HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Tour de Ski: Dario Cologna harmadszor sem talált legyőzőre

2012.01.10. 18:11 :: Dave985

Ment a fogadkozás szövetségüknél, hogy megszakad a norvég sífutók nyeretlensége a Tour de Ski-n, végül sem a nők, sem a férfiak versenyében nem tudtak a csúcsra érni. Idén is megbizonyosodhattunk róla, hogy a 11 nap alatt teljesítendő 9 szakasz valóban Dario Cologna felségterülete, gyakorlatilag nincs kimondott lyukas száma, ő az univerzális sífutó mintapéldája. Petter Northug ráadásul az utolsó napon annyira elkészült erejével, hogy még a második helyet is át kellett adnia a svéd Marcus Hellnernek, aki az Alpe Cermis-i szakaszt kivéve egyik nap sem végzett a legjobb három között. A tegnapi hölgyekkel foglalkozó összefoglaló cikkünk után ma a férfiak kerülnek terítékre, szokás szerint egy sor videós felvétellel.

Csak emlékeztetőül: négy szakaszt követően fej-fej mellett haladt a Tour két favoritja, Petter Northug egész pontosan 1,1 másodperccel vezetett Cologna előtt. Körülbelül egy perces hátránnyal követte őket egy négyes: az orosz Legkov és Vilegzsanyin, a kanadai Kershaw és a svéd Hellner.

A férfiakra is egy egyéni indításos időfutam várt Toblachban, méghozzá 5 km-es távon és klasszikus stílusban. Az egyetlen időmérési pontnál (1,8 km-nél) mér a norvég Eldar Rønning vezette a listát, a táv második felét alaposan megnyomva Alekszander Legkov fordítani tudott mintegy 6 másodperces hátrányán, s végül mindössze 1,7 másodperces előnnyel megnyerte élete első Tour- szakaszát. A végére kissé elfáradó norvégra – természetesen virtuálisan – nagyon ráfutott Cologna, 3 tized különbség azonban fennmaradt köztük. Bauer, Csernusov, Teichmann volt a további sorrend, Northug 13,8 másodperces lemaradással csak a 12. helyen zárta a szakaszt, így rögtön át kellett adnia az összetett elsőséget svájci riválisának, Cologna előnye ekkor kicsivel több, mint 15 másodpercre rúgott. Noha Legkov 40 másodpercen belülre szorította a különbséget, sejteni lehetett, hogy inkább a dobogós reményeit erősítette meg, mintsem komolyabb nyomás alá helyezte volna kettőjüket.

Az 5 km-es klasszikus stílusú időfutam végeredménye

Másnap szabadstílusú sprint szerepelt a programon. Elvileg ez az a szám, ahol a legkönnyebben lehet hibázni, márpedig egy-egy elrontott közép- és elődöntővel súlyos másodperceket lehet bukni vetélytársunkkal szemben. Dario Cologna mit sem törődött ezzel, mondhatni fölényes másfél másodperccel nyerte (2:55,53) a selejtezőt Petyuhov, Northug, Morilov, Harvey és Kershaw előtt. Az összetett élcsoportjából kihullott a francia Manificat (31.), az odahaza még szakaszt is nyerő Teichmann (34.), Vilegzsanyin (37.), a klasszikus sprintet nyerő olimpiai bajnok Krjukov (42.) és Bauer (47.).

A középdöntők többségében kiélezett küzdelmet láthattunk. Az első hatosban mondjuk nem szaggatta az istrángot Cologna, erejét remekül beosztva hozta a második helyet a német Wenzl mögött. Legkov ugyanakkor simán kiesett. A második futamon Morilov és Jönsson félgőzzel is simán hozták a továbbjutást, a harmadikban aztán némi meglepetésre elmaradt a kettős kanadai diadal, Harvey mellett nem Kershaw, hanem a svéd Teodor Peterson folytathatta. A negyedik futam már erősebb tempót hozott, a topfavorit Petyuhov némi meglepetésre az olasz Dietmar Nöckler és a kazah Csebotko kvalifikálta magát a legjobb 12 közé. Marcus Hellner reményteljes selejtező után nem bírta a végét. Az utolsó futam hozta a leggyorsabb tempót, hamar eldőlt, melyik három síző képes ezt teljesíteni: Hofer mögött Northug és Csernusov került az elődöntőbe.

Az elődöntők során már nem történt igazi meglepetés, aki erősnek látszott, hozta is a finálét érő pozíciót, illetve időeredményt. Az első futamot Cologna és Morilov uralta, Wenzl hiába reménykedett, nem folytathatta a „szerencsés vesztesként”, a sprinterek VK-jának tavalyi győztese, Emil Jönsson nem bírt konkurálni. A második hatosban David Hofer ismét kifutotta magát, legyőzte Northugot, habár a norvég inkább a biztos továbbjutásra fókuszált. Petyuhov és Harvey jobb idővel szintén a döntőben érezhette magát.

A döntő első fele a helyezkedésről, váltott vezetésről szólt, az utolsóelőtti, mesterséges emelkedőn aztán Northug ragadta magához a kezdeményezést, de csak nem tudta leszakítani a többieket. A célegyenesben megtörtént, amire csak kevesen számítottak: lehajrázták a norvégot! Nyikolaj Morilov néhány cm-rel előbb tette be léceit a célvonalon. Cologna némileg elmaradva simán hozta a harmadik helyet, míg a negyedik pozíciót a hazai nézők legnagyobb örömére Hofer érdemelte ki Petyuhov bravúros legyőzésével. Az időjóváírásoknak köszönhetően némileg csökkent a két nagy közti különbség, Cologna 13,5 másodpercről várhatta a másnapi folytatást. Legkov viszont sokat vesztett sprintben, másfél perccel követte ekkor kettejüket.

A szabadstílusú sprintverseny végeredménye

Hendikep indítás szerint 32 kilométer várt a mezőnyre múlt csütörtökön, melynek során Cortina és Toblach közt síeltek szabadstílusban. Hozzáértők egybehangzó álláspontja szerint ez a szakasz nem szólt volna másról, minthogy a két nagy közös erővel építik majd tovább előnyüket, majd a végén eldöntik egymás közt a szakaszgyőzelmet. Ehhez képest amint Northug felért hamarjában Colognára, a norvég a folyamatosan emelkedő rész elején drámaian összezuhant, alig telt el egy km, s már 40 másodperces elmaradásban volt a svájcival szemben, az első időmérési pontnál pedig már a remekül kezdő Legkov mögött találtuk jóval percen túli elmaradással. A táv felénél felért rájuk további három sífutó is Marcus Hellner, Devon Kershaw és Maurice Manificat személyében, de egy jó darabig még együttes erővel sem sikerült felülmúlniuk Cologna tempóját. A svájci 1 perc 15 másodperccel nyerte végül a szakaszt. Az 5-ös véghajráját Northug bírta jobban, mentve a menthetőt, összetett hátránya így 1:20 másodpercet tett ki a második pihenőnap előtt. A harmadik bolyt végig Csernusov és Bauer hajtott, ők is foglalták el a szakasz hetedik, ill. nyolcadik helyét, de már majdnem 3 perces elmaradással.

A 32 km-es hendikepes verseny végeredménye


Szombaton a fiúk számára is egy klasszikus stílusú üldözéses verseny következett Val di Fiemme városában, a táv 22,5 km volt. A verseny második felében egy 18 fős élboly alakult ki, egy vaskos meglepetésről kell csak beszámolnunk, ami a leszakadókat illeti. A negyedik kör elején Legkov hirtelenjében visszaesett, két perces hátránnyal csupán a 27. helyen fejezte be a szakaszt, ezzel lemondhatott összetett dobogós álmairól. A nap folyamán öt részhajrát is kijelöltek a szervezők, ahol mód nyílt időjóváírások gyűjtögetésre. A prímet e téren is Cologna és Northug vitte, rendre ott voltak az élen, ahol a jutalmat osztogatták. A nap mégis a svájci óhajának megfelelően alakult, a célban ugyanis lehajrázta a norvégot, így kevéssel meg növelni is tudta előnyét. (1:22) Remekül időzített hosszú hajrájának köszönhetően Eldar Rønning magabiztosan nyerte a szakaszt, mögötte Alex Harvey futott be másodikként. Alaposan átalakult az összetett élcsoportja, hiszen Legkovtól 11. helyével Hellner örökölte meg a virtuális dobogó harmadik fokát, két tizeddel mögötte Kershaw várhatta negyedik helyről a folytatást, de még Bauer és Harvey is megelőzte az oroszt összesítésben.

A 22,5 km-es üldözéses verseny végeredménye

A Tour de Ski hatodik kiírását záró hegyi szakaszon, ha az első helyért nem is, a dobogóért feltétlenül érdekes küzdelemre lehetett számítani. Dario Cologna hibátlanul gazdálkodott majdnem másfél perces előnyével, a maga ritmusában minden apró zökkenő nélkül simán hozta az első helyet. Mögötte azonban némileg váratlanul erőre kapott Marcus Hellner, az idei versenysorozatban zömében a mezőnyben megbújt svéd a hegy lábánál elment Kershaw-tól, majd az emelkedő közepénél már utol is érte az előtte 40 másodperccel induló Northugot. Egy ideig még úgy-ahogy tartotta magát a norvég Hellner „szélárnyékában”, a legkegyetlenebb, 25%-ot is meghaladó meredekségű szakaszon végképp leszakadt róla. Három második helyezés után tehát idén egy harmadik hely jutott a norvég klasszisnak.  Az összetett ötödik helyét viszonytagságos úton Legkov szerezte meg, miután derék küzdelemben felülmúlta a Tour kétszeres győztesét, Lukaš Bauert. A szakasz legjobbjának is az orosz bizonyult, igaz, mindössze egyetlen tizedmásodperccel múlta felül Maurice Manificat-t, aki a 14. helyről verekedte fel magát a hetedik pozícióba.

Az Alpe Cermis-i hegyi szakasz végeredménye

Dario Cologna tehát harmadízben is megnyerte a szezon főversenyét, megvédte tavalyi címét, mindkét szempontból történelmet írt. A sprinterek közt sem talált legyőzőre, ráadásul a Tour-győzelemért járó 400 ponttal az Összetett Sífutó Világkupában is átvette a vezetést Northugtól,  bár előnye nem éri el a 100 pontot, vagyis e tekintetben még komoly versenyfutásra van kilátás a szezon hátralévő részében is.

 

A 2011/2012-es Tour de Ski részletes végeredménye

A sprintverseny végeredménye

A csapatverseny végeredménye

Tour de ski férfiak.JPG

 

Szólj hozzá!

Címkék: sífutás sífutó világkupa tour de ski 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr443534831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása