HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Síugrás: I. Ifjúsági Téli Olimpia (A sáncról, esélyek, Szilágyi Ákos)

2012.01.13. 01:29 :: zbigniew

 


Az első alkalommal fiataloknak megrendezett téli olimpia több sportágból és számból áll, ami leginkább minket érdekelhet az természetesen a síugrás része, melyen legnagyobb örömünkre magyar indulónk is lesz Szilágyi Ákos személyében!

 

Évtizedek óta Kőszeg az egyetlen hely hazánkban, ahol síugró szakosztály működik, ennek a csapatnak tagja Ákos, aki  a tavalyi otepää-i junior VB-n szerezte meg a kvótát az olimpiára! Ő most jelenleg az egyetlen reménységünk, nincs más, aki nemzetközi szinten képviselni tudná hazánkat. Ákos többszörös korosztályos bajnok, számos nemzetközi versenyen állt már a dobogón, leginkább a 70 m-es sáncon. 2011-ben a stájerországi bajnokságban döntős volt 90 m-en, a 70-es sáncon a 2. lett. Példaképe Gregor Schlierenzauer, az osztrák síugró 20 évesen Vancouverben olimpiai bajnok lett, neki is ez a célja, bár az életkor nem mérvadó! Édesapja, egyben edzője is az a Szilágyi János, akinek lényegében köszönhető, hogy a mai napig van síugróélet kis hazánkban, az ő kitartó munkájának tulajdonítható mindez!


A 15-16 éves korosztályban 23 fiú és 14 lány vesz részt a versenyeken, mely hétvégén indul Innsbruckban. Minden induló nemzet 1 fiút és 1 lányt indíthat a síugró versenyen. Külön lesz megmérettetés a fiúk, külön a lányok számára és lesz majd egy vegyes csapatverseny is, melyen egy női és egy férfi síugró mellett harmadikként egy északi összetettes versenyző alkotja majd az adott nemzeti csapatot. Síugró számban csak a fiúk mezőnyében van indulónk Szilágyi Ákos személyében.

 

  Ákos az olimpiára való indulás előtt így nyilatkozott:


„Eredményes szezon van mögöttem, jó formában érzem magam, alaposan felkészültem, így bizakodva várom a versenyt - fogalmazott a Kőszegi SE 16 esztendős sportolója, a tavaly az év magyar síugrójának választott Szilágyi Ákos. - Csütörtökön és pénteken lesz lehetőségünk kipróbálni a 70 méteres sáncot, mindkét edzésen 3-szor ugorhatunk. Szombaton lesz a verseny, amikor mindenki kétszer ugrik, ez alapján alakul ki a végeredmény. Az első versenynapon rendezik a síugrást és mivel magyar női síugró nincs a keretben, a jan. 20.-ai csapatversenyben nem tudok részt venni. Az egyénire koncentrálok, helyezésben nem gondolkodom, a saját teljesítményemmel akkor leszek elégedett, ha 60-70 méter között ugrom. Ez kiváló teljesítmény lenne, olyan eredmény, amivel talán a mezőny első felében végezhetnék. Reálisan gondolkodom az esélyeimről, így igazán merész álmaim nincsenek, ugyanis nemzetközi szinten is nagyon erős mezőnyben teszem próbára a tudásomat. Számomra megtisztelő, hogy egy ilyen rangos tornán képviselhetem Magyarországot - mindent megteszek azért, hogy a lehető legjobban teljesítsek. 
Az osztálytársam emailben küldi nekem a leckét, így próbálok nem lemaradni a többiektől. Muszáj tartanom a lépést, mert az olimpia után még nem lesz vége az idénynek, márciusig további FIS –kupaversenyek jönnek, aztán junior világbajnokság, ezek között több edzőtábor… Lehet, hogy most a többiek irigyelnek azért, hogy nem kell suliba mennem, de aztán márciustól, amikor minden órán felelni fogok, már nem leszek annyira irigylésre méltó. Nem baj, mindenképp megéri!”

 

Édesapja így nyilatkozott róla:

 

„Országonként egy versenyző lesz jelen, összesen 23-an ugranak a 90-es sáncon. Az ifjúsági világ elit érkezik Tirolba, éppen ezért helyezésben gondolkodni felesleges. Ha Ákos hozza azt, amire képes, azaz 60-70 méter között ugrik, akkor azt mondom, azzal a tőle telhetőt megtette. Hogy mindez mire lesz elég, az előre megjósolhatatlan. Remélem a tavalyi EYOF-hoz hasonló pechszéria elkerüli. Liberecben az egész szezonban a legrosszabb ugrásai születtek, sajnos. Folyamatosan készült, de olyannyira túlpörgött, hogy az kihatott a teljesítményére. Idén figyeltünk erre is, és változtattunk a felkészülés menetén, növeltük az ugrásszámot. Ha ezek után rá tud tenni a versenyen arra, amit edzésen megugrott, akkor az jó, de ha legalább azt hozza magabiztosan, amit a tréningeken, akkor is meg fogja ugrani azt a bizonyos 70 m körüli távot. ”

 

  A fiúk közül eddig a legsikeresebbnek a norvég Mats S. Berggaard (a képen balra) mondható, aki két FIS Cup versenyt is nyert már, továbbá csapatban junior bronzérmes volt Otepääban, az EYOF-on egyéniben bronzérmes, valamint a COC-ban már 18. helyen is végzett. Az osztrák Elias Tollinger az, aki még FIS Cup versenyt tudott nyerni, így ők ketten igen nagy esélyesei az egyéni küzdelmeknek. 

 

A lányoknál is van egy-két favorit, az eddigi eredményei alapján talán a legnagyobb eséllyel bír a japán Sara Takanashi (képen jobbra), aki 3-szor nyert már az LCOC-ban, nyert FIS Race versenyt, valamint a legutóbbi Vk versenyen ezüstérmet szerzett! Legnagyobb ellenfelei lehet többek között a német Katharina Althaus, aki az LCOC-ban már volt 2-szer is bronzérmes, a szlovén Ursa Bogataj, ő  eddig egy ezüstérmet tudott felmutatni az LCOC-ban, végül a franciáktól Lea Lemare büszkélkedhet még éremmel, akinek egy ezüstérme van szintén ebben a kupasorozatban.
Az életkorukat tekintve a legfiatalabb a fiúk közül a román Robert Tatu (szül. 96 júl. 3), míg a legidősebb az észt Rauno Loit (95 jan. 22), a lányoknál pedig a rangidős a szlovén Ursa Bogataj (szül. 95 márc. 7), míg a legfiatalabb a cseh Natalie Dejmkova (szül. 96 szept. 15).

 

  Az első ifjúsági olimpiát egyébként tavaly nyáron rendezték Szingapúrban, s ugyanúgy, mint a felnőtteknél téli és nyári változata két évenként váltja majd egymást. 50 ország több mint 1000 sportolója vesz majd részt ezen az olimpián, közülük síugrók mindössze csak 37-en (23 fiú és 14 lány) lesznek. A fent említett vegyes csapatverseny egyébként kuriózum a sportág történetében, hiszen ilyet még sehol sem rendeztek a világon, a FIS ezzel próbál hozzájárulni a női síugrás fejlődéséhez! Az olimpia egyik debütáló versenyszáma lesz így, mely a felnőttek közt is kipróbálásra kerül majd az idei nyári Grand Prix-n, méghozzá Hinterzartenben, valamint a 2013-as val di fiemmei VB-n is!


Az olimpiai város egyik leghíresebb szülöttét, a nagyon sok fiatal sportoló szemében példaképpé vált síugrót, Gregor Schlierenzauert választották meg a tűz és olimpiai láng hivatalos arcának, aki csupán néhány mérföldnyire lakik Innsbrucktól. A 3 olimpiai- és 12 világbajnoki (6 VB, 2 junior VB, 4 sírepülő VB) érmet szerzett világklasszis ugrónál ideálisabb személyt nem is választhattak volna erre a nemes feladatra a szervezők, hiszen még mindig csak 22 éves! Az olimpiai fáklyát 63 szakaszon és 3573 km-en keresztül 2012 futó szállította, melyet Athénból vittek át repülővel a Tirol fővárosába, Innsbruckba, ahol majd holnap, jan. 13-án fogják meggyújtani a Bergiselen. Schlierenzauernek személyes kötődése is van az ifjúsági olimpiához, hiszen unokahúga, Nina Prock is a versenyzők között szerepel majd a szánkósok között, akinek apja az 5-szörös világbajnok és 10-szeres Vk győztes szánkós, Markus Prock 6 téli olimpián is részt vett egy ezüst és 2 bronzérmet szerezve.

 

  A síugró számokat az Innsbruckhoz közeli Seefeldenrendezik majd, mivel ott van legközelebb versenyre alkalmas normálsánc (HS109). Ez a helyszín mind az 1964-es, mind a ’76-os téli olimpián vendégül látta a síugrókat és a sífutókat. A sáncot Anton Seelos osztrák alpesi síelőről nevezték el, aki pályafutása során 4-szeres világbajnok volt. Síoktató is volt, így profinak számított, azért téli olimpián soha nem vehetett részt! Az Innsbrucktól mintegy 20 km-re nyugatra fekvő településen 266 km sífutópálya, két újonnan épített síugrósánc, valamint biatlon létesítmények alkotják a Seefeld Nordic Centert, mely tökéletes helyszínt biztosít az első ízben megrendezendő Téli Ifjúsági Olimpiának ( Winter Youth Olimpic Games). Seefeld ugyan két olimpián is társrendezője volt Innsbrucknak, de egy alkalommal egyedül is rendezett nagy sporteseményt, a ’85-ös északi sí-VB-t, melyen anno a középsáncon Jens Weißflog, a normálsáncon pedig Per Bergerud győzött, csapatversenyen pedig a finnek lettek a legjobbak. Az elmúlt 10 évben Seefeld központi része lett az északi összetett Vk versenyeinek, 2000 és ’04 között snowboard versenyeket is rendeztek itt, valamint pályázatot nyújtott be a 2017-es északi sífutó-VB rendezésére.

Alább a síugró versenyeken  indulók listáját találjátok:

 

Fiúk: http://www.innsbruck2012.com/uploads/yog_pdf/SJM000000_C32A_1.0.PDF


Lányok: http://www.innsbruck2012.com/uploads/yog_pdf/SJW000000_C32A_1.0.PDF

 

 
A versenyek időpontjai:
 
Január 14. 10:00. - 11:40. Férfi és női egyéni verseny
Január 20. 9:00. - 10:30. Csapatverseny

 

Szólj hozzá!

Címkék: előzetes síugrás 2011/2012 ifjúsági téli olimpia

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr663541639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása