HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Az égiek újabb esélyt adtak Rieschnek. Didier Cuche Szuper-G-ben is Világkupát nyert

2011.03.17. 15:00 :: Dave985

Szakadó havas eső miatt előbb – elméletben – elhalasztották, majd erősen kifogásolható döntéssel végleg törölték a szezon utolsó szuperóriás-műlesiklásait. Ez egyben azt is jelenti, hogy a korábban három második helyezést szerző Didier Cuche besöpörte a szakág kristálygömbjét is, a január közepe óta maródi Georg Streitberger lett a második, Ivica Kostelić pedig a harmadik. A nőknél a szakági pontversenybe érdemben nem szólt bele az időjárás és vezetőség együttese, Lindsey Vonn másodszori címvédése már két héttel ezelőtt ténykérdés volt, Maria Riesch és Julia Mancuso zárt még dobogón. Az összetett erőviszonyait viszont alapjaiban újraírta a mai nap, innentől a 27 pontos hátrányban lévő németnek áll a zászló.
 
 
Kezdésként szerkesztőségünk mókamestere, repens veszi át a szót, kiben ismét túlbuzog a fantázia. :)
 
Tudósítás a mai versenyről:
Hópihe I hatalmas versenyt futott Hópihe II-vel. A pálya felett 40 méterrel még Hópihe I állt jobban, ám egy keleti széllökés miatt túl széles ív megtételére kényszerült. Hópihe II villámgyorsan élt az adódó lehetőséggel, kiváló nyomvonalat követve az élre állt, majd magabiztosan őrizte előnyét. Tíz méterrel a vége előtt azonban jött a nem várt meglepetés: Esőcsepp I öt méteren tízet vert a Hópihékre, és elsőként ért a célba. Izgalmas verseny volt, remélhetőleg több ilyet mégsem látunk már ebben a szezonban!
 
 
A felvételek tanúsága szerint tökéletes döntés született, amikor a versenyigazgatás egy elméleti halasztás (megfontolták legalábbis) után törölték a mai nap programját. Valamikor az éjszaka közepén érkeztek a heves havas esőt hozó fellegek Lenzerheide fölé, az égi áldás reggelre sem csillapodott, sőt, talán még inkább fokozódott. Átláthatatlan, versenyzésre alkalmatlan minőségű volt a pálya, életveszélyes lett volna, ha akárcsak lerövidített futamra kerül sor ma délelőtt. Tiszta sor.
 
Ugyanakkor sportszakmai szempontokból teljességgel érthetetlen, miért kellett véglegesen törölni a szezon utolsó gyorsasági szakági versenyeit? Miért nem lehetett elhalasztani vasárnapra? Akkor rendezik ugyanis a tervek szerint azt a csapatversenyt, ami a mezőny legnagyobb részének nyűg, ill. puszta szórakozás, a nézőket nem igazán érdekli, mint kiderült már a világbajnokságon is. Ha emlékeim nem csalnak meg, volt korábbról arra is precedens, hogy adott versenyt hétfőre halasztották. Márpedig a koedukált parallel-versenyt gyaníthatóan a hét első napján sem nézték volna sokkal kevesebben. Erősen gyanítom, hogy a Nemzetközi Sí Szövetség prominensei, politikusok, celebek vasárnapra érkeznek rongy rázni Lenzerheidébe, innen ez a fene nagy fafejűség…
 
Repens kollega szakterülete, így nem is mennék bele olyan meteorológiai kérdésekbe, mint a globális felmelegedés, a szélsőséges időjárási jelenségek mindinkább gyakoribbá válása, talán nincs is összefüggés, az mindenesetre tény, hogy idén minden korábbinál több halasztásra, törlésre került sor a Világkupában. Kezdődött minden a söldeni idénynyitón, ahol a vastag köd miatt egy futam után törölték a férfiak óriás-műlesiklását. Beaver Creek-en az erős szél okozott problémát, a lesiklást aztán sikeresen pótolták múlt pénteken Kvitfjellben. A hölgyeknél ez már a harmadik eset, hogy gond támad a Szuper-G megrendezése körül. Sankt Moritzban az erős széllökések, néhány csúnya bukás után döntöttek a halasztásról, egy hét múlva Val d’Isère-ben sem sikerült pótolni, harmadik nekifutásra, Cortinán túlestek a harmadik szakági viadalon. Egy hétre rá Sestriere-ben megint összejátszott minden, erős köd és hóvihar, törölték az egész hétvégét, kimaradt egy lesiklás, utóbb csak a kombinációt sikerült pótolni. És végül ott volt a maribori hétvége, a 10-15 fokos hőmérséklettel, tocsogó hóval. (Az Európa Kupában 19 versenyt kellett vagy halasztani, vagy törölni.)
 
Versenyről nem tudunk beszámolni, ettől még győztest hirdettek mindkét számban. Kezdjük a férfiakkal!
 
 
A Szuperóriás-műlesikló Világkupa-győztes portréja:
 
 
Didier Cuche
 
Született: 1974. augusztus 16., Le Pâquier
Versenyszámai: lesiklás, Szuper-G, óriás-műlesiklás, (kombináció)
Olimpia: olimpiai ezüstérmes (Szuper-G; Nagano 1998), hatodik helyezett (lesiklás; Vancouver 2010), nyolcadik helyezett (lesiklás; Nagano 1998), tízedik helyezett (óriás-műlesiklás; Salt Lake City 2002 és Szuper-G; Vancouver 2010)
Világbajnokság: világbajnok és aranyérmes (Szuper-G; 2009 Val d’Isère), ezüstérmes (lesiklás; 2009 Val d’Isère és 2011 Garmisch), bronzérmes (óriás-műlesiklás; 2007 Åre), negyedik helyezett (lesiklás; 2003 St. Moritz és Szuper-G; 2007 Åre, ill. 2011 Garmisch), ötödik helyezett (Szuper-G; 2001 St. Anton), hatodik helyezett (lesiklás; 2007 Åre és „óriás”; 2009 Val d’Isère), nyolcadik helyezett (Szuper-G; 1999 Beaver Creek és „óriás”; 2011 Garmisch)
Junior-világbajnokság: 12. helyezett (lesiklás; 1993 Monte Campione)
Világkupa-debütálás: 1993, Bormio
Világkupa-rajt: 343
Vk-futamgyőzelem: 17 (9 lesiklás, 5 Szuper-G, 3 „óriás”)
Vk-dobogó: 60 (28 lesiklás, 20 Szuper-G, 12 „óriás”)
Vk-összetett: harmadik helyezett (2001/2002, 2006/2007, 2007/2008, 2008/2009, 2009/2010)
Vk-szakági: a lesiklás négyszeres győztese (2006/2007, 2007/2008, 2009/2010, 2010/2011), az óriás-műlesiklás egyszeres győztese (2008/2009), a szuperóriás-műlesiklás egyszeres győztese (2010/2011), szakági második Szuper-G-ben (2001/2002, 2006/2007, 2007/2008), szakági harmadik Szuper-G-ben (2002/2003,2006/2007), a kombináció negyedik helyezettje (1998/1999)
Európa Kupa: egy dobogós helyezés
 
További eredményei: nyolcszoros svájci bajnok (4x Szuper-G, 2x lesiklás, 2x „óriás”), kilenc győzelem (18 dobogó) FIS- versenyekről
 
A harminchetedik életévét nyár végén betöltő Didier Cuche 68 pontos előnnyel várta a szezonzárót, miután győzelme mellett minden más körülmény őt segítette Kvitfjellben. Ivica Kostelić lehetett volna legfőbb kihívója, de miután a horvát az idény végéhez közeledve minden porcikáját fájlalja, csodára lett volna szüksége a sikerhez, esetleges győzelme esetén a svájci nyolcadik helyezése. Jelenleg aligha van ilyen formában. Az időjárás átírta a forgatókönyvet, így Cuche három szakági második helyezés után Szuper-G-ben is hazavihette a kristálygömböt. Világbajnoki ezüstérmének dacára, 2009-es vb-győzelme ellenére minden bizonnyal a mostanit tekinti pályafutása legsikeresebb világbajnokságának, hiszen most először vihet haza két szakági trófeát. Sőt, 99,99%, hogy öt harmadik helyezés után idén az összetett ezüstérmét is az ő nyakába akasztják. Két versennyel a vége előtt 163 ponttal előzi meg Jankát, 167-tel Svindålt, márpedig nyugodtan kizárható, hogy bármelyikük dobogóra álljon szlalomban. Az összetett dobogó harmadik fokáról az óriás-műlesiklás dönt holnap, nagyságrendileg azonos szintet képviselnek idén, érdekes küzdelemre számíthatunk, ha már a szakági elsőség szinte biztosan eldőlt Ted Ligety javára.
 
A Szuper-G szakági dobogójának második fokára Georg Streitberger állhatott fel. (most csak tényleg képzeletben) Remek esélyei voltak a 30 esztendős Zell am See-i sportembernek, hiszen viszonylag nagy fölénnyel (közel 50 pont) vezette a szakági pontversenyt, amikor Chamonix-i lesikláson sípcsontját törte. Az idény kiegyenlítettségét bizonyítja, hogy még az azt követő hinterstoderi verseny után is ő vezette a tabellát, s miután Kostelić nem remekelt múlt hétvégén, négy pont előnnyel megtartotta második helyezését. Az óriás-műlesiklás egykori junior-világbajnoka, korábbi háromszoros ifjúsági és kétszer junior osztrák bajnok az idő múlásával a gyors számokra specializálódott, két alkalommal elhódította a Szuper-G szakági trófeáját az Európa Kupában, egyszer második helyen zárt lesiklásban. Rengeteg sérülés hátráltatta, a sikertelen vancouveri olimpia kivételével nem indult egyetlen világversenyen sem. Első Világkupa-győzelmét azon a bizonyos 2008-as kvitfjelli Szuper-G-n szerezte, amin olyan súlyosat esett Matthias Lanzinger, hogy bal lábát térdtől lefelé amputálni kellett. Kifutott eredményről beszélünk, eddigi legjobb szezonja még a 2005/2006-os volt Szuper-G-n elért 14. helyével.
 
Ivica Kostelić-ről még olvashattok a jövő hét folyamán. A szlalom és a kombináció egykori specialistájából idénre univerzális síző lett, rendszeres pontszerző lesiklásban, VK- győztes és világbajnoki bronzérmes Szuper-G-ben. A szakági tabellán a tavalyi 15. helyezés volt élete legjobbja, de ezt is úgy érte el, hogy életében először a szezonzárón nagy bravúrral dobogóra tudott állni. Kicsit bizonyára bosszantja a szezon vége: értékes pontokat vesztett Kvitfjellben, az időjárás pedig maradék reményét is elvette. Ettől függetlenül erőn felül teljesített idén ebben a számban.
 
A mai napon az is eldőlt, hogy az 1995/1996-os szezon után megesett újfent az a csúfság, hogy Ausztria férfi kristálygömb nélkül fejezi be szereplését a Világkupában. A Franz Klammer fémjelezte korszak és az Eberharter- Maier- Walchhofer éra lecsengőben volt és van, ugyanakkor dőreség lenne kijelenteni, hogy nincs erős utánpótlás, a rengeteg sérülés azért alaposan keresztbehúzta számításaikat. A férfiak összehoztak azért a Világkupában 11 győzelmet, akad néhány ígéretes tehetségük a nagy öregek mellett. Michael Walchhofer utolsó csúszását tegnap láthattuk, az egykori világbajnokról jövő héten érkezik egy részletes poszt.
 
 
 
A Lesikló Világkupa-győztes portréja:
Lindsey Vonn (Lindsey C. Kildow)
 
Született: 1984. október 18., St. Paul
Versenyszámai: lesiklás, Szuper-G, óriás-műlesiklás, szlalom, kombináció
Olimpia: olimpiai aranyérmes (lesiklás; Vancouver 2010), olimpiai bronzérmes (Szuper-G; Vancouver 2010), hatodik helyezett (kombináció; Utah 2002)
Világbajnokság: világbajnok és aranyérmes (lesiklás és Szuper-G; 2009 Val d’Isère), ezüstérmes (lesiklás; 2007 Åre és 2011 Garmisch, Szuper-G; 2007 Åre), negyedik helyezett (lesiklás és kombináció; 2005 Santa Caterina)
Junior-világbajnokság: ezüstérmes (lesiklás; 2003 Puy St. Vincent és 2004 Maribor), bronzérmes („óriás”; 2004 Maribor)
Világkupa-debütálás: 2000, Park City
Világkupa-rajt: 268
Vk-futamgyőzelem: 41 (21 lesiklás, 14 Szuper-G, 2 szlalom, 4 kombináció)
Vk-dobogó: 80 (38 lesiklás, 26 Szuper-G, 10 kombináció, 5 szlalom, 1 óriás-műlesiklás)
Vk-összetett: háromszoros győztes (2007/2008, 2008/2009, 2009/2010)
Vk-szakági: a lesiklás négyszeres győztese (2007/2008, 2008/2009, 2009/2010, 2010/2011), a Szuper-G háromszoros győztese (2008/2009, 2009/2010, 2010/2011), a kombináció kétszeres győztese (2009/2010, 2010/2011), a lesiklás második (2005/2006) és harmadik helyezettje (2006/2007), a kombináció második helyezettje (2007/2008, 2008/2009), a Szuper-G harmadik helyezettje (2004/2005, 2006/2007), a szlalom harmadik helyezettje (2008/2009)
Európa Kupa: egy dobogós helyezés
Észak-Amerikai Kupa: szakági második helyezés lesiklásban (1999/2000), Szuper-G-ben (2000/2001) és szlalomban (2002/2003), három győzelem, 9 dobogó
További eredményei: négyszeres amerikai bajnok (Szuper-G 2007, szlalom 2004, 2008 és 2009), a Trofeo Topolino 1999-es győztese, nyolc győzelem különböző FIS- versenyekről; Laureus- díjas 2011-ben, az év amerikai sportolónője 2009-ben és 2010-ben
Az már két héttel korábban Tarvisión eldőlt, hogy a szezon hat versenyéből négyet megnyerő, másik kettőn második helyen végző Lindsey Vonn másodszor is megvédi címét a Szuperóriás-műlesikló Világkupában, minthogy az is biztosnak tűnt, hogy Maria Riesch az elmúlt két évben leggyengébb számának tekinthető versenyszámban a második helyet foglalja el összesítésben. A tegnapi lesiklás után bizonyára kiélezett küzdelem játszódott volna le Julia Mancuso és Lara Gut között, 43 pont volt kettejük közt. Az amerikai legutóbb 2006/2007-ben versenyzett végig ehhez fogható teljesítménnyel egy teljes évet (vancouveri olimpia miatt azért a tavalyi évéért sem szomorkodik), az akkori negyedik helyezését cserélte most a dobogó harmadik fokára Szuper-G-ben.
Könnyen sorsdöntő lehet a Szuper-G törlése az összetett szempontjából. 27 pont a különbség a két gigász között, immáron Lindsey Vonn javára. Riesch most már zsinórban harmadik versenyét rontotta el, teljesített értékelhetetlenül, mindössze két pontot szerzett, így Vonn egy harmadik, egy negyedik és a középmezőnybeli helyezéssel is át tudta venni a vezetést. Nem tudjuk persze ’ex cathedra” kijelenteni, hogy ez a tendencia ma is folytatódott volna, elvégre azt a kapitális hibát nem számolva alig néhány tizeddel maradt volna el Riesch tegnap az amerikaitól, talán még a vezetést is megtartotta volna. A papírforma kétségtelenül nagyjából 50-70 pontos különbséget irányzott elő. Onnantól a németen lett volna a nyomás, szlalomban feltétlenül dobogóra, leginkább győzelemre kellett volna hajtania, hogy egál közeli helyzetből várhassa az óriás-műlesiklást.
A mostani állás nyilvánvalóan Rieschnek kedvez. Nehezen képzelhető el egy ilyen kvalitású versenyzőtől, hogy zsinórban negyedjére is betlizzen, vagyis kiessen, ne szerezzen pontot. (Ne feledjük, a sportág krémje érkezett Lenzerheidébe, nem kell sok, hogy tizenötön kívül rekedjünk.) Ellene szól, hogy az összetettért való versengés miatti feszültség mellett nincs is igazán jó formában, nem jönnek olyan könnyedén azok a mozdulatok, amit mondjuk januárban még kisujjából kirázott. Erős a szakági konkurencia, a két osztrák, Pietilä-Holmner, Zuzulová, Maze a topon van, eléjük kerülni csak extrával lehetséges. De a sor még folytatható. A kockázatvállalás, pláne nem optimális formában lévő sízőnél hibákat szül. A dobogós helyek még egész szépen kóstálnak, egy hatodik helyért például már csak 40, nyolcadikért 32 pont jár.
Lindsey Vonnak ugyanúgy rizikót kell vállalnia. Nála aligha a minél előkelőbb TOP-10-es helyezés, hanem az utolsó pontot érő, 15. pozícióért járó nagyon fontos 16 egység lebeg a szeme előtt. Márpedig fel tudunk sorolni legalább tizenöt nála jobb műlesiklót. Múlt szombati bravúros szerepléséért holnap nem járna egyetlenegy pont sem. Megítélésem szerint bármennyire kepeszt majd Lindsey, a gesztenyét kizárólag Schildék kaparhatják ki neki. Óriás-műlesiklásban egyiküktől sem várható dobogó, jó esetben 10-20 pontos differenciát még ledolgozhat az üldöző, többet aligha.
„Ez eléggé bosszantó helyzet. Az összetett véghajrájában minden pont számít és a Szuper-G egyike legerősebb számaimnak. Várhatóan fogok még ma egy kicsit edzeni, elmegyek gyógykezelésre, aztán igyekszem minden erőtartalékomat felhasználni az utolsó két számra.” – nyilatkozta az összetett éllovas.
Az összetett harmadik helyért folyó küzdelmet is jelentősen befolyásolta a Szuper-G mai törlése. Elisabeth Görglnek (-47), különösen Julia Mancusónak (-63) lett volna nagy esélye a mai nap, hogy csökkentő lemaradását Tina Mazéhez képest. A szlovén az óriás-műlesiklás világbajnoka, pillanatnyi legerősebb száma, szlalomban pedig az osztrák és az amerikai nem tartozik a bőven vett élmezőnybe, vagyis a legjobb húszba sem. Megkockáztató, hogy Maze harmadik helye úgyis biztosra vehető, ha rajthoz sem áll az utolsó két számban.
Update: Közben megkaptuk a hivatalos rajtlistát, melyen nem szerepel Elisabeth Görgl neve, ezek szerint lemondott az összetett harmadik helyéről.
Nagyon fontos: holnap a férfi óriás-műlesiklás mellett női szlalomot rendeznek, megcserélték a logikus sorrendet. A kezdési időpontok: 9:00/ 11:30, ill. 10:00/12:30.

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa szuper g 2010/2011

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr862747196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása