HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Anja Pärson megtörte a Riesch-Vonn dominanciát! Lindsey Vonn zsinórban negyedszer a lesiklás királynője

2011.03.05. 21:00 :: Dave985

 

„Minden sorozat megszakad egyszer” – ismerjük a mondást. A 2009-es Åre-i szezonzáró óta eltelt 15 futamon kivétel nélkül vagy Lindsey Vonn (10x), vagy Maria Riesch (5x) győzött lesiklásban. A szám egykori világbajnoka, Anja Pärson zseniális síeléssel a mai napon esélyt sem hagyott a mezőnynek, míg korábban csak bizonyos szakaszokon dominált, ezúttal a pálya teljes hosszában tökéletesen vette az akadályokat. Második helyével így is elhódította zsinórban negyedik alkalommal a Lesikló Világkupát Vonn, aki összetettben további 40 ponttal csökkentette lemaradását a ma 6. helyen záró Maria Riesch-sel szemben. A dobogó legalsó fokára a világbajnok Elisabeth Görgl állhatott fel. Miklós Edit a két argentin lányt és két kieső franciát megelőzve az 50. helyen fejezte be a versenyt.
 
 
A hármashatár mentén fekvő Tarvisión az idei sorrendben a harmadik lesiklás. A királykategória mindkét eddigi győztesének meghatározó volt az a győzelem. Hiába telt el azóta négy év, Julia Mancuso nem tudta szaporítani győzelmei számát a Világkupában. Az amerikai szépség nem titkolta abbéli szándékát, hogy a mai versenyen ezen változtatni szeretne. A címvédő, 2009-es győztes Gina Stecherttől, mint utóbb számtalanszor kiderült, kicsúszott eredménynek könyvelhettük el azt a sikert. A német a világbajnokságon elszenvedett sérülése miatt egyébként is befejezettnek tekinti ezt a szezont.
 
A mai verseny tétje inkább az összetettben volt keresendő, mivel Lindsey Vonn szakági tabellán felhalmozódott előnye oly tekintélyes volt, hogy ezen vagy az utolsó futamon elég lett volna 3 pontot összekaparnia az újabb kicsi kristálygömbért.
 
A francia Marie Marchand-Arvier (19.) suhant le elsőként a ködfátyol miatt kicsivel megrövidített pályán. Jelentős hibát nem vétett, a már tegnap is emlegetett hosszú ugratónál valamicskét kikerült a pályáról, legnagyobb gond tempójával volt. Stacey Cook (24.) vérmes reményekkel várta a mai napot, ehhez mérten csalódást okozott. Már a pálya felső részén megbillent, kezével korrigált, így kerülte el a bukást; majd az ugratói sem sikerültek messze tökéletesre, nem ez volt élete futama. Maruša Ferk (30.) lassan, de biztosan kezdi összeszedni bátorságát, az addigi legjobb sebességet nála mérték, más kérdés, hogy nagyon zaklatott menethez köthető ez a viszonylagos gyorsaság. A célt megelőző S-kanyarban végképp kisodródott. Egyetlen századon múlt a pontszerzés. Fränzi Aufdenblatten (12.) ha kicsivel is, de minden szektorban növelte előnyét, az utolsó pici ugratóval meggyűlt a baja, helyezése összességében elfogadható.
 
Sokáig ő sem állhatott a reklámtáblák előtt, érkezett Britt Janyk (9.), különösen az alsó szektort síelte meg szépen, ha az ugratóit ütemesebben abszolválja, 23 századnál nagyobb előnnyel is átvehette volna a vezetést. Johanna Schnarf (32.) újra csalódást okozott az olaszoknak a gyors számban (tegnapi szlalomban furcsamód sokkal jobban teljesített), egy századdal, de lemaradt még a pontszerző zónáról is. Szép íveken síelt, de rettentő lassan. A spanyol Carolina Ruíz Castillótól (16.) helyezésben idei legjobb lesiklását láthattuk, a már említett S-kanyarba ő is belefékezett, majd az ugratónál is elvesztette egyensúlyát, mivel nagyon szoros volt a középmezőny, értékes helyeket veszíthetett ott. Fabienne Suter (20.) nem mert igazán nagy tempót bevállalni, márpedig a pálya lankásabb, utazós részén ennek megfelelően kapta a súlyos tizedeket. Mai teljesítményét sem teszi ki a polcra. Nem úgy Ingrid Jacquemod (5.), a veterán francia a két középső szektorban több mint fél másodperces előnyt szorgoskodott össze, kimért magabiztosságába egyetlen hiba csúszott csak bele, a sikánban ő is kisodródott. Nem kizárt, hogy a dobogója múlt ezen az apróságon.
 
Marion Rolland (15.) is remekelt a tegnapi kombinációs lesikláson, ma nem tudta megközelíteni honfitársnőjét, néha lesodródott az ideális ívről, a tempója sem volt az igazi. Elena Fanchini (7.) volt a nap fénypontja olasz szemszögből. A felső részen két tizedes előnyt gyűjtött össze a franciával szemben, hogy aztán a lejtő alján késései miatt egy tizeddel leszoruljon a második helyre. Andrea Fischbacher (27.) nagyon messze van a csúcsformától, csúszkált, viszont legalább lassú is volt. Dominique Gisin (14.) sem érzi igazán az „Artico Di Pramperót”. Annak is a középső részén szedte össze hátrányának jó részét, egész pontosan 6 tizedet vesztett az alacsonyabb sebesség miatt, onnantól már veszett fejsze nyele volt mindenfajta erőlködés.
 
Tina Maze (4.) a 14-es rajtszámmal valóban önkívületi formában síel most már hetek óta. Gyönyörű, tiszta kanyarvételek, ritmusos ugratók jellemezték menetét. S nem utolsósorban át is vette a vezetést, tökéletes utolsó sikánnal, igaz, mindössze 8 századdal. Anna Fenninger (22.) ma sem váltotta meg a világot, hiányzott belőle a vállalkozóképesség a mai napon. Maria Riesch (6.) Mazéhez hasonlatos első két részidő után nagyot rontott az egyik letöréshez tűzött éles fordítónál. Megbillent a lába, kis híján összeértek lécei, de folytatni tudta, sőt, TOP- utolsó szektorral beférkőzött Fanchini elé. Komoly esélyt adott Vonn-nak.
 
 
Julia Mancuso (10.) kapcsán érezni lehetett a nagy akarást, aminek persze nyögés lett a vége. Az ugratókkal támadtak a legkomolyabb gondjai, elrugaszkodás, légmunka, talajfogás, mindent elszúrt, amit csak lehetett. Így is befért a legjobb tíz közé, bár aligha ezzel kalkulált. Elisabeth Görgl (3.) végre ismét világbajnokhoz méltó menetet produkált. Végig néhány százados differencia volt közte és a szlovén lány között, a sikánban kicsit neki is hátrakerült a súlypontja, ám ettől függetlenül is élre állt, hat százados előnnyel. Anja Pärson (1.) a mai napon külön kategóriát képviselt. Itt-ott becsúsztak ugyan hibák, de hát korábbinál nagyságrendekkel nagyobb tempó és szűkebb kanyarvétel mellett ez nem csoda. Valamennyi szektorban simán vert mindenkit, 1,17-et adott az osztráknak, nem volt miről beszélni. Lara Gut (17.) roppant enervált sízést mutatott be ismét, komolyabb hibát nem vétett, sebességben maradt el a bő élmezőnytől. Mintha az érem nélkül zárt vb után kicsit elkámpicsorodott volna szegénykém… Lindsey Vonn (2.) jól kezdett, egyetlen századdal még a svédnél is gyorsabb volt, a későbbiekben aztán nem volt apelláta. Ő is megkapta a tizedeket, sőt, ahol korábban Riesch megbotlott, ő is rontott, csak a lassításokból derült ki, hogy egy pillanat erejéig alaposan megbillent, könyökről rugaszkodott vissza tojástartásba. Sokáig nem aggodalmaskodott ő sem, így csont nélkül befért a második helyre. Nem kétséges, hibája nélkül sem lett volna ma esélye a győzelemre.
 
Daniela Merighetti (35.) egész évben megbízhatóan teljesített, valami okból kifolyólag pont hazai pályán esett szét. Nem volt meg a kellő tempó, kövéren vette az íveket, megint kicsúszott a pontszerzők közül. Marianne Abderhalden (8.) ellenben élete második legjobb lesiklását produkálta, bánhatja a sikánban elkövetett rontást, máskülönben Rieschéket is felülmúlhatta volna. Viktoria Rebensburg (32.) példáján megtapasztalhattuk, nem minden a nyers sebesség. Olyannyira nem érezte a pálya ritmusát, hogy ezzel együtt sem szerzett pontot, Schnarffal holtversenyben egy századdal maradt le róla, joggal csapkodott. Leanne Smith (11.) kitett magáért, az elmért felső ugratót nem számítva teljesen rendben volt menete, alig maradt csak le élete első lesikló TOP-10-es helyezéséről. Verena Stuffer (38.) gyengécske, majd Laurenne Ross (23.) és az egykori olimpiai ezüstérmes Martina Schild (26.) középszerű menete után feljegyezhettünk még egy impozáns teljesítményt, Aurélie Revillet (13.) elégedett lehet mostani szereplésével. A világranglista legjobb harminc lesiklóját az osztrák Regina Mader (25.) kevésbé emlékezetes futama zárta.
 
A 30-on túliak közül elsősorban az osztrákok jeleskedtek: Stefanie Moser 32-essel 18., Mariella Voglreiter 34-essel 21., Christina Staudinger 35-össel 28., Michaela Kirchgasser 39-essel 29. helyet szerzett. A francia Marion Pellissier szerzett még pontot - holtversenyben jött a 30. helyre Ferkkel, így kivételesen 31 versenyző jutott Vk-ponthoz. Miklós Edit utolsóként, 54-essel rajtolhatott - azt azért egyértelműen bizonyította, hogy a két Simari Birknert elésorolni vétek, ám sajnos még mindig érződik rajta a hosszabb kihagyás. 50. helyen zárt, 6 másodperces hátránnyal, ellenségei sem mondhatják, hogy kilógna a mezőnyből, és egyre jobbra számíthatunk tőle!
 

 

 


Anja Pärson ismeri az alapigazságot: búcsúzni csak szépen szabad. A tervei szerint utolsó idényét teljesítő, 30. életéve betöltéséhez közeledő svéd legenda. 354. Vk-versenyén 42. győzelmét aratta, ezzel egy időre biztosan ott ragadt az örökranglistán a 40-nél járó Vonn előtt. Mostani idénye nem tűnt igazán jónak, sok volt a kiesés, talán már kicsit kevesebb a szép eredmény - ám az utolsó versenyek egyikén mégiscsak megszületett ebben az idényben is egy Pärson-győzelem.

Lindsey Vonnt aligha zavarta túlzottan, hogy ezúttal elmaradt a menetrendszerű győzelem, hisz így is megtartotta már-már bebetonozott helyét a lesikló szakág élén, ráadásul Rieschen is elég sokat sikerült hoznia. A 26 éves amerikai 264. Vk-versenyén 78. dobogós helyét szerezte, két nap alatt második szakági kristálygömbjét gyűjtötte be. Pedig győznie kettőből egyszer sem sikerült...


Elisabeth Görgl nem volt képes győzelmekkel folytatni a VB-n bemutatott remeklését, de ma is sikerült a dobogóra állnia. A 30. életévét taposó osztrák hölgy 245. Vk-versenyén 28. dobogóját szerezte, harcol az összetett dobogó legalsó fokáért Tina Mazéval.
 

 

 

A hetedik lesiklás, Tarvisio, 2011. 03. 05.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintva el lehet érni.

Szólj hozzá!

Címkék: lesiklás alpesi sí alpesi sí világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr762713281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása