HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Síugrás: Ausztria új rekorddal tönkre verte a mezőnyt!

2011.03.21. 23:47 :: zbigniew

 

Csapatversennyel folytatódott a planicai szezonzáró hétvége, melyen újabb diadalt aratott az az osztrák csapat, mely hatalmas fölénnyel és egyúttal új rekordkülönbségű győzelemmel lett első, az idei szezonban páratlan bravúrt hajtott végre, hiszen az összes versenyét megnyerte, beleértve a világbajnoki versenyeket is (7-ből hetet!)!

VK csapatverseny éremtáblázat - nemzet szerint.doc

Az osztrák csapatról az idei szezonban csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, páratlan sikereket értek el mind egyéniben, mind csapatban, egyszerűen verhetetlennek bizonyultak az összes csapat versenyen. 7 versenyt nyertek zsinórban, ebből két világbajnoki szereplésük is tökéletesre sikerült. A szezonzáró csapatversenyük pedig olyannyira jól sikerült, hogy összes ugrójuk 200 méter fölött teljesített, ráadásul 8 ugrásukból 5 zsűritávolság fölött született!

Ha ez a verseny egyéni lett volna, akkor magabiztosan nyeri az összetett Vk szezont is abszolút domináló Thomas Morgenstern, aki megjavította új egyéni csúcsát is, 232 m-es ugrással járult hozzá a fölényes diadalhoz, Schlierenzauer pedig pénteki egyéni győzelme után a második legjobb eredményt szolgáltatta a versenyen. Az osztrákok körről körre léptek meg a mezőnytől és a csapatversenyek történetének legnagyobb különbségű (135,5 pont) győzelmét szerezték, egyszerűen nem volt egy súlycsoportban a többi nemzettel, többek között azzal az „örök második” norvég csapattal sem, akik akkor sem tudtak volna élre kerülni, ha az osztrákok három ugrója is bukik a versenyen! Már már megalázó csapást mértek a mezőnyre, sokatmondó az a tény, hogy az utolsó körben az osztrákoknak (Schlierenzauer révén) már elég lett volna egy 120 méteres (!) ugrás is, hogy megnyerjék a versenyt! Egyébként utoljára ilyen nagy arányú győzelmet az Okabe-Nishikata-Harada-Saito összetételű japánok arattak éppen 15 évvel ezelőtt, akkor ők a németeket (és persze a többi nemzetet) leckéztették 120,2 pontos különbségű győzelemmel. Az osztrákok 1992 (azaz a csapatversenyek bevezetése) óta messze a legtöbb győzelmet aratták, 22-szer nyertek (a második finnek 15 arannyal követik őket) és 45 érmet gyűjtöttek be a Világkupa szezonok alatt, a Nemzetek Kupáját pedig már zsinórban 7. alkalommal söprik be, nevezetesen a 2005/06-os szezon óta. A szlovének VB-n szerzett meglepetés bronza után megérdemelten gyűjtötték be újabb érmüket, a hazai pálya, valamint a 8-ból öt 200 m fölötti ugrás megtették hatásukat, szépen búcsúztak el így a szép számban kilátogató szurkolóiktól. A verseny végén a norvégok is ünnepeltek. Az edzősködéstől meghatározatlan ideig visszavonuló finn tréner, Mika Kojonkoski váratlan húzásra szánta el magát, ugyanis leceket csatolt lábára és a sánc puklijától nekiiramodva síklott le tanítványaihoz, akik pezsgővel búcsúztatták csapatukat számos sikerhez hozzájuttató és közel tíz évig irányító mesterüket. Szép pillanat volt!

Mika Kojonkoski adatlapja.doc 

Az első kör első sorozata a 16-os beülőből indult 10 nemzet részvételével, közülük hiányzott az a japán csapat, melyből csak Daiki Ito maradt hírmondónak, miután még a csütörtöki selejtezőn Kasai zúzódásokat, Yumoto pedig a csuklóján szenvedett el (szerencsére nem túl komoly) sérüléseket. Mivel Takeuchi és Yoshioka sem tudta magát kvalifikálni a pénteki versenyre, így a két sérült játékossal együtt hazautaztak a manapság nem túlzottan a béke és nyugalom szigetéről elhíresült Japánba. Mivel a vasárnapi fináléban csak a Világkupa legjobb 30 ugrója vehet részt (összetettbeli helyezésük alapján), így nem volt értelme, hogy tovább maradjanak.

Az első sorozat legnagyobb ugrását (215,5 m), amiért már joggal szólalhatott meg a híres Planica dal az osztrákok érték el Morgensternnek köszönhetően, aki a norvégok képviseletében ugró Bardallal (207,5 m) szemben szerzett tíz pontos fórt. Meglepetésre az oroszok fordultak a 3. helyen, Karelin 208 m-es ugrása által nagyon jól indult így a verseny számukra, szintúgy, mint az elmúlt két csapatversenyen is, aztán a végére kifulladtak és egyszer sem jutottak tovább. A finnek most is, úgy mint legutóbb igen rosszul kezdtek, Muotka csak 174 m-en ért földet, ezzel pedig épp hogy továbbjutó helyen álltak. A szlovének sem kezdtek jól, pedig Prevc mostanság az egyik legjobb ugrójuk, 185,5 m-rel a 6. helyre jöttek be. A lengyelek első embere Hula sem volt a topon ugrásával (183,5 m), de ez talán nem is volt meglepő, ők a végére tartogatták az erejüket. A Schmitt nélkül felálló németek elsőként Neumayert küldték „harcba”, viszont ő is csak épp hogy túlszárnyalta a K-pontot (189,5 m), így ők a 4. helyen fordultak a következő körre. Az erősebb hátszél eredményeképp a zsűri úgy döntött másfél méterrel emel a nekifutó hosszon, így a második sorozatban az oroszok tovább folytathatták remeklésüket, igaz, Kornilov már jóval elmaradt csapattársa teljesítményétől (194 m), viszont előnyük minimálisan apadt csak, így továbbra is a bronz helyen tudtak maradni.

A franciák második embere az északi összetettes világ- és olimpiai bajnok Jason Lamy Chappuis volt, akinek ugrása a legnagyobb volt (201,5 m) csapattársai közül, így a pillanatnyi 6. hely akkor még továbbjutást ért számukra. Az osztrákok Kofler révén (212 m) kezdtek meglépni a mezőnytől, Evensen nem tudott vele lépést tartani, így a norvégok – bár maradtak a 2. helyen – már 20 pontos hátrányban voltak. A finnek Koivuranta által hiába teljesítettek jól (195,5 m), a franciák váratlan remeklése kieső helyre taszította őket. A harmadik sorozatban a szlovének eddigi K-pont körüli ugrásaik után megkezdték felzárkózásukat, ezt Tepes 206 m-es ugrásának köszönhették. Az oroszok viszont megkezdték mélyrepülésüket, Rosliakov 173,5 m.-e jelentősen vissza vetette őket a mezőnyben. A lengyelek egyik adu ásza következtt Stoch személyében, aki 206,5 m-ével dobogós helyre repítette csapatát. Az olaszoktól meglepetésre az a Morassi volt a leggyengébb, aki előző nap még új egyéni rekorddal (215,5 m) rukkolt elő, most csak 176 m-re volt képes. Keituri 176 m-es ugrásával továbbra is kieső helyen tartotta a finneket, csak legjobbjukban (Hautamäki) bízhattak már, hogy ez a szégyen ne történhessen meg velük. Az osztrákok és norvégok közti pontkülönbség pedig tovább nőtt, már 50 pont (!) volt közöttük, melyet Koch 221,5 m-es ugrásával tett egyértelművé.

A norvégoktól a Jacobsen helyére bekerült ex világcsúcstartó Romören csak 198,5 m-rel tudott hozzájárulni csapata teljesítményéhez. A németektől a halovány formát mutató Hocke csak 176,5 m-t produkált, így csapatával a 6. helyre estek vissza. Az utolsó sorozat ugrásai választ adtak a legfontosabb kérdésekre, miszerint kik folytathatják a második kört és kik várhatják legkedvezőbb pozícióból a versenyt. A zsűri közben visszább vett egyet a beülőből (18-as). Az olaszoktól Colloredo próbálta bent tartani a második körre is csapatát, melyre volt is remény, hiszen 200,5 m.-es ugrást hajtott végre. A franciáktól Chedal (197,5 m) gondoskodott arról, hogy hosszú idő után ismét pontokat szerezhessenek csapatban. Ez utoljára tavaly Willingenben sikerült nekik, amúgy pedig az elmúlt 14 verseny alatt másodszor élték át a továbbjutás örömét. A csehek, akik az első 3 kör alatt végig kieső helyen álltak szintén legjobb emberüknek köszönhették a továbbjutásukat, minderről Koudelka gondoskodott 203,5 m-ével és csupán másfél ponttal bizonyultak jobbnak a kiesett olaszoktól. A másik búcsúzó nemzet az orosz volt, hiszen Trofimov csak 166 m-re volt képes, így ő, valamint Hautamäki (205,5 m) mentette meg a finneket a kínos leszerepléstől. A németek legjobbja, Freund tett ki magáért és csapatáért, aki 212,5 m-ével csak a biztos 5. helyet tudta tartani. A hazaiak egyre nagyobb hangorkánja mellett ugorhatott Kranjec, akit doppingolt is ez, az első kör legnagyobb ugrásával (223,5 m) egészen a dobogóig hozta föl csapatát.

A lengyelek „motorja”, Malysz 207,5 m-es ugrásával csak 3 ponttal maradt el a szlovénektől, így ekkor még teljesen nyílt volt a bronzérem sorsa. A dobogó első két fokát az osztrákok és norvégok bérelték ki, melyeket sikeresen tudtak is tartani. Míg Hilde 200,5 m-ig repült, addig az osztrákok utolsó embere, Schlierenzauer 3 beülővel lejjebbről is 220 m-ig tudott suhanni, így a „sógorok” már elképesztő fórral, 85 ponttal vezették a versenyt.

A második kör ott folytatódott, ahol az első abbamaradt, azaz nyomasztó osztrák fölénnyel. Rögtön az első ugrását végrehajtó osztrák csapat egy hatalmas ugrással növelte amúgy sem kicsi előnyét. Morgenstern az egész verseny legnagyobb ugrását, valamint egyéni legjobbját hajtotta végre, aki 232 m-en landolt. A norvégoktól Bardal sem ugrott kicsit, de hiába ugrott 212,5 m-ig, mit sem ért ez az osztrák klasszis extra nagy ugrásával szemben, így is közel 30 pontot vertek rájuk pluszban! Már 110 pontos előnnyel vezettek és kezdték megközelíteni a japánok 15 évvel korábbi csúcsát, akik anno 120 ponttal nyertek a németekkel ellen.

A szlovének egy 180,5 m-es ugrással is (Prevc) jócskán növelték előnyüket a lengyelekkel szemben, akiktől Hula rontott egy nagyot, csak 160 m-en tudott talajt fogni. Ezt a botlást kihasználta a német csapat is, Neumayer 187,5 m-es ugrásával maguk mögé utasították a lengyeleket. A csehektől Janda (170,5 m), a finnektől pedig Muotka (156 m) hibázott nagyot, így ők már legfeljebb csak egymással csatázhattak a 6. helyért a későbbiekben, a franciák pedig az utolsó helyet bérelték ki a verseny végéig. A következő körben a Kofler-Evensen párharcból is az osztrákok kerültek ki győztesen, pedig mindketten remek kört tudhattak magukénak, míg előbbi 216,5, addig utóbbi 210 m-en landolt és ha minimálisan is, de tovább növelték előnyüket az osztrákok. A szlovének második embere, Damjan ugrott egy hatalmasat, aki 220,5 m-en tette le magát, mellyel bebiztosították 3. helyüket, már 40 ponttal vezettek azokkal a lengyelekkel szemben, akiktől Zyla hajtott végre egy nem várt hatalmas ugrást (mely egyéni legjobbja is lett egyúttal), ő 210 m-en ért földet. 

A németek visszaszorultak az 5. helyre, miután Mechler csak a K-pont környékére (185,5 m) ugrott. A harmadik sorozatban Koch csak 200,5 m-es ugrást tudott csak végrehajtani, de miután Romören sem ugrott nagyobbat (197 m), így újabb pár ponttal nőtt a különbség köztük. A szlovénektől Tepes (207,5 m), míg a lengyelektől Stoch (197,5 m) ugrott és hiába volt köztük távolságban 10 méter különbség, ez pontokban egyáltalán nem mutatkozott meg, szinte ugyanannyit kaptak ugrásaikért, így a különbség is maradt, egyáltalán nem fenyegette veszély a szlovének 3. helyét. A németek leggyengébb láncszeme továbbra is Hocke volt, aki csupán 163 m-re volt képes, így már 60 ponttal voltak a lengyelek, míg 100-zal a szlovének mögött! Az utolsó sorozatban már nem változtak a helyezések, legfeljebb a pontkülönbségek nőttek. Az osztrákoktól Schlierenzauer zárta a sort, aki 209,5 m-ével tovább növelték előnyüket, mivel Hilde csak 198,5 m-t tudott összehozni, így az osztrákok minden idők legnagyobb különbségű győzelmét aratták Planicán, 135 ponttal nyertek és új csúcsot állítottak föl ilyen téren is!

szlovének legjobbja, Kranjec 212,5 m-rel, míg a lengyelek utolsó előtti versenyén szereplő Malysz 209 m-rel fejezték be saját körüket, így a bronzérem sorsa egy pillanatig sem forgott veszélyben, megtartották közel 40 pontos előnyüket a lengyelek ellen. A németek pontszámán Freund kozmetikázott egyet 205,5 m-es ugrásával, de így tett a cseheknél Koudelka (203 m), míg a finneknél Hautamäki (204,5 m) is, bár a helyezéseiken nem tudtak már változtatni. Az utóbbi években nem volt példa arra, hogy a fináléban szereplő csapatok között ilyen nagy különbségek legyenek. A „legszorosabb” eredmény a németek és csehek közt alakult ki, 25 ponttal a németek bizonyultak jobbnak.

Verseny statisztika - Planica 2.xls

Egyéni verseny esetén ez a végeredmény születik (csak érdekességképpen):

Szólj hozzá!

Címkék: síugrás síugró világkupa 2010/2011 sírepülés

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr282760877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása