HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Kis színes St. Moritz/Val d'Isére előtt

2010.12.10. 18:30 :: repens

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mai, hétvégét beharangozó összeállításunkban szó esik a múlt héten nagyot eső Maruša Ferk és a szintén maródi Benjamin Raich állapotáról, a freestyle-ban vitézkedő Jon Olsson meglepő váltásáról, végezetül bepillantást nyerhetünk Julia Mancuso legfrissebb blogbejegyzésébe is.
 
- A következő hetek programja biztosítottnak tűnik az elmúlt hetek bőséges havazásának köszönhetően. A mezőny visszatért Európába, a férfiak Franciaországban, Val d’Isère-ben december 11-én „óriással”, december 12-én szlalommal folytatják. A hölgyek Svájcban, St. Moritzban december 11-én Szuper-G-ben, december 12-én óriásban küzdenek a Világkupa-pontokért. A következő héten a férfiak Dél-Tirolba látogatnak, Val Gardenán december 17-én szuper-G, december 18-án lesiklás következik; a hölgyek pedig épp Val d’Isère-be teszik át székhelyüket, egy szombati lesiklás, majd egy vasárnapi szuper-kombináció erejéig.
 
- Az erős szél miatt törölték a pénteki Szuper-G edzést St. Moritzban. Csak reménykedni lehet, hogy szombatra csillapodik a légmozgás.
 
- A rejtély megoldódott: Elisabeth Görgl térdsérülés miatt kényszerült kihagyni a vasárnapi Szuper-G versenyt Lake Louise-ban, mint kiderült: részleges ínszalagszakadás miatt két-három hetet kell kihagynia.
 
 
- A szlovénok talán jobban is jártak volna, ha kihagyják ezt a legutóbbi versenyt, hisz a Szuper-G-ben a három szlovén egyike sem ért célba. Tina Maze kiesése legalább nem járt sérüléssel, Maruša Ferk azonban csúnyán beledurrant a hálóba. Ilyen előzmények után nem csoda, hogy a mezőny végén induló fiatal Ana Kobalt visszaléptették. Ferk állapota szerencsére nem volt olyan súlyos, mint amilyennek a mentőhelikopter megjelenéséből tűnt. Csapattársa, Maze a verseny után elmondta a szlovén médiának, hogy Ferk kórházi vizsgálatai nem voltak egyértelműek, ám remélhetőleg csak húzódásról van szó, és saját lábán hagyta el a kórházat. Maze optimista jóslata bevált: Ferk készen áll a St. Moritzban rendezendő Szuper-G-re. A későbbi vizsgálatok sem mutattak ki térdsérülést, a problémát az erős sokk okozta.
 
A baleset 1:03-tól:
 
 
 
- A Beaver Creekben a szél által elfújt férfi lesiklást a tervek szerint 2010. március 11-én, Norvégiában, Kvitfjellben pótolhatják.
 
- Val d’Isère-ben új szereplővel bővül a férfi sízők mezőnye: a svéd Jon Olsson csak az alpesi sí Világkupában debütáns, a freestyle síelésben évek óta a világ élvonalában van. Többszörös X-Games érmesként a Monacóban élő sportoló célja most a 2014-es téli olimpián való részvétel - alpesi sízőként. (Kiemelt versenyszámai: vagyis a Big Air, a SuperPipe és a SlopeStyle nem szerepelnek az ötkarikás programban.) Jon Olsson a vasárnapi óriás-műlesikláson áll rajthoz, csatlakozva a Markus Larsson és Matts Olsson által alkotott svéd csapathoz. Érdekesség, hogy Jon Olsson bátyja az a Hans Olsson, aki a gyors számokban rendszeres résztvevője a Világkupának. „Egyszerűen csak megpróbálom majd élvezni a dolgot, és jól szórakozni vasárnap. Épp úton vagyok Ausztriába, ahol új felszerelésre váltok, már csak azért is izgalmas lesz, hogyan sikerül a versenyzés a Világkupában.”
 
 
- Benjamin Raichot szerdán Innsbruckban megvizsgálta Dr. Andreas Lotz, az osztrák síző pedig bizakodóan nyilatkozott: „Nem tűnik olyan rossznak a helyzet. Várnunk kell, és meglátjuk, hogy javulok a következő napokban. A hátam lassan javul, ami reményt ad, hogy talán versenyezhetek Val d’Isère-ben. Végleges döntést azonban nem hozok csütörtök-péntek előtt.”
 
 
- Daniel Albrecht nem áll rajthoz Val d’Isère-ben. Edzőjével, Martin Rufenerrel egyeztetve úgy döntött, következő célja a december 19-i „óriás” Alta Badián. Albrecht arra összpontosít, hogy több mint egyhetes gyakorlással minél jobban felkészüljön a dél-tiroli pályára.

 

- Mint ígértük a szezon elején, idén szorgosan körbejárjuk az alpesi sízők hivatalos blogjait, s hétről hétre lefordítjuk nektek a legérdekesebbnek ítélt bejegyzést. Ezúttal Julia Mancuso gondolatait osszuk meg olvasóinkkal: idei első dobogójáról és legjobb barátnője súlyos balesetéről. Szabadfordításban…
 
 
A csúcson és a mélyben – a versenysízői lét sorsszerűségei
 
a magasságok!
 
és a mélységek
 
De ami mindennél fontosabb, hogy ezzel foglalkozhatunk és barátságokat szereztünk ebben a környezetben.
 
Az elmúlt hétvége ismét segítséget nyújtott azon felismerésben, hogy a legfontosabb a dolog az életben nem más, minthogy mindenkor tudjunk mosolyogni. Egy apró hiba, s rögtön búcsút inthetünk a dobogónak, néhány századot vesztve befutunk a 3. helyre (6 századdal kapott ki Julie a 2. helyezett Rieschtől Lake Louise-ban – szerk.), vagy éppen rossz lécet választunk: és még egy, s más lépés, míg kiismerjük ezt a világot. Miközben azért küzdesz minden nap, hogy legjobbadat nyújtsd, és azt teheted, amit a legjobban szeretsz, az előzőek tényleg semmiségnek tűnnek, így semmi okod arra, hogy szomorú legyél. Amikor éppen kicsúsztál, buktál, sose felejts el újra felállni, maradj erős, hiszen olyan dolgok, emberek vesznek körül, amiket/ akiket szeretsz. Hiszem, hogy Chemmy is újabb szeretetet kap a huskytól! (a képen látható plüssállat – szerk.)
 
Szóval mosolyogj csak, Chemmy! És én emlékezni fogok erre a mosolyra minden áldott nap kezdetén és minden verseny végén a célegyenesben. Azt szeretném, hogy emlékeztess mindenki mást arra, hogy mosolygóson már nem is olyan nagy ügy minden előttünk álló kihíváson túllépni. Ha készen állsz, akkor ezzel a helyénvaló attitűddel mindent képes leszel megoldani a Tőled telhető legmagasabb szinten.

Szeretlek (Téged/ Titeket)
Jules

Szólj hozzá!

Címkék: kis színes alpesi sí

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr802506660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása