HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Tour de Ski: Már csak a dobogó alsóbb fokaiért folyik éles verseny

2011.01.09. 02:12 :: Dave985

A szombati klasszikus stílusú versenyek után eldőlni látszik a Tour de Ski ötödik kiírása. A férfiaknál Dario Cologna ezúttal sem tudott hibázni, épp csak arra ügyelt, hogy a szakaszt és valamennyi részhajrát nyerő Northug mögött haladjon. Így is több mint 1 perces a norvég hátránya az Alpe Cermis emelkedő előtt. A hölgyeknél az előző napokban úgy tűnt, megroggyant Justyna Kowałczyk, folyamatosan csökkent előnye. Nos, ehhez képest a mai szakaszon az időjóváírásoknak hála agyonverte a mezőnyt, két percen túli előnyét alighanem csúszó mászva is meg tudja majd őrizni a záró etapon.
 
 
A Tour de Ski utolsó állomása hagyományosan Val di Fiemme, a Dolomitokban fekvő kis kommuna. Talán mondanom se kell, a mezőny létszáma tovább csökkent, visszaléptek öten, köztük az olasz Hofer és Checchi, valamint a norvég Simen Østensen is. Így a mai 20 km-es tömegrajtos klasszikus stílusú versenyre már csak negyvenen álltak rajthoz.
 
Összesen hat részhajrát rendeztek a meglehetősen hosszú távon, ami lehetőséget biztosított Dario Cologna ellenfeleinek, hogy csökkentsék jelentős hátrányukat a svájcival szemben. Természetesen őt sem ejtették fejére, pontosan ismerte a többiek feladatát, így nem volt rest minden részhajrára felszívni magát, s a Tour végére mindinkább magára találó Petter Northug mögött valamennyi részhajrá után elhozta a 10-10 másodperces időjóváírásokat. A norvég minden tőle telhetőt megtett, az összetett második helyére komoly esélyei vannak, miután a svéd Markus Hellner már az első részhajrát követően leszakadt a mezőnytől, mindössze a 23. helyen ért célba, közel két perces hátránnyal, összesítésben a legjobb 10 közül is kicsúszott.
 
A tavalyi évben lényegében itt, ezen a szakaszon nyerte meg a Tourt Lukaš Bauer, nos, a cseh ma is próbálkozott gazdagon, sokáig ő diktálta a tempót, de már az első néhány részhajrán is kiütközött, amit azért eddig is sejteni lehetett, hogy nincs idén csúcsformában. Rendszeresen kikapott Colognáéktól, a véghajrát sem bírta úgy, mint szokta, a jelenlegi 10. pozícióból azonban egy huszáros hajrával még beverekedheti magát a legjobb hat közé.
 
Komolyabb mozgolódásokra, szökésekre nem került sor. Aki tudott volna (Northug és Cologna), nem akart, a többiekben pedig nem volt ehhez elég muníció. Másfél kilométerrel a cél előtt aztán megpezsdült az élet, a svéd Daniel Rickardsson próbálkozott szökéssel, királysága pünkösdinek bizonyult, a többiek tisztában voltak vele, hogy az utolsó emelkedőnél befogják. Az utolsó méterekre már csak tizenketten maradtak az élbolyban, a véghajrát pedig természetesen Petter Northug bírta a legjobban, második helyen az őt árnyékként követő Cologna futott be, míg a szakasz harmadik helyét a versenysorozat nagy felfedezettje, a kanadai Devon Kershaw szerezte meg.
 
Dario Cologna második Tour de Ski győzelme biztosnak tűnik, hiszen 1 perc 18 másodperccel vezet a sorozatban harmadik alkalommal összetett-második Northug előtt. Az már egészen biztos, hogy a svájci nyerte a sprinterek közti versenyfutást. A mai szakaszon negyedik helyen záró cseh Martin Jakš zárkózott fel a virtuális dobogó harmadik fokára. Ezért a helyért viszont még izgalmas verseny várható, a honfitársát szűk fél perccel követő Bauerrel bezárólag bárki elhódíthatja a bronzérmet.
 
 
Az állva maradt 36 hölgyre egy 10 km-es klasszikus stílusú tömegrajtos verseny várt. (Visszalépett a szlovák sprinter, Procházková, az orosz Iljina és az olasz Rupil.) A szakaszt megelőzően úgy tűnt, hogy komoly izgalmak közt dől csak el az idei Tour sorsa, hiszen Kowałczyk mögött közel fél perccel hárman is pályáztak az elsőségre. Tetejében a korábbi napok alapján az volt az ember érzése, mintha elfáradt volna Justyna, napról napra fogást találtak rajta a többiek. De a lengyel nagyon hamar lehűtötte a kedélyeket…
 
A klasszikus sífutás nagy mestere, Therese Johaug ugrasztotta ki a nyulat a bokorból, amikor már az első körben szökésre adta a fejét. Túlzás lett volna állítani, hogy a norvég a mintegy 3 perces lemaradásával komoly veszélyt jelentett volna rá, de ha már érezte magában az erőt, nosza, vele tartott. Az első kör végére már 10 másodperccel vezettek az üldözőbolyt vezető Aino-Kaisa Saarinen előtt, ami a második a táv kétharmadához érve megháromszorozódott. Mivel az időjóváírásokat addig is szorgosan gyűjtögette Justyna, az összetett elsőség kérdése valóban eldőlni látszott, a legnagyobb riválisok ugyanis egy, másfél, sőt két perccel követték csak az éllovas párost.
 
A hajrában aztán újabb sebességi fokozatban kapcsolt Kowałczyk, s annak rendje és módja szerint otthagyta Johaugot, jő 6 másodperces előnnyel ebben a kiírásban már negyedik futamgyőzelmét aratta, amivel új rekordot állított fel. Mivel az összetettbeli riválisai közül Marianna Longa is csak 55 másodperccel később ért célba, Follis és Majdič mintegy másfél, Haag és Kalla pedig két percet szedett össze, így Kowałczyk mindenkivel szemben legalább két perces előnnyel vág neki az utolsó szakasznak, az elsőség kérdése lényegében eldőlt. Az összetett dobogó legalább egyik fokán biztosan állni fog olasz versenyző, jelenleg Longa és Follis is biztosnak tűnő előnnyel várja a vasárnapi zárást.
 
Holnap, jobban mondva ma mindkét nem számára egy 10-10 km-es szabadstílusú versennyel zárul a Tour, a legendás Alpe Cermis emelkedőn, egy műlesikló pályára kell felkapaszkodniuk.

Szólj hozzá!

Címkék: sífutás sífutó világkupa tour de ski

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr962570964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása