HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Holnap kezdetét veszi a 30. Junior Alpesi Sí VB

2011.01.29. 21:30 :: Dave985

Részben a közakaratnak eleget téve, részben passziónknak hódolva az elkövetkező egy hétben a Világkupa monotonitásából kicsit kitekintünk a juniorok közé, akik Crans-Montanán mérik össze tudásukat egy világbajnokság keretében. Évről évre kiélezett, színvonalas versenyek zajlanak, ez idén sem lesz másként, a mezőnyben ugyanis több ígéretes fiatal tehetség is helyet foglal. Noha egyáltalán nem törvényszerű, de nagy eséllyel a jövő nagy alpesi síelőinek első szárnypróbálgatásain ámulhatunk ebben a hét napban. Vágjunk hát bele!
 
 
Visszatekintés a múltba:
 
A vasárnap kezdődő világverseny a harmincadik a sorban. Innen már könnyű kiszámolni, hogy a 15 és 20 év közötti korosztálynak első ízben 1982-ben rendeztek világversenyt, mégpedig a franciaországi Auronban. A győztesek közt rögtön találunk egy olimpiai bajnokot, Calgary aranyérmese, Franck Piccard lesiklásban végzett első helyen, de rajta kívül is szép számban rejtőznek később érmesek, Vk- győztesek.
 
Az utóbbi három évtized nagy bajnokai közül már a juniorok közt is kiemelkedett – csak az aranyérmesek közül, a teljesség igénye nélkül:
 
Luc Alphand (1983 Sestriere, DH), Anita Wachter (1985 Jasná, GS, SL), Kjetil André Aamodt (1991 Zinal, DH, SG), Lasse Kjus (1991 Zinal, GS), Katja Seizinger (1991 Zinal, SG), Bruno Kernen (1992 Geilo/ Hemsedal, CO), Isolde Kostner (1993 Monte Campione, SG), Hilde Gerg (1994 Lake Placid, SG), Didier Défago (1996 Hoch-Ybrig, SG), Rainer Schönfelder (1996 Hoch-Ybrig, GS, CO), Benjamin Raich (1996 Hoch-Ybrig, SL; 1997 Schladming, GS; 1998 Chamonix, GS, SL, CO), Karen Putzer (1996 Hoch-Ybrig, GS; 1997 Schladming, SG, GS, CO), Tanja Poutiainen (1997 Schladming, SL), Anja Pärson (1998 Chamonix, GS; 1999 Le Sauze, SL; 2000 Québec, GS, SL), Massimiliano Blardone (1999 Le Sauze, SL), Denise Karbon (1999 Le Sauze, GS), Klaus Kröll (1999 Le Sauze, DH; 2000 Québec, SG), Maria Riesch (2001 Verbier, CO; 2002 Tarvisio, SG; 2003 Briançon, CO; 2004 Maribor, DH, GS), Aksel Lund Svindål (2002 Tarvisio, CO), Julia Mancuso (2002 Tarvisio, DH, GS, CO; 2003 Briançon, SG; 2004 Maribor, CO), Daniel Albrecht (2003 Briançon, DH, GS, CO), Kathrin Zettel (2004 Maribor, SL; 2005 Bardonecchia, CO), Šárka Záhrobská (2005 Bardonecchia, SL), Anna Fenninger (2006 Québec, SG, CO; 2008 Formigal, GS, CO), Marcel Hirscher (2007 Flachau, GS; 2008 Formigal, GS, SL), Viktoria Rebensburg (2008 Formigal, SG; 2009 Garmisch, SG), stb.…
 
De még nem emlékeztünk meg Romed Baumannról, Nadia Fanchiniról, Christoph Gruberről, Lara Gutról, és azokról, akik a felnőttek közt minden érdemleges eredmény nélkül, dicstelenül vonultak vissza az élsporttól. Magától értetődik, hogy akikről nem esett eddig szó az előző – mondjuk – 20 év legnagyobb klasszisai közül, ők a juniorok között még nem tűntek igazán ki. A fenti illusztris sor azonban kétségtelenül garantálja, hogy idén is felfigyelünk majd néhány gyöngyszemre.
 
 
A helyszínről:
 
 
Az évente megrendezésre kerülő seregszemle idei helyszíne Crans-Montana, Svájc francia nyelvű régiójában, Wallis kantonban elhelyezkedő ismert síterep. 1987-ben már otthont adott egy felnőtt világbajnokságnak, azóta több mint 20 Európa-kupát, és 19 Világkupát rendeztek a Plaine Morte nevű gleccseren, közte volt két Vk- finálé is. A terület híres még a magaslati futásról, a golfról (Európa egyik legjelentősebb versenyét itt rendezik rendszeresen) és mountain bike-sportjáról.
 
Két pályán zajlik majd a küzdelem. A „Piste Nationale” mindenki számára ismert lehet, hiszen a tavalyi világkupa itteni fordulójában is itt síeltek a hölgyek. Azóta a célegyenest némileg átépítették, egyébként érdemben nem változtak a körülmények. A két gyors számban ezen a pályán bizonyíthatnak az indulók. Az óriás-műlesikló, valamint szlalom futamoknak a „Piste Mont Lachaux” ad otthont. Itt már komolyabb munkálatok zajlottak le az elmúlt nyáron, tekintettel arra, hogy ez eredetileg egy lesikló pálya volt (1987-ben is), másrészt néhány alacsonyabb kategóriás sorozaton kívül nem nagyon vehették birtokba profi sportolók.
 
 
A lebonyolítás:
 
 
Mind a fiúknak, mind a lányoknak négy-négy versenyszámban kell bizonyítaniuk, de összesen 10 aranyérmet osztanak ki. Na, ez meg hogyan lehetséges? A négy jól bejáratott szakág (lesiklás, Szuper-G, óriás-műlesiklás és szlalom) mellett eredményt hirdetnek kombinációban is, méghozzá egy régóta nem jellemző formájában.
 
Ugyebár 2005 óta az ún. szuper-kombinációt rendezik meg ötödik szakágként, ami egy-egy külön végigvitt lesikló és műlesikló futamból tevődik össze. A legősibb módozat emlékét, melynek keretében egyszerűen összeadják a Világkupa részét képező lesikló és kétfutamos szlalom futamok eredményeit, ma már kizárólag Kitzbühelben ápolják. Amiről mi most beszélünk, az a harmadik fajta, az ún. „hármas kombináció”. 1956 és 1980 között volt divatos ez a metódus, aminek során a lesiklás és a szlalom mellett az óriás-műlesiklás két futamának eredményeit is összeadják, s így hirdetnek bajnokot. Aki ebben a műfajban trónra ül, őt joggal nevezhetjük univerzális síelőnek.
 
A hivatalos programból kitűnik, hogy az első két versenynapnál direkt a technikai számokra fókuszálnak és csak a fiúk csatolnak sílécet. Noha még mindig nem találtam egyetlen megveszekedett rajtlistát, sejteni lehet, hogy a Sestriere-ben és Chamonix-ban a felnőttek közt is rajthoz álló fiatalok egy része megérkezik Svájcba is, a francia helyszín pedig valamivel közelebb van Crans-Montanához.
 
Január 30. vasárnap: Férfi óriás-műlesiklás (9:00/ 11:30)
Január 30. hétfő: Férfi szlalom (9:00/ 11:30)
Február 1. kedd: Női lesiklás (10:15)
Február 2. szerda: Női óriás-műlesiklás (9:00/ 11:30)
Február 3. csütörtök: Női szlalom (9:00/ 11:30)
Február 3. csütörtök: Férfi lesiklás (10:15)
Február 4. péntek: Férfi Szuper-G (10:00)
Február 5. szombat: Női Szuper-G (10:00)
 
 
 
 
 
 
Esélylatolgatás, avagy kikre figyeljünk?
 
 
Mivel az FIS rajtlistával csak az adott versenyeket megelőző este tud szolgálni, nevezni elvileg az utolsó pillanatig lehet, így nagyon nehéz dolgunk van, ha az esélyeket szeretnénk boncolgatni. Szerencsére némelyik követség volt szíves külön sajtóközleményben megfogalmazni az elvárásokat, célkitűzéseket, de mi sem vagyunk híján józan paraszti észből, így itt-ott azért ki tudtuk következtetni az indulókat.
 
Kezdjük a házigazdával! Svájc három medáliában, köztük legalább egy aranyéremben reménykedik. Elsőre talán furcsán hangzik, de a svájci fiúktól mindenekelőtt szlalomban várható kiugró eredmény. Ha viszont hozzáteszem, hogy Reto Schmidiger személyében a szám címvédője bizonyíthat hazai pályán, idén egészen remek formának örvend (elmúlt két hétben háromszor állt dobogón EK- futamon); másik esélyesük pedig az a Justin Murisier, aki Val d’Isère-ben a szenzációs 8. helyen végzett VK- futamon, akkor talán nem is olyan nagy elvárás kettejüktől legalább egy érem. A gyors számokban is találunk azért egy csiszolatlan gyémántot, a berni Nils Mani az elmúlt hétvégén két FIS- futamon is elsőként végzett Szuper-G-ben.
 
A lányoknál kiemelkedik a mindig csak 17 esztendős Wendy Holdener, aki egy éve ötödik helyen zárt lesiklásban, azóta már a Világkupában is bemutatkozott, nem is akárhogy, hiszen szlalomban kétszer is a legjobb 20 közé verekedte magát ötven körüli rajtszámmal. (Szuper-kombinációban is szerzett már pontot.) Ő a vb arca, nem kell mondanom, sokat várnak tőle, gyaníthatóan valamennyi számban rajthoz fog állni. Nem szabad még elfeledkezni az idén két EK-dobogós helyezést is begyűjtő Joana Hählenről, vagy az idei lesikló EK listavezetőjéről, Mélissaz Voutaz-ról sem. Életkora alapján még Lara Gut is indulhatna hazai földön, de ő már régen kinőtte ezt a korosztályt, két hét múlva Garmischban a felnőttek közt is az éremesélyesek közé sorolandó.
 
Az osztrákok legnagyobb favoritjaként alighanem a tiroli Jessica Depauli említhető, aki már tavaly a „Mont Blanc” régióban rendezett világversenyen is felhívta magára a figyelmet egy ezüst- (lesiklás) és egy bronzérmével (kombináció). Az idei szezonban eddig öt győzelemnél tart az Európa-kupában, ebből hármat Szuper-G-ben, kettőt szuper-kombinációban jegyez, magabiztosan vezeti az összetettet. A Vk-ben is bemutatkozott, de pontot még nem szerzett. Elvileg bevethető még Ramona Siebenhofer is, aki eddigi pályafutása során kombinációban és óriás-műlesiklásban ért el kiváló eredményeket, utóbbi szakágban egy alkalommal a legjobb 10 közé verekedte magát a Világkupában (Maribor, 2010), az eddigi egyetlen pontszerzése.
 
Érdemes lesz fokozottan odafigyelni a németekre, ugyanis az elmúlt világversenyek germán érmesei közül többek a felnőttek közt is bizonyították tehetségüket, gondoljunk csak Rebensburgra, Geigerre, vagy éppen a Dürr- lányokra. Ha már itt tartunk, elsőként emeljük ki rögtön Lena Dürrt, a kisebbik testvért. Az előző szezonban ő hódította el az összetett Európa-Kupát, kedvenc számában, óriás-műlesiklásban pedig a második helyen végzett egy hamarosan bemutatásra kerülő norvég lány mögött. (A VK-n rendszeres pontszerző, tavaly Mariborban a legjobb 10 közé is verekedte már magát.) Egy évvel korábban nem talált legyőzőre a lesiklók közt, nem utolsósorban két évvel ezelőtt megnyerte a német bajnokságot, a tavalyi junior vb-n pedig ezüstérmet szerzett ugyanebben a számban. Mivel a felnőtt vb-keretbe nincs esélye bekerülni, gyanítom, hogy viszontlátjuk őt is utolsó éves ifistaként.
 
A másik érem várományosuk Veronique Hronek lehet. Tavaly márciusban robbant be igazán, amikor második helyen végzett a két gyors számban a nemzeti bajnokságon. Idén négyszer állt dobogón az EK-n, közte volt egy győzelem is még január elején. Elvileg valamennyi számban indulhat. A fiúknál talán az óriás-műlesiklás tavalyi ezüstérmese, Stefan Luitz alkothat kiemelkedőt.
 
A franciáknál elvileg bevethető Alexis Pinturault, aki 2009-ben junior világbajnokságot, tavaly pedig nemzeti bajnokságot nyert óriás-műlesiklásban, idén pedig rendszeres résztvevője a Vk-nak, bár pontot még nem szerzett. Ez a szakág tavaly is francia uralmat hozott, Mathieu Faivre idén akár meg is védheti címét. A hazai rendezésű vb-n az éremtábla élén zártak a franciák, idén is komolyan számításba kell venni fiatal sportolóikat.
 
Az olaszok tavaly négy éremmel zártak, de már valamennyi dobogósuk kiöregedett ebből a juniorok közül. Épp a vb alatt ünnepli majd 20. születésnapját Elena Curtoni, aki ebben a szezonban több szép síeléssel hívta fel magára a figyelmet. A felnőtt vb-n ranglista másodikként Szuper-G-ben egész biztosan számításba veszik, ennek ellenére elképzelhető, hogy főversenyként ő is Crans-Montanára készül inkább. Az idei Európa-Kupában már két győzelemnél tart az osztrák születésű Lisa Magdalena Agerer, harmadik korosztályos világversenyére készül, legjobb eredményei „óriás”-ban és Szuper-G-ben vannak. A szomszédos Szlovéniából Tina Robnikot emelném ki, a két gyors számban egészen kiegyenlített formát nyújtott az EK mezőnyében.
 
Hagyományosan brillíroznak a korosztályos világversenyeken a skandináv országok, így gyorsan utazzunk képzeletben északra. A tavalyi kiírás vitán felül a norvégokról szólt, akik az érmek számát tekintve minden más országot megelőztek. Elsősorban Mona Løseth-nek köszönhetik ezt a norvégok, aki óriás-műlesiklásban és kombinációban arany-, szlalomban pedig ezüstérmet szerzett. A nyári felkészülés során azonban megsérült, s csak a napokban indult két FIS- versenyen, tavalyi formáját aligha tudta ilyen hamar visszanyerni. Már a felnőttek közt is számításba veszik Lotte Smiseth Sejerstedet, a hatszoros norvég bajnok síelő nyakába három érmet is akasztottak az utóbbi években, nála is az a kérdés, melyik vb-t tekinti az év főversenyének. A fiúknál Christoffer Kyllingstadra érdemes odafigyelni.
 
A névsort elnézve könnyen lehet, hogy idén egy másik skandináv ország, Svédország tesz ki igazán magáért. Elsősorban a technikai számokban ígérkezik bombaerősnek a svéd keret, utat törne tehát magának az utánpótlás, nem mintha a jelenlegi felnőtt kerettel különösebb probléma felmerülne… Sara Hector tavalyi bronzérmét cserélné fényesebbre szlalomban, idei szezonja alapján óriás-műlesiklásban, s ebből adódóan kombinációban sem esélytelen. Még mindig csak 19. életévében jár hasonlóan Emelie Wikströmhöz, aki tavaly második helyen végzett a szlalomosok közt az EK- ban. Mindketten szereztek már szép számban pontot a Világkupában is. Ugyanez érvényes a regnáló svéd műlesikló bajnokra, Anna Swenn-Larssonra is, ő nem aprózta el, rögtön újoncként pontszerzőként zárt Courchevelben. Férfi vonalon viszont nem látszik az utánpótlás, ami persze nem zárja ki, hogy nagyot fogunk nézni.
 
Ha finoman akarok fogalmazni, a tengerentúlon nem örvend túl nagy presztízsnek ez a sportesemény. Sehol, egyik portálon sem találtam utalást az indulókról, viszont a kutakodás közben találtam egy mindössze 16 esztendős kislányt, bizonyos Mikaela Shiffrint. Jelenleg ő vezeti magabiztos előnnyel az Észak-Amerikai Kupát, ami még úgy is fejbiccentésre okot adó mutatvány, hogy a legjobbak természetesen eközben a világot járták. Hat dobogós helyezés, közte négy győzelem. A kislány nem mellesleg tavaly mindkét technikai számban győzni tudott a legismertebb nemzetközi gyerekversenyen, a Trofeo Topolinón, mint tette azt korábban Janica Kostelić, Elisabeth Görgl, Tanja Poutiainen és Lindsey Vonn. Utóbbi nyomdokain indult el Mikaela, innentől figyelni fogjuk, miként alakul sorsa.
 
 
 
 
A magyar küldöttség:
 
Végezetül, íme, a magyar csapat esélyeinek ismertetése, köszönet a segítségért blogunk kedves vendégszerzőjének, Zsuzsinak.
 
A fiú csapat (zárójelben e jelenlegi FIS pontszámuk az adott számban):
Farkas Norbert (SL: 60,98 GS: 74,23 SG: 108,61 DH: 160,08) 1992-es
Bujtás Csaba (SL: 65,44 GS: 84,46 SG: 126,24  DH: 204,55) 1992-es
Petrovics Dániel (SL: 111,86 GS:86,20) 1992-es
Kékesi Márton (SL: 129,45  GS: 134,88) 1995-ös, első éves ifi.
 
Norbert és Csaba indul minden számban, a többiek csak szlalomban és óriásban. Ők ketten már az előző két korosztályos VB-n is részt vettek, 2009-ben a felnőtt VB-n is. Mindketten mennek az idei felnőtt VB-re is.
A pontszámok alapján látható, hogy Farkas Norbertnek van a legnagyobb esélye valamilyen számottevő eredményre, illetve Bujtás Csabának.
Norbert tavaly az ifi VB-n szlalomban 42. Lett, ami nagyon szép eredmény volt. Kékesi Márton első éves, ez az első világversenye, így elsősorban a tapasztalatgyűjtés a feladata.
 
Norbert tavaly a felnőtt országos bajnokság összetett első helyezettje, és talán ezzel a legnagyobb lehetőség is benne rejlik. Immáron negyedik éve osztrák edzővel készül (Armin Brunner), erőnléti edzője az a Zakariás Zsolt, aki Miklós Editet is trenírozza. Dacára annak, hogy mindössze 19 esztendős, ő vezeti a felnőtt ranglistát is.
 
 
 
Bujtár Csaba tavaly jelentősen fejlődött, így már nagyon közel került Norberthez. Ő is elérhet jobb eredményt a versenyen. Az idei évben együtt edz Petrovics Dániellel, edzőjük Robert Zink.
 
Kékesi Márton serdülőként rendszeresen nyerte az országos bajnokságokat, korosztályában a legjobb volt. Most első évesként az FIS által szervezett felkészítő táborban készült október óta. Ebbe a táborba a nem alpesi országok fiatal versenyzői jelentkezhetnek, és szinte minden évben lehetőséget nyújt egy-egy magyar fiatalnak, hogy profi körülmények közt is belekóstoljon a felkészülésbe.
 
 
 
 
 
Az egyszemélyes lány csapat Döme Zsófiából áll.
Pontszámai: SL: 49,29  GS: 36,42  SG: 81,39  DH: 104,24. 1992-es születésű.
 
Zsófinak ez már a negyedik ifi VB-indulása, az előző felnőtt VB-n (41. GS), a vancouveri olimpián (36. SG, 44. SL) is szerepelt, valamint tagja az idei felnőtt VB-csapatnak is. Óriásban a világranglista első 500 helyezettje között van. Zsófi a szüleivel Ausztriában él, és az idén együtt edz Miklós Edittel és Berecz Annával, edzőjük Jürgen Albel. Mindenképpen hatalmas előny, hogy legjobb alpesi síelőink egy helyütt, magyar szinten kiemelkedően jó körülmények közt, közösen készülhetnek az elkövetkező megmérettetésekre. A teljes csapatot figyelembe véve tőle várhatjuk a legjobb eredményt.

2 komment

Címkék: alpesi sí magyar sportolók alpesi sí junior vb

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr952623677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2011.01.30. 00:54:25

Büszke vagyok magamra, elég nagy hatásfokkal lövöldöztem a lehetséges indulókat, esélyeseket. A mai óriás-műlesiklás rajtlistája:

www.fis-ski.com/de/606/612.html?sector=AL&raceid=63237

Két francia, két svájci a helyén, az osztrák hármas ügyesen titkolta létezését, a finnekről pedig életemben nem hallottam, a Malmstrom nevű gyereknek ebben a naptári évben még értékelhető eredménye sem volt, mindig kiesett valamelyik futamban. Johan Pietila-Holmner neve valahonnan ismerős, nem is tudom, honnan...:)

Magyarok közül Farkas 126-os, Bujtás 133-as, Petrovics 135-ös, Trauttwein Richard 149-es rajtszámmal indul.

A csajok lesikló edzést tartanak:

www.fis-ski.com/de/606/612.html?sector=AL&raceid=63236

Agerer és Curtoni, Holdener és a többi svájci, Siebenhofer és Depauli, Robnik és Kobal (őt ki is felejtettem), Hronek és Sejersted. Dürrt viszont nem látom.

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2011.01.30. 01:01:38

A képen látható jószág egyébként egy mormota, Lili névre hallgat és a vb szimbólumállata. A hivatalos oldalon hosszasan bemutatkozik nekünk, mit csinál szabadidejében, mi a kedvenc kajája, miért kelt fel a vb idejére téli álmából. Mondandója végén azt is elárulta, mennyiért lehet őt hazavinni háziállatnak.:)))
süti beállítások módosítása