HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Marlies Schild újra nyert, Riesch összetett reményei egyre nőnek

2011.01.04. 20:15 :: repens

Zágrábban kezdődött az alpesi sízők "valódi" éve - a müncheni paralellt aligha sorolhatjuk a többi verseny közé, még ha összetettben számít is. A hölgyek szlalomversenyeiben csak egy esetben kérdéses mostanában a győztes kiléte: ha Marlies Schild kiesik. Az osztrák most nem tette meg ezt a szívességet. Maria Riesch lett a 2., ezzel összetettben tovább növelte előnyét a szokás szerint havon fekve záró Vonnal szemben. A dobogó 3. fokára Manuela Mölgg állhatott fel.

Erős túlzás lenne nagymúltú helyszínnek hívni, hisz mindössze 2005 óta ad otthont a Vk mezőnyének Zágráb, ám ez a rövid idő is elég volt ahhoz, hogy a legendás helyszínek közt emlegessék a Vörös-lejtőt (Crveni Spust). Ehhez hozzájárul persze a helyszín „unikálissága” is, hisz a sorozat egyetlen horvát helyszíneként a helyi szurkolóknak köszönhetően az idény egyik leglátogatottabb versenye. A sors fintora, hogy a horvátok síkirálynője, Janica Kostelić soha nem tudott itt nyerni, a jelenlegi mezőnyben pedig a hazaiaktól már-már a pontszerzés is a jó kategóriának számít. A három horvát indulóból csak a 2007-ben dobogós Ana Jelušić pályázhatott eséllyel a második futamra, Novoselićtől és Palićtól ez is földöntúli bravúrnak tűnt - egyiküknek mégis sikerült...

Két kétszeres győztest viszont láthattunk a mezőnyben: Marlies Schildet és Tanja Poutiainen idén is a győzelemért szállt harcba. Rajtuk kívül még Maria Riesch és (tavaly) Sandrine Aubert tudott itt nyerni. A németek hullámvölgyben vannak ugyan, de kettejük közül így is Rieschre volt érdemesebb fogadni - Aubert idén fényévekre van tavalyi önmagától.

Az első futamot az osztrák edző, Günther Obkircher tűzte - fellélegezhettek a német szurkolók (Schwaiger nevével ma nem talákozhattunk a pályatűzők közt). -6°C, mondhatni ideális sízőidő fogadta a versenyzőket - csak egy volt a bibi: a köd. Az első tizennégy síző ugyanis szürke szamárként bolyongott a ködben, vajmi keveset láthattunk sízésükből. Ők maguk azért persze látták a pályát, a kamerával végigsíelő Nika Fleiss jóvoltából efelől megnyugodhattunk - aki jó formában volt, azt a köd sem zavarta túlzottan. Aki viszont nem, annak most volt mire fognia a gyengélkedést...

A svéd Maria Pietilä-Holmner volt az első, aki a célvonalnál kibukkant a ködből, később kiderült, egész jól jött, csak az alsó szakasza nem volt az igazi (4.). Utóbbi megállapítást Marlies Schild menete bizonyította, aki a második időmérő pontnál még hátrányban volt, a célba mégis már hét tizeddel jobb idővel ért - meg is nyerte az első futamot. Sandrine Aubert (21.) és Šárka Zahrobská (26.) sízésében sok volt a közös vonás: ha kivillantak néha a ködből, rossz volt látni a ritmustalan sízésüket, és ilyen menettel mindketten nagyon örülhetnek, hogy befértek a második futamba... Kathrin Zettel nincs nagy formában, az osztrák pálya is épp csak annyiban tudott neki segíteni, hogy másfél másodperc hátránnyal az élmezőny végére beérjen (9.).

Maria Riesch gyengén kezdett, a pálya aljára összeszedte magát, így másodpercen belül ért célba Schildhez képest (3.). Tanja Poutiainen menetében sem volt látható hiba (ezt persze most a köd miatt szó szerint kell érteni), a 7. helyet szerezte meg. Tina Maze legfeljebb abban bízhatott, hogy a második futam szlovén tűzésű lesz, nagy hátrányt szedett össze (14.), a német Katharina Dürr pedig talán maga sem hitte volna egy ilyen menet után, hogy kap egy második esélyt (27.)... Nicole Hospnak mindegy az utóbbi versenyeken, ki tűzi a pályát, nagyot villantani úgysem tud - most azért gond nélkül továbblépett (18.).

A svéd Therese Borssen biztató menet végén az alsó szakaszt igencsak elbénázta, így "csak" 13. lett, a köd pedig kezdett oszladozni. A fiatal német, Christina Geiger jelezte, nem volt véletlen legutóbbi dobogója, és szeretne az élbolyban maradni (12.), "Riesch II", azaz Susanne Riesch pedig újra csak végig tudta csinálni megszokott bevállalós menetét (6.). Nastasia Noens-től már-már elvárás, hogy meglepetést okozzon - most csak kisebbet tudott (8.). Az első 15 induló Fanny Chmelarral zárult, a német lány új korszakot nyitott: a kiesésekét.

A fenti korszak jeles művészei közé tartozik szlalomban majd minden futamon Lindsey Vonn: az amerikai lány a felszálló köd ellenére is a havon fekve fejezte be a futamot, most legalább pályamunkásokat nem gázolt. A szlovák Veronika Zuzulová egyike a rajtszámban "alulreprezantált" sízőknek, ezt most újra bizonyíthatta (9., Zettellel holtversenyben). A horvátok nagy örömére Ana Jelušić továbbjutása egy másodpercig sem forgott veszélyben (15.); az olasz Nicole Gius azonban újabb véres merényletet követett el szurkolói jó hangulata ellen - itt-ott hegyet mászott, aztán célba ért, de mint kiderült, nem kapaszkodott vissza elég magasra... A svéd Frida Hansdotter századra azonos időt ért el, mint Zuzulová és Zettel - hármas holtverseny alakult ki a 9. helyen.

A futam meglepetését az olasz Manuela Mölgg szolgáltatta: abban nem is volt semmi meglepő, hogy a pálya aljáig tartotta a lépést Schilddel, erre mások is képesek voltak - ám a déltiroli lány az utolsó szakaszt is jól síelte meg, két tizedes hátránnyal jött be a második helyre. Csak hát az a világhírűen gyenge "mölggi" idegrendszer... Újabb látványos futam jött: Michaela Kirchgasser álomszerűen szlalomozott végig az osztrák pályán - egészen az alsó szakaszig, ott jött a rémálom. Már a szakasz elején nagyot hibázott, szinte megállt, majd az utolsó kapuknál parádés tornamutatvánnyal, meghatározhatatlan módon gurult be a célba - utóbb a lassítások kiderítették, nem a pályavonalon. Pedig egyébként még így is továbbjuthatott volna...

A kettes számú finn, Sanni Leinonen messze van tavalyi formájától, de most szinte elég volt célba érni a továbbjutáshoz (17.). Kis szünet után ugyanis újult erővel kezdtek záporozni a kiesések: a top-30 hátralévő tagjaiból Bernadette Schild, Chiara Costazza, Anna Goodman, Marie-Michel Gagnon és Anemone Marmottan is ezt a tábort erősítette. Az egyre ritkuló célbaérők közé tartozott Maruša Ferk és Sarah Schleper: a szlovén lány szörnyen gyenge produkciója ellenére közel volt a továbbjutáshoz (31.), az amerikai pedig kihasználva a tökéletes látási viszonyokat az élbolyba érkezett (5.).

30-on túl egy idő után már az volt a meglepő, ha valaki célbaért - ezen a versenyen tényleg bárki továbbjuthatott. Végül a 66 indulóból összesen 39-et rangsoroltak - szinte könnyebb lenne azokat felsorolni, akik célbaértek, mégsem jutottak tovább. Nagy eredményre persze azért nem voltak képesek a magas rajtszámmal indulók, épp csak feltöltötték a rengeteg üresen álló top-30-as helyet. A svájciak egyetlen vigasza a kiesésdömpingjükre Denise Feierabend 16. helye volt. Magas rajtszámmal egész jó helyre jött a francia Anne-Sophie Barthet (47-essel 19.) és a liechtensteini Marina Nigg (46-ossal 20.). A németek kárpótolták magukat Chmelar búcsújáért: Nina Perner (41-essel 22.), Barbara Wirth (44-essel 25.) és Veronika Staber (54-essel 30.) is ott volt a második futamban. Perner esetén vagy elromlott az időmérő, vagy pedig csodát csinált az alsó szakaszon: elvileg ott még Schildet is verte!

A svéd Emelie Wikström újra második futamba jutott (38-assal 23.), csakúgy, mint a legkisebb Fanchini, Sabrina (63-assal 28.). A kitartó horvát nézőket a végén kárpótolta a sors azért, hogy az elején vajmi keveset láthattak a versenyből: Sofija Novoselić 62-essel, teljesen outsiderként bejött a 24. helyre. A második futam mezőnyét a 48-assal 29. helyet szerző francia Marion Bertrand egészítette ki.

A kiesések áradata nagy esélyt jelenthetett volna a villantásra az újoncoknak - három is akadt belőlük a mezőnyben, ám egyikük sem tudott nagyot alkotni. A liechtensteini Vanessa Schädler legalább célbaért (35.), a szlovák Barbora Lukáčová azonban hiába vergődött le nagy nehezen a pálya aljáig, ott búcsúzott. A harmadik újonc, a svájci Jasmin Rothmund néhány méter után kiesett. A kiesők közt találjuk az idény első szerb indulóját, Nevena Ignjatovićot is - immár 26 ország tette tiszteletét az idei női Világkupa-idényben (apropó, nem tudja valaki, hová tűnt Jelena Lolović?).

Újoncok:
Jasmin Rothmund (1991) - svájci (Walenstadt): Junior VB: 6. (kombináció, 2010 Mont Blanc), 7. (szuper-G, 2010 Megeve), 10. (lesiklás, 2010 Megeve), 18. (szlalom, 2010 Les Planards), 27. (óriás, 2010 Les Houches). Európa Kupa: 44 start, 13 top-30, legjobb hely: 14. (szuper-G). FIS-versenyeken 1 győzelem, 2 dobogó, mindkettő szlalomban.

Barbora Lukáčová (1990) - szlovák (Liptószentmiklós): Világbajnokság: 2 start, 2xDNF1 (szlalom és óriás, 2009 Val d'Isére). Junior VB: 10. (szlalom, 2009 Garmisch-P.), 15. (szlalom, 2010 Les Planards), 52. (óriás, 2008 Formigal). Európa Kupa: 12 start, legjobb hely: 31. (szlalom). Ausztrál-új-zélandi Kupa: 7 start, legjobb hely: 5. (szuper-komb.). FIS-versenyeken 6 győzelem, 15 dobogó (szlalomban, óriásban és szuper-G-ben, szlovák, cseh ill. lengyel helyszíneken)

Vanessa Schädler (1990) - liechtensteini (Triesenberg): Junior VB: 8. (szuper-G, 2010 Megeve), 24. (lesiklás, 2008 Formigal), 34. (szlalom, 2010 Les Planards). Európa Kupa: 18 start, 2 top-30, legjobb hely: 17. (óriás). FIS-versenyeken 3 győzelem, 9 dobogó (szuper-G, szlalom, óriás, szuper-komb., mind Svájcban vagy Liechtensteinben).

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A második futamra nagyrészt feloszlott a köd, helyette új nehezítő tényező jött: a hóesés. A futam pályáját a szlovének edzője tűzte - mégsem csak Tina Maze, hanem Manuela Mölgg is örülhetett ennek. A szlovén csapatot ugyanis a korábban a lengyeleknél ténykedő Livio Magoni edzi, aki nevéből is sejthető: olasz nemzetiségű.

A futam eleje a németekről szólt, az elsőként induló Veronika Staber hibátlan sízéssel adta meg az alapidőt, és a 21. helyre lépett előre. Marion Bertrand gyengén síelt, majd hibázott; közel fél percig gyalogolt felfelé, hogy legalább a célba beérhessen (27., limitidőn túl). Sabrina Fanchini nagy sorozata megszakadt, most először nem szerzett pontot - pedig közel volt hozzá, az alsó szakaszon hibázott és gyalogolt (26., limitidőn túl). Katharina Dürr másodjára már rajtszámához méltón síelt, és visszaküzdötte magát a középmezőnybe (16.). Zahrobská is jobban jött, mint elsőre, ám tőle ez a második futam is igen kevéskének tűnt (19.). Az újabb német, Wirth az alsó szakaszra belassult, a mezőny végére jött (24.). Novoselić kiélvezte a jutalomjátékot hazai pályán, nagyon óvatosan jött, jutalmul megszerezte élete első Vk-pontjait (25.).

Wikström újra pontot szerzett (a svédeknél igazán nem tűnt fel Pärson hiánya), igaz, most ő sem tudott igazán előrelépni a második futamban (22.). Újabb német jött be a pillanatnyi élbolyba, és lépett előre: Nina Perner a 17. helyen zárt. Aubert végre összekapta magát, és címvédőhöz méltó második futamot jött: hatalmas előnnyel vette át a vezetést, és a 10. helyre ugrott előre. Nigg újra pontokat hozott Liechtensteinnek (18.), Barthet pedig egész jól tartotta a lépést honfitársával, és Aubert-hez hasonlóan előrelépett (15.). Hosp alulmúlta első futamát, alig előzött meg valakit (23.), és Leinonen sem tudott az élbollyal versengeni (20.).

Feierabend megmentette a svájciak becsületét, még előre is lépett a 14. helyre. Aubert-nek először kellett igazán izgulnia: a hazai szurkolók által hajtott Jelušić régi önmagát idézte, és csak századokkal szorult a francia mögé (11.). Maze (13.) és Borssen (12.) csak a horvát mögé tudtak besorolni (a svéd most is az alsó szakaszon vesztett sokat).
A németek szép napja kezdett egyre borongósabbá válni: Geiger gyenge részidő után ki is esett. Jött a három 9. helyezett: Zettel hozta a kötelezőt, előnyének csak mintegy felét adta el, és bejött Aubert elé (7.); Zuzulová is meg tudta előzni a franciát (9.); Hansdotter viszont kapura lépett és kiesett. Noens szép lassan átveszi Aubert helyét a francia csapatban, most a második futamát is jól összerakta, és bejött Zettel elé, így végül 6. lett. Poutiainen megmutatta, hogyan is tudott ő már kétszer nyerni ezen a lejtőn: kiváló sízéssel, a második futam legjobb idejével vette át a vezetést. Kár az első futamért, ebben a versenyben talán több volt a 4. helynél a finn számára...

A németek hangulata tovább romlott: "Riesch II" hamar kapura lépett, újra csak kiesőként zárt. Hiába vitézkedtek a futam elején, lassan felsejlett egy újabb nagy égés lehetősége, hisz már csak "Riesch I" maradt...

Schleper elszokhatott már attól, hogy ilyen társaságban indul, nem is tudta tartani a pozícióját (8., a végén vesztett sokat). Pietilä-Holmner nem jött rosszul, ám Poutiainen idejével ő sem tudott mit kezdeni (5.). Maria Riesch viszont igen: pár századot kapott ugyan a finntől, ám előnye bőven elég volt, hogy átvegye a vezetést.

Manuela Mölgg ezúttal meglepően jól tartotta magát, pechjére az ellenfelek is jók voltak - bejött Riesch és Poutiainen közé. Az utolsóként érkező Marlies Schild ezúttal nem tudott kimagaslani a mezőnyből, ám az előnyét megtartotta - újra nyert, négyből harmadszor az idényben. Lassan ideje lenni egy kieséssel némi reményt adni a többieknek, különben nagyon egysíkú lesz ez a szezon...

 

Marlies Schild 30. életévéhez közeledve egyre többször alázza a mezőnyt. A Dienten sízőnője 173. Vk-versenyén 27. győzelmét és 52. dobogóját szerezte. Zágrábban harmadszor tudott az első helyen végezni, az idényben már negyedik győzelmét aratta. Csak önmaga tudja megállítani, ha nem hibázik nagyon nagyot, szinte verhetetlen... (Aki rendszeres olvasónk, ismerősnek tűnhet ez a bekezdés. Szándékosan csak a számokat írtam át a legutóbbi szlalomhoz képest. Csakúgy, mint a 2. helyezettnél - nincs új a nap alatt...)

Maria Riesch hozta a kötelezőt Zágrábban is: növelte előnyét összetettben Vonn előtt. A 26 éves garmischi sízőnő 240. Vk-versenyén jubilált: 50. dobogóját szerezte.

Manuela Mölgg végre elbírta az esélyesség terhét, és jó első futam után képes volt a dobogón maradni. Az első győzelem azonban továbbra is hiányzik, 165. Vk-versenyén 10. dobogós helyezését szerezte a dél-tiroli sízőcsalád hölgytagja.

 

 

 

A verseny végeredménye (Női szlalom, Zágráb-Sljeme, Crveni Spust, 2011.01.04.):

Részletesebben a mai versenyről és az idény statisztikáiról táblázatos formában itt!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí szlalom alpesi sí világkupa 2010/2011

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr762560871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása