HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Vonn nagyot hibázott, így újra Riesch nyert lesiklásban

2010.12.05. 14:24 :: Dave985

A változatosság kedvéért újabb lesiklással folytatódott a program Lake Louise-ban a hölgyek számára. Ismételten napjaink két legnagyobb női sízője csapott össze és ismét Lindsey Vonn húzta a rövidebbet. Az amerikai világ- és olimpiai bajnokra rájár a rúd ezen a hétvégén, hiszen míg pénteken egy tökéleteshez közeli menettel sem tudott győzni, tegnap pedig egy hatalmas hibával együtt is mindössze 1 tizeddel kapott ki barátnőjétől. A dobogó harmadik fokáért külön harc folyt, amit a svájci Dominique Gisin nyert meg. Összetettben immáron 200 ponthoz közelít Riesch előnye.
 
 
Az előző futamhoz képest hat fővel megfogyatkozott a mezőny. Talán az éjszakai dajdajozás, talán kisebb sérülés miatt, de Martina Schild, Recchia és Schmiedhofer nem állt rajthoz, három másik kevésbé jegyzett síelővel egyetemben. 51 fővel vette tehát kezdetét az idény második lesikló futama.
 
Péntekhez hasonlóan ismét egy amerikai lány nyitotta a sort, McKennis helyett ezúttal Chelsea Marshallt (14.) érte az a megtiszteltetés, hogy a szűz pályán felállítsa az alapidőt. Nem ment rosszul, nála mindig nagy szó, ha befér a legjobb 20 közé. A svájci Andrea Dettling (18.) kisebb bizonytalanságok miatt nem vette még át tőle a vezetést, a németek második számú gyorssízője, Gina Stechert (8.) viszont egy remek alsó szakasszal 2 tizedet vert Marshallra, ez a nyolcadik helyre volt elegendő. Őt két svájci követte, de mind Abderhalden (24.), mind Aufdenblatten (22.) csalódást okozott. Nem úgy tűnt tehát, hogy az előző napi betlin javítani tudnak a helvét lányok… Az olasz Johanna Schnarf (28.) mellett annyi szólt, hogy legalább zsebre tett néhány VK-pontot, Viktoria Rebensburg (11.) viszont remek formának örvend. Az elsősorban óriás-műlesiklásban jeleskedő fiatal sportoló nagy versenyben volt a pillanatnyi első helyért, végül 7 századdal kikapott honfitársától. Feltétlenül érdemes lesz rá figyelni, akár a mai Szuper-G kapcsán, akár hosszabb távon az összetettben, Riesch házi riválisaként!
 
A pénteki bronzérmes, vagyis Elisabeth Görgl (5.) érkezett, aki ezúttal sem ment rosszul, bár az utolsó előtti szektorban volt egy csúnya túlfordulása, ahol bő 6 tizedet és jelentős sebességet vesztett, ezzel most nem tudott dobogóra állni, ettől még nagyon úgy fest, hogy ő lesz a sógorok elsőszámú reménysége az összetettben, jelenleg ő követi a Riesch- Vonn párost. A francia Aurelie Revillet (23.) Schnarfhoz hasonlóan javított, a pontszerzők közt találjuk, nem úgy Britt Janyket (43.), szétesett, gyenge síeléssel ma sem került a legjobb 30 hely közelébe. Még egy dobása van, hogy valami emlékezeteset nyújtson a hazai közönségnek.
 
Daniela Merighetti (4.) szép tisztán vette az akadályokat, a sokkal nagyobb tempó miatt a végén törvényszerűen át is vette a vezetést. Biztató formának örvend az olasz, a tegnapi 7. helyezése után most csak kevésen múlt pályafutása második VK- dobogója. Érdekesség, hogy Daniela a 2008-as szezon óta valamennyi lesikló futamon célba ért, mi több, rendre pontszerző helyen. Általában ott ólálkodik a TOP-10-ben, vagy annak környékén, most már csak az a bizonyos extra (X-Faktor?) hiányzik az igazán kimagasló eredményekhez. Nagyon úgy fest, hogy Lara Gut (28.) nem tudott megbarátkozni az észak-amerikai jeges, keményebb pályával, most is alig szerzett néhány pontot. Facebook- oldalán nem is rejtette véka alá abbéli vágyát, hogy nagyon szeretne már végre európai havon síelni… Az őt követő két francia hölgy közül Marie Marchand-Arvier (13.) volt a gyorsabb, Rolland (20.) pénteki hetedik pozíciója után nem tudott valami újat előhúzni a kalapból. A szakág legjobbjait még két kiesés vezette fel: előbb a Szuper-G olimpiai bajnoka, Andrea Fischabacher bukott néhány méter elteltével, majd az előző nap betliző Nadja Kamer próbált javítani, de valahogy ő sem tudott ráhangolódni az olimpiai lesikló pályára, nagy igyekezetében kaput tévesztett.
 
Tizenhetedikként Lindsey Vonn (2.) következett, aki úgy vert 74 századot az éllovas olaszra, hogy a pálya felénél olyannyira hátraesett súlypontja, hogy kis híján hatalmas bukás lett a vége. A jobb oldalával teljesen rádőlt a pályára, de elképesztő technikai bravúrral innen is fel tudott állni és jelentősebb sebességvesztés nélkül célba tudott érni. Hiába lett az övé az öt szektorból háromban is a legerősebb részidő (az első, kurta szakaszon a végül pont nélkül zárt Ruíz Castillo valamennyivel gyorsabb volt nála), azon a ponton azonban rengeteg vesztett, az olasszal szemben is jó 4 tizedet. Vagyis Riesch előtt adott volt a feladat: egy hibátlan menet.
 
Addig azonban még hárman soron voltak. Elsőként Julia Mancuso (6.) érkezett, bevállalós menetével dobogóra ugyan nem állhatott fel, de ismét bizonyította, idén a gyorsasági számokban is komolyan kell vele számolniuk a többieknek. Szemléletes, hogy 95 százados hátrányát gyakorlatilag csak a pálya alsó szakaszán szedte össze, egészen elképesztőt síelt azon a részen Vonn. Fabienne Suter (9.) kissé bizonytalan kezdés után összeszedte magát, szolid menetével megőrizte pénteki helyezését. Nem úgy Anja Pärson (17.), a svédek 2007-es világbajnoka becsülettel küzdött, de a sok kis hiba (a Vonn- kanyart ő sem vette be hibátlanul) miatt nem volt esélye megismételni előző TOP-10-es eredményét.
 
Eljött az igazság pillanata, 23-assal érkezett Maria Riesch (1.)! Az első két szektort követően ugyan még 23 százados hátrányt mutatott az eredményjelző, a kritikus szakaszon viszont abszolút részidőt repesztett, senki még megközelíteni sem tudta, utánozhatatlan dinamikával siklott keresztül a legtechnikásabb kanyarkombinációkon. Vonn 83 századot kapott tőle, így hiába volt mindenütt máshol gyorsabb a németnél, az a hatalmas hiba nem fért be, 1 tizeddel ismét kikapott Rieschtől.
 
A francia Ingride Jacquemod (20.) felejthető menete után Dominique Gisin (3.) kozmetikázta a gyatra svájci mérleget, az alsó szakasz miatt az első két helyre persze nem volt esélye, viszont 6 századdal még épp befért Merighetti elé. Az őt követő két szlovén felemás szerepléssel hívta fel magára a figyelmet. Marusa Ferk (32.) kisebb rajtszámmal furcsamód nem tudta megismételni pénteki nagyszerű mutatványát, Tina Maze (7.) viszont javítani tudott előző teljesítményén. Ismét jól, pontosabban pontot érően mentek az amerikaiak, Alice McKennis, Leanna Smith (holtversenyben a 15.), Laurenne Ross (34-essel a 19.) és Stacey Cook (25.) is csont nélkül befért a legjobb harminc közé. Anna Fenninger (9.) és Elena Fanchini (12.) is kiegyensúlyozott formát hozott egész héten. Pontot szerzett ismét Lindell-Vikarby (42-essel a 30.) és az osztrák Stefanie Moser. (45-össel 27.) Utóbbi most szerzett másodszor pontokat a VK-ban. A pénteki szenzációs 13. helyezés megismétlésére készült Francesca Marsaglia, nem vált be a terve, az olasz lány a kiesés sorsára jutott.
 
 
A statisztikai hűség kedvéért jegyezzük fel, hogy Maria Riesch 231. Világkupáján tizenhatodik alkalommal győzött, lesiklásban ez a hatodik diadala. Ami azonban ennél sokkal fontosabb: az idei szezont tekintve 6:0-ra veri Lindsey Vonnt, kedvenc számában 40, összetettben pedig közel 200 pontos előnyre tett szert már az idény elején.
 
 
Lindsey Vonn (akinek mérlege: 66 pódium/ 243 VK) nagy vállalásából, a 15 szezonbeli győzelemből most már gyaníthatóan nem lesz semmi, viszont akár a szakági, akár az összetett kristálygömböt nézzük, még nincs semmi veszve. Annál is inkább, hogy pénteken és szombaton egyaránt minimális különbséggel győzték le.
 
 
 
 
 
Engelberg szülöttje, a 25 esztendős Dominique Gisin 2005 óta szerepel a Világkupa mezőnyében, ám – mint 57 rajtjából kiderül – rengeteg, szám szerint hat súlyos sérülés hátráltatta pályafutását. Ötödször állhatott fel a dobogóra, első alkalommal a legalsó fokára.
 
 
 
 
Maria Riesch:
 
„Nagyon örülök mindkét versenynek, azt hiszem, igazán jó technikával síeltem mindkétszer. Az utolsó szektorban veszítettem némi időt, de végül ennyi is elég volt a győzelemhez. Kis szerencsém is volt, tegnap 12 századdal, ma egytizeddel nyertem, de néha a szerencse is kell. Itt, Lake Louise-ban a szerencse velem volt, és igazán büszke vagyok erre a két versenyre.”

Lindsey Vonn:

„Örülök az újabb második helynek. Kicsit fájdalmas újra egyetlen tizeddel elveszíteni egy versenyt. Nagyot hibáztam, elkaptam egy kaput, és a csípőmre estem a pálya felső részén. Tisztában vagyok vele, hogy csúnya esés is lehetett volna belőle, így elégedett vagyok, és egyértelműen pozitív napnak tartom, hisz csak egytizeddel vesztettem. A revansra készültem ma, de nem egészen így történt. A síelésem azonban rendben van, holnap új nap jön, és megpróbálok visszavágni Mariának.”

Dominique Gisin:
 
„Nagyon boldog vagyok, Lake Louise-ban különösen nagy eredmény ez a dobogó - az eddigi legjobbam itt. Szörnyű volt ez a napsütés. Tegnap jó kemény volt a pálya, és elfáradtam, de ma minden rendben volt. Épp csak megpróbáltam szolidan és biztonságosan lejönni, azt hiszem, fontos, hogy próbáljak szolidabban síelni és kevesebbet kockáztatni.”
 
A folytatásban a hölgyek Szuper-G-ben, a férfiak pedig óriás-műlesiklásban mérik össze tudásukat.

 

A futam teljes eredménylistáját, az összesített táblát, valamint a nemzetek versenyének állását erre a linkre kattintva tanulmányozhatjátok!

 Végeredmény, női 2. lesiklás, Lake Louise, 2010.12.04.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: lesiklás alpesi sí alpesi sí világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr832494537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása