HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Marlies Schilden Courchevel sem fogott ki

2011.12.18. 17:12 :: Dave985

Az első futam után még úgy tűnt, talán nyomás alá lehet helyezni, a tragikus minőségű pályán lebonyolított második futamban azonban nem hagyott kétséget a felől, hogy hívják a világ legjobb női szlalomosát. Marlies Schild nem sokkal kevesebb, mint két másodperccel gázolta le a mezőnyt. Másodikként Tanja Poutainen zárt, a dobogó harmadik fokára Kathrin Zettel állhatott fel. Lindsey Vonn az első, Maria Höfl-Riesch a második futamon zárt helyezetlenül.

A franciák harmincas évekbeli sífenoménjáról, Émile Allais-ról elnevezett courcheveli lejtő a nők körében csak tavaly mutatkozott be a Világkupában, azt megelőzően Európa Kupáról és különféle FIS- versenyekről azért a mai mezőny jelentős részének ismerős lehetett a nem túl meredek pálya. (A történeti hűség kedvéért jegyezzük meg, hogy 1979-ben tartották már itt VK- fordulót, igaz, akkor a férfiak számára. Ingemar Stenmark sikerét hozta az akkori viadal.)

Míg Európa lejtőinek jelentős részen a hó hiánya okozott gondot, a savoyai telep munkásainak épp ellenkezőleg, a hirtelen jött nagy mennyiségű csapadék okozott álmatlan éjszakákat. Fokozta a nehézségeket, hogy a méteres hómennyiségből mintegy 20-30 cm az előző három napon esett, s mivel lehetetlenség volt megfelelő állagúra beledöngölni a pályába, az óriás-műlesikló verseny biztonságosságát nem tudták garantálni a szervezők.

Mínusz 10 fokban, verőfényes napsütésben kezdődött az első futam, ám nem kellett sokat várni, s irgalmatlanul beborult az ég, s a hó is el kezdett újra szálingózni. Tanja Poutiainen (5.) kulturált menete adta meg az alapidőt, hibát alig láttunk a finntől, más kérdés, hogy az a bizonyos plusz hiányzott belőle. 8 tizedes hátrányból azért még egészen jók voltak kilátásai. Marlies Schild (1.) javára mutatott ennyit az időmérő óra, hiába volt két mélyen vett kapuja, kanyarsebességben továbbra is utolérhetetlen. Maria Pietilä-Holmner (3.) a meredek szakaszon tágra tűzött kaput kicsit szélesre vette, egyébiránt nem lehetett panasz menetére, alig fél másodperccel maradt csak el az osztráktól. Maria Höfl- Riesch (2.) idei legjobb futamát produkálta, két kisebb rontással együtt is csupán 38 századdal maradt el az osztráktól, az első meredekebb részt kivéve tartotta vele a lépést. Kathrin Zettel (6.) kicsit óvatosra vette a figurát, már a felső részen beszedett 8 tizedet, ami a végéig megduplázódott. A dobogótól távol került, a mai napon még így is elég volt egy előkelőbb kiindulási pozícióhoz. Tina Maze (13.) még ennyire sem hengerelt, egy század híján 3 másodperces hátrány máskor nem ért volna második futamot, ma sima középmezőnyös eredményt hozott az idény elején betliző szlovénnak. Veronika Zuzulová (4.) hozta megbízható formáját, a lenti lapos szakaszon késésbe került, de így is csupán 3 századdal maradt el a képzeletbeli dobogótól.

Hiába tűzte edzője a pályát, Šárka Záhrobská ezúttal sem tudott újítani. Szektoridői alapján tán TOP-10-re is jó lett volna, a vertikális kapukkal meggyűlt a baja, cél előtt nem sokkal kiesett. Therese Borrsén (11.) sok fékezgetéssel jelentős tempót vesztett, Nastasia Noens (12.) valamivel agilisabban síelt, kevéssel ő járt rosszabbul. A kiesők sorát Fanny Chmelar nyitotta, a rosszabbodó látási viszonyok közt hamar rálépett az egyik kapura. Michaela Kirchgasser (7.) higgadtsága kifizetődött, alig került 2 másodpercen belülre, de egy ilyen nap volt… A következő négy induló mind befejezte szereplését, Hosp leutánozta Chmelar mutatványát, Hansdotter (44.) kis hegymászást beiktatva ért csak célba, Manuela Mölgg többszöri ritmustévesztés után a meredeken szállt el, míg Lindsey Vonn bevállalós menete végén, remek részidők után (7 tized, 8 tized) a neki elvileg kedves, lapos részen veszítette el a fonalat. Katharina Dürr (16.) a legkisebb kockázatot nem merte bevállalni, még így is továbbaraszolt.

Remek, TOP-10-es pozícióból várhatta a folytatást Christina Geiger (10.) és Marie-Michele Gagnon (8.), a kieső Irene Curtoni után érkező Bernadette Schild (9.) után hasonló szintű időt már nem láthattunk. Ha kiugró eredménynek nem is, legjobbjai továbbjutásának azért örülhettek a franciák, Barthet (15.) és Worley (19.) simán, Aubert (27.) botrányos menetével épphogy folytathatta. Jól halászott a zavarosban Nicole Gius (18) és Feierabend (20.), de roppant nyögvenyelős menetük ellenére Perner (24.), Wikström (26.) és Marina Nigg (30.) sem úszta meg a folytatást, pedig mindent megtettek ellene. Harmincon túlról a kanadai (14.) hasította a legnagyobbat, de ki kell emelni még a német Thalmannt (17.), a 46-ossal sziporkázó másik kanadait, Anna Goodmant (20.), a svájci Holdenert (22.), a hazaiak nagy örömére Claire Dautherives-t (23.), Lena Dürrt (54-essel a 25.), egy újabb kanadait, Elli Terwielt (47-essel a 27.), valamint Eva-Maria Bremt (48-assal a 29.). Peche volt a japánoknak, hiába ment egészen jól Kijoszava és Hosi, csak a legjobb kiesőknek kijáró pozíciókat tudták elfoglalni. Ritka gyengén ment Sarah Schleper (35.), a junior-világbajnok DePauli (36.), kiesett még Gut, Brignone, Hector, Mikaela Shiffrin és az utolsóként rajtoló Sanni Leinonen (33.) az ismertebb nevek közül.

Délután a svédek mestere volt soron, a tűzés helyett mégis a hó gyenge minősége miatt kapkodták szorgosan fejüket a sízők, idővel szinte képtelenségnek tűnt közelről támadni a meredekebb részekre helyezett kapukat. Szinte… Marlies Schildnek ez sem okozott nehézséget!

Kiváltságként hatott az elsők közt lesíelni ma, az első négyesnek ezt mégsem sikerült igazán kihasználni. Marina Nigg (20.) és Eva-Maria Brem (19.) ranglistahelyezésük miatt persze nem lehettek elégedetlenek, Elli Terwielt (23.) érhette a legkisebb kritika, élete első VK- pontjait gyűjtötte. A kakukktojás Sandrine Aubert (22.) volt, el nem hinné senki, hogy valaha a szűk világelitet gazdagította. Emelie Wikström (16.) újabb sziporkája sem volt elég ahhoz, hogy tartósítsa első helyét a tabellán, az Európa Kupa tavalyi győztese, Lena Dürr (8.) ugyanis élete pályáját síelte aznap, a legjobb második futammal meg sem állt a TOP-10-ig, így az aspeni óriás-műlesiklás után kedvenc számában is berobbant a legjobbak közé.

Innentől jó ideig nem termett babér a delikvenseknek, már ami a Dürr elleni hajszát illeti: Nina Perner (21.) csak a kiesések miatt tudott némileg előrelépni, Claire Dautherives (18.) és Wendy Holdener (14.) ölés léptekkel halad mind jobb rajtszámok felé, a svájci kislány konkrétan élete legjobbját produkálta, kevéssel megverte honfitársát, Feierabendet (17.) is. Nagyon mély gödörből mászott ki Anna Goodman (11.), második szlalomján is vastag pontköteget kasszírozott. Egyre komolyabban érdemes venni Tessa Worley-t (10.) szlalomban is, a „Pocket Rocket” becenevű katonatiszt meg sem állt a TOP-10-ig. Nicole Gius (24.) célba ért ugyan, de egy röpke hegymászást követően, limitidőn túl márpedig nem osztanak pontot.

Carmen Thalmann (9.) a szezon egyik meglepetésembere, a tavalyi osztrák bajnoki ezüstérmes Aspenben élete első VK- pontjait tette zsebre, ma a legjobb 10 közé verekedte magát. Nem kell félni a Schild utáni időktől sógoroknál. Katharina Dürr (15.) sem szeretett volna elmaradni húgától, egy nagyobb térvesztés azonban sok idejébe került. Anne-Sophie Barthet-t (12.) szíve vitte előre, kész csoda, hogy leért egyáltalán, helyezéséről nem is beszélve. Erin Mielzynski (13.) kulturált menettel beállította legjobb VK- eredményét.

Tina Maze (5.) szakította meg Dürr nagy sorozatát, 1,20 tizedes előnyéből azért volt mit leadni, ez mindössze második TOP-10-es helyezése idén. Nastasia Noens (7.) sem okozott akkora csalódást, a meredek részen már nem is lehetett teljes tempóval menni. Therese Borrsén (6.) is összeszedte magát, egy apró megingásán múlt tán az eggyel jobb helyezés. A meredek részen sajnos teljesen elhasználódott a pálya, így utólag annyira nem volt szinte a komplett élmezőny betlije. A következő három síző egyformán kizúgott ezen a szakaszon, sorrendben Geiger, kicsi Schild és Gagnon sem ért végig. Michaela Kirchgasser (4.) kedvét ez sem szegte, hibátlan pályát ekkor már nem lehetett futni, a Milkás lány azért közel volt ehhez, élre állt, s zsinórban negyedszer zárt TOP-10-ben szlalomban. Legutóbb a 2006/2007-es volt ilyen magasságokban, különösen ami a stabilitást illeti. Az első szakági dobogó még várat magára, köszönhetően Kathrin Zettel (3.) remeklésének, Dürr óta nem mutattak megközelítően ennyire jó sízést.

Tanja Poutiainen (2.) közepes, ha a pálya állapotát nézzük, gyengécske menettel vétette észre magát, szerencséjére majdnem egy másodperces előnye volt Zettellel szemben, így az élre tudott állni. Az osztrák dobogója újabb zsinórban három kieséssel vált valósággá, előbb Veronika Zuzulová fordult túl a meredeken, hegyet mászott, de nem eléggé, utólag kizárták. Pietilä- Holmner és Höfl-Riesch (ő már az első szektorban is tragikus volt) sem bírta megoldani a kritikus kapukombinációt, megdobták léceiket a kádak, kíváncsian vártuk, mire megy a végig határon síelő Marlies Schild (1.)? Minden gond nélkül átverekedte magát a nehéz szakaszon, s az abszolút második idővel rettentő simán, kis híján két másodperccel taposta el ellenfeleit. Pályafutása 31. Világkupa-diadalát aratta, szlalomban ez a 29., vagyis még öt fölényes siker, s beéri az örökranglistát vezető svájci Vreni Schneidert. Poutiainen a 45., Zettel a 36. Világkupa- dobogójánál tart.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintva érhetitek el!

A hölgyek kedden folytatják Flachauban, ahol a Leviből elmaradt szlalomot pótolják.

 

2 komment

Címkék: alpesi sí szlalom alpesi sí világkupa 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr693473589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sannyak 2011.12.19. 19:20:53

Nagyon érdekes volt,hogy az élmezőnyből ennyien kiestek!Pietilä-Holmner,Riesch,Zuzulova nem nagyon szoktak kiesni.
Szerencsére az én kedvencem elég jól bírta fejben a megbróbáltatásokat,ami nem mindig jellemző rá.Mikor ő jött elkezdett szemerkélni a hó,és a nap is elbújt és az ellenfelek is elkezdtek kiesni előtte és utánna is.Ez utóbbi megismétlődött a 2-dik futamban is.
Kirchi szerencsére nem vállalta túl magát,hanem végre okosan,és kevés hibával versenyzett.
Most nagyon féltem,hogy ezután a kitünő eredmény(ek) után hogy fogja majd bírni a nyomást amit a sok-sok hazai szurkoló elvárása jelent majd.

(Dave!Ez már a negyedik TOP-10-es helyezése sorozatban Szlalomban:Csehország:10,Lenzerheide:8,Aspen:9,majd tegnap:4.)

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2011.12.19. 19:43:23

@sannyak: Jogos, kimondhatatlan nevű cseh helyszínt kifelejtettem. Pl. egy dobogóval elbírhatná a nyomást holnap. :)
süti beállítások módosítása