HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Rebensburg a sírból hozta vissza a győzelmet Aspenben

2011.11.27. 02:09 :: Dave985

Papírforma eredmény született a szezon második óriás-műlesiklásán, a szám olimpiai bajnoka, Viktoria Rebensburg úgy győzött tkp. fölényesen Aspenben, hogy egy első futamon elkövetett hiba folytán csaknem egy másodperces hátrányból várhatta a folytatást. Elisabeth Görgl hozzá hasonlóan javított egy pozíciót az idénynyitóhoz képest, másodikként zárt az osztrákok kétszeres világbajnoka. Torino ötkarikás aranyérmese, Julia Mancuso személyében hazai földön sem maradt amerikai nélkül a pódium. A söldeni győztes Lindsey Vonn ezúttal csak a 12. helyen végzett, bár így is újabb lélektani lépéselőnyre tett szerint Maria Riesch-sel szemben, aki szakági botladozásaihoz hűen kiesett a második futamban.

Aspen városát egykor a coloradói aranyláz hozta létre - az egykori bányászok mintájára most a világ legjobb sízőnői is aranyra vágyva érkeztek ide. A Lake Louise-i fagymizériához képest a hölgyek szinte napfürdőzhettek, a versenyen is "csak" -5 °C körüli hőmérséklet, és a napfürdőzésre is már-már elegendő fénymennyiség fogadta őket. Pontosabban csak az első futam idején, a folytatásban ugyanis a hegy másik oldalát sütötte a fénylő égitest, így kisebb problémák merültek fel a látási viszonyokkal kapcsolatban. A hómennyiséggel azonban akadtak problémák, nagyrészt mesterségesen, hóágyúkkal kellett létrehozni a pálya borítását.

A svéd edző kihívásokban bővelkedő nyomvonalat tűzött a jeges pályán, a letörésekre helyezett szűk kanyarok szolgáltattak néhány vezéráldozatot. Rögtön Federica Brignone példáján megtanulhatták társai, nem kifizetődő eszeveszett tempóban nyitni. Látványos ritmustévesztését további hibák sora követett, a célt megelőző utolsó tempós szakaszon már nem volt mit tenni, két stangli közt tudta csak bevenni a kaput. Az olasz vb-ezüstérmes így két nullázással kezdi a szezont.

Elisabeth Görgl (1.) teljesítményére – ottani idő szerint – délelőtt nem lehetett panasz, szépen, magabiztos íveken tudta le a pályát, mint kiderült, senki nem tudta olyan nagyszerűen megsíelni a kritikus felső szakaszt. Csaknem 6 tizedes fölénye magáért beszélt. Tina Maze (6.) igazolni próbálta, hogy egy időre menő sportágban a legrövidebb útvonalat érdemes választani. Fent valósággal pofozta a kapukat, sokra nem ment vele, másodpercen túli hátrányt szedett össze az osztrákkal szemben, pozíciója már kecsegtetőbbnek tűnt. Tanja Poutiainen (10.) még ennyire sem remekelt, a végére teljesen elvesztette a ritmust, lemondhatott dobogós reményeiről. Tessa Worley rakéta sebességével húzta az íveket, fent összeszedett 3 tizedes hátránya még jónak volt mondható, pechére kevéssel később besokallt, hátrakerült súlypontból már nem tudott újítani.

Viktoria Rebensburg (5.) kis híján már fent elszállt, de miután hibáját bámulatos reflexszel minimalizálta, remek szektoridőket repesztett, őt ismerve az 1 szekundumos különbség sem tűnt ledolgozhatatlannak. Lindsey Vonn (21.) zárta a kiemelt csoportot indiszponált sízésével, már-már továbbjutásáért is izgulnia kellett. Manuela Mölgg (15.) középszerű menete után végre az olaszoknak is kijutott a jóból, Denise Karbon (3.) nagyon régóta nem látott önbizalommal teli sízést mutatott be, más kérdés, hogy 69 százados hátrányt így is össze sikerült szednie. Ha már szóba kerültek Itália széphölgyei, jegyezzük fel, hogy fiatal reménységükön kívül mindegyikőjük bejutott a második futamba, ami az előző évek botladozása után egy kalapemelést azért megér. Kár lenne tagadni, valahol nagy malacuk is volt, hiszen a szakági EK- győztes Lisa Agerer, Irene Curtoni és Nicole Gius az utolsó pontszerző helyeket foglalták el libasorban, Gianesini a 25. helyen zárt. A lengyel alpesi sísport egyetlen képviselője, Alekszandra Gasienica Daniel bánhatta ezt leginkább, 8 századon múlt a valószínűsíthető bravúrpont.

Nagyszerű délelőttöt zártak az osztrákok is, hiszen Görgl magabiztos vezetése mellett Anna Fenninger (7.) újabb remeklésének is tapsolhattak, még jobb lett volna kedvük, ha nem erőltette volna túl a záró, lankás szakaszon. Régen nem várhatott ilyen kecsegtető helyzetből második futamot „Steffi” Köhle (9.), a 16. és a 20. helyek között századok választották el derék sógornőinket, mégpedig Kirchgasser, Zettel, Brem, Schild és Fischbacher sorrendben. Üröm az örömben, hogy egy-egy kiadós gyaloglás után Nicole Hosp és Jessica DePauli viszont a távozás híres mezejére lépett. Szép számban képviseltették a németek is magukat a továbbjutók közül, Lena Dürr 8. pozíciója dicséretes eredmény, Maria Höfl-Riesch (12.) kapcsán a túlzott óvatoskodást kérhették számon rajongói, negyedikként Staber (27.) folytathatta.

Két kevésbé várt kihívója is akadt Görgl-nek, Julia Mancuso (4.) irdatlanul megharcolt a pályával, Lara Gut (2.) pedig nem mindennapi mentéssel reagált nem egy csúnya megbillenésre. Az első futam üde színfoltját újra a lichtensteini színekben versenyző, sérüléshullámon átesett Tina Weirather szolgáltatta, ki nagyon magas, 44-es sorszámmal meg sem állt a 13. helyig. Ismét remekelt a gyorsasági szakágak mellett egyre inkább a rövidebb számokban is erősödő Dominique Gisin (11.) és Lindell-Vikarby (14.). Préfontaine (22.), Barthet (23.), Barioz (24.) és Suter (26.) egészítette ki a legjobb harminc mezőnyét. Az aspeni lejtőkön nevelkedett Sarah Schleper nem ért célba, hasonlóan egyetlen Világkupa-újoncunkhoz, a svájci Corinne Suterhez.

Három olasszal kezdődött tehát a második futam, ráadásként a tűzőmester is Costazza- papa volt személyes életnagyságban. Minden adott volt tehát, hogy a még pislákoló napfényben jókorát előrelépjenek a lányok. A „hazai” pálya hatékonysága bámulatos: a legjobb hat időből négyet az olaszok szállítottak. Egy jó darabig nem lehetett felülmúlni Irene Curtoni szintidőjét, a család legkisebb tagja előre is ugrott a 16. helyig, de Agerer (17., első pontjai) és Gius (20.) sem panaszkodhatott. A német Stabernek az utolsó kapuk egyikével gyűlt meg a problémája, kizárás lett a jutalma. Suter (25.) harmatos teljesítményét egyedüli olaszként Gianesini (23.) is megismételte.

Az olasz fiesztának Taïna Barioz (14.) vetett véget, lendületes menetével ő is sok extrapontot kasszírozott. Barthet (22.) a kiesés széléről kotorta vissza magát a pályára, Préfontaine (24.) menete szimplán gyönge volt. Lindsey Vonn (12.) másodjára már valamivel összeszedettebb volt, akadt két csúnya elfékezése, azok nélkül alighanem négy-öt hellyel előrébb is végezhetett volna. Ám így csupán egyetlen osztrák menetet élt végig az első helyen, Fischbacher – miután lebontott pár kaput – elhagyta a pályát. Marlies Schild (11.) egy sima menettel ugrott néhány századnyival az élre, amit meg is őrzött Brem (26.), Zettel (21.) és Kirchgasser (18.) halovány sízése után.

Mölgg (19.) lécei szinte dadogtak lába alatt, pillanatnyi esélye sem volt, nem úgy Lindell-Vikarbynak (10.), aki nagy küzdelemben 4 századot meg tudott őrizni fórjából, ami újabb TOP-10-es helyezést eredményezett számára. Weirather sajnos rossz szögben egy „kádat” már a pálya első szakaszán, úgy megdobta léceit, hogy képtelen volt korrigálni. Höfl-Riesch másodjára kicsivel többet kockáztatott, vesztére, féltávon kaput tévesztett. Gisin (14.) és Poutiainen (13.) közepes meneteikkel nem fenyegették a pillanatnyi dobogósokat.

Ezt követően egymást váltották az élen a lányok, előbb Stefanie Köhle (9.) ugrott az élre néhány századdal, majd Lena Dürr (8.) tartotta meg lényegében délelőtti előnyét. Anna Fenninger (4.) nagyszerűen tette léceit, a felső részen 4 tizedet kiosztott a németnek, a végéig 8 tizedet is meghaladó különbséget épített ki, bejelentkezett a dobogóért. Karrierje legjobb szakági eredménye azért így is összejött. Tina Maze (7.) javára csak mindig élményszámba menően stílusos sízése mellett csak azt lehetett írni, hogy legalább a pillanatnyi második helyet elfoglalta. Formája még mindig nem idézi a tavaly év végit.

Viktoria Rebensburg (1.) lényegében a pálya minden pontján megverte Fenningert, az alsó lankás részen 3 tizedes volt a különbség, s a legjobb második futammal előlépett legnagyobb esélyessé. Julia Mancuso (3.) egy apró megingástól eltekintve hibátlan menetet produkált, a végére elfogyott a tempó, a német ellen esélytelen volt, Fenninger elé viszont befészkelődött. Denise Karbon (6.) nagyszerűen kezdett, megduplázta előnyét, a középső részen viszont teljesen szétesett, még a dobogóról is jócskán lecsúszott. Lara Gut (5.) annyi különbséggel ugyanígy járt, hogy ő az elejétől kezdve rontogatott. Elisabeth Görgl (2.) feladata nem volt több, minthogy megőrizze 5 század híján egy másodperces előnyét Rebensburggal szemben. Zaklatott sízése már az első szektor után leharmadolta a különbséget, alig egy tizedes fórral már nem lehetett konkurálni a némettel az utolsó szakaszon.

Rebensburg pályafutása negyedik Világkupa-győzelmével átvette az elsőséget mind a szakági, mind az összetett pontversenyben. Előnye 40 pontra rúg Görgl-hez képest, Lindsey Vonn a harmadik helyet foglalja el 122 egységgel. Holnap szlalommal zárul az aspeni hétvége.

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa óriás műlesiklás 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr233414446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása