HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Változás az összetett élén: Marcel Hirscher szlalomban is csúcsra tör

2011.12.19. 19:20 :: Dave985

Marcel Hirscher két remek futammal begyűjtötte első műlesikló győzelmét is az idei évben. Az első kör után is élen álló osztráknak volt ugyan egy látványos térvesztése délután, ám szerencséjére mindezt egy „banán” előtt követte el, így folytatni tudta nagyobb időveszteség nélkül a versenyt. Hirscher ezzel átvette a vezetést mind a szakági, mind az összetett világkupában. Remekeltek az olaszok, az olimpiai bajnok Giuliano Razzoli második helye mellett további három hazai síző verekedte be magát a legjobb nyolc közé. A dobogó harmadik fokára a sérülés miatt a felkészülés felét kihagyni kényszerülő Felix Neureuther állhatott fel. Ivica Kostelić parádésat mentett a második futamban, a dobogóról így is leszorult.

Alta Badiáról az embernek az óriás-műlesiklás jut eszébe, s valóban, nem is sűrűn rendeztek itt a múltban más szakágakban versenyeket. 2006 óta a tavalyi évet kivéve azért tartottak itt szlalomot is, a négy alkalommal négy különböző győztest avattak. Markus Larsson második, egyben mindeddig utolsó Vk- sikere ideköthető, de nyert már itt Grange, Kostelić, s legutóbb Herbst is. Kérdés tehát, hogy új győztes iratkozik fel a listára, avagy sikerül valakinek a duplázás?

Délelőtt a franciák trénere állította össze a napsütötte, épp ezért elég hamar roncsolódó pályát. Alaposan meg is gyűlt vele a baja többeknek, kiváltképp a meredek részen egy sor kiesést, vagy döntő jelentőségű rontást. Ivica Kostelić (2.) formájára nem lehetett panasz, meggyőzően teljesített, még akkor is, ha Marcel Hirscher (1.) rögtön utána át is vette tőle a vezetést. Hiába a 11 százados hátrány, papíron inkább a horvát tűnt favoritnak. Főleg azok után, hogy Jean-Baptiste Grange (11.) egyáltalán nem tudta felvenni a tűzés ritmusát, így másodpercen túli hátrányt szedett össze. André Myhrer (7.) is közel járt ehhez, de a lankásabb szakaszon remekül sorozta a kapukat, így még a győzelemről sem kellett lemondania. Manfred Mölgg (5.) nyitotta az olaszok sorát, remekül ment, két tizeddel befért a svéd elé, vagyis alig 6 tizeddel maradt el az éllovastól. Mario Matt eleddig egyetlen versenyt sem tudott befejezni a Gran Risán, ezt a pocsék sorozatot ma továbbfolytatta a kétszeres világbajnok. Christian Deville (6.) is tartósította jó formáját, két századdal még Myhrert is meg tudta verni.

Reinfried Herbst (14.) enervált sízéssel nagyon távol került a címvédéstől, Giuliano Razzoli (3.) ellenben megörvendeztette rajongóit, az olimpiai bajnok pattogós menettel fél másodpercen belülre megközelítette Hirschert. Két szintjükhöz képest közepes, megingásokkal tarkított menettel a középmezőnybe sorolt Mattias Hargin (12.), majd Steve Missilier (14.). Agilisan startolt Nolan Kasper (41.), de látványos rontását újabbak követték, így még a továbbjutók közül is kiszorult. Axel Bäck (24.) óvatoskodó futama után Felix Neureuther (4.) támadt a pályát, sikerrel, alig-alig maradt el a virtuális dobogótól. Jens Byggmark a kiesők sorát gazdagította, a svéd hívek annyira azért nem szomorkodhattak, mivel Markus Larsson (18.) mellett a legmagasabb, 56-os rajtszámmal Anton Lahdenperä (18.) is továbbjutott, századra azonos idővel.

Az osztrákok bizonyára felemás érzésekkel keltek fel a karosszékekből. Hirscher vezetése mellett a pozitívumok között említhetjük Wolfgang Hörl (22.) és Christoph Dreier (24.) viszonylag sima továbbjutását, Benjamin Raich (14.) tompaságát, Manfred Pranger (22.) pontatlanságát, pláne Marc Digruber (31.) egy századon múlt kiesését és Rainer Schönfelder (54.) öregurasan kiábrándító menetét nem zárták szívükbe. Újra nagyon erős első futamot láthattunk Ted Ligety-től (9.), még egy fokozattal előrelép, s még a végén összetettben is komolyan számolni kell vele. Amerikai részről még Jimmy Cochran (17.) verekedte be magát – szó szerint – a délutáni második futamba, Miller és Brandenburg viszont befejezte szereplését. Kanada ma betlizett, Julien Cousineau (35.), Brad Spence (38.) idővel, Trevor White (49.) nagy rontással esett ki. Svájci részről ezúttal nem a Beaver Creek-i meglepetésember, Markus Vogel tett csodát, a célba sem ért le, hanem a szám kétszeres junior-világbajnoka, Reto Schmidiger (20.), másodjára került be a második futamba normál VK- versenyen. (A lenzerheidei VK- döntőn figyelhettek fel sokan a srácra, ahol nyolcadikként zárt.) Silvan Zurbriggen (46.) vesszőfutása nem ért véget.

Ismét nagyon jól szerepelt Mitja Valenčič (13.), fokozta az olasz eufóriát Stefano Gross (10.) kiváló menete, a legkellemesebb meglepetést mégis Alexis Pinturault (8.) szolgáltatta, aki életében először került szlalomban a második futamba, nem is akármilyen pozícióban. A továbbjutók névsorát még Patrick Thaler (26.), Maxime Tissot (26.), Kjetil Jansrud (28.), Filip Trejbal (44-essel a 29., miközben Bank megint kiesett) és Juasza Naoki (30.) egészítette ki. A kiesők közül érdemes kiemelni két orosz sízőt, Alekszander Horosilov (36.) és Szergej Majtakov (37.) is több neves sízőt tudott maga mögé utasítani.

A svájci edző valamivel könnyebb, kevesebb ritmusváltással tarkított pályát állított össze. Juasza Naoki (11.) parádés menettel nyitott, maximálisan kihozta a szűzpálya adta kereteket, Schladmingon kívül csak szökő évente szerepel ilyen jól, kis híján összehozta negyedik TOP-10-es helyezését. Filip Treibal (16.) megmentette a csehek versenyét, noha a japánnal nem tudott érdemben konkurálni, egy-két megingással együtt is korrekt menetével sokat lépett előre. Kjetil Jansrud (24.) szlalomosként robbant be anno a köztudatba, azóta már irányba mozdult, így nem véletlen, hogy a biztonságra ügyelt. Ő az első a férfiak között, aki mind a négy szakágban pontot szerzett idén! Maxime Tissot (20.) sem erőltette túl a dolgot, ha kellett, hát, keresztbefordította léceit. Patrick Thaler (7.) ellenben sokadik virágkorát éli. Remek íveken síelt, laza négy tizeddel az élre állt, borítékolható volt a TOP-10-es helyezés. Végül akárcsak Beaver Creek-en, ma is a 7. hely jutott a múlt héten nem mellékesen EK-fordulót nyert olasznak.

Axel Bäck (21.) nem szereti a meredek lejtőket, ez ma is bizonyságot nyert, Christoph Dreier (29.) talán kissé túlzásba vette a biztonságot, Manfred Pranger (9.) már egészen szépen mozgott, nem vett át ugyan a vezetést, de ő is sokat előre tudott lépni. A sorban harmadik osztrák, Wolfgang Hörl (19.) valahol két honfitársa között teljesített, nagyon távol volt a kapuktól. Fritz Dopfer (14.) idén egyszerűen képtelen hibázni, kicsit belassult a meredeken, de így is beállította legjobb műlesikló eredményét. Reto Schmidiger (28.) élete első VK- pontjaira ment (pontosítást ld. felül), különösképp nem erőlködött, hasonlóan Anton Lahdenperä-hez (26.), köztük Markus Larsson (16.) átütő erőt nélkülöző menete volt soron. Jimmy Cochran (17.) jött, látott, nagy robajjal leszáguldott, de javítani nem tudott. Reinfried Herbstnek (24.) rontania annál inkább, rettentő térvesztésekkel tudta le a távot.

Steve Missilier (15.) egészen korrekt menete után három csalódást keltő produkció követte egymást: „Beni” Raich (23.) már az első két kapunál elvesztette a fonalat, Mitja Valenčič (27.) szemre tetszetős sízéséhez nem párosult gyorsaság, Mattias Hargin (21.) a ritmust nem találta hosszú időn keresztül. Jean-Baptiste Grange (13.) sem tudott újítani, tragikus kezdés után közepes folytatás következett. Nem a világbajnok franciáé ez a szezonkezdet… Stefano Gross (8.) révén már két olasz állt az első két helyen, hiába volt majdnem 4 tizedes előnye, a célban egy százados hátrányt jelzett a stopper. Ted Ligety (10.) elégedett napot zárhatott, újabban nem mindennap látjuk a legjobb 10 között szlalomban. Alexis Pinturault (12.) nem esett tegnapi hibájába, nem kockáztatott eszeveszettül, el is tűnt másodpercen túli előnye, viszont jelzésértékkel bír, hogy Grange-ot még így is megverte. André Myhrer (4.) szakította meg Thaler uralmát, régóta nem látott parádés sízéssel majdnem 7 tizedes előny birtokában állt élre. Két olasz támadást még kibírt elsősége, Christian Deville (6.) kevésbé pontos, ám hasonlóan pattogós menete szép eredménnyel párosult, Manfred Mölggnél ellenben beütött a krach, pechére pont a sorozó kapuk előtt vesztette el egyensúlyát, így korrigálni sem tudott.

Felix Neureuther (3.) középen még növelte is előnyét, egy kis rontás is belefért, 5 századdal befért a svéd elé. Giuliano Razzoli (2.) kilenc százados előnye már az első szektorban eltűnt, az utolsót viszont remekül síelt, így 4 századdal bebiztosította dobogós helyét, az olaszok titkon talán a győzelemben is reménykedtek. Ivica Kostelić (5.) első szektorban még tartotta a lépést a némettel, középen azonban egy bravúros mentéssel együtt is sokat vesztett, 2 százados előnyét már nem tudta megtartani, sőt a dobogóról is leszorult. Aprók voltak a különbségek. Marcel Hirscher (1.) egy jókora térvesztés kivételével fölényesen síelt, azt az egy bakit is egy fordulással nem járó ún. „banánban” követte el, így összességében simán, 56 századdal nyerte a versenyt.

 

Marcel Hirscher az osztrák sísport talán legnagyobb ígérete. Anno két éven belül –számos más színű medália mellett – három aranyérmet is begyűjtött junior-világbajnokságokról, levadászott pár skalpot osztrák bajnokságokon, Európa Kupát nyert szlalomban.  Világkupában is nemsokára bemutatta tehetségét, eddig öt versenyt nyert, szlalomban ez a mostani a második. További örömre ad okot, hogy mai sikerével átvette a vezetést, mind a szakági, mind az összetett pontversenyben. Ha Flachauban sem adja sokkal alább, s lesz egy kis szerencséje Bormióban, ti. Svindål nem viszi túlzásba a pontgyűjtést, éllovasként is zárhatja ezt a naptári évet.

Giuliano Razzoli a végletek embere: vagy a dobogóért hajt, vagy beleszürkül a középmezőnybe. Pályafutása hetedik TOP-3-as helyezése egyben az első dobogó hazai földön.

Felix Neureuther felkészülését betegség és sérülés hátráltatta, ehhez mérten nagyszerű a mostani pódium, mely a szakágot tekintve karrierjében a 10.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintás után érhetitek el.

A Karácsony előtti megnyújtott „hétvége” holnap tovább folytatódik, mégpedig Flachauban a hölgyekkel. A srácok szerdán csapnak össze szlalomban.

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí szlalom alpesi sí világkupa 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr443476343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása