HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Tour de Ski: Eldőlni látszik a verseny az első szünnap előtt

2011.01.04. 01:02 :: Dave985

A Tour de Ski negyedik versenynapján váltott stílusú üldözéses verseny szerepelt a programban. A hölgyek között lassan, de biztosan eldőlni látszik a végső győzelem sorsa, miután a mai nap ötödikként célba érő Justyna Kowałczyk előnye közel másfél perces elsőszámú üldözője, a svéd Charlotte Kallához képest. A mai etapot épp Kalla előtt, a honfitárs Anna Haag teljesítette leghamarább. A férfiaknál Matti Heikkinen révén finn győzelem született, ám a nap nyertese kétségkívül a végül 2. helyen célba érő, ám a részhajrákban szorgosan gyűjtögető Dario Cologna, a svájci előnye 45 másodpercre rúg a kanadai Kershaw előtt.
 
Rendhagyó módon a férfiak versenyével vette kezdetét a Tour de Ski oberstdorfi állomásának második versenynapja. Az urakra – 64-en maradtak – egy 10+10 km-es üldözéses verseny várt, vagyis együtt rajtolt a teljes mezőny, előbb klasszikus, majd szabad stílusban teljesítettek tízezer métert. Mint az ebben a versenyszámban megszokott, a viszonylag monoton síelést felpezsdítendő 3-3 darab részhajrával is megbolondították a futamot, ahol az első három időjóváírásban részesült, méghozzá 15-10-5 másodperces leosztásban.
 
Nagy harc folyt természetesen a másodpercekért, az akciózásból kivette a részét az eddigi szakaszokon komoly hátrányt összeszedő Lukaš Bauer, Maurice Manificat és Marcus Hellner is. Devon Kershaw a második részhajrában szerzett 5 másodperces jóváírásának köszönhetően virtuálisan még át is tudta venni a vezetést. Ez az állapot azonban nem tartott sokáig, Cologna ugyanis, aki addig is és aztán is okosan kontrollálta a mezőnyt, megnyerte a harmadik részhajrát, amivel vissza is vette az elméleti elsőséget. 10 km-nél még mindig együtt volt a főmezőny: Cologna, Harvey, Bauer, Legkov volt az első négy sorrendje féltávnál.
 
A szabadstílusú 10 km elején is megindult a mozgolódás, a 14,5 km-es első részhajrában már aktív szerepet vállalt az addig békésen a mezőny gyomrában megbújó Petter Northug, a norvég kiválóság el is hódította ezt az aprócska elsőséget, Cologna és Hellner előtt. A 17. kilométernél ismét összefogott a két skandináv, kiegészülve Bauerrel elhappolták az időjóváírásokat Colognától. Sokra nem mentek vele, a folyamatos akciózás után nem maradt már erejük a végső hajrára, Hellner a 11., Northug a 17. helyen zárta a szakaszt.

A fél kilométerrel a cél előtt aztán robbantott Dario Cologna, erejét okosan beosztotta, még ha arra nem is maradt ereje, hogy a teljes szürkeségből előkerült Matti Heikkinent megverje, mind a részhajrában, mind a célban megkaparintotta a 2. pozíciót. Nem mintha különösebb veszélyt jelentene rá összetettben, de érdemes megemlíteni, hogy a finn győzelme ellenére is növelte hátrányát a svájcival szemben, mivel a célba csak egyetlen másodperccel ért be hamarabb, a részhajrákon ugyanakkor összeszedett 25 szekundumos pluszt. A szakasz harmadik helyén egy cseh versenyző futott be, de nem az, akire számítani lehetett. Martin Jakš másodszor állt fel egyéniben VK- dobogóra. A francia Gaillard mögött Bauer zárt.
 
Összetettbeli legnagyobb riválisai mindegyikén sokat hozott Cologna. Kershaw már a szakasz közben összeszedett 35 másodperces hátrányt, amit a célban megtoldott további héttel, így jelenleg mintegy 45 másodperccel van elmaradva az éllovastól. Markus Hellner aktivitása meghozta gyümölcsét, hiszen – noha csak 6 tizeddel – leszorította a virtuális dobogóról Legkovot.
 
 
A hölgyeknek épp feleakkora távon kellett bizonyítani, a negyedik szakaszon újabb négy versenyzővel kevesebben próbálkoztak, két sprinter, a japán Nacumi és a német Kolb volt a két legismertebb visszalépő. Egészen a 4,5 km után esedékes első részhajráig viszonylag együtt haladt a mezőny, Kowałczyk szökési kísérletét elsőre csak Longa és Haag tudta lereagálni, utóbb csatlakozott hármasukhoz a két norvég (Johaug és Kristoffersen), két finn (Lahteenmaki és Roponen), Follis, valamint Kalla. Vagyis kilencen maradtak elől, kicsivel több, mint 20 másodperces előnyük kis mértékben nőtt csak a későbbiek folyamán.
 
Nagy meglepetésre tehát Kowałczyk két potenciális riválisa is igen korán kiszállt a versenyből, Petra Majdič majdnem fél perces hátránnyal csak a 10., a négyszeres világbajnok Aino-Kaisa Saarinen pedig a vert mezőny közepén, mindössze a 33. helyen érte el a célvonalat. A lengyel ezzel együtt sem lustálkodott, hiába volt Haag és Follis kétoldali támadása, a 7 km-es, második részhajrát is behúzta. Derék Justyna megtette, amit megkövetelt a haza, arra már nem maradt ereje, hogy lekövesse a két svéd hosszúra nyúlt hajráját. A házi csörtét Anna Haag nyerte, a kétszeres olimpiai ezüstérmes fiatal svéd ezzel pályafutása első egyéni Vk- győzelmének örülhetett. Charlotte Kalla sem lehetett boldogtalan, miután a hetedikről felzárkózott az összetett tabella második helyére. Még vérmesebb reményei persze aligha lehetnek, hiszen hátránya már mintegy 1 perc 20 másodpercre rúg a lengyellel szemben, aki egyébként annyira elkészült erejével, hogy a célegyenesben Kristoffersen és Follis is lehajrázta. Marianna Longa hatodik helyével is meg tudta előzni összetettben Majdičot, vagyis ő is dobogós helyről várhatja a folytatást.

 

A szünnapot követően az olaszországi Toblachban szabad stílusú sprint vár mindkét nem képviselőire.

Szólj hozzá!

Címkék: sífutás sífutó világkupa tour de ski

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr982558886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása