HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Tour de Ski: Megfeleződött Kowałczyk előnye összetettben, Cologna verhetetlennek tűnik

2011.01.07. 12:00 :: Dave985

Mint az várható volt, alaposan átrendeződött az élboly a mai hendikepes indítású, szabad stílusú üldözéses verseny után. A férfiaknál Dario Cologna összetett győzelme már-már megelőlegezhető, hiszen a második helyezett svéd Markus Hellnerrel szembeni előnye átlépte az egy perces határt, a többiek pedig ennek duplájával vannak lemaradva. A dobogó legalsó fokára viszont felkapaszkodott Petter Northug. A hölgyeknél kifizetődött Kalla, Majdič és a két olasz összefogása, mivel tovább csökkent a 15 km-s távot egyes egyedül teljesítő Kowałczyk előnye, a lengyel fórja időjóváírásokkal is alig haladja meg a 20 másodpercet Longáékhoz képest.
 
 
Délelőtt a Tour de Ski ötödik kiírásának leghosszabb, 35 km-s szakaszával folytatódott a viadal, aminek keretében Cortinából indulva több komoly emelkedőt érintve Toblachban várta a megváltó célvonal az alaposan megfogyatkozott mezőnyt. Miután több sprintet már nem rendeznek a Touron, a specialisták (Frasnelli, Modin, Morilov, Newell, Tritscher, Scola, Koukal, Kozisek) egytől egyig visszaléptek a hátralévő három etaptól. Az összetett 5. helyét elfoglaló Alekszander Legkov 38,6-os láza miatt látta jobbnak, ha nem erőlteti.
 
A hendikepes versenyt mindig az aktuális éllovas kezdi, a többiek pedig az összesítésben magukkal hozott időkülönbséggel rajtolhattak el. Dario Cologna tehát 42 másodperces előnnyel vághatott neki az erőltetett menetnek. A táv első felében ugyanis szinte folyamatosan lejtőn felfelé kellett menni. A svájci egyedül is remek tempót diktálni, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy Northug kivételével nem is nagyon tudtak faragni a különbségből üldözői. Kershaw az első 5 km-en ugyan még próbálkozott, az időmérési pontnál 40 másodperc alatti differenciát jelzett a stopper, a kanadai azonban ezzel el is lőtte puskaporát.
 
A táv harmadánál utolérte őt a kezdeti visszafogott tempó után magára találó Marcus Hellner, majd nem sokkal később le is hagyta. Szüksége is volt a feltámadásra, az első néhány kilométeren ugyanis Northug igencsak megközelítette. A norvég okosan taktikázott, felmérte, hogy az összetett győzelemre csekély esélye van, így inkább bevárta a tőle nagyjából fél perccel zárkózó, 11 fős csoportot, amelyben a svéd Rickardsson, a csehek közül a címvédő Bauer, az idén előkelőbb pozíciót elfoglaló Jakš, a norvég Østensen, a finn Heikkinen, a svájci Perl, a kanadai Harvey és a két francia (Manificat és Gallard) foglalt helyet. Valamint az olasz Roland Clara, aki a legjobb napi idő tulajdonosaként kárpótolta a hazai közönséget.
 
Váltott vezetéssel, amiből leginkább Northug és Bauer vette ki részét, fokozatosan csökkentették két percről másfélre elmaradásukat Colognához képest, ezzel egy időben, 20 km után nem sokkal beérték Kershaw-t is. A tucatnyi legénynek immáron csak a szakasz, egyben az összetett dobogójának a harmadik foka volt kiadó, ugyanis Hellnert már csak percen túl követték, míg a svéd a futam utolsó 5 km-éig percen belül tartotta Colognát.
 
Northugék közt is a táv utolsó részén bomlott meg az összhang, immáron elsősorban egymásra próbáltak ügyelni, Cologna előnye pedig a szakasz végén a toblachi stadion körül teljesítendő alig három kilométeres kör előtt újra két perc környékére nőtt.
 
Az üldözők taktikája bejött, a véghajrát jobban bírták a svájcinál, ám összesítésben a 15 másodperces időjóváírással együtt a mintegy 2 perces előnyét megtartotta Cologna. Ráadásul Hellnerrel szemben is sokat hozott a végén, 1 perc 14 másodperces előnye felettébb magabiztos a hátralévő két szakasz előtt. A tizenkettes csoportból a várakozásokat igazolva Petter Northug bírta a hajrát, s noha Lukaš Bauer csak kilencedikként futott át a célvonalon, a szombati 20 km-es klasszikus stílusú tömegrajtos versenyen, ami az ő specialitásának számít, még felkapaszkodhat a dobogóra.
 
 
 
A hölgyek délután, még a zágrábi szlalomot megelőzően 15 km-en mérték össze tudásukat. Újabb öt résztvevővel kevesebben indultak, miután három sprinter (az olasz Genuin, a szlovén Fabjan és a német Herrmann), valamint az első három szakaszon remeklő orosz Julia Ivanova is visszalépett a versenytől.
 
39-en maradtak hát, rájuk várt a mai penzum, ami valójában egy öt kilométeres körpályán kellett teljesíteniük, a tekintélyes szintkülönbségek miatt nem akármilyen terepen. Elsőként természetesen a Tour összesítésében vezető Justyna Kowałczyk vágott neki a távnak, 39 másodperccel a szlovén Majdič és 68-cal a svéd Kalla előtt. A lengyel alaposan belekezdett, az első két időmérési pontnál előnye már az egy percet ostromolta, igaz, gyorsan hozzá kell tenni, hogy ő már nem kizárólag Petra Majdič volt, ugyanis a szlovén az első méterektől kezdve nem hagyott kétséget afelől, hogy ő márpedig nem kíván egyedül felzárkózni az éllovasra, inkább bevárja a néhány másodperc eltéréssel rajtoló Longa- Kalla- Follis hármast. Mögöttük, szinte a teljes szakaszon át egymásra talált Krista Lahteenmaki és Anna Haag, a két szőkeség okosan segítette egymást, így elérték, hogy a norvég Jacobsen a kezdeti lendület után feladja üldözésüket.
 
A sasszemű szurkolók már a hétfői tömegrajtos versenyen is felfigyelhettek arra, hogy Kowałczyk, miután azért szorgosan gyűjtögette a részhajrák időjóváírásait, alaposan elkészült erejével a szakasz végére. A tegnapi szabadstílusú sprint során pedig már a középdöntők folyamán elvérzett. Nos, a második kör végén ma is látszódtak a fáradás jelei a lengyelen, a négyes boly fokozatosan közeledett hozzá, s noha az utolsó körre még mintegy 50 másodperccel fordult, a végére ennek fele sem maradt meg. Az üldözők a véghajrára három főre fogyatkoztak, Majdič nem bírta az iramot, más kérdés, hogy összességében így is jobban teljesített ezen a szakaszon, mint lengyel riválisa.
 
A második-harmadik helyekért viszont hatalmas küzdelem zajlott, elsősorban a minél jobb részidő, másrészt a 10, ill. 5 másodperces időjóváírás miatt. A két olasz együttes erővel beért a dobogós helyekre, Follis- Longa sorrendben. Mindennel együtt már csak 27,2 másodpercre rúg Kowałczyk előnye, most éppen Arianna Follishoz viszonyítva, őt 32-vel Marianna Longa és 38-cal Charlotte Kalla követi, Majdič hátránya már 51 másodperc. A hatodik helyért csak az utolsó egy-kétszáz méteren csapott össze a két fiatal skandináv, a párharc Haag sikerével zárult. A Jacobsen mögött kialakuló csoportból egy másik norvég, Johaug került ki győztesen, Procházková, Kristoffersen és Roponen előtt. A négyszeres világbajnok Aino-Kaisa Saarinen reménytelen küzdelmet folytatott, közel négy és fél perces hátránnyal ért csak célba, a 18. helyen. Nem lennénk meglepve, ha a szombati, Val de Fiemmében rendezendő 10 km-es klasszikus versenyen már nem állna rajthoz...

Szólj hozzá!

Címkék: sífutás sífutó világkupa tour de ski

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr92566516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása