HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Tour de Ski: Justyna Kowałczykot minden idők legeredményesebb sífutója sem tudta megállítani

2012.01.09. 18:23 :: Dave985

A hölgyek versenyében egészen az utolsó napon esedékes hegymenetig nyitott kérdés volt a győztes személye. Jusztyna Kowałczyk dolgát idén igencsak megnehezítette Marit Bjørgen, zsinórban aratott négy szakaszgyőzelme rekord a maga nemében, ám az Alpe Cermis emelkedőjén nem volt apelláta, a lengyel klasszis egy határozott iramváltással lerázta norvég riválisát, így begyűjtötte harmadik elsőségét a patinás versenysorozaton. Ma a hölgyek viadalával foglalkozunk részletesen.

Ott hagytuk abba legutóbb, hogy négy szakaszt követően fej-fej mellett haladt a Tour de Ski hatodik kiírásának két favoritja. Kowałczyk előnye 26 másodpercre rúgott, ami alapvetően is jelképes különbség, pláne ha az előttük álló feladatokat néztük. A lengyel menedzsmentje kiváló érzékkel elültette a bogarat a sportszeretők körében, miszerint Jusztyna fájlalja térdét, a visszalépést sem tartja kizártnak, az avatottabb szemek persze aligha furcsállták a lengyel kicsattanó egészségét Toblachban.

A dél-tiroli városkában elsőként egy 3,3 km-es klasszikus stílusú futam került programra, a távot egyéni indításos rendszerben kellett letudnia a lányoknak. A szakasz természetesen a két gigász kiélezett párviadalát hozta, az egyetlen időmérési pontnál érdemi különbséget nem is jelzet a stopper, az utolsó 900 métert kétségkívül Bjørgen bírta jobban, 3,9 másodperces előnnyel behúzta második részsikerét, így időjóváírásokkal együtt 17 szekundum környékére csökkentette hátrányát összetettben. A szakasz harmadik helyét honfitársa, a 2007-es sprintvilágbajnok Astrid Uhrenholdt Jacobsen szerezte meg 15 másodperccel gyengébb idővel. Az összetett harmadik helyén tanyázó Therese Johaugot két német síző, Nicole Fessel és Stefanie Böhler is felülmúlta, hátránya már másfél percet is túllépte a lengyelhez képest.

A 3 km-es klasszikus verseny végeredménye

Múlt szerdán következett a szabadstílusú sprint, melynek selejtezőjét a várakozásoknak megfelelően Bjørgen nyerte (3:22,39), a finn Lahteenmaki, az amerikai Randall, valamint Jacobsen, Sarasoja-Lilja és a szlovén Fabjan előtt. Mivel Kowałczyk neve mellé csupán a 11. idő került, norvég ellenfelével már az első középdöntőben kénytelen volt összecsapni.

Nagy baj persze így sem történt, ujjgyakorlatként hozták az első két helyet, az irammal sem spóroltak, így Kristoffersen és a cseh Nylvtova is továbbjutott, utóbbi számított igazi meglepetésnek, hiszen miután csak utolsóként került egyáltalán tovább a selejtezőből, a svéd Ingermarsdottert is sikeresen lehajrázta. A második hatosban teljesen váratlanul kiesett Jacobsen, a német Herrmann mellett a francia Jean és a szintén kieső Niskanen is lehajrázta. Johaugnak nem volt esélye leggyengébb számában, csupán a 29. helyre futotta erejéből. A harmadik kör Fabjan elsőségét hozta, nagy csatában tartotta maga mögött Kallát, a selejtezőben remeklő Sarasoja-Lilja kiesett. A negyedik középdöntőben az utolsó finn remény is tovaszállt, miután Lahteenmakit az utolsó métereken ketten is (Kolb és Østberg) lehajrázták. A legjobb 12 mezőnyét Randall és – jókora hátránnyal – a norvég Weng egészítette ki.

Az első elődöntőben újra összecsaphattak ők ketten, ezúttal a lengyel nyert csatát, tempóban nem volt hiány, ennek megfelelően a két „szerencsés vesztes” is ebből a futamból került ki Kristoffersen és Herrmann személyében, míg Jean és Kalla kiesett. A másik futamban igazolódott a papírforma, vagyis Fabjan és Randall nagy versenyben kiharcolta a döntőben indulást.

A finálé mezőnye az utolsó előtti, mesterséges emelkedőn szakadt ketté, egyedül Kikkan Randall bírt lépést tartani Bjørgenékkel, olyannyira, hogy a célegyenesben még a lengyelt is lehajrázta. Noha a norvég immáron 5 másodpercen belülre csökkentette hátrányát összetettben, sokat elárult Kowałczyk kézmozdulata, bőven hozta a tőle telhető maximumot a Tour számára talán legkritikusabb szakaszán. A további sorrend: Herrmann, Fabjan, Kristoffersen.

A szabadstílusú sprint végeredménye

 

A Tour harmadik nagy blokkját a 15 km-es szabadstílusú verseny zárta le, amit az összetett állásának megfelelő időkülönbséggel kezdték meg a hölgyek. A várakozások szerint nem kellett rá sokat várni, míg Bjørgen felfutott riválisára, onnantól váltott vezetéssel futották le a távot. Hiába próbált a norvég időről időre ritmust váltani, csak nem tudta lerázni a hozzá piócaként tapadó lengyelt, együtt értek a toblachi stadionba, így hiába húzta be végül zsinórban negyedik szakaszgyőzelmét (ez rekordnak számít a sorozat történetében), s vette át a vezetést összetettben mintegy 7 másodperccel, a második szünnap előtt inkább Kowałczyk került nyerőhelyzetbe. Therese Johaug kénytelen volt saját maga diktálni a tempót, nem tudott érdemben közeledni, sőt, a táv második felére el is fogyott, így még egy percet rápakolt hátrányával, márpedig három és fél perces elmaradással gyakorlatilag le is mondhatott a Tour-győzelemről. Krista Lahteenmaki két helyet előrelépve a negyedik helyről várhatta a folytatást, kevéssel megelőzve Randallt, Kristoffersent és Kallát.

A 15 km-es szabadstílusú verseny végeredménye

 

Szombaton már Val di Fiemme volt a helyszín, ahol kezdésként egy 10 km-es tömegrajtos verseny várt a mezőnyre klasszikus stílusban. A táv során végig a két nagy esélyes határozta meg az iramot, a részhajrákban szerezhető időjóváírásokat is ők ketten gyűjtötték be. Mindkétszer a lengyel hozta el a legtöbbet, akinek erejéből a véghajrára is jutott bőven, némi előnyt is ki tudott építeni Bjørgennel szemben, aminek köszönhetően összetettben is átvette a vezetést mintegy 11 másodperccel. A szakasz jelentősége nem is az időkülönbségben állt, hiszen borítékolható volt, hogy mindenképpen együtt kezdik meg a hegyet, Kowałczyk részsikere lélektanilag volt lényeges, amivel megszakította a norvég nagy sorozatát.

A szakasz harmadik helyét némi meglepetésre Charlotte Kalla kaparintotta meg, miután a végén felülmúlta a szám egyik specialistájaként számon tartott Saarinent, kiköszörülte így az előző napi csorbát, visszaszerezte összetettbeli negyedik helyét. Johaug dobogója egy percen túli különbségnél nem került veszélybe, más kérdés, hogy a szőke szépség 5 percet súroló hátrányból ennél jobb eredményben már nem is bízhatott.

A 10 km-es tömegrajtos verseny végeredménye

 

A hagyományoknak megfelelően idén is az Alpe Cermis emelkedőn, egy 3,7 km hosszú, nem egy helyen 20 %-os meredekségű műlesikló pályán dőlt el a Tour de Ski verseny győztesének személye. Ezt megelőzte ugyanakkor egy 5 km-es sík szakasz, ami lehetőséget adott Bjørgennek, hogy felérjen a lengyelre, nem mintha Jusztyna különösképp forszírozta volna a kérdés korai eldöntését. A hegyen csaknem az elejétől kezdve a lengyel vezetett, mégis meglepetés erejével hatott, amikor a meredek rész felénél a norvég egyszer csak megrogyott, majd mire visszanyerte erejét, már 20 másodperces hátrányt tudhatott magáénak. A verseny eldőlt, Kowałczyk lengyel zászlók erdejében nyerte meg karrierje harmadik Tour de Ski-ét. Harmadik helyen a nap legjobb szintidőjét elérő Therese Johaug ért fel a tetőre, de hiába vert csaknem egy teljes percet rá, a lengyeltől még mindig kikapott összesítésben szűk 4 perccel. A negyedik hely sorsa végül Lahteenmaki és Kristoffersen közt dőlt el a finn javára, Katrin Zeller a valaha volt legjobb német eredményt érte el idei hatodik helyével, míg a 2008-as győztes Charlotte Kallának ezúttal csak a hetedik pozíció jutott. 46 fő ért célba a női szervezetet maximumhoz közeli szinten igénybe vevő szakaszon.

A hegyi üldözéses verseny végeredménye

A sprinterek közt szintén Jusztyna Kowałczyk bizonyult a legjobbnak, míg csapatszinten természetesen a legjobb 10 közé négy sízőt is kvalifikáló norvégok győztek, 15 perccel az oroszok és 16 perccel a németek előtt. Az összetettben továbbra is Bjørgen vezet, előnye kicsivel több mint 100 pont a lengyelhez képest.

Tour de Ski, sprintverseny

Tour de Ski, csapatverseny

A 2011/2012-es Tour de Ski részletes végeredménye

Tour de Ski összetett nők.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: sífutás sífutó világkupa tour de ski 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr593532065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása