HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Erődemonstráció: Lindsey Vonn óriás-műlesiklásban is csúcsra ért

2011.10.22. 19:55 :: Dave985

A háromszoros összetett-győztes amerikai a leggyengébb számának tartott óriás-műlesiklásban is begyűjtötte első Világkupa-futamgyőzelmét, vagyis ő az ötödik olyan hölgy, akinek sikerült valamennyi szakágban legalább egyszer a dobogó tetejére állnia. Vonn mögött mindössze 4 századdal elmaradva a szakági címvédő és olimpiai bajnok Viktoria Rebensburg foglalt helyet, míg a hazai szurkolók örömét Elisabeth Görgl biztosította harmadik helyével. Höfl- Riesch gyengén kezdett, csupán a 24. helyen nyitotta a szezont, de az őt két századdal megelőző, világbajnok Tina Maze sem lehet elégedett a kezdéssel.

Szolgálati közlemény: A szezonelőzetes jövő hét folyamán érkezik!

2000 óta hagyomány, hogy a világ legjobb alpesi síelői először Söldenben, az olasz határtól nem messze fekvő tiroli kisvárosban, pontosabban a mintegy 3000 m magasságban fekvő Rettenbach- gleccseren húznak először sílécet lábukra. Ha csak ezt az időszakot nézzük, akkor a hazaiak eddig három alkalommal örülhettek. Dorfmeister és Zettel győzelme mellett Nicole Hosp 2002-es diadala volt a legemlékezetesebb, már csak azért is, mert példátlan módon hármas holtversenyben érte el a legjobb időt két futamot követően. (A történeti hűség kedvéért jegyezzük meg, hogy rajta kívül még Tina Maze és a norvégok kiválósága, Andrine Flemmer zárt 1:49,91-es időeredménnyel.)

Fagypont körüli hőmérséklet, kifogástalan pályaviszonyok fogadták a versenyzőket Tirolban, az Ötz-völgyi Sölden gleccserén. Népes - főként osztrák és olasz - szurkolósereg fogadta a mezőnyt, ám a hazaiaknak nem nagyon volt miért örülni a végén.

Az osztrák nézők a verseny elején el voltak kényeztetve, hiszen sorrendben öt sízőjükért is szoríthattak. No, igen, ebből három csupán előfutó volt, habár Margret Altacher a hírek szerint pontszerzésre is esélyes időeredményt produkált. Elisabeth Görgl (2.) biztonsági menettel nyitott, jócskán maradt a pályában, még ha mindezt csak Federica Brignone (1.) tudta elénk tárni, különösebb kockázatot ő sem vállalt, mégis befért az osztrák elé 4 tizeddel. Kathrin Zettel (12.) egyáltalán nem érezte a francia tűzésű pálya ritmusát, közel két másodperces lemaradása nem sok jót sejtetett a délutáni folytatásra. Viktoria Rebensburg (3.) sem reggel tájt akarta megváltani a világot, így is bőven lőtávolon belül maradt, harmadikként várhatta a folytatást. Hosszú sorozatot zárt le Söldenben Poutiainen, a finnek klasszisa 2006 decembere után fejezett be újra idő előtt futamot a világkupában. Worley (6.) bőven másodpercen túli lemaradással zárt, egy szokásosan fergeteges második futamban még bízhatott. Maze (20.) idény eleji formában síelt, csak nem sikerült megtalálnia a megfelelő íveket. Nem úgy Lindsey Vonn-nak (4.), az amerikai klasszis nekiesett a pályának, bejött számítása, hiszen újabb dobogót ígérő helyről várhatta a délutánt. Höfl- Riesch (12.) ellenben nem remekelt, Zettellel azonos idővel zárt, nem is véletlen, hogy másodjára nagyobb agresszivitással állt a feladathoz.

Remekül mentek a svédek, Pietilä- Holmner (5.) és Lindell-Vikarby (7.) is befurakodott a közvetlen élmezőnybe, Anja Pärson (29.) nevét is ott találtuk a továbbjutók között, tőle ennél többet aligha várhatunk már „óriásban.” A két tini, Smedh és Hector viszont kiestek. Az osztrákok és a svájciak sem zártak rossz első futamot, egyik oldalon hat, másikon három versenyzőt kvalifikáltak délutánra. Külön kiemelendő Anna Fenninger teljesítménye, aki 31-es rajtszámmal csusszant be a hatodik helyre. A kiesők táborát gazdagította viszont Nicole Hosp, Karbon, Schleper és Marmottan is. A legnagyobb bravúrt a német Barbara Wirth (28.) könyvelhette el, aki a sorban ötvenedikként indulva került a legjobb harminc közé.

A második futam pályáját a német Christian Schwaiger tűzte, amivel Wirth (18.) maximálisan élni is tudott, élete legjobb helyezésével nyitotta az idényt. Nagyot lépett még előre ’Stephie’ Köhle (16.), de az igazi meglepetés az élete első VK- óriás-műlesiklását teljesítő, alapjáraton gyorssíző Dominique Gisin (11.) szolgáltatta, miután mindössze néhány század választotta el egy TOP-10-es helyezéstől. Nem panaszkodhat az egyéves kényszerszünetről visszaérkező Tina Weirather (12.) sem, a lichtensteini hölgyemény egy pozíció híján beállította karrierje legjobbját. Hosszúra nyúlt betli sorozat következett osztrák-szlovén koprodukcióban, Taïna Barioz (9.) törte meg a csendet, fergeteges alsó szakasszal az élre állt. Vezetése tiszavirág életűnek bizonyult, miután Zettel (7.) nagyságrendeket javult délelőtthöz képest, szépen előre is araszolt a tabellán. Höfl- Riesch (24.) már az első kapuknál rontott egy látványosat, onnantól nem volt kétséges, hogy valahol a tabella végén helyezkedhet el a végelszámolásnál. Manuela Mölgg nem volt ennyire sem szerencsés, hamar kaput tévesztett. Lara Gut (15.) zaklatott menetét Julie Mancuso (10.) megbízható versenyzése követett, Torino olimpiai bajnokának óriás-műlesikló formája határozottan felfelé ível.

Anna Fenninger (6.) nem elégedett meg nagyszerű délelőtti futamával, hanem rátett még egy lapáttal. Megérte a kockázatvállalás, életében először került a legjobb 10 közé óriás-műlesiklásban a szám egykori junior-világbajnoka. Lindell-Vikarby (8.) nagy nyomásnak tette ki az éllovas osztrákot, egy pályavégi megtorpanás miatt Zettel is eléje keveredett, ám a svéd így sem búslakodhat, mivel 4 év után került a TOP-10-be „óriásban”. Tessa Worley (4.) energikus menetével bekéredzkedett a dobogó valamelyik fokára, de még öten várakoztak a rajtállásban. Pietilä- Holmner (5.) még egy tizeddel a francia katonatiszt mögé szorult, Lindsey Vonn (1.) azonban egy pillanatig nem tette kérdésessé az új éllovas személyét. Ragyogó íveken siklott az amerikai, kevéssel még Gisin felülmúlhatatlannak tűnő időeredményét is megverte, 8 tizedes előnyét látva nyugodtan kioszthattuk neki pályafutása második szakági dobogós helyezését. Viktoria Rebensburg (2.) délután már megcsillogtatta valós tudását, két szektorban is vezetett, az alsó szakaszon már nem bírt konkurálni az amerikaival, a célban négy százados hátrányt mutatott az eredményjelző. Miután Elisabeth Görgl (3.) kézzelfogható előny hiányában ért a meredek befutórészhez, előre sejthető volt, hogy már csak egyetlen személy foszthatja meg a diadaltól Vonnt. Federica Brignone kissé túlidegeskedte a dolgot, már a pálya elején kaput tévesztett, a vb-ezüstérmes első VK- sikere így még várat magára.

Meghozta hasznát a felkészülés során erőltetett óriás-műlesikló speciális tréning, Lindsey Vonn papíron leggyengébb számában aratott győzelemmel jelezte vetélytársainak, még jobb teljesítményre ösztökélte a tavaly elszenvedett fiaskó. Vonn az ötödik hölgy (Petra Kronberger, Pernilla Wiberg, Janica Kostelić és Anja Pärson, után) az alpesi síelés történetében, akinek sikerült mind az öt számban legalább egyszer nyernie. Tetejében 42. Vk- sikerével beérte az örökranglista negyedik helyét elfoglaló svéd klasszist. 27. születésnapját követő negyedik napon…

 

Holnap a férfiak mérik össze tudásukat óriás-műlesiklásban.

Első futam

Második futam

 

1 komment

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa 2011/2012 óriás műlesiklás;

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr613322578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sannyak 2011.10.27. 18:49:27

Ez azért hihetetlen!
Azzal semmi bajom,hogy Vonn lesiklásban és super-G-ben nagyon megy!
De hogy szlalomban,majd most óriásban már VK-győztesnek mondhatja magát ,azt nem nagyon veszi be a gyomrom!
Miközben sokszor a két technikai számban sokszor esett-kelt,képtelen volt befejezni versenyeket!Sokszor rossz volt nézni a szerencsétlenkedését!
süti beállítások módosítása