HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Tour de Ski: Kowałczyk fölényesen vezet, kiegyenlített verseny a férfiaknál

2011.01.03. 13:36 :: Dave985

Két, Oberhofban töltött nap után szünnap nélkül a bajor Oberstforfba tette át székhelyét a Tour de Ski mezőnye, ahol néhány órás utazást követően klasszikus stílusú sprintben mérték össze tudásukat. A szakasz a szlovén Petra Majdič és a svéd Emil Jönsson sikerével ért véget, összetettben viszont ezzel együtt is Justyna Kowałczyk és Dario Cologna neve áll a lista élén. A lengyel magabiztosan halad második elsősége felé, Cologna előnye viszont nem éri el a 4 másodpercet.
 
 
Ötvenöt hölgy vágott neki az 1,2 km-s klasszikus sprint délelőtti selejtezőinek, amiből a legjobb 30 idő tulajdonosa folytathatta a 15 órakor kezdődő negyeddöntőkben. A kvalifikációt – nem meglepő módon – a szlovén Petra Majdič uralta (2:51,20), közel egy másodperccel bizonyult gyorsabbnak üldözőinél. Őt Saarinen, Kowałczyk, a szlovák Procházkova, a sprint-vb Astrid Jakobsen, valamint Longa követte a sorban. Két nem várt kiesőről kell beszámolnunk, a német Zeller és a szlovén Fabjan sem folytathatta, néhány tizeddel maradtak csak le a délutáni programról. Szintén nem folytathatta az összetett 6. helyén álló Roponen, aki így a nap végére visszacsúszott a tabella 13. helyére.
 
 
Az öt középfutam során nem történt semmi váratlan, hiszen mindegyikből a két legalacsonyabb rajtszám tulajdonosa jutott tovább, vagyis az, aki a selejtező során jobb időt síelt. Egészen más dimenzióban versenyzett Majdič, az első futamot egyedüliként 2:50-en belüli abszolválta, már az első emelkedőnél otthagyta a végül másodikként szintén továbblépő japán Nacumit. Harmadikként zárt, így kiesett az összetett második helyén álló finn tehetség, Lahteenmaki.
 
A második futamban szlovák győzelem született, Procházkova mögött a norvég Østberg lehajrázta a világbajnok Arianna Follist. A harmadik menet névsora volt talán az igazán illusztris, de ott sem borult a bili, nagy versenyben ugyan, de Jacobsen és Longa kiharcolta a két biztos továbbjutó helyet, de szerencsés vesztesként még Anna Haag is folytathatta, Kristoffersen, Johaug és Sarasoja viszont búcsúzott. A negyedik hatos Saarinenről és Magda Genuinról szólt, az osztrák sprintspecialistát, Smutnát a célegyenesben elevenen elfogyasztották. Majdič űridejét nem számítva az utolsó futam volt a leggyorsabb, ami nem a véletlen műve, hiszen Kowałczyk és Kalla diktálta az iramot. Némi meglepetésre Randall igen korán búcsúzott, miután az orosz Ivanova lécbedobással elorozta előle a másik „lucky looser” pozíciót.
 
Az első elődöntő rettentően simán alakult, Majdič ismét métereket vert a teljes mezőnyre, a véghajrában Procházkova megelőzte Østberget, így a szlovák jutott még a fináléba. Természetesen a norvég mellett Longa is reménykedhetett abban, hogy idővel valahogy továbbmehet. A második futam azonban némileg gyorsabb, kiegyenlítettebb volt. Kalla már az elején elszállt, az utolsó emelkedőnél Genuin is ledobta a vasmacskát, a másik négy viszont nagy hajrába kezdett. Kowałczyk ellenállhatatlan síeléssel megverte Jacobsent, de idővel Saarinen és Julia Ivanova is finalista lett.
 
A nagydöntőben persze mindenki a szlovén és a lengyel párharcát várta, amiből aztán nem lett semmi. Majdič a második emelkedőnél lerázta magáról Kowałczykot, aki gyorsan tudomásul vette a tényt, miszerint itt ma ő nyerhet, így inkább arra figyelt, hogy maga mögött tartsa a vérszemet kapott egykori sprintvilágbajnok Astrid Jacobsent. Ezt a feladatot sikeresen megoldotta.
Majdič régóta várt győzelmével 60 másodperces időjóváírást is szerzett, igaz, ezzel és a selejtezőben szerzett 1,1-es előnyével együtt is csak 5,1 másodpercet tudott faragni hátrányán az összetett éllovasával szemben.
 
 
A férfiak közt hatvankilencen harcoltak a továbbjutást jelentő első 30 helyért. A papírformának megfelelően Emil Jönsson (2:28,29) érte el a legjobb időt, 5 tizeddel előzte meg az orosz Morilovot, hattal a Tour de Ski éllovasát, Dario Colognát, őket Newell, Østensen és Harvey követte a tabellán. Már a félelőtt folyamán búcsúzott, így időjóváírás nélkül maradt az összetett bő élmezőnyében helyet foglaló Axel Teichmann (36.), Ville Nousiainen (44.) és a címvédő Lukaš Bauer (52.) is.
 
 
Hiába hiányoztak többen a világ legjobb sprinterei közül (csak akkor indulhattak volna el, ha sikeresen teljesítik az előző két szakaszt), azért nagy nevekből, késhegyre menő csatákból így sem volt hiány. Rögtön az első középdöntőben kis híján szenzációs meglepetés következett. A két svéd zseni, Jönsson és Hellner annyira lazára vette a figurát (övüké volt a leglassabb futam), hogy utóbbi végül csak centikkel előzte meg az észt Simonlacert. Kiesett az utóbbi VK- versenyeken remeklő olasz Scola. A második körben kihullot Jauhojärvi is, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy pokolian nehéz futamba került. Az ihletett formában versenyző Kershaw mellett Newellt is megkapta ellenfélül, a végén még az orosz Japarov is eléje került, majd szerencsés vesztesként folytathatta. A harmadik menetben Petter Northug búcsúzott, az előző két kiírás ezüstérmese egy leheletnyivel korábban dobta be léceit, mint a kanadai Alex Harvey, így Simen Østensen mögött nem ő jutott tovább egyenes ágon. Northug még persze bizakodhatott. A negyedik körben aztán a két orosz (Morilov és Petyuhov) kiegészülve Jesper Modinnal kegyetlen tempót diktált, így a norvég kiesett, komoly lépéselőnyt adott riválisainak. Az utolsó futamon nem történt meglepetés, Cologna és Legkov kisajátította magának az első két helyet, így az utolsó finn, Matti Heikkinen is búcsúzni kényszerült.
 
Nehéz fába vágta a fejszéjét, aki meg akarta tippelni az első elődöntő továbbjutóit. Sokáig egy bolyban haladtak ők hatan, de előbb Newell lécei akadtak össze, majd a célegyenesre fordulva Modin sem bírta tovább az iramot. Hatalmas hajrá vette kezdetét, Jönsson taktikusan, tartalékos üzemmódban tartotta első helyét, a második pozícióban a két kanadai közül Kershaw zárt, kiesett Hellner. A második futamban négy orosz is szerepelt, mégsem nekik osztották a lapokat. Cologna és Østensen a rajttól kezdve dominált, így az utolsó emelkedőig akkora előnyt építettek ki, amit a félelmetes orosz hajráemberek sem tudták ledolgozni. Petyuhov mögött eredetileg Morilov futott döntőt érő időt, ám mivel őt utólag szabálytalanság miatt diszkvalifikálták, Legkov örökölte meg pozícióját.
 
A döntő hamar háromesélyessé szűkült, Legkov már a rajtot követően átállt saját tempójára, majd nem sokkal később Østensen és Petyuhoz is elkészült erejével, nem bírták tartani a Devon Kershaw által diktált irdatlan iramot. A célegyenesre fordulva még legalább 8-10 méteres fórban volt a kanadai, nagyon úgy nézett ki, hogy 22 év elteltével megszerzi hazája újabb sífutó VK- győzelmét. Ám Emil Jönsson mozgósította utolsó erőtartalékait, centiről centire araszolt előre, a célfotó a svédet hozta ki győztesnek.
 
 
Joggal bosszankodott Kershaw, ugyanis a történelmi siker mellett azt a lehetőséget is elvesztette, hogy holnap (ma) az összetett éléről vágjon neki a következő szakasznak. Mindössze 3,7 másodperccel továbbra is Dario Cologna vezeti a viadalt. Legkovval szemben 23,1, Northuggal szemben pedig csaknem egy perc az előnye.
 
A mai napon mindkét nem részére váltott stílusban teljesítendő üldözéses versenyt rendeznek.

Szólj hozzá!

Címkék: sífutás sífutó világkupa tour de ski

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr402556988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása