HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Kis színes Beaver Creek/Lake Louise előtt

2010.12.03. 17:00 :: repens

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Chemmy Alcott lába eltört, az osztrák férfi lesiklók továbbra is verhetetlennek tűnnek - háromnapos hosszú hétvége jön alpesi síben.
 
A hétvége során nagyüzem lesz alpesi síben: a hölgyek átköltöznek Kanadába, Lake Louise-ba, ahol előző héten még az urak versengtek. A férfiak raja eközben délre vonul, és Colorado államban, Beaver Creekben mérik össze tudásukat. A program már pénteken elkezdődik, azaz egy hétvége alatt három-három versenyre is sort kerítenek.
 
- A hölgyek két alkalommal lesiklásban (péntek, magyar idő szerint 20:30; szombat, 20:30), végül pedig szuper-óriásban (vasárnap, 19:00) csapnak össze.
 
Három lesikló-tréningen már túl vannak. Kedden némi meglepetésre az Marion Rolland volt a leggyorsabb, akinek nevéhez a februári téli olimpia leg(tragi)komikusabb jelenete fűződik. A francia lány az indulás után hármat még lendített magán, majd jobb lábára támaszkodva elvesztette egyensúlyát, s olyan szerencsétlenül ért talajt, hogy elszakadt az egyik térdszalagja. Visszatérve a tréningre, Rolland Julia Mancusót előzte meg, mögöttük pedig az osztrákok csoportosultak Fischbacher, Görgl, Stefanie Moser sorrendben. A nagymenők nem erőltették meg magukat, Vonn 7., Maria Riesch 13. helyen zárt. A kiesők között találjuk a norvég Lotte Smiseth Sejersted nevét, a Stabæk sízője nem állt rajthoz a további edzéseken – alighanem megsérült (sajnos nem sikerült erről hírt találnom).
 
 
- A szerdai edzésen is remekelt Mancuso, ezúttal nyert is. Mögötte az univerzális szlovén, Tina Maze végzett, majd újból osztrákok sorakoztak, ezúttal Anna Fenninger és Nicole Schmidhofer vitte a prímet. Marion Rolland is újra remekelt, 5. helyen zárt. Riesch 10., Vonn saját bevallása szerint is tartalékolva 19. helyen zárt.
 
- Az utolsó, csütörtöki edzést a svájci Dominique Gisin nyerte, Maria Riesch pedig végre odatette magát, és 2. helyen zárt. Mögöttük az olasz Elena Fanchini, és az amerikai Stacey Cook zárt, Vonn ezúttal a 7. helyet szerezte meg. Az edzésekből persze komoly következtetést nem szabad levonni, talán csak annyi látszik, hogy Mancuso és Rolland igen jó formában érkezett erre a helyszínre, Julie azonban nem örülhetett a részsikernek, ugyanis legjobb barátnőjét jó darabig nélkülöznie kell, ami a versenyek közbeni mókázást, bulizást illeti.
 
- Sajnos, az utolsó edzést egy csúnya bukás árnyékolta be: az elsőszámú brit síző, a Kanadában készülő, így most kvázi hazai pályán sikló Chemmy Alcott hatalmasat esett. 
„Eltört a sípcsontja, és valószínűleg a szárkapocscsontja is, méghozzá közvetlenül a sícipője felett a jobb lábán. Normális volt a pulzusa, és érezte a lábát, ami jó jel, általában azt jelzi, hogy kizárható a végtag elvesztése. Nyugodt volt, a Banff Minderal Spring Kórházba szállították, ahol dr. Mark Heard ortopéd szaksebész azonnal elvégezte a szükséges műtétet.” – nyilatkozta a versenyigazgató, John Cassels.
Nem Alcott volt a tréning egyetlen áldozata, az egyik elősíző, Celine Rytz is elesett, ő megúszta zúzódásokkal, ám óvatosságból őt is kórházba szállították.
 
- A kanadai Kelly Vanderbeek súlyos térdsérülése után a napokban újra edzésbe állhatott, ám visszatérésének kapcsán konkrét időpontról még nem beszélhetünk.
Az ontariói síző elmondta, szeretne pontos dátumban gondolkodni, de az a fő, az orvosai mit mondanak. Fő célja, hogy a 2014-es, Szocsiban zajló téli olimpián részt vehessen, azzal akarja egyben le is zárni pályafutását.
 
 
 
- Az urak mezőnye három különböző szakágban is versenyez egymással a három nap alatt Beaver Creekben. Az első napon, pénteken 19:00-tól lesiklással indul a program, majd szombaton, magyar idő szerint 19:00-tól szuper-G, vasárnap 17:45-től és 20:45-től pedig az óriás-műlesiklás két futama következik.
Három edzésen már ők is túl vannak. Kedden a svájci Didier Cuche végzett az élen, megelőzve a francia Adrien Theaux-t; mögöttük hosszú sorokban jöttek az osztrákok: Walchhofer, Kröll, Grugger és Streitberger.
A szerdai edzés a kedvezőtlen látásviszonyok miatt csonkára sikerült, csak 42 síző érkezett le. Természetesen a legjobbak köztük voltak, így érdemes figyelni az eredményre: Michael Walchhofer nyert az olasz Peter Fill, és Hans Grugger előtt.
Az utolsó, csütörtöki edzés is osztrák győzelmet hozott, ezúttal Grugger zárt az élen. Ismét egy olasz, Chrstof Innerhofer lett a 2., a 3. helyet pedig egy újabb osztrák, Mario Scheiber szerezte meg. Aksel Lund Svindal és Bode Miller mindhárom edzésen egész jól jött, végig az élmezőnyben voltak, Carlo Janka azonban eltűnt a mezőnyben. Az edzések alapján úgy tűnik, brutálisan erős idén az osztrák lesikló-csapat - de persze nem az edzésre osztják a pontokat.
 
- A mezőny nagy öregje, a 41 évesen is a fiatalok orra alá gyakran borsot törő (Lake Louise-ban a 7. helyen végző) svéd Patrik Järbyn ezúttal is ott van a mezőnyben:
„Minden nap emlékszem a koromra. Mindegyik osztrák ezzel szokott köszönteni: "Hey, alter Schwede", vagyis "Hahó, öreg svéd". Ez van, ezen nem tudok változtatni - bárcsak visszaforgathatnám az idő kerekét vagy 15 évvel... De nem lehet.”
 
Nem csak az osztrákok viccelődnek Järbyn korával. A svájci Didier Cuche-t arról kérdezték, milyen érzés is összecsapni a fiatalokkal az olyan veteránoknak, mint ő vagy Järbyn. A válasza a következő volt:
„Hé, erről Patrikot kérdezzék, hozzá képest még mindig egy fiatal srác vagyok.”
Järbyn pályafutása során háromszor állhatott dobogóra Világkupa-versenyen, azonban egyszer sem győzött - sejthető, mi a fő célja:
„Még soha nem nyertem a Világkupában, minden alkalommal ezzel próbálkozom, minden egyes versenyen. Teljesen egészséges vagyok, és imádom ezt a sportot. Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek a 2010-2011-es idényben is, és mindent megteszek, amit csak tudok.”

Szólj hozzá!

Címkék: kis színes alpesi sí

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr42490652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása