HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

I. Ifjúsági Téli Olimpia, Innsbruck, 2012. január 14-21.

2011.11.10. 18:34 :: Zsuzsi4

 

A szingapúri Nyári Ifjúsági Olimpia után az idei szezonban megrendezésre kerül a Téli Ifjúsági Olimpia (YOG). Olyan város ad ennek otthont, amely két alkalommal is rendezett már Téli Olimpiát: Innsbruck. Két nagy név adta a nevét, mint védnök az eseményekhez: Benni Raich és Lindsey Vonn.

 

A nyitóünnepség január 13-án, a záróünnepség január 22-én lesz, a 2 időpont között alpesi számokban minden számban megmérkőznek a fiatalok, kivéve a lesiklást. Ez talán érthető is, hiszen az 1995-1996-os korosztály vehet részt az alpesi versenyeken, akik 16-17 évesek. Ők azok, akik vagy első, vagy második szezonjukat kezdik most a FIS nemzetközi versenyeken, nagyon kevés tapasztalattal és edzésnappal a gyors számokban. És ne felejtsük el: ugyanazon léceket kell használják, mint a felnőttek a világkupán…. Akik az idén kezdenek, teljesen FIS pont nélküliek, és a versenyek kezdetéig is összesen két pontszámítási időpont van. Nincs tehát sok idejük bizonyítani, így kvalifikálni magukat.

 

Csupán csak a FIS pontokat figyelve – és az előbbiek alapján kizárólag az 1995-ös születésűeket tudjuk összevetni – azért lehet egy-két érdekes megfigyelést tenni.

 

Fiúk:

Szlalomban egy izlandi fiú a legjobb pontszámú, ő az egyetlen, akinek 500-on (vilagranglista első 500 helyezettje) belüli eredménye van. Azonban legjobb pontjait saját hazájában szerezve, ez nem tűnik olyan kimagaslónak– főleg, hogy más számokban ezt meg sem közelíti. A második helyezett azonban egy norvég fiú, valószínűleg érdemes megjegyezni a nevét, Fjeldberg Martin, hiszen szlalomban és óriásban a második legjobb évjáratában, Szuper G-ben és kombinációban pedig a legjobb. Nem lennék meglepve, ha még sokszor hallanánk a névét.

Az első 20-ban szlalomban összesen két osztrák van, óriásban és szuper G-ben nincsen senki, és hasonlóan alulreprezentáltak a svájciak is. Az osztrák Schwarz Marco az egyetlen, aki kiegyensúlyozottan több számban is a legjobbak között van. Nem szabad azonban ebből azt a következtetést levonni, hogy a nagy alpesi nemzetek sehol sem lesznek. Az okok sokkal inkább a felkészülés és versenyeztetés más szisztémájára utalnak.

 

Lányok:

Két név emelkedik ki a mezőnyből: az amerikai Mikaela Shiffrin  és a francia Estelle Alphand. Mikaela észak-amerikai kupákon edződött, és már tavaly beírta a nevét a sítörténelembe, hiszen első évesként az ifi VB-n szlalomban 3. lett. Estelle európa kupákon edződött, több 30-on belüli eredménye van, és a tavalyi junior VBről egy 10. és egy 14. helyezéssel tért haza. Várhatóan az ő párharcuk dönti el több első helyeket is. Az osztrák és svájci versenyzők alulreprezentáltsága itt is feltűnő. Szlalomban van azonban egy szlovák kislány, Petra Vlohová, ő a 3. helyen áll, és az orosz fiatalok előretörése is szembeszökő.

Az 1996-os évjáratúakat a tavalyi Trofeo Topolino eredményei alapján tudjuk legjobban megítélni – ez a nem hivatalos gyerek vilagbajnokság. Az utolsó eves serdülők ár ugyanolyan “kőprofik” mind az ifik, így egészen biztosan bele tudnak szólni a nagyok versenyeibe.

 

Fiúknál az első 3 helyet ugyanazon nevek foglalták el mind slalomban, mind óriásban: az osztrák Graf Mathias (sl:1., gs: 2.), a francia Geraci Hugo (sl:2., gs: 3.) és a horvát Rodes Istok (sl:3., gs: 1.)

 

Lányoknál kicsit kiegyenlítettebb a verseny, kizárólag az osztrák Mair Chiara emelkedik ki: ő szlalomban és óriásban is a legjobb volt tavaly. Műlesiklásban a 2. a svéd Karlsson Hildur, a 3. az osztrák Ortlieb Vina lett, óriás műlesiklásban a 2. helyezett a francia Vallet Chloé, a 3. pedig az andorrai(!) Pallas Carmina.

 

Kvalifikáció:

Országonként maximum 4 fiú és 4 lány mehet az ifjúsági olimpiára, és érdekességként rendeznek csapatversenyt is: 2 fiú és 2 lány parallel versenye lesz, amely a felnőtt VB-hez hasonló módon kerül lebonyolításra – természetsen azon országok között, ahol less ennyi induló.

 

Magyarok közül 1 fiú és 1 lány képviselheti az országot – ezt a kvótát az eddigi junior VB-k eredményei alapján állapítják meg. Több versenyző nevezése is elment már, és December 18.-ig kell végleges megadni a 2 versenyző nevét a nevezettek közül. Addig pedig megy a kvalifikáció…

 

Próbáljuk meg összeszedni, kik ők, és milyenek az esélyeik.

Fiúk:

-       Kékesi Márton.

    Marci (Bode Marci) 1995-ös születésű, tehát helyzeti előnyből indul, már van egy lezárt szezonja, FIS pontokkal. És nem is rosszakkal: első évesként szlalomban 97 pontja van, mellyel 5. a Magyar ranglistán. Óriásban ugyan 3. a magyarok közül, azonban a pontszáma 109, szuper G-ben pedig a 288 pont éppen csak belépőnek elegendő, kombinációban pedig nincsen eredménye. Óriási előnnyel indul így a kvalifikációs versenyeken, a kérdés alapvetően az, hogy ez alatt a szűk 1 hónapnyi versenyzés alatt (November közepétől December közepéig) lesz-e valaki, aki utol tudja őt valamennyire érni, meg tudja-e szorongatni. Marci a Fullsport versenyzője, és tavalyhoz hasonlóan az idén is a FIS (Nemzetközi Sí Szövetség) által szervezett nemzetközi táborban készül.

 

-       Halmágyi Zoltán .

     Zozi a Snowline egyesületnél van leigazolva, és ugyancsak 1995-ös,Marcihoz hasonlóan a FIS táborban dolgozott tavaly is és az idén is. Szlalomban 166, óriásban 134 pontja van. A FIS táborban nagyon komoly tréningezés és versenyeztetés folyik, ezzel az ők felkészülésük a legjobban megoldott.

 

 

-      

 

 

        Szőllős Benjamin - Nivelco.

     Benji 1996-os, így nagy menetelést kell csináljon, ha ott akar lenni a végső elszámoláson. Azonban ő az, aki ezt talán meg tudja tenni. Évek óta Ausztriában él, Murauba jár iskolában, a helyi csapattal készül  és versenyzik, a nemzetközi versenyekről van 1-2 nagyon figyelemre méltó eredménye. Nagyon kemény, eltökélt gyerek, lássuk mire lesz ez elég neki ezen rövid idő alatt.

 

-      

 

 

        Török Bence.

    Bence ugyancsak 1995-ös, a Rozmaring egyesület tagja, és egyesületével készül a megmérettetésre. Kevés múltbéli nemzetközi versenyeredménye és az idő rövidsége miatt meglepetés lenne, ha a végső elszámolásban ott lenne.

 

 

-      

 

 

      Alattyáni Ádám - Snowline. Gatya ugyan 1995-ös, ez alapján ott lenne a helye a kvalifikációs versenyeken, de a tavalyi szezon elején lesérült, ezért  teljes egészében kihagyta az idényt. Még van hátra a rehabilitációból, így nem valószínű, hogy elegendő versenyen fog tudni indulni December közepéig.

 

Lányok:

-       Döme Dóra - Rozmaring.

    Nem véletlenül ismerős a név: igen, ő is a Döme családból származik, Zsófi húga, s legalább olyan jól síel, mint a nővére. 1996-os, így pont nélküli. Azonban nagyon sok számottevő eredménnyel rendelkezik a gyerek világkupa futamokról. Ő nyerte az országos bajnokságokat is, ahol ott volt, így a legnagyobb esélye talán neki van. Nővéréhez hasonlóan ő is Ausztiában él, és a helyi csapattal készül.

 

-      

       

           Berecz Réka – Fullsport egyesület.

    Hát az ő neve sem cseng ismeretlenül, igen, ő pedig Anna húga. 1995-ös születésű, azonban tavaly nem indult FIS versenyeken. Gyerekként sok szép magyar és osztrák eredményt mutatott fel, azonban az utóbbi 1-2 évben nem dolgozott teljes erőbedobással. Kérdés, hogy most mennyire és mennyi idő alatt tudja ezt behozni.

 

 

   Ury Zsuzsanna.

     Zsuzska ugyancsak 1995-ös, de a tavalyi szezonban nem indult nagy versenyen. A Kárpát SE versenyzője, a csapatával készül, hátha bele tud szólni a kvalifikáció kérdésébe.

 

 

 

 

 

A fiatalok December elejéig összesen 6 versenyen kell részt vegyenek – amely nem lesz könnyű, mert kevés verseny lesz, és ezek egy részén csak 2-2 versenyző indulhat a nemzeti kvalifikációs szabályok alapján – ezek a junior NJR versenyek. A legutóbbi tervek szerint a francia Val Thorensbe mennek, mert sajnos a hóhelyzet miatt nagyon sok versenyt töröltek, ez viszont elég hóbiztos helynek tűnik.

Tehát nagy lesz a tülekedés. December 7-8-án egy kvalifikációs belső versenyen vesznek részt Innerkremsben, és a szövetségi kapitány – Kovács Barna – ezek alapján fogja eldönteni azt, ki képveselheti kis hazánkat az első Téli Ifjúsági Olimpián.

 

Igyekszem a versenyek során beszámolni a pillanatnyi eredményekről is.

Az YOG honlapja: www.innsbruck2012.com

 

 

1 komment

Címkék: előzetes alpesi sí magyar sportolók ifjúsági téli olimpia

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr153368988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsuzsi4 2011.11.16. 17:55:03

Szeretnék kis kiegészítést tenni. A hóhelyzet miatt maradnak el sorban a versenyek, ezért az eredeti elképzeléssel szemben nincsen semmilyen hatása a FIS pontoknak - ezzel elveszik az előnye az 1 évvel idősebbeknek. Kizárólag a december eleji szétlövés eredményei alapján tud dönteni a szövetségi kapitány, tehát kizárólag a pillanatnyi forma fog számítani. Így a verseny az előbbiekkel ellentétben sokkal kiegyensúlyozottabb lehet, akkora különbség nincsen a kvalifikálók között, hogy egyértelműen most eredményt lehetne hirdetni...Tehát hajrá mindenki.
süti beállítások módosítása