HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Georg Streitberger kezébe pottyant a Birds of Prey győzelme

2010.12.05. 00:30 :: repens

 

A pénteki nap szélvihara tovatűnt Beaver Creekben, helyette csendes, felhőfoszlányos, és a kelleténél kicsit melegebb idő fogadta a versenyzőket a szombati szuper-G-n. A pozitív hőmérsékletek ritkán hatnak pozitívan egy sípályára, és ez most is meglátszott: az alacsony rajtszámokkal indulók nagy esélyt kaptak. Az osztrákok közül nyolc is volt az első húsz induló között, a nagy számok törvénye alapján nem meglepő, hogy közülük került ki a győztes - de azt aligha gondolta volna bárki, hogy épp Streitberger lesz az. Mögötte a francia Adrian Theaux végzett, a szakági menők közül csak Didier Cuche tudott dacolni a körülményekkel, harmadik lett. 

Beaver Creekben, a Birds of Prey lejtőjén szombaton már nem lehetett akadálya annak, hogy végre pályára lépjenek a világ legjobb alpesi sízői. Szuper-óriásműlesiklás volt programon, egy olyan szám, ahol szinte kiszámíthatatlanok az erőviszonyok. Az előző versenyek alapján valószínűnek tűnt, hogy osztrák-svájci vetélkedést láthatunk az elején, főként az osztrákok vannak jelen hatalmas tömegben ezen szám élmezőnyében. De hogy a két alpi ország sízői közül épp ki fog ki jó napot - megjósolhatatlan. A fagypont körüli, a pálya nagy részén afeletti hőmérséklet előrevetítette, hogy romlani fog a pálya, tehát azok voltak szerencsések, akik alacsony rajtszámot kaptak - ez pedig az osztrákoknak kedvezett: az első 15 sízőből 5 osztrák volt. Szegény svájciak közül viszont csak Küngöt sorsolták a mezőny elejére...

Az idényt igencsak gyengén kezdő kanadai gyorssízők idei legjobbika, Robbie Dixon indította a mai versenyt. Ma is ő tartotta a lelket az észak-amerikai csapatban, jó alapidőt futott, végül 8. helyen zárt. A svájci Patrick Küng az utolsó kapuknál alig fért be, és ekkora hiba után a pontszerzés sem sikerülhetett (35.). A horvát Ivica Kostelić továbbra is szorgosan gyűjtögeti a pontokat a gyors szakágakban - mostani 11. helye is jó, bár a körülményeket ismerve talán még több is benne volt ebben a versenyben. A francia Adrien Theaux érkezett 4-essel, remekül síelt, a pálya legalsó szakaszán verhetetlen is maradt, és hatalmas meglepetésre ezüstérmet szerzett.

Osztrák trió következett - háromból egynek jött csak össze a futam, ám az az egy ezzel a versenyt is megnyerte! Klaus Kröll volt az első közülük, tőle várhattak leginkább jó eredményt közülük - ehhez képest gyengén jött, a 15. helyen zárt. Georg Streitberger következett, hibátlanul jött végig, a 3 szektorban brutálisan jó időt jött - alighanem ezen a szakaszon nyerte meg a versenyt. A harmadik osztrák, Romed Baumann nem érezte a pálya ritmusát, a 18. helyen zárt. 

Az olasz Werner Heel nincs nagy formában (sérülése miatt nem is meglepő), ezúttal is csak 17. lett. Még rosszabbul járt honfitársa, Patrick Staudacher, aki kaput tévesztett és kiesett. Staudachert még sokan követték, igencsak trükkösre sikeredett egy balkanyar utáni kapu a pálya második szektorában. 10-essel a kanadai Manuel Osborne-Paradis, teljesítményével ismét igencsak elszomorítva szurkolóit (19.).

Újabb olasz, Peter Fill következett; hiba nélkül jött be, ami persze így egy kiváló 6. helyet is ért számára. És még mindig nem volt vége a taljánok sorának: Christof Innerhofer felejthető előző idénye után magára találni látszik. a legjobb 2. szektorral szerezte meg a verseny 4. helyét. Két osztrák következett: Mario Scheiber beérkezett ugyan az 5. helyre, mégsem lehetett teljesen elégedett, hisz ő papíron jobb síző Streitbergernél. Hannes Reichelt a mérsékelten teljesítő "sógorok" sorát gyarapította - túl hátul persze így se végzett (13.).

Az első 15-ös bolyt Bode Miller szokásos, kieséssel végződő menete zárta - ugyanott hibázott, ahol Staudacher, ezzel megalapozta a minden várakozást alulmúló amerikai szereplést.

A szakág legjobbjai szokás szerint 16-22-es rajtszámokkal következtek - napsütéstől ragyogó, és minden bizonnyal olvadozó pályán. Carlo Janka menetére azonban ez sem lehet igazi mentség, a 23. helynél még egy ilyen pályán is illett volna jobbat elérnie a tavaly ezen a helyszínen taroló svájcinak. Az osztrák Michael Walchhofer meg is mutatta, mennyit lehet kihozni a pályából, beérkezett a 7. helyre. Újabb svájci, újabb leégés: Tobias Grünenfelder 21. helye annyira talán nem tűnne rossznak, ha nem ő nyeri az előző szuper-G-versenyt... A svájciak sorát Didier Cuche folytatta, brutálisan gyors első szektort futva (ez a rész láthatóan árnyékban is maradt). Végig tartani tudta a lépést Streitbergerrel, kivéve a harmadik szektort - ez épp elég volt ahhoz, hogy "csak" a 3. helyre legyen jó. A nagy ellenfeleit így is legyőzte ma, aligha bánkódott.

Újra csak egy osztrák következett: Benjamin Raich. A legendás Benni idén közel sem tűnik oly félelmetesnek, most 12. helye mellett azzal is fájó pofont kapott, hogy épp az a Kostelić végzett előtte, akin pedig leginkább ebben a szakágban kellene pontokat hoznia. A kanadai Erik Guay-nek óriási formajavuláson kéne átesnie, hogy megőrizze szakági kristálygömbjét, ezúttal is alig szerzett pontot (29.). A legjobbak sorát a norvég Aksel Lund Svindål zárta: az árnyékos legfelső és legalsó szakaszon tizedeket vert Streitbergerre, de a köztes részen nem volt esélye - 9. helye alighanem a maximum volt ma tőle.

23-assal a szlovén Aleš Gorza érkezett - majd ugyanott távozott, ahol korábban Millerék. A norvég Kjetil Jansrud most először villant ebben a szezonban, kiváló 14. hellyel hangolt a holnapi óriásra. A szlovén Andrej Jerman újabb lépést tett hátrafelé (32.), majd következett két újabb amerikai kiesés.

Marco Sullivan legalább képes volt egy egyedi, új helyet találni a kaputévesztéshez, Andrew Weibrecht azonban csak egyszerűen lemásolta a Millertől látott sémát. A svéd veterán, Patrik Järbyn rutinja elég volt a célbaérésre - többre ezen a pályán nem is lehetett. (28.) Az összetettre hajtó Silvan Zurbriggen azonban fájó kiesést könyvelhet el - persze a svájci is a szokásos helyen vérzett el. Az első harmincat a negyedik amerikai kiesés zárta, mondani sem kell, Ted Ligety is pontosan követte Millerék pályaívét.

És csak hogy még sötétebbé váljék a napos időben síelők sorsa, újból befelhősödött az ég - a 30-on túliak reménykedhettek az előretörésben. A kanadai François Bourque még kieséssel zárt, a francia Gauthier de Tessières viszont hibátlanul síelve bejött a 16. helyre. A szlovén Rok Perkón semmi nem segíthet idén (42.), ám utána jöttek sorban a pontszerzők: az osztrák Hans Grugger 22., a szlovén Andrej Šporn 24., az újabb osztrák, Stephan Görgl 10. (!) lett. A brit Ed Drake alighanem maga sem értette, hogy került ilyen társaságba, a sízése a mezőny végére volt csak elég (44.), ám az egyetlen megmaradt német férfi gyorssíző, Stephan Keppler 38-assal bejött a 20. helyre.

40 feletti rajtszámmal is pontot lehetett még szerezni, ezt előbb 42-essel a szlovén Andrej Križaj (26.), majd 43-assal a francia Yannick Bertrand (28.) bizonyította. Steven Nyman 57-essel mentette meg az amerikaiakat a pont nélküli versenytől (25.), majd az utolsók közt induló cseh Ondřej Bank bejött az utolsó pontszerző helyre (30.).

Jó hír: Dani Albrecht visszatér!

Vasárnap végre, oly hosszú idő után, visszatér a Világkupa mezőnyébe Daniel Albrecht. A borzalmas sérülése után visszatérő svájci óriás-műlesiklásban végre odaállhat a rajthoz Beaver Creekben.
- Miután megbeszéltem a további programomat a csapatommal, ott leszek a vasárnapi verseny rajtjánál. Hogy miért? Mert jónak tartom a formámat. Biztonságban érzem magam, és épp csak szeretném kipróbálni, hogy is állok, hogyan kezelem a helyzetet, mire vagyok képes és mi történik velem.
 Vasárnap csak a versenyzés a cél, nem a pontszerzés vagy az eredmény, kizárólag az, hogy újra versenyezzek. Nyomás nélkül versenyzek, majd meglátjuk, mi történik. Hosszú az út, és fantasztikus érzés, hogy hamarosan újra versenyezhetek. Nézzünk csak vissza, hol is voltam másfél éve...

 

Georg Streitberger 30. születésnapjához közeledve pályafutása 78. versenyén 2. Vk-győzelmét szerezte (még 2008 elején Kvitfjellben tudott győzni). A saalbachi síző több mint tíz éve versenyez a Vk-sorozatban - igaz, a versenyek alacsony számából is látható, hogy voltak hosszabb kihagyásai.

 

 
A 26 éves francia, Adrien Theaux pályafutása 99. Világkupa-versenyén életében először állhatott a dobogóra. A Val Thorens szuper-G-specialistája már az edzéseken is jó volt, ám talán maga sem várta volna ezt az eredményt. 

 


A svájciak nagy öregje, a 36 éves Didier Cuche pályafutása 324. Vk-versenyén 55. dobogós helyének örülhetett, na és annak, hogy egész jól áll a szakági Világkupában.

 

Nyilatkozatok:

Georg Streitberger:
- Ez egy nehéz pálya, jól kell síelni rajta, és néhol úgy kell síelni, hogy köben fékezel, ezért is olyan bonyolult. A meredek szakaszon vadul jöttem, a lankás részen pedig jól síeltem.

Adrien Theaux:
- Magam sem tudom, ezt hogy csináltam. Micsoda őrült nap! Ez az első dobogóm, így nagy nap ez számomra. Jó érzéseim voltak a reggeli pályabejáráson, csakúgy mint az előző napokban. Imádom ezt a lejtőt, imádom Beaver Creeket. Az ugratók, a sebesség, a nagy fékezések... Nagyszerű, hogy itt értem el az első dobogómat.

Didier Cuche:
- Igazán jól mentem. Néhány pont nagyon trükkösre sikeredett, de az edzők tájékoztattak erről. Nem könnyítette meg a helyzetet, hogy hátul indultam - ez mindig kicsit nehezebb, mint a mezőny elején indulni. A Pumphouse-duplánál voltak leginkább problémáim, sebességet vesztettem, és alighanem ott veszitettem el a versenyt. De boldog vagyok, hogy a többi nehéz részt sikerült megoldanom.
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A futam teljes eredménylistája itt nézhető meg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A verseny végeredménye (2010. 12. 04. Beaver Creek, Ffi Szuper-G)

 

 

 

 

 

 

 

 

Az idény korábbi versenyei a szakágban:

1. Lake Louise SG

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa szuper g

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr782493730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása