkat. A lányok biatlonversenyein szerepelt, s még indulni is fog egy másik határon túli magyar is. Búzás Dorottya a vasárnapi 6 km-es sprintversenyen 47 indulóból a 43. helyen végzett: 5 lövőhibát vétett, s közel 5 percet kapott a győztes Preusstól. A másnapi üldözésesben hét lövése tévesztett célt, egy hellyel visszacsúszva a 44. helyen zárt.

 

A hétfői selejtező eszményien indult magyar szempontból, hiszen Fanni magabiztos versenyzéssel megnyerte a gyorsasági feladatot, majd a kritikus lövéspontosságban sem remegett meg a keze, csupán ketten voltak nála jobbak. A következő két számban hatodikként zárt, passzolásban a legkevésbé sem volt precíz, utolsó helyezettként nullázott, a záró számban aztán javított, így 24 pontjával – a holland Zwarthoed és a brit Gale mögött – harmadik helyen végzett a selejtezőben. A sorsolásra sem lehetett panasza, az olasz Agnese Tartaglione lesz ellenfele az elődöntőbe jutásért, aki épp Fanni hétfői leggyengébb számában biztosította be egyáltalán továbbjutását, hetedikként került a döntőbe. Balló Noémi egy 10., három 12., egy-egy 13. és 14. hellyel pont nélkül a 14. helyen fejezte be szereplését.

Női selejtező végeredménye

 

Kovács Attila is jól kezdett, negyedik lett a sebességteszten, harmadikként zárt lövéspontosságban, majd noha nem szerzett pontot a helyváltoztatással mért korcsolyatudásban (13.), a hátralévő számokkal gond nélkül bebiztosította továbbjutását: lövőerőben csak ketten voltak nála jobbak, fontos pontokat gyűjtött átadás-pontosságban, s másodikként zárt korongvezetésben. Ez együtt 26 pontot hozott a kasszára, ami szintén egy harmadik helyhez volt elegendő. Első helyen zárt a lett Vasilonoks, második helyen a japán Furukava végzett. Attila nem volt szerencsés a sorsoláson, a szlovén Primož Čuvan ellen küzdhet meg a legjobb négy közé jutásért.

 

 

 

Férfi selejtező végeredménye

 

A szuperdöntőt 18 órától rendezik az Olympiaworld Innsbruckban. Hajrá Fanni, hajrá Attila!

Szólj hozzá!

Címkék: biatlon alpesi sí skills challenge óriás műlesiklás magyar sportolók short track 2011/2012 ifjúsági téli olimpia

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr313590322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása