HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Didier Cuche újabb győzelmet aratott

2011.01.29. 18:27 :: juglans

A kitzbüheli hétvége és a schladmingi esti szlalom után a hétvégén Chamonix-ban száll harcba a férfiak világkupa mezőnye. A mai napon lesiklásban, míg holnap szuper-kombinációban indulnak. A mezőny első embereként induló Dominik Paris álmait a svájci Didier Cuche húzta keresztbe. Paris hosszú ideig a mezőny élén tanyázott, végül azonban második lett, miután Didier Cuche egy nagyszerű síeléssel, több mint fél másodperces előnnyel megelőzte az olaszt és újabb győzelmi strigulát húzhatott be. A dobogó alsó fokára az osztrák Klaus Kröll állhatott, megelőzve és letaszítva a dobogóról honfitársait, Puchnert és Walchhofert. Az összetett világkupát vezető, és az elmúlt hetekben remeklő Ivica Kostelić szörnyű szereplést mutatott, míg Manuel Osborne-Paradis és Georg Streitberger hatalmasat esett.

---------------------------------------------------------------------------------------

Sestriere: Leszállt a köd - a FIS-vezetők fejében is (repens kifakadása)

A hölgyek Világkupa-mezőnye ezen a hétvégén Itáliában, a Torino melletti Sestriere lejtőin próbálkozik - eddig kevés sikerrel. A csütörtöki edzés még rendben lezajlott, a pénteki már elmaradt a nagy köd miatt, a szombaton 11 órakor kezdődő versenyt pedig előbb 12, majd 13 órára tolták, majd végképp törölték. A jelen helyett így csak a jövőről és a múltról beszélhetünk néhány szót.

A jövőről csak annyit: a FIS ismét rászolgál a bohócsapkára. A ma elmaradt lesiklás pótlása ugyanis furcsa módon fontosabb, mint a teljesen elmaradt maribori technikai hétvége. Sőt, olyannyira fontos, hogy beáldozták érte a holnapi, menetrendszerinti szuper-kombinációt (esetleg hétfőn talán azt is megtartják - vagy nem...), azaz holnap újra a lesiklásnak futnak neki. A Maribornál még csak óvatosan megfogalmazott kritikámat csak ismételni tudom, ezúttal már erőteljesebben: a FIS sportszerűtlen módon megpróbálja azokat a számokat előtérbe tolni, ahol Vonn pontokat hozhat az összetettben vezető Rieschen. Ennek így lassan már a "fair play" kifejezés második szavához sincs köze, az elsőhöz meg pláne nem...

A néhány száz lakosú piemonti falucska, Sestriere közismert síparadicsom. A FIAT-birodalom atyja, Giovanni Agnelli kulcsszerepet vállalt létrehozásában, nem csoda, hogy pl. a Ferrari csapat tagjai mind a mai napig rendszeres vendégek Sestriere-ben.

A Világkupa mezőny viszont jóval ritkább vendég, főként női lesiklásban (más szakágakban, pl. szuper-G, szlalom gyakrabban is megfordultak itt a hölgyek): bár a lejtő a 2006-os téli olimpia helyszíne is volt, női lesikló Vk-versenyt 1967. óta mindössze 4 alkalommal rendeztek itt. Rögtön az első, 1967-es verseny külön kiemelendő: szokatlan (bár az utóbbi időben elég gyakori) módon két első helyezettet is avattak, az olasz Giustina Defetz és a francia Marielle Goitschel azonos idővel nyerték a versenyt. 1971-ben és 2004-ben osztrák győzelmet láthattak a piemontiak (Annemarie Moser-Pröll ill. Renate Götschl), az ezidáig utolsó versenyen, 2008. elején pedig Lindsey Vonn nyert Kelly Vanderbeek és Nadia Fanchini előtt - a kanadai már visszavonult, az olasz pedig még csak lábadozik sérülése után. Itt van viszont a mezőnyben Vonn mellett Anja Pärson, aki óriásban és szlalomban már háromszor is győzött Sestriere-ben - most pedig megnyerte az első (és a pénteki köd és havazás miatt egyetlen) edzést. Némi meglepetésre az edzés 2. helyét a szlovén Tina Maze szerezte meg, megelőzve Vonnt, míg az összetett éllovas Maria Riesch csak 10. helyen zárt.

Szokatlanul kevesen, mindössze 48-an vágtak voltak neki a lesiklásnak, új arcot nem is fedezhettünk fel a mezőnyben. Így legalább nem kell amiatt sajnálkozni, hogy az időjárás elvette valakitől a bemutatkozás lehetőségét...

--------------------------------------------------------------------------------------

Hiába vagyunk túl az alpesi síszezon legjobban várt, legnevezetesebb helyszínein (Adelboden, Wengen, Kitzbühel, Schladming), méltánytalanok lennénk az e hétvégi fordulónak otthont adó Chamonix felé, ha egy kézlegyintéssel elintéznénk az Alpok nyugati főbejáratánál elhelyezkedő patinás francia síterepet. Sokan az „Alpok fővárosának” titulálják, ugyanezek szerint egyike a világ legszebb síparadicsomainak. Nem a véletlen műve, hogy ez a turizmusra berendezkedő festői szépségű városka adott otthont a sporttörténelem első téli olimpiájának 1924-ben. Az addig elszigetelt település 1965-ben nyitotta ki kaput a világnak, amikor is felavatták a közeli Mont Blanc alatt húzódó több mint 10 ezer m-es alagutat, amivel biztosított volt az összeköttetés Olaszországgal.

A Világkupában 1968-ban debütált Chamonix, a 70’-es években még mindkét nem, később azonban kizárólag a férfiak számára rendeztek itt versenyeket, általában a gyors számokban, két-háromévente. Az eddigi hét lesiklás győztese közül senkit nem találunk a mai rajtlistán. Az egyetlen francia, Bernard Orcel, Aamodt, Ghedina, Maier és Eberharter már visszavonultak, az utolsó két verseny első helyezettje sajnos jelenleg is az ágyat tapossa, 2005-ben „Hans” Grugger, 2008-ban pedig Marco Sullivan állhatott a dobogó legfelső fokára. (Sullivan az egyik bormiói edzésen, még decemberben szenvedett súlyos fejsérüléseket, Grugger „Egérfogónál” történt eséséről meg már eleget olvashattunk az elmúlt napokban.)

Az előző két nap megrendezett két edzés alapján az osztrákoknak állt a zászló. Csütörtökön Wengen idei királya, Klaus Kröll bizonyult a leggyorsabbnak (2:02,53), de mindössze 4 századdal előzte meg honfitársát, a Szuper-G világkupát vezető Georg Streitbergert. Tőlük is csupán néhány századdal maradt el az olasz Innerhofer, valamint a szintén osztrák Reichelt. Pénteken az első gyakorláson nyolcadik Michael Walchhofer érte el a legjobb időt (2:02,65), elhanyagolhatóan kicsiny, egyetlen századdal szorult csak a második helyre a Szuper-G tavalyi szakági győztese, a kanadai Erik Guay. A harmadik Kröll mögött a szakági elsőséget Kitzbühelben átvevő Didier Cuche zárt. Az összetettet toronymagasan vezető Ivica Kostelić mindkét nap hengerelt, egy 7. és egy holtversenyes 5. hellyel hangolt a mai napra.

Lássuk mi is történt a versenyen. A mezőnyt -2 fok és napsütés várta. A 61 fős mezőnyből jó pár nagy név hiányzott: az amerikai csapatból Bode Miller utazott haza, míg a svájciaktól Carlo Janka maradt távol a hétvégi megmérettetéstől. Az osztrákokra rájár a rúd, ezúttal Mario Scheiber bukott a lesikló edzésen. Scheiber már a pálya alsó részén járt, amikor egy bukkanó megdobta a lécét, az osztrák tengelyén körbeforogva ért földet és a védőhálóban kötött ki. Helikopterrel szállították kórházban, eszméleténél volt, mint utóbb kiderült a jobb kulccsontja és az orra törött el. Chamonix-ból Innsbruckba vitték, ahol Hans Gruggert is ápolják. A kanadai csapat sem örömködhetett, Ryan Semple szintén bukott az edzésen, ám szerencsésnek mondhatja magát, szalagszakadást szenvedett, műtétre nincs szüksége.

A mezőnyt Dominik Paris vezette fel. Az olasz remek futamot mutatva adta meg a verseny alapidejét, mint később kiderült sokra vitte vele. (2) Majd következett két csalódást keltő futam: először a svéd Hans Olsson rontott óriásit már a pálya felső részén, amikor is lecsúszott az ívről (37), majd az elmúlt hetekben remek teljesítményt mutató Ivica Kostelić szerepelt silányul. (28) Nem sokáig folyt zökkenőmentesen a verseny - Georg Streitberger miatt kellett félbeszakítani. Az osztrák az egyik ugrató (ugyanaz, ahol Scheiber is bukott) után érkezett az oldalára. 5-10 perces várakozás után Tobias Grünenfelder lassú (35) és Guillermo Fayed hibákkal tűzdelt (27) menete következett. Yannick Bertrand a pálya felső szakaszán található S-kanyarban (6), míg Romed Baumann az alsó részen hibázott minimálisat. (9) Adrien Theaux nem igazán találta az ideális íveket, ez meg is látszott az időeredményén. (33) Christof Innerhofer szintén az S-kanyarban sodródott ki és vesztett némi időt. (17) Erik Guay 1-2 nagyobb fékezéssel és ritmusvesztéssel ért le a hegyről (19), nem úgy Andrej Šporn, aki nagy tempójának köszönhetően sok hibát vétett, a pálya alján lévő ugratónál egy lábra érkezett, és került hátra a súlypontja. (11) A másik szlovén, Andrej Jerman is szépen jött, de Paris-t neki sem sikerült megközelítenie. (13) Patrick Küng (19) és Peter Fill sem mutattott nagy futamot. (29)

A legjobbak sorát Aksel Lund Svindal nyitotta. A norvég az alsó ugratót követően sodródott ki, és szedett össze végül több mint 1 másodperces hátrányt. (14) Michael Walchofer végig egy tizedes hátrányban volt, amit nem is sikerült a célig lefaragnia (5), míg Werner Heel Svindal-hoz hasonló hibát vétve került messzire az első helytől (22), pont úgy ahogy az utána következő Silvan Zurbriggen is. (16) Majd újabb megszakítás következett, ezúttal Manuel Osborne-Paradis miatt. A kanadai a pálya felső részén összeszedett hátrányát kezdte el lefaragni, amikor is szétcsúszott a lába, elvesztette egyensúlyát és dobott egy hátast - mentőhelikopterrel hagyta el a pályát. Klaus Kröllel is a pálya utolsó ugratója fogott ki, ám még így is szorosan Paris mögött ért a célba. (3) Didier Cuche zárta a legjobbakat, és vette át a vezetést. A svájci remek futamot mutatott, a pálya elejétől a végéig növelni tudta az előnyét, és fölényesen bejött az első helyre. (1)



Rövid szünet után Johan Clarey következett, egy apró megbillenéssel szezonja második legjobb eredményét érte el (8), épp úgy ahogy Beat Feuz. A fiatal svájci apró bizonytalankodását leszámítva, remek menetett mutatott, amellyel élete első top 10-es VK eredményét érte el. (7) Natko Zrnčić-Dim csöppet sem lehet ennyire büszke magára. A horvát már korán az oldalára huppant, igaz felállt, de a jó eredmény reménye elszállt (46); ahogy a mezőny veteránja, Patrik Järbyn sem tudott kimagaslót nyújtani. (24) Ambrosi Hoffmant valószínűleg az utolsó ugratót követő féllábas érkezése fosztotta meg a pontot érő helyektől - 1 századdal maradt el. (31) David Poisson ideje a pálya elején még bíztató volt, de a végére jelentős hátrányt szedett össze (34), de ő legalább végigért, nem úgy Steven Nyman, aki a harmadik kapuig jutott, amelyet nem sikerült bevennie. Az első harminc versenyző sorát a svájci Marc Gisin zárta. (15)

Ami a harmincon kívüli rajtszámmal indulókat illeti: Joachim Puchner jött be a legjobb helyre (32-essel 4); honfitársa Hannes Reichelt is pontot szerzett (43-assal 10). Gasper Markič remek futamot teljesített, az első szektorban még Cuche idejénél is jobb volt, illetve a pálya közepén ő érte el a legjobb szektoridőt. A szlovén ezzel élete eddigi legjobb eredményét érte el (12. 50-es rajtszámmal - legmagasabb rajtszámmal pontot szerző). Cornel Züger-re se lehetett panasz, aki szintén legjobb VK-eredményének örülhetett. (18. 34-essel) Csak hogy folytassuk a legjobb eredményüket elérők sorát, a finn Andreas Romar is remekelt (42-essel jött be a 21. helyre). Matteo Marsaglia igaz ilyennel nem büszkélkedhet a mai napot követően, de 23. helye neki is pontot ért. Nem lenne a sor teljes Vitus Lüönd nélkül. Az ötödik VK hétvégéjén induló svájci is megdöntötte saját rekordját (25. lett 36-os rajtszámmal). A pontszerzők közé jött be még Tobias Stechert is (41-essel 26.), míg az utolsó pontszerző helyet a 48-assal induló Andreas Sander csípte el. (30)

Újonc:
Brice Roger (1990) - francia: Junior VB 13. hely (Szuper-G, 2010 Megeve), Európa Kupa: 18 rajt, legjobb hely: 13. hely (lesiklás). FIS versenyek: 4 dobogó.

 

 

 

Az 1974-es születésű Didier Cuche idei második győzelmét aratta, Kitzbühel után zsinórban másodjára foglalhatta el a dobogó legfelső fokát. 1993 óta erősíti a VK mezőnyét, pályafutása során eddig 337-szer állt oda a rajthoz, ebből 59 alkalommal dobogós helyezéssel ért véget versenye. Ezzel a diadalával számos pontot hozott az összetett világkupa élén álló Ivica Kostelić-en, ám még így is több mint 400 pontos lemaradása van a horvát mögött.
 

Dominik Paris élete első top 10-es eredményét és egyben világkupa dobogóját szerezte, legjobb eredménye eddig a 14. hely volt (2010. Wengen, Kitzbühel és Kvitfjell). 2008-as Val Gardena-i bemutatkozása óta 32-szer indult Világkupa futamon.
 

 

Az osztrák Klaus Kröll 11 évvel ezelőtt pontosan itt, Chamonix-ban mutatkozott be először Világkupa versenyen, lesiklásban. 125 világkupa indulásából eddig 10-szer állhatott fel a dobogó valamely fokára a legtöbbször lesiklásban, egyszer pedig Szuper-G-ben hódította el az első helyet (2009-ben Kitzbühelben). 

A verseny statisztikája részletesebben Excel-formátumban itt elérhető!

Videó a bukásokról: Streitberger; Osborne-Paradis.





 

2 komment

Címkék: lesiklás alpesi sí alpesi sí világkupa 2010/2011

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr702623643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

repens 2011.01.29. 21:27:37

Gratula a "hivatalos" debütáláshoz cikkíróként! :)

Nagyon remélem, hogy a mai nap csak valami pillanatnyi zavar Ivica részéről, ez valami érthetetlenül gyenge teljesítmény volt... :(((

Az osztrákok addig ne nagyon panaszkodjanak a hiányzók miatt, míg az első 10 felét ők adják a verseny végén.

zjuhasz 2011.01.31. 17:09:29

jó láttam, hogy a pálya egy kocsiúton is keresztülment és egy laza ugratóval oldották meg az átkelést? (kb 1:45-nél)
süti beállítások módosítása