HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Tour de Ski: Fej-fej mellett halad Northug és Cologna féltávnál

2012.01.03. 12:31 :: Dave985

Minden jel szerint párviadalra szűkült a küzdelem mindkét nemnél a hatodik alkalommal kiírt Tour de Skin. A hölgyeknél Jusztyna Kowałczyk előnye kevesebb, mint fél perc Marit Bjørgen előtt, ami öt kőkemény szakasszal a vége előtt még bőven megfordítható, habár az eddig négy fordulóból hármat nyerő lengyel klasszis egy fokkal esélyesebbnek tűnik. A férfiaknál alig egy másodperc a különbség Petter Northug és Dario Cologna között, a bombaformában síelő oroszok hátránya már közelebb van az egy perchez. Körkép a szünnapkor, ezúttal a férfiak háza tájáról.

 

Bemelegítés gyanánt a férfiakra is egy laza, 3,75 kilométeres prológ várt. Nagy különbségek persze itt sem alakultak ki, az első 10 helyezett tíz másodpercen belüli időkülönbséggel tudta le ezt a rövidke távot. A részsikert végül az utolsóként rajtoló, Világkupa-éllovas Petter Northug harcolta ki, aki mindössze hét tized másodperccel (időjóváírással együtt 5,7-del) volt gyorsabb legnagyobb riválisánál, Dario Colognánál. Az utolsó métereken fordította maga javára a dolgokat a norvég. A harmadik legjobb időeredményt a francia Maurice Manificat érte el, de immáron bőven 8 percen túli idővel, jellemző képet festett azért az erőviszonyokról, hogy az előbb említett 10 másodperces differenciából már a gall beszedett négyet a Northug- Cologna párostól. Hellner, Csernusov, Harvey volt a további sorrend a nyitónapon. A kétszeres Tour-győztes Lukaš Bauer már bő 20 másodpercet szedett össze kezdésként.

 

A prológ végeredménye (Oberhof, 2011. december 29.) 

Másnap 15 km várt a fiúkra hendikepindítással, még mindig Oberhofban.  Az első kilométeren még kísérletet tett egy gyors szökésre, de hamar taktikát váltott Northug, s arra törekedett inkább, hogy a véghajrának minél előnyösebb pozícióból és erőnléttel vághasson neki. A tempót Legkov és Bauer diktálta a táv nagy részében, a mezőny gyakorlatilag az utolsó körig együtt maradt. A célegyenesre fordító enyhe emelkedőn Axel Teichmann állt élen, nagy szerencséjére, ugyanis az épp megiramodni készülő Cologna elesett, amivel 2-3 másodperc erejéig feltartott mindenki mást, mintegy kikaparva a németnek a gesztenyét, aki összetettben is átvette a vezetést. A mezőnyhajrát a 7 másodperccel később célba ért Northug vitte, aki időjóváírással együtt 5 másodpercet vert svájci ellenlábasára. Az üldözők csatáját Alekszander Legkov nyerte, megelőzve Rønninget, Di Centát és Bauert.

A 15 km-es hendikepindításos verseny végeredménye (Oberhof, 2011. december 30.) 

 Krjukov Tour de Ski 2011.jpg

A szilveszteri sprint selejtezőjén is kiviláglott az oroszok erőfölénye, öten is bekerültek a legjobb 10 közé. A legjobb idő Alekszej Petyuhov nevéhez fűződött, de nagyon szorosan követte őt Northug, Vilegzsanyin és Cologna. A 2009-es világbajnok Ola Vigen Hattestad (33.) is a kiesők táborát gazdagított a roppant szoros vetélkedésben, Rickardsson (49.), Teichmann (50.), Bauer (70.) és Heikkinen (91.) is.

A körülmények többeket megtréfáltak az éles kanyarokban, így esett ki az ötödik középdöntőben a szám egyik nagy esélyese, Emil Jönsson is. Az első futam iramát két orosz, Petyuhov és Krjukov diktálta, Markus Hellner bírta egyedüliként tempójukat, így szerencsés vesztesként folytathatta. A második hatosból Morilov és Cologna csak a célegyenesben döntötte maga javára a kérdést a leggyorsabb futamban. A harmadik csoportból újra hárman jutottak tovább, Zsaparov mellett Kershaw és idővel Teodor Peterson is várhatta az elődöntőket. Northug hozta a kötelezőt, némi meglepetésre Legkov kihullott, a délelőtt 29. idejével rendelkező Manificat viszont csatlakozott a legjobb 12-höz. Az utolsó futam észt győzelmet hozott, Simonlatser mellett Vilegzsanyin folytatta, míg Jönsson mellett Newell és Pasini is búcsúzni kényszerült.

Bombamezőny gyűlt össze az első elődöntős futamban. Az orosz tandem (Krjukov- Petyuhov- Morilov) kezdettől pokoli tempót diktált, a célegyenesre fordulva aztán olyan sebességi fokozatba kapcsoltak, amit már Cologna sem tudott lekövetni, más kérdés, hogy az órával eredményesen harcolt, hiszen idővel döntőbe küzdötte magát. A második futam már jóval lanyhább iramot hozott, itt is oroszok vezényeltek, s Zsaparovnak végül sikerült is Northug előtt céléba érnie, ami egyben azt jelentette, hogy Vilegzsanyin búcsúzni kényszerült. A döntő orosz házibajnokságba torkollott, a Tour de Ski két favoritja nem tudott az utolsó helyekről elmozdulni. Ráadásul a második emelkedőn Northug elesett, feltartva nagy riválisát, így végképp egyértelművé vált a négyes orosz siker. A célegyenesre fordulva Petyuhov és Nyikita Krjukov jutott lépéselőnyhöz, a szakasz végül az olimpiai bajnok elsőségét hozta. Morilov megverte Zsaparovot, míg Cologna presztízsből lehajrázta a norvégot, de ez összetettben nem eredményezett helycserét kettejük viszonylatában.

A klasszikus sprint végeredménye (Oberstdorf, 2011. december 31.)

Az újév napján rendezett síatlon a férfiak esetében 10 + 10 km-t jelentett, és mint ez náluk megszokott, a hosszúra nyúlt véghajráig gyakorlatilag egyben volt a mezőny. Számos részhajrá bonyolította a sízők, s színesítette a másnapos nézők napját, az időjóváírások révén a verseny első szakaszában még Dimitrij Zsaparov állt virtuálisan az összetett tabella élén, majd Cologna vette át a vezetést, de az utolsó, mindent eldöntő sprintben Northug ragadta magához a kezdeményezést, ami mindössze 1,1 tized másodperces előnnyel összetettbeli vezetést is jelentett számára. Mindent összeszámolva Cologna 49, Northug 45, Hellner 37, Bauer 34, Angerer 33 másodperc időjóváírást gyűjtött a szakasz során. Aktivizálta tehát magát a csehek kétszeres győztes hőse, az utolsó emelkedőn viszont már nem tudott az élbollyal tartani, így végképp minden esélyét elvesztette a triplázásra. Harmadikként Vilegzsanyin, negyedikként Marcus Hellner haladt át a célvonalon.

A 10 + 10 km-es síatlon végeredménye (Oberstdorf, 2012. január 1.)

 

Mint az várható volt, Northug és Cologna között dőlhet el az idei Tour, gyakorlatilag egálból fordulnak a versenysorozat második félidejére, a két orosz (Legkov, Vilegzsanyin), Kershaw és Hellner már perc környéki hátránnyal követi kettejüket. Párharcuk minden bizonnyal a szombati 20 km-es klasszikuson fog eldőlni, addig fej-fej mellett haladhatnak.

Tour de Ski 2012 állása.JPG

A Tour de Ski állása (4 szakaszt követően)

 

Szólj hozzá!

Címkék: sífutás sífutó világkupa tour de ski 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr163516078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása