HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Lamy karnyújtásnyira a címvédéstől

2011.01.27. 17:30 :: repens

A hétvégén Chaux-Neuve-ben folytatódott az északi összetett Világkupa. Az idényből már csak két verseny van hátra (Lahtiban fejezik majd be a szezont a versenyzők a VB után), a címvédő Jason Lamy-Chappuis azonban már most, hazai földön gyakorlatilag bebiztosította újabb elsőségét. A szombati versenyen csak 4. lett, vasárnap azonban nyert, és már csak a norvég Mikko Koksliennek van matematikai esélye arra, hogy beérje - 20 pontot kell még összehoznia a franciának, nem kérdés, hogy ezt meg is fogja szerezni. Az osztrák David Kreiner szombaton élete első Vk-győzelmét szerezte.

Lamy már korábban hatalmas előnyt épített ki riválisival szemben, már akár tartalékolhatott is. Ehhez képest az első versenynapon, január 22-én rögtön a síugrórész megnyerésével nyitott, nagy ellenfelei pedig már az ugrórészben nagy hátrányt szedtek össze. A francia mögött a finn Janne Ryynänen, majd három osztrák következett: Christoph Bieler, Bernhard Gruber és Wilhelm Denifl - utóbbi már több mint fél perces hátránynak megfelelő távolságban. Mégis inkább egy sokkal hátrébb lévő osztráktól, Felix Gottwaldtól tarthatott Lamy, a nagy öreg magához képest most nem ugrott annyira rosszul, 1 percen belüli hátránnyal vághatott neki a futórésznek, sarkában a norvég Mikko Koksliennel. Komoly meglepetésre végül mégsem a felsorolt sízők közül került ki a győztes!

A 7. helyen vágott ugyanis neki a futórésznek a szintén osztrák David Kreiner, aki már az elmúlt hetekben is bizonyította, kiváló formába lendült. Lamy pedig nem bírta a tempót, előbb Bieler és Gruber, majd fokozatosan egyre többen beérték, rég látott tömör élboly alakult ki. Gottwald és Kokslien is benne voltak ebben a bolyban, Gottwald egy ideig vezetett is, ám a végén a sprintbefutóban nem ő volt a legjobb. Sőt, nem is a norvég, Kreiner szinte alig látható különbséggel, 0,6 másodperccel nyerte a versenyt Kokslien és Gottwald előtt. Lamy pedig különösebb idegeskedés nélkül jöhetett be a 4. helyen - ennyi neki már igazán belefért. A sokáig a győzelemről álmodó Gruber végül csak 5. lett, Bieler 7. (közéjük a francia Sebastien Lacroix ékelődött be), míg Ryynänen hosszú idő után végre újra top-10-es eredményt hozott Finnországnak. Magnus Moan ismét elszállt az ugrórésznél, csak a 15. helyig tudta felküzdeni magát.

 

 

 

 

 

 

 

 

A második versenynapon, január 23-án Jason Lamy semmit nem bízott a véletlenre: győzelemmel biztosította be címvédését az északi összetett Világkupában. Már az ugrásban messze kiemelkedett, a 2. helyen záró (egyébként ugróspecialista) norvég Havard Klemetsen is több mint fél perces hátrányt szedett össze. Az amerikai Todd Lodwick egy évvel ezelőtti formájában talán veszélyes lett volna rá 40 másodperces lemaradásból, idén aligha, mint ahogy a 4. helyre ugró német Eric Frenzel sem most van élete formájában. Kreiner most is előkelő helyen állt az ugrórész után, ám 6. helye mellé több mint egy perces hátrány társult. Kokslien és Gottwald magukhoz képest egész jól ugrottak, a norvég 13., az osztrák 19. helyen állt - utóbbi már közel másfél perces hátránnyal. Ennél nagyobb különbséget is ledolgoztak már...

De nem ezen a napon. Lamy talán egy kicsit rá is pihent erre a versenyre előző nap, és magabiztosan őrizte előnyét. Az utolsó métereken már pihenhetett és ünnepelhetett, a mezőny egyetlen pillanatra sem került támadóközelségbe hozzá. A 2. helyért annál öldöklőbb volt a csata, cseppet sem meglepő módon főleg a Kreiner-Kokslien-Gottwald trió között. Igaz, sokág úgy tűnt, hogy a dobogóra még sokan mások is pályázhatnak, ám az utolsó métereken ez a trió el tudott valamelyest szakadni a követőbolytól, és egymás között meccselték le a 2-4. hely sorsát. Gottwald centiméterekkel előzte meg a célban Kokslient, Kreiner most nem tudta meglepni a két nagymenőt. A német Tino Edelmann jól tartotta magát, csak néhány méterrel maradt el tőlük, majd a norvég Jan Schmid, az olasz Lukas Runggaldier és Lodwick egymás után záporoztak a célba a 6-8. helyeken. Moan kopírozta előző napját, ezúttal a 14. helyig tudott felfutni gyengécske ugrás után.

A mezőny legközelebb a Világbajnokságon találkozik, február 26. - március 4. között Oslóban. Lamy, Gottwald és Kokslien személye ott is garantálja az izgalmakat, de ahogy épp Kreiner példája bizonyítja, ebben a mezőnyben sokan okozhatnak meglepetést!


 

Szólj hozzá!

Címkék: északi összetett

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr82617764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása