HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Silvan Zurbriggen meglepte a lesiklómezőnyt Val Gardenán

2010.12.18. 16:30 :: repens

Silvan Zurbriggen lesikló-győzelemmel jelezte: komolyan gondolja összetett győzelemmel kapcsolatos terveit. Az egykor inkább technikai specialistának számító svájci az osztrák Klaus Kröllt, és honfitársát, Didier Cuche-t előzte meg. Az osztrákoknak épp csak a győzelem nem jött össze, az első ötből hármat ma is a sógorok adtak. A pálya nem romlott, sőt, alighanem javult is, magas rajtszámokkal igazi parádét láthattunk - épp ezért ki kell emelni az elsőként rajtoló "öreg svéd", Patrik Järbyn kiváló 7. helyét.

Farkasordító hideg, -15°C, és napsütéses idő fogadta a sízőket. A pályára Val Gardenán ritkán lehet panasz, sőt, gyakran épp az jelent előnyt, ha valaki magasabb rajtszámokkal indul. Most is így történt... A rajtszámokkal kapcsolatban kisebb mizéria támadt: Mario Scheiber visszalépett (még az első edzésen bukott, tegnap nem tudott végigmenni), így honfitársa, Hans Grugger kapta volna a 15-ös rajtszámot. Grugger azonban erről nem szerzett tudomást, nem vett részt a rajtszámok kihúzásán, így büntetésből csak a 45-ös síző után indulhatott. Persze, ez most talán még előnyös is volt az osztráknak...

A 42. életévéhez közelítő svéd veterán, Patrik Järbyn ma is megmutatta a "fiataloknak", mire képes: elsőként indulva hibátlan sízéssel nagyon sokáig az élen maradt - végül "csak" 7. lett. Az osztrák Georg Streitberger következett - igencsak gyenge idővel ért célba, pontot se szerzett (31.). Két kiesés borzolta a kedélyeket: az amerika Marco Sullivan dobott egy hátast, ám talpraállt; majd a francia David Poisson hatalmasat esett, miután egy ugratónál elvesztette egyensúlyát. Végül a francia is saját lábán távozott, ám rövid ideig állt a verseny. Újabb francia, Adrien Theaux következett - talán megzavarták az esések, mindenesetre nagyon gyengén kezdett, és a végén hiába jött jól, ez a pontszerzésre is épphogy elég volt (29.).

A szlovén Rok Perko újabb nagy lépést tett kifelé a top-30-ból (57.), majd a svájci Tobias Grünenfelder bizonyította, hogy ez a lejtő neki nagyon nem ízlik (38.). Bode Miller ezúttal ésszel próbált menni, ez a biztos pontszerzésre volt elég (17.). Peter Fill hazai szurkolói előtt nem tudott igazán jól síelni - 15. helyével mégis ő lett a legjobb olasz. A kanadai Erik Guay volt hosszú idő után az első, aki meg tudta közelíteni Järbynt, főként a pálya alján jött jól, végül 12. lett.

Az újabb svéd, Hans Olsson sem jött rosszul, bár a nagy öreghez nem tudott felérni (14.). Újabb kiábrándító szlovén menet következett, Andrej Jerman is pont nélkül maradt (34.). A szlovének egyetlen pontszerzője így a Jerman után következő Andrej Šporn lett - nem mintha ő olyan kiválóan jött volna, két századon múlt a dolog (30.)... A svájciak vesszőfutása is folytatódott, Patrick Küng is érthetetlenül gyengén síelt, és nem szerzett pontot (42.). Az első 15-ös boly ezzel Grugger büntetése miatt 14 ember után le is zárult, jöhettek a szakági menők.

Az első "szakági menő", a norvég Aksel Lund Svindal azonban igencsak gyatrán jött. Talán megérezte tegnapi esését, mindenesetre ma a pontszerzés is alig sikerült (26.). Didier Cuche végre véget vetett a hosszú svájci szenvedésnek, és kiváló sízéssel (csak egyetlen kanyarban csúszott ki kicsit) átvette a vezetést Järbyntől, végül a 3. helyen zárt. Carlo Janka nagyjából a pálya közepéig tudta tartani a lépést honfitársával, a végén azonban nem - 9. lett. Az osztrák Klaus Kröll épp ellenkezőleg, a pálya alján síelt nagyon jól; végül egyetlen századdal szorult Cuche mögé (4.). A kanadai Manuel Osborne-Paradis az élen állókat nem veszélyeztette, ám bejött Järbyn mögé a 8. helyre. Az olaszok nagy bánatára Werner Heel több mint másfél másodpercet kapott, csak a 20. helyet szerezte meg. A tegnapi győztes Michael Walchhofer jött utolsóként a szakág legjobbjai közül - a pálya közepéig kiválóan, ám a végén rossz íveket választott, és csak Kröll mögé sorolt be (5.).

Lejött tehát 22 síző, köztük a nagymenők - itt szokott véget érni egy lesiklóverseny érdemi része. Ám most szinte csak ezután kezdődött! A svájciak univerzális sízője, Silvan Zurbriggen úgy gondolta, ideje ebben a szakágban is lerakni a névjegyét: végig vezetve, hibátlan sízéssel (talán a legalsó szakaszon hagyott benn 1-2 tizedet) átvette a vezetést, és megszerezte élete első lesiklógyőzelmét.

Az újabb svájci, Ambrosi Hoffmann továbbra is rosszabbik arcát mutatja, most legalább pontot szerzett (24.). Újabb francia, újabb kiesés: Johan Clarey tigrisugrással fejezett be egy ugratót, szerencsére pár perc után ő is saját lábán tudott távozni. A kényszerszünet sem zavarta meg az osztrák Romed Baumannt: végig jól síelve, és káprázatos alsó szakasszal zárva megszerezte a verseny 2. helyét.

Két nagy csalódás következett: Christof Innerhofer ma is gyenge síeléssel szomorította a dél-tiroliakat (22.), a horvát Ivica Kostelić pedig a szezon során először maradt pont nélkül - borzasztóan gyengén síelt (48.) A kanadai Robbie Dixon értékes pontokat szerzett 10. helyével, az amerikai Andrew Weibrecht viszont újra csak alulmúlta önmagát (54.).

A 30-on túliak mezőnyét két gyengébb olasz menet nyitotta (Domink Paris 35., Siegmar Klotz 40.). Az osztrák Joachim Puchner biztos pontszerzőként ért célba (25.), az amerikai Travis Ganong viszont az utána következő sok bravúros sízés miatt végül kiszorult a top-30-ból (33.). Honfitársa, Steven Nyman régi tudását csillogtatva megszerezte a 18. helyet, a svájci Marc Gisin pedig talán még jobb lehetett volna - csakhogy kiesett. Az olaszok újabb nézőkeserítő menetét Patrck Staudacher produkálta (55.), majd egy gyenge svájci menet jött (Cornel Züger, 50.), míg a francia Yannick Bertrand ma is a pontszerzők táborát gyarapította (27.). Három gyengébb menet után (a kanadai Jan Hudec, és két osztrák: a visszatérő Andreas Buder és Max Franz követték el) a svájci Vitus Lüönd egész jól jött, a végén mégis búslakodhatott: 31. lett. A szlovén Gasper Markič (36.) és a svájci Ami Oreiller (59.) után végre jöhetett a "büntetett előéletű" Hans Grugger - nem valószínű, hogy 15.-ként rajtolva ennél sokkal jobb lett volna, aligha panaszkodik a hátrasorolása miatt (23.).

A horvátok mégsem maradtak pont nélkül ma: Natko Zrnčić-Dim idénybeli első pontjai mellett némi önbizalmat is szerezhetett (21.). Az olasz Stefan Thanei nem szerzett pontot (37.), a német Tobias Stechert viszont bejött a 19. helyre. A legnagyobb bravúr a francia Guillermo Fayedé: 49-essel bejött a 6. helyre!

Újabb gyenge sízések után 53-assal jött a tegnapi meglepetésember, Stephan Keppler. A német síző ma sem adta sokkal alább, holtversenyben Dixonnal a 10. helyet szerezte meg. A moldávvá lett Mirko Deflorian ma sem váltotta meg a világot (56.), majd jött a harmadik német: Andreas Sander - és megszerezte élete első Vk-pontjait (28.). Három német, három pontszerzés férfi lesiklásban - ha egy üzlet beindul...

A hátralévő sízők közül két kanadai, Louis Pierre Hélie és Benjamin Thomsen vette semmibe a papírformát: előbbi 56-ossal 13., utóbbi 58-assal 16. helyen végzett (Thomsen élete első Vk-pontjait szerezte, és persze Helienek is ez eddigi legjobbja). A mezőny legvégén azért már kijöttek a nagy különbségek. A kazah Zakurdajev alighanem gyalogolt is valahol, mert közel fél perc hátrányt szedett össze. A mezőny egyetlen újonca, az andorrai Kevin Esteve Rigail emlékezetessé tette bemutatkozását, ám sajnos nem idejével: kiesése után pár percig állt a verseny. Esteve Rigail bukása videón itt!

ÚJONC: Kevin Esteve Rigail (1989) - andorrai (Pas de la Casa): Olimpia: 3 start (39. szuper-G, 47. lesiklás, DNF1 szuper-komb.; mind 2010 Whistler Creek). Európa Kupa: 4 start, legjobb hely: 70. FIS-versenyeken: 1 győzelem, 4 dobogó - óriásban és szlalomban.

A 29 éves Silvan Zurbriggen pályafutása 170. Világkupa-versenyén másodszor győzött, és 10. alkalommal állt dobogóra. Eddigi egyetlen győzelmét kombinációban aratta, lesiklásban most állt először dobogóra. Nehéz olyan szakágat mondani, ahol ne kellene számolni a Saas-Almagell sízőjével, ráadásul összetettben is átvette a vezetést!

 

A 25 éves Romed Baumann pályafutása 104. Vk-versenyén 5. dobogóját szerezte. A hochfilzeni síző az idény során már másodszor áll dobogóra (Lake Louise-ban szuper-G-ben 3. lett), jól kezdte tehát ezt az idényt.

 

 

Didier Cuche 36 évesen, pályafutása 328. Vk-versenyén 56. dobogóját szerezte. Úgy tűnik, hátsérülése rendbe jött, a győzelem azonban idén nem akar neki összejönni...
 

 

 

A verseny teljes eredménylistája és statisztikái táblázatként itt letölthetők!

Videóösszefoglaló a mai versenyről itt!

A verseny végeredménye:

Szólj hozzá!

Címkék: lesiklás alpesi sí alpesi sí világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr812524183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása