HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Marlies Schild 30. sikerét aratta Flachauban

2011.12.21. 15:02 :: Dave985

Becsülettel szorongatták, de ma sem sikerült két vállra fektetni napjaink elsőszámú női szlalomosát. Marlies Schild végső soron nagy fölénnyel nyerte a szezon harmadik műlesiklását is Flachauban, vagyis hazai közönség előtt jubilált, aratta karrierje 30. szakági Világkupa-győzelmét. Hiába fogott ki nagyszerű napot Maria Höfl-Riesch, az összetett címvédője igazán meg sem tudta közelíteni az osztrákot. Tina Maze idény eleji gyengélkedése a jelek szerint már a múlté, nagyszerű sízéssel felállhatott idén először a dobogóra. Lindsey Vonn fontos pontokkal gazdagodott ma is, 8. helyével bőven várakozások felett teljesített villanyfényben.

 

A világ legjobb műlesiklói Hermann Maier szülőföldjére, a Salzburg tőszomszédságában fekvő Flachauba látogatnak a Karácsony előtti napokban. Nem mondható állandó versenyhelyszínnek a Griessenkar, a 90’-es évek folyamán tartottak itt négy alkalommal Világkupát, 2004 után azonban csak 2010-ben tették újra tiszteletüket a neves síparadicsomban. Marlies Schild súlyos sérülése után itt jelezte elsőként kiváló formáját, nagy fölénnyel győzött Maria Riesch előtt. Tavaly nem róla szólt a verseny, sokkal inkább egy ritkaságszámba menő holtversenyes győzelemről Riesch és Tanja Poutiainen szereposztásában.

Idén vérbeli olasz tűzési pályán nyitottak a lányok, sok volt a vertikális kapu, szűkre tűzték a kanyarokat, több ritmusváltással gazdagították az amúgy nem különösebben meredek pályát. Végső soron az eredményekben is megmutatkozott mindez, az ilyen jellegű nyomvonalon erős sízők előrébb törtek a tabellán, míg néhány óriás-műlesiklóból átvedlett szlalomos fogcsikorgatva tudott csak értékelhető eredményt hozni.

Marlies Schild (1.) próbálhatta ki elsőként a pályát, hozta szokásos fölényes sízését, egyetlen részidőben sem lehetett vele konkurálni, bár külön a harmadik szektorban azért többek föléje kerekedtek. Veronika Zuzulová courchevel-i kiesését szerette volna ma feledtetni, a későbbiek fényében egészen jó szektoridők (4, majd 6 tized) után a vertikális kapuknál elvesztette egyensúlyát, így a cél előtt néhány méterrel befejezte mai szereplését. Tanja Poutiainen (5.) menetére a lomhán precíz lenne a megfelelő jelző, jócskán túllépte hátránya az egy másodpercet, ami ezen a lejtőn behozhatatlannak tűnt. Kathrin Zettel (4.) valamivel agilisabban vette az akadályokat, a stopper mégsem akarta másodpercen belülre engedni. Tina Maze (2.) gyors egymásutánban két remek menettel vétette észre magát, ami Courchevel-ben dobogó közeli eredményt ért a semmiből, az most remek kiindulási pontot. Hét tizedes hátrányát az utolsó szektorban egy század híján 3 tizedre kozmetikázta. Maria Höfl-Riesch (3.) is nagyobb sebességet tudott átmenteni a szó szerinti célegyenesbe, mintegy 5 tizedes hátrányból neki sem kellett lemondani a győzelemről, ami annak fényében nagy szó, hogy egy nappal korábban 50-50%-ra adta mai indulását múlt hétvégén összeszedett kisebb sérülése miatt. Maria Pietilä- Holmner (13.) igazolta elsőként előbbi okoskodásomat, harcolt becsülettel, de mi sem áll távolabb tőle, mint ez a szűk tűzés. Két másodpercet szedett össze.

Honfitársai egy fokozattal biztatóbban teljesítettek, Therese Borssén (9.) egy-két mélyről tett fordulása és Frida Hansdotter (8.) többszöri megingása ellenére tempóban maradt, így nagyjából másfél másodpercen belül tartották a különbséget. Nastasia Noens (7.) kamikaze menete még többet hozott a konyhára, pedig nem egyszer került a kiesés szélére. Šárka Záhrobská nagyon gyenge sízés után a táv felénél kapura lépett, így követte szláv kollegináját. Katharina Dürr (32.) szépen végiglötyögte a pályát, három másodpercen túli hátrányt szedett össze, nem sokon múlt ugyan, de ez nem volt elegendő a továbbjutáshoz. Nicole Hosp (16.) hibát és kellő agresszivitást egyformán nélkülöző menete után Manuela Mölgg (6.) remekelt, egy századdal befért Noens elé. Jó tudni azonban, hogy a dél-tiroli lány imádja ezt a bújócskázós stílust. Michaela Kirchgasser (11.) felemás menetet zárt, hiszen egyrészt két másodpercen belülre került, így az újabb TOP-10-es eredmény karnyújtásnyira került, másrészt több kikerülhető pontatlansággal nyitott fent, azok nélkül sokkal jobb helyről várhatta volna a folytatást.

Szünet után Lindsey Vonn (10.) következett, ígéretéhez híven ma sem volt rest kockáztatni. Műlesikló formája stabilitásban a régi időket idézte, az eredményre sem lehetett panasz. Tessa Worley (24.) számára is túl szűk volt a tűzés, gyakran került távol a kapuktól, továbbjutása így sem forgott veszélyben. Christina Geiger (18.) és Fanny Chmelar menete is az erős középmezőnyre volt jó, illetve utóbbinál csak lett volna jó, ugyanis utóbb az ellenőrök szabálytalan kötés miatt kizárták a versenyből. Francia részről a továbbjutók közt találtuk még Sandrine Aubert-t (19.), Taïna Barioz-t (41-essel a 20.) és Anne-Sophie Barthet-t (23.). Örülhettek az osztrákok is, hiszen újabb fergeteges menetet láthattak Carmen Thalmanntól (17.), Anna Fenninger (27.) és Eva-Maria Brem (28.) is továbbcsusszant.

Remekeltek a kanadaiak, Marie-Michele Gagnon (11.) és Erin Mielzynski (34-essel a 13.) is a középmezőny elejére kvalifikálta magát, az idei versenyeken hengerelő Anna Goodman (35.) kiesése volt a keserű pirula. A svéd fiatalság is sziporkázott, Emelie Wikström (21.) és Anna Swenn-Larsson (22.) is két és fél másodpercen belülre került, a legnagyobb bravúrt azonban kétségkívül a norvég Lotte Smiseth Sejersted (15.) mutatta be, aki 55-ös rajtszámmal került már-már két másodperc közelébe. Korábban soha nem került második futamba technikai számokban, idén tavasszal szerzett műlesikló norvég bajnoki címe azonban sejtetni engedte, hogy junior-korában erőltetett ötszámos versenyzését a felnőttek között is folytatni kívánja. A továbbjutók csoportját még Nicole Gius (25.), Lena Dürr (46-ossal a 26.), Federica Brignone (52-essel a 28.) és Denise Feierabend (30.) tette teljessé. Kiesett Bernadette Schild (34.), Irene Curtoni (37.), Resi Stiegler (38.), Sanni Leinonen (42.), Sarah Schleper (43.), Nina Perner (43.) és Wendy Holdener (47.), csakhogy a nevesebbeket említsem. Lara Gut (55.) két kiváló szektor után a végére teljesen elvesztette a fonalat.

A kanadai edző a jól bejáratott sémákat alkalmazta, jóval tempósabb, ritmusosabb pályát tűzött, ami azért néhány sízőnél erőteljesen meg is mutatkozott mindkét irányban. Az első négy menetről sok szót nem érdemes vesztegetni: Denise Feierabend (22.) akciózott kevés sikerrel, Eva-Maria Brem (27.), Fede’ Brignone (28.) és Anna Fenninger (26.) csak a biztos pontszerzésre játszott, az olasz lánynak szlalomban most először sikerült mindez. Courchevel után újfent Lena Dürr (15.) nevéhez kötődött az első életképes menet, olyannyira jól ment, hogy második futamát senki nem tudta felülmúlni. Hát, még ha az első kapuról kijövet nem álltak volna keresztbe lécei…

Nicole Gius (23.) és Tessa Worley (25.) hibák tömkelegét követték el, de az őket követő hármas is csak az első két szektorban bírta felvenni a ritmust a némettel, aki a jelek szerint plusz sebességet gyűjtött a lankásabb záró részre. Anne-Sophie Barthet (17.) lényegében hozta idén megszokott eredményét, Anna Swenn-Larsson (18.) és Emelie Wikström (19.) a feltörekvő svéd szlalomos generációt képviselte újabb remek helyezéseikkel. Barioz (24.) és Aubert felejtős menete után Christina Geiger (11.) végre át tudta venni a vezetést honfitársától, az egykori junior-világbajnok keveset még javítani is tudott a lenti szakaszon, s csak kevéssel maradt le a TOP-10-ről. Rögtön Carmen Thalmann (12.) révén erős vetélytárs érkezett, az év nagy meglepetése remek két szektor után szemmel nehezen kivehető okok miatt elherdált 4 tizedet az utolsó szakaszon, így 5 századdal a német mögé érkezett. Szereplésére persze nem lehetett panasz, különösen, ha Nicole Hosp (29.) zaklatott menetét vesszük alapul, miközben még vissza is kellett kanyarodnia egy kaputévesztés miatt. Lotte Smiseth Sejersted (21.) érthető módon nem nagyon vállalt fölösleges kockázatot, noha az elején még kicsit növelte is előnyét, a végére kijött az egy másodperc. Hosszú idő után újra norvég pontszerző szlalomban a nők között!

Maria Pietilä-Holmner (16.) ritka gyenge napot fogott ki, hibát hibára halmozott, nem úgy a két kanadai, Erin Mielzynski (14.) újabb lépéseket tett előre a világranglistán, Marie-Michele Gagnon (9.) pedig a bő élmezőny felé, miután egy kicsi hibát kivéve makulátlan menetével begyűjtötte karrierje harmadik TOP-10 helyezését. Michaela Kirchgasser (6.) folytatta ragyogó sorozatát, zsinórban ötödik alkalommal végzett a legjobb 10 között műlesiklásban. Parádésan agresszív, egyszersmind precíz menete során volt mersze rámenni a kapukra, biztató 52 százados előnnyel vette át a vezetést. Lindsey Vonn (8.) is remek napot zárt, fent valamivel még növelni is tudta előnyét az osztrákkal szemben, középen is tartotta tempóját, végén azonban befigyelt néhány ritmustévesztés. Therese Borssén (7.) is kiélezett küzdelmet folytatott az osztrák részidőivel, a végén 9 századdal kapott ki mindössze.


Frida Hansdotter (13.) gyöngécske menete után Nastasia Noens (5.) bő 4 tizeddel állt élre. Csapkodó, erőigényes stílusú sízése végén levegőt alig kapott. Manuela Mölgg (10.) hozta szokásos visszaesését, Tanja Poutiainen már eleve késéssel kezdett, majd a meredekebb részen úgy túlfordult, hogy már vissza sem tudott térni a versenybe. A finn öt, azaz 5 év után esett ki VK- szlalomból. Kathrin Zettel (4.) előnyének nagy részét már a felső részen elvesztette, aztán viszont kitartott pár század a végéig, így még reménykedhetett, hogy egyik ellenfele rontásából profitálhat, s dobogóra állhat. Nem így történt, Maria Höfl-Riesch (2.) parádés alsó résszel majdnem 9 tizedet vert az osztrákra, kvázi be is jelentkezett a győzelemért. Tina Maze (3.) egy apró térvesztést kivéve korrekt menettel rukkolt ki, simán befért az ürestérbe, ezzel együtt a dobogóra. Marlies Schild (1.) nem kért az ünneprontási kísérletből, hozott fórját az első szektorban további 7 tizedre növelte, majd azt mintegy megtartva a végén 46 századot meg is tudott őrizni belőle.

Marlies Schild karrierjének újabb sarokpontjához ért tegnap, megszerezte 30. szlalomos Világkupa-győzelmét, vagyis már csak négy siker választja el a csúcstartó Vreni Schneider mutatójától. Maria Höfl-Riesch 21., Tina Maze az 5. szakági dobogójának örülhetett.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintás után érhetitek el.

A hölgyek a két ünnep között Lienzben találkoznak, ahol előbb óriás-műlesiklásban, majd újra szlalomban mérik össze tudásukat.

 

1 komment

Címkék: alpesi sí szlalom alpesi sí világkupa 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr953480974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sannyak 2011.12.22. 19:56:15

Dave,én nagyon elégedett vagyok így is!
Én dobogóról nem is mertem álmodozni,mikor az előző két alkalommal mikor itt versenyzett,(mikor én is kint voltam megnézni őt élőben)mindkétszer elkövetett egy olyan hibát amiért kizárták,sőt januárban még meg is büntették,mikor végigjött a 2.futam pályáján,pedig már fenn rálépett egy kapura...
Mikor hazarohantam munkából,és látom hogy holtversenyben 11-dik,én már annak is örültem,és reméltem,hogy legalább a 10-dik hely meglesz neki.
De amit láttam tőle a második futamban!
Csak ámultam,és bámultam...Ez szuper volt tőle!Mint írtam,hogy félek,hogy a terhet nem fogja bírni,de nagyon rám cáfolt!
Csak így tovább!
Talán kezd beérni az a fajta mentáltréning amit másfél éve csinál,és ami Görglnek,és Fenningernek,valamint az osztrák síugrócsapatnak már nagyon bevált!
De talán annak is ez a gyümölcse,hogy 3 év óta végre 100%-os munkát tud végezni az edzésen,és együtt edzhet Schilddel.

Számomra az is érdekes,hogy Pietalä-Holmner,Zahrobská,és Zuzulova mennyire vissza van esve.Maze meg megint mitől lett ilyen jó....
süti beállítások módosítása