HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Didier Cuche megvédte címét Kitzbühelben

2011.01.22. 20:30 :: repens

A tegnapi szuper-G után a mai napon lesiklásban szállt harcba a férfiak világkupa mezőnye Kitzbühelben, ami a hétvégi kombináció első része is egyben. Didier Cuche óriási futamot teljesítve verte el az egész mezőnyt és állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Ezzel a svájci minden idők legeredményesebb versenyzője lett ebben a szakágban a kitzbüheli versenyek tekintetében. Az amerikai Bode Miller és a francia Adrien Theaux nyakába akasztották az ezüst és a bronz érmet.

Ahogy tegnap, úgy a mai nap sem lehetett panasz a pálya állapotára és az időjárásra. Napos-felhős idő, és minusz 4 fok várta a lesiklókat a Hahnenkammon. A versenyt azonban továbbra is a csütörtöki események árnyékolják be. Ahogy az elmúlt napokban is beszámoltunk Hans Grugger állapotáról, így ez ma sem hagyható  ki. Legfrissebb információk szerint az osztrák versenyzőt még 3-4 napig mesterséges kómában tartják. Állapota továbbra is stabil, az életveszélyen már túl van.

A rajtlistán 56 versenyző szerepelt, ám Patrick Staudacher nem indult végül el. A svéd Patrik Järbyn, és a kanadai Jan Hudec nem vehetett részt a versenyen, miután a csütörtöki lesikló edzésen sem indultak. A legnagyobb hiányzó talán mégis Benjamin Raich volt. Az osztrák a tegnap megrendezett szuper-G versenyen majdnem összetörte magát a pálya alján, a Zielschuss-nál. Valószínűsíthetően a holnapi szlalom versenyen rajthoz áll majd, ám a kombinációban fontos pontoktól eshet el.

A futamot sajnos esés nélkül ezúttal sem úsztuk meg. Először Natko Zrnčić-Dim esett nagyot, a háló fogta meg, míg később 33-assal Siegmar Klotz esett óriásit a Hausbergkante-n. De nézzük részletesebben mi is történt. 

A futamot Hans Olsson kezdhette meg, akinél máris felszisszenhettünk. A svéd - ugyanott, ahol Grugger esett hatalmasat - a Mausfalle után érkezett szörnyen rosszul a hóra, de bravúros mentéssel megúszta a dolgot. (39) Ambrosi Hoffmann érkezett másodikként és sokáig az élen is állt, a svájci a mezőny leggyorsabbja volt a maga 140 km/h-ás sebességével a lejtő alján, nagy hibákat nem vétett, így reménykedhetett egy előkelő helyezésben. (8) Yannick Bertrand problémáját a tempóhiány jelentette. (15) Tobias Grünenfelder a pálya felső szakaszán sodródott le az ideális ívről, a tempója sem volt éppen tökéletes, így sok jóra nem számíthatott. (31) Johan Clarey következett, a francia a Hausbergkantéig még jól állt, ám a traverzén teret veszített, ezzel együtt tempót is, amely megpecsételte versenyét. (24) A tegnapi győztes, Ivica Kostelić most sem okozott csalódást, a célegyenesben billent meg, de ennek ellenére remek futamot mutatott - holnap nagy esélye lehet a duplázásra. (11) Steven Nymann a lankásabb részen hibázhatott, rendkívül lassú tempóval hagyta el a pálya ezen szakaszát, így az ideje sem volt sok mindenre elegendő. (36) Werner Heel az S kanyarban sodródott le az ívről, ám még így is az előny nála volt, a végén a tempója igaz lassabb volt, mint korábban Ambrosi Hoffmann-nak, mégis 1 századdal az élre állt. (7) Az osztrák Romed Baumann kisebb hibákkal tűzdelt futamot teljesített. (10) Manuel Osborne-Paradis volt az első kieső, a kanadai a Seidlalm-nál csúszott le az ívről, és már képtelen volt bevenni a következő kaput. Bode Miller szokásához híven kockáztatott, ami be is jött, az apróbb hibák következményei voltak a tempójának, ám kifogástalannak mondható menetet teljesített. (2) A következő három versenyző mindegyike ugyanott és ugyanúgy hibázott, a traverzén, Patrick Küng (22) és Andrej Jerman (23) jöttek ki ebből rosszabbul, míg Andrej Šporn (14) még tudott később javítani helyzetén. Mindhármuk "vesztét" a tempóhiány okozta.



A legjobbak sorát Michael Walchhofer nyitotta, az osztrák a Seidlalm-Sprung, mesterséges ugrató előtt hibázott és esett orra. Silvan Zurbriggent a Hausbergkantenál vétett hibája és a tempója hátráltatta.  (13) Didier Cuche következett. A svájci gyönyörűen - tojástartásban - jött át az "egérfogón", a Seidlalm-Lärchenschuss-Hausbergkante-n pedig verhetetlennek bizonyult és az élre repült, majd egy másodpercet verve az akkor vezető amerikaira. Az osztrák Klaus Kröll apróbb hibákat követett el, amely megnehezítette helyzetét (9), pont úgy mint az utána érkező Mario Scheiber is, utóbbinak ez a dobogójába került. (4) Ám a két osztrák még mindig jobban jött ki a pontatlanságából, mint Aksel Lund Svindal, aki a Hausbergkante előtt bizonytalankodta el a futamát, sodródott le az ívről. (17) A legjobbak sorát záró Carlo Janka mintha csak lemásolta volna a norvég futamát, ugyanott hibázott, és ő is érintőre vett egy kaput, komolyabb esés is lehetett volna a dologból. (20)
 

 


A legjobb harminc versenyző sorát David Poisson folytatta, nagyobb hibák nélkül ért le a hegyről. (21) Christof Innerhofer a pálya alján, a Hausbergkantenál billent meg, kezét is letette, ám a tempót nem vesztett, és már közel volt a cél, így sok hátránya nem származott belőle. (6) A tegnapi ezüstérmes Georg Streitberger ezúttal nem tudott olyan kiemelkedőt nyújtani. (11) Natko Zrnčić-Dim csúnyát esett, egy bukkanó dobta meg a horvátot, ami után magatehetetlenül repült, végül a háló fogta meg - kár, hisz kombinációban éremesélyesnek számított volna. Erik Guay-n is a Hausbergkante fogott ki, érkezéskor bizonytalankodott, kibillent a testsúlya, de mentett. (16) Adrien Theaux remek futamot jött, az első két szektorban még Cuche előtt volt, ám végül ő sem tudta felvenni a pálya második felén a versenyt a svájcival; több, mint egy másodperces hátránnyal ért célba. (3) Dominik Paris zaklatott, bizonytalan menettel ért célba. (25) A legjobb harminc sorát Guillermo Fayed zárta, az ideális ívektől messze síelt a francia, meg is látszott eredményén. (29)

Beat Feuz ma is remek munkát végzett, a harmincon kívüli rajtszámmal rendelkezők közül a legjobb helyen végzett. (18) Ted Ligety menetét a pálya alsó része nehezítette meg, az amerikai az utolsó két szektorban kapott Cuche-től 1,5 másodpercet, de jó helyzetből várhatja a holnapi szlalomot. (27) Honfitársa Travis Ganong is pontszerzőként ért célba. (28)  A pontszerzők közé még bejött 44-es rajtszámmal Hannes Reichelt (19) és 50-essel a kanadai Benjamin Thomsen (26). Az utolsó, egy pontot érő helyet az olasz Matteo Marsaglia csípte el. (30)

Sokáig hihettük, hogy a csütörtöki nap után komolyabb esés nélkül megússzuk a futamot (Natko Zrnčić-Dim sílécen hagyta el a pályát). Minderre a 33-as rajtszámmal induló Siegmar Klotz siklásáig meg is volt az esély. Az olasz azonban a Hausbergkanten esett hatalmasat. Először a kezére, majd a hátára érkezett. Mentőhelikopterrel szállították el a pályáról, eszméleténél volt az esést követően. Mint utóbb kiderült agyrázkódást szenvedett, illetve eltört a keze.

A kizbüheli hétvége a vasárnapi szlalommal folytatódik, amely egyben a kombináció része is. A 99 fős mezőnyből 19-en indulnak kombinációban, Didier Cuche biztosan nem lesz ott . Az esélyesek közül Miller áll talán a legjobban (épp csak kivételesen célba kellene érnie...). Ám nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy Ivica Kostelić milyen formában van az elmúlt hetekben, 11. helye remek kiindulópont lehet arra, hogy megismételje tavalyi kombinációs sikerét. Nincs rossz helyzetben Silvan Zurbriggen sem, két tizeddel van a horvát mögött. Sokan tippelnek arra, hogy kettőjük között dőlhet el a csata. Carlo Janka és Aksel Lund Svindal is elcsíphetik a dobogót, míg a szlalomban kiváló Ondřej Bank mai 32. helye valószínüleg végképp a végét jelentette annak, hogy a cseh dobogós reményekkel álljon oda holnap a rajthoz. Nagy talány továbbá az osztrák Romed Baumann . Ahogyan azt már korábban is említettem, Natko Zrnčić-Dim kiesett ebből a viadalból, pedig beleszólhatott volna a küzdelembe.

Didier Cuche 36 éves és öt hónaposan mai győzelmével visszavette Marco Bücheltől a rekordot, mostantól ismét ő minden idők legidősebb lesikló győztese. A svájciak élő legendája 336. Világkupáján pályafutása 15. futamgyőzelmét aratta, ebből a nyolcadikat lesiklásban. Mostantól ő Kitzbühel királya, ő az első, akinek sikerült negyedszerre is győzni a világ legnehezebb pályáján, a Streifon. Az 1998-as kétfutamos lesiklásra több mint 10 évre győzött ismét, az utóbbi négy évben immáron harmadszor. Ez a svájci idei első győzelme.

Az alpesi síelés nagy fenegyereke, Bode Miller 376 Világkupa után jubilált, hetvenedik pódiumát könyvelhette el. A szám 2005-ös világbajnokának, olimpiai bronzérmesének mégis keserédes lehetett ez a nap, mivel sikerekben bővelkedő pályafutása még mindig nem teljes, egyedül Kitzbühelben nem sikerült versenyt nyernie.



A Tarbes-ból származó Adrien Théaux remek szezont fut, ez már az ötödik TOP-10-es helyezése, 108. Világkupáján ma megszerezte harmadik Vk- dobogóját, lesiklásban ez az első.
 

 

 

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintva elérhetitek excel-formátumban!
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 komment

Címkék: lesiklás alpesi sí alpesi sí világkupa 2010/2011

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr32605546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

repens 2011.01.22. 22:09:47

A kombinációban induló 19 versenyző (mai hely - ()-ben a holnapi rajtszám):

32 (27) Bank, Ondřej
10 (34) Baumann, Romed
18 (93) Feuz, Beat
5 (99) Fill, Peter
43 (79) Gisin, Marc
6 (86) Innerhofer, Christof
20 (35) Janka, Carlo
38 (31) Jansrud, Kjetil
11 (1) Kostelić, Ivica
27 (16) Ligety, Ted
30 (87) Marsaglia, Matteo
2 (32) Miller, Bode
39 (92) Olsson, Hans
45 (91) Pangrazzi, Paolo
25 (98) Paris, Dominik
49 (94) Široki, Tin
17 (33) Svindal, Aksel Lund
3 (96) Theaux, Adrien
13 (17) Zurbriggen, Silvan
süti beállítások módosítása