HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Lindsey Vonn minden idők öt legjobb alpesi sízője közé lépett!

2011.01.08. 17:14 :: Dave985

A minnesotai szépség 26 évesen hazájában már minden rekordot átadott a múltnak, s azzal, hogy a női szinten rendkívül megerőltető altenmarkti lesikláson sem talált legyőzőre, begyűjtötte pályafutása 37. Világkupa- győzelmét, immáron egyedül szerepel minden idők öt legnagyobb alpesi sízőnője között! Szakágban elért huszadik sikerével növelte előnyét a most a dobogóról leszoruló Rieschsel szemben, ám az összetettben ledolgozott 50 pont jelen pillanatban nem tűnik elégségesnek. A verseny végén dobogóra állhatott – idén először – Anja Pärson, valamint pályafutása során második alkalommal a salzburgi Anna Fenninger.
 
 
 
Az előző hetek a rövidebb, kétfutamos szakágak legjobbjainak kedveztek, az újév első hétvégéje viszont már a gyorsasági sízők igényeit hivatott kielégíteni. A helyszínünk egyike Ausztria három kiemelkedően jelentős síparadicsomának. Különösen a sífutók körében népszerű, ugyanis mintegy 150 km-es pályaszakasz várja a kedves turistákat. Az 1350 méteren fekvő Zauchensee üdülőterep a Salzburg tartományban fekvő Altenmarkt im Pongau-hoz tartozik. A városka legnagyobb becsben tartott szülöttje maga a „Herminator”. Maier négyszer hódította el az összetett elsőséget, ötször a Szuper-G szakági kristálygömbjét (futamgyőzelmek tekintetében is minden idők legjobbja), háromszoros világ- és kétszeres olimpiai bajnok, egy élő legenda. Egyébként Michael Walchhofer is a közelben, Radstadtban látta meg a napvilágot.
 
Kiváló mikroklímájának köszönhetően egyike a régió leghóbiztosabb terepeinek, itt még az utószezonban sem kell tartani hóhiánytól. A szabadstílusú műfaj megszállottjainak is rendeznek itt kisebb-nagyobb versenyeket, de Zauchensee alapvetően mégis az alpesi síelésről maradt nevezetes. 1980 óta szerepel az FIS naptárában, két kivételtől eltekintve a hölgyek tesznek látogatást itt, a 2002-es évek óta kétévente, felváltva a stájerországi Haus im Ennstallal.
 
Lesiklásban eleddig nyolc viadalra került sor, duplázni pedig csak egy embernek sikerült. Hogyhogy nem, minden idők legnagyobb lesiklója, Renate Götschl triumfált kétszer hazai földön. Az előző, 2009-es versenyen meghökkentő, bár manapság ritkaságszámba nem menő esemény történt: két sportoló állhatott fel a dobogó legfelső fokára: az akkor berobbanó Dominique Gisin és Anja Pärson teljesítette századra azonos idő alatt a pályát. A svédnek – egy Sankt Moritzban elért kombinációs sikerét nem számítva – ez volt eddigi utolsó VK- győzelme.
 
A hét folyamán, a zágrábi szlalom után kutyafuttában még lezavartak két edzést is. A szerdai gyakorlás abszolút a hazaiakról szólt. Anna Fenningernek nagyon érett már pályafutása első VK- dobogója, 1:48,60-as időeredményénél senki nem tudott jobbat, bár Lindsey Vonn mindössze egy tizeddel volt tőle elmaradva. Regina Mader, Andrea Fischbacher és Elisabeth Görgl is befért a legjobb hat közé, akárcsak a szövetségi száműzetésből visszatérő svájci Lara Gut. Másnap aztán helyreállt a világ rendje, Vonn zárt a tabella élén, megelőzve a biztatóan síelő Pärsont. Őt ismét két osztrák követte: sorrendben Schmidhofer és Fenninger. A szakági és az összetett pontversenyben egyaránt a csúcsra törő Maria Riesch mérsékelten teljesített, egy 18. és egy 14. hellyel hangolt az éles versenyekre.
 
 
Rossz hír a magyar sportbarátoknak, hogy az előzetes, utólag optimistának bizonyuló tervekkel ellentétben nem állhatott rajthoz Zauchensee-n magyar színekben a csíkszeredai Miklós Edit. A román szövetség ugyanis noha készségesen elengedte Editet, ugyanakkor olyan magas összeget kér „nevelési költség” címén, amit sem a Magyar Síszövetség, sem Edit szponzorai nem tudtak még előteremteni. A háromszoros Vk- pontszerző, mindkét gyors számban világbajnoki 18. sportoló keményen edz másik két reménységünkkel (Berecz Anna és Döme Zsófia), mi is csak bízunk abban, hogy Garmischban viszontlátjuk őt is piros-fehér-zöld színekben.
 
 
 
Ha nem a legkomplikáltabb, de mindenképpen a leginkább erőt próbáló helyszínéhez érkezett a hölgyek Világkupa-mezőnye. Zauchensee félelmetes lesikló pályája, a „Kälberloch”, mint sebességében, mind hosszában a férfiaknál megszokott paramétereket idézi. (Itt természetesen nem a legnagyobb klasszikusokról beszélünk.) 3005 métert kell megtenniük csaknem 110 másodperc alatt, ami női viszonylatban durván 15-20 másodperccel időigényesebb az átlagnál. Tekintélyes fizikus szükségeltetik ahhoz, hogy valaki a határon egyensúlyozva, nagyobb megrendülés nélkül le tudjon érni. Helyesebben szólva ez szinte lehetetlen, ezen a pályán ésszel lehet győzni, hogy az edzések után el tudják dönteni a lányok, hol lehet rengeteget hozni, hol érdemes egy kicsit „szusszanni”. A pálya szimbóluma rögtön a rajtnál található. Már-már síugró sáncra emlékeztető, 130 méteres, jó 70%-os lejtő, aminek végén akár 120 km/h-t is meghaladhatják. Éles fordítók, két jelentősebb ugrató szabdalja a pályát, nagy hangsúlyt kap a technikai virtuozitás is, bár e téren azért Cortina egy fokkal nehezebb nyomvonallal rendelkezik.
 
 
 
Ötvenhárom bátor vállalkozó rugaszkodott neki tehát a céltól megközelítően 800 méterrel magasabban felállított rajthelyről. Az alapidőt a Fanchini- család legrutinosabb tagja, Elena (9.) állította fel. Nem is ment rosszul, hiszen 4 év elteltével zárt ismét a legjobb 10 között lesiklásban. Egy jó darabig nem is akadt, aki versenyre kelt volna idejével. Az amerikai Leanna Smith (37.) rosszabbik arcát mutatta, ormótlan elfékezésekkel, bizonytalan kanyarfordulásokkal kicsúszott a pontszerzők közül. Britt Janyk (15.) viszont kezdi összeszedni magát, az ugratókon például tökéletesen túljutott. Marie Marchand-Arvier (29.) komoly túlcsúszásokat mutatott be, lendületét vesztve a végén örülhetett, hogy egyáltalán pontot szerzett. Ez eddig nagyon nem a francia vb-ezüstérmes idénye. Az óriás-műlesiklás olimpiai bajnoka következett, s Viktoria Rebensburg (17.) kifejezetten jól síelt ehhez képest, gyakran hátrakerült a súlypontja, de magabiztosan tartotta egyensúlyát. A svájci Andrea Dettling szerepelt a rajtlistán 6-os számmal, vélhetően kisebb sérülés (2. edzésen sem indult) miatt volt távol. Nem ment az amerikai kiegészítő embereknek, Stacey Cook (34.) is kicsúszott a pontszerzők közül.
 
Először szólaltak meg az osztrák fanfárok, érkezett ugyanis Anna Fenninger. A 21 esztendős lány Salzburg szülöttje, kisgyerek korától kezdve Zauchensee a második otthona, tehát esetében valóban abszolút hazai pályáról beszélhetünk. Nem ijedt meg a katlantól, a legmagasabb sebességet nála regisztrálták a mérőműszerek. A hatalmas tempó az első ugratónál kis híján megbosszulta magát, saját bevallása szerint is volt néhány pillanat, amikor felszökött benne a pumpa, de végül megfogta. Néha elhagyta a pályát, ám a későbbiek alapján úgy tűnt, ha valaki igazán nagy tempóban akar a célegyeneshez érni, nem is tehet nagyon már. Márpedig Fenninger így tett, s a végén összegyűjtött 43 százados előnnyel át is vette a vezetést.
 
Marion Rolland (13.) sem került a legjobb 10 közé, mégis ő lett a legjobb francia. A Szuper-G olimpiai bajnoka, Vancouver egyetlen osztrák aranyérmese alpesi síben, vagyis Andrea Fischbacher (5.) szorongatta meg először honfitársát. Szemre kevésbé tetszetősen, viszont legalább gyorsan síelt „Fischi”, a végsebességet nagyban eldöntő szűk jobbost igencsak kövérkésen vette, a célban 2 tizeddel szorult csak a 2. helyre. Lara Gut (6.) célba érkezése után is két osztrák állt az élen, a cserfes fiatal lányból szép lassan botrányhősnővé avanzsáló kétszeres vb-ezüstérmes tisztábban síelt, a végén nem volt szerencséje, mivel mindössze 3 századdal szorult a két osztrák mögé. Johanna Schnarf (19.) előzetesen nehéz eldönteni, mire lehet képes. Ma rosszabb napot fogott ki, bár így is vastagon becsusszant a pontszerzők közé. Fabienne Suter (12.) idén nem szállít kiemelkedő eredményeket, bár mai síelésével alighanem megváltotta jegyét Garmischba.
 
Daniela Merighetti (9.) folytatta remek sorozatát, nyolc versenyen immáron hatodszor zárt a TOP-10-ben, ha így halad, nyolc év elteltével talán ismét dobogón láthatjuk. Dominique Gisin (7.) idén távol van 2009-es formájától, Julia Mancuso (16.) zavart sízésével viszont éppen előző két szezonbeli önmagát idézte. 17-es rajtszámmal Anja Pärson (2.) vágott neki a pályának. Különösen a pálya középső, legnehezebb szakaszán volt elemében a svéd veterán, ott nem kevesebb, mint 5 tizedet vert Fenningerre, amiből a célban is maradt 45 század, így minden adott volt ahhoz, hogy 2 év után újra nyerjen lesiklásban a szám 2007-es világbajnoka. Reálisan nézve kettő, esetleg három kerékkötője várakozott még a startjelre.
 
Első problémaforrását azonnal letudta, mivel Maria Riesch (4.) igazából csak a dobogós helyekért volt versenyben. Hét századdal a célban elmaradt Fenningertől, pont ennyivel szorult le a dobogóról. Ingrid Jaqcuemod (26.) finoman szólva gyengén síelt, nem nagyon találta az íveket. Lindsey Vonn (1.) a pálya nagy részén megmutatta, mik a követendők ívek, a tőle megszokott őrületes sebesség mellett. Furcsamódon a katlan után még nem is volt annyira tekintélyes a tempó, ám a kanyargós részen most sem lehetett megállítani. Azzal együtt is 43 századot osztott Pärsonnak, hogy az egyik ugratónál is bizonytalanul fogott talajt, majd az ominózus szűk fordítónál annyira kicsúszott a bukótérbe, hogy még fékeznie is kellett, így is alig tudott beférni a kapuba. Az maradjon az ő titka, hogyan tudott még ezzel együtt is versenyt nyerni…
 
Nadja Kamer (11.) nem konkurált az élbollyal, négy svájci zárt tehát a legjobb tucatban. Elisabeth Görgl (8.) kiváló formájában még joggal bíztak az osztrákok, részidőit elnézve joggal pályázott akár a pódiumra is, az első ugratón azonban túl sok időt vesztett. Tegyük hozzá, egy lábbal hatalmasat mentett, rossz belegondolni is, mekkora bukást előzött meg ezzel. Vele leért mindenki, aki igazán számított, a pontszerzésre persze még többeknek nyílt esélye. Fränzi Aufdenblattennek (28.) sikerült is, bár alaposan össze kell szednie magát Cortináig, ha utazni szeretne a vb-re. Aurelie Revillet (20.) biztos lábakon, idei legjobbjával teljesítette a 3 km-t, Gina Stechert (30.) menete viszont csak az utolsó pontszerző helyre volt elég. Az amerikaiak mai napja – két sztárjukon kívül – terített betli volt, sem Chelsea Marshall (46.), sem Laurenne Ross (40.) sem szerzett pontot. (Nem merek megesküdni rá, de előbbi kisebb sérüléssel bajlódik emlékeim szerint.)
 
Marianne Abderhalden (31.) három nagyszerű lesiklás után ma pont nélkül maradt, a két szlovén, Tina Maze (24.) és Maruša Ferk (25.) lekopírozták egymás futamát, egyetlen század döntött kettejük közt. Az első harminc indulót Regina Mader (23.) elfogadható menete zárta. A torinói olimpiai ezüstérmes Martina Schild (50.) tovább keresi önmagát. A következő pontszerző helyezésre furcsamód elég sokat kellett várni. A francia Margot Bailet 40-es rajtszámmal a 18., az őt követő osztrák Nicole Schmidhofer pedig a 14. helyen zárt. Utóbbinak ez szakági legjobbja. 42-essel Stefanie Moser (27.) megismételte decemberi, Lake Louise-ban elért legjobb helyezését. A pontszerzésre esélyesnek tartott Margret Altacher (31.) és Francesca Marsaglia (38.) kiszorult a legjobb harminc közül, az olaszok mégis elégedettek lehettek, mivel a 19 esztendős, kisebbik Curtoni- lány, Elena (21.) pályafutása során először szerzett pontokat lesiklásban. Idén másodszor zárt pontszerzőként a spanyol Carolina Ruíz Castillo. (22.)
 
Lindsey Vonn két, minimális arányban elvesztett versenyt követően idén is visszafoglalta trónját a leggyorsabb számban. A szakág olimpiai és világbajnoka mai sikerével pályafutása során huszadszor győzött a királykategóriában, ami rajta kívül csak két embernek sikerült. Renate Götschl 24 győzelmes mutatója még megdöntésre vár, Annemarie Moser-Pröll hihetetlen statisztikája (36 győzelem, 6 szakági elsőség) azonban már Michael Schumacher-i magasságnak tűnik. Mindent egybevéve Vonn már 37. Vk- elsőségnél tart, magyarán megelőzte a németek legendás sízőjét, Katja Seizingert, s immáron egyedül áll a ranglista ötödik helyén. Nem mellékesen ma állhatott 70. alkalommal dobogón. A statisztika után íme a jelen: a szakági pontversenyben 100 pont fölé növelte előnyét, ugyanakkor mindössze 50 pontot fogott Rieschen, így összetettben még mindig jelentősnek mondható hátrányban van.
 
Épp Anja Pärson áll – 41 győzelemmel – az örökranglista negyedik helyén, a 30 éves svéd, aki valamennyi szakágban nyert világbajnoki címet, 345. VK- indulása után 93. pódiumát számlálja, a garmischi szezonzáró után ez a második.
 
 
 
 
 
Anna Fenninger az osztrák alpesi sísport egyik nagy ígérete, a juniorok közt négy világbajnoki címet jegyez, az összetett Európa Kupa kétszeres győztese, 2006 óta szerepel a Világkupa- sorozatban, ez alatt 90 versenyen indult, ez a második dobogója, legutóbb bő egy éve, Cortinán zárt a második helyen Szuper-G-ben.
 
Ami a folytatást illeti: holnap dél előtt 15 perccel a szezon második Szuper-G- versenyét rendezik Altenmarktban. Aki nem tudná, a kétszer is elhalasztott szuper óriás-műlesikló futamot Cortinán pótolják, pénteken.
 
 

A negyedik lesiklás, Altenmarkt- Zauchensee, 2011.01.08.

 

Szólj hozzá!

Címkék: lesiklás alpesi sí alpesi sí világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr352570030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása