HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Északi összetett: Változatlan erőviszonyokkal kezdődött az új idény

2010.12.01. 11:27 :: repens

Nagyüzem volt hétvégén Kuusamóban, az északi összetett legjobbjai is itt kezdték meg a 2010/2011-es Világkupa-idényt. Jason Lamy-Chappuis ott folytatta, ahol tavasszal abbahagyta, de az osztrák Felix Gottwald sem felejtett el sífutni (Még szerencse, hogy ugrani nem tud annyira, különben dögunalmas versenyeket látnánk...). 

Első verseny, 2010. 11. 26.

Jason Lamy-Chappuis már a síugrásban jelezte a mezőnynek, ki az úr a háznál: bár nem ő repült legmesszebbre, a szélkompenzációnak köszönhetően mégis ő indulhatott elsőként a sífutásban. Mögötte az előző idényt is kiválóan kezdő német Eric Frenzel zárta az ugrórészt. Az inkább ugrásban jeleskedő versenyzők, mint az osztrák Christoph Bieler, vagy a François Braud és Maxime Laheurte előkelő pozíciójuk ellenére nem sok mindenben reménykedhettek.

Józan emberi számítás szerint Felix Gottwald reményei is elszálltak volna, hisz hiába ugrott nagyot, elesett, és csak 21. helyen zárt - de mint később kiderült, az osztrák brutális futóformában kezdte az új idényt. Akik valóban elszálltak az ugrórészben, azok a finn Hannu Manninen, és a norvég Magnus Moan - utóbbi oda sem állt a sífutáshoz.

A sífutás aztán Lamy magabiztos győzelmét hozta - különösebb megerőltetés nélkül, erejét jól beosztva nyerte az idény első versenyét. Frenzel második helyét sem fenyegette különösebb veszély, a harmadik helyen végző osztrák Mario Stecher azonban erősen aggódhatott: hatalmasat futó honfitársa, Gottwald igen közelről nézte a hátát a célban. Érdekesség, hogy az ugróspecialistaként számon tartott finn Janne Ryynänen gyengén sikerült ugrása után meglepően jól futott - igaz, így is csak 11. helyen végzett.

Második verseny, 2010. 11. 27.

A második verseny ugyanúgy kezdődött, mint az első. Lamy remekül ugrott, elsőként állhatott oda a sífutáshoz. Frenzel csak a 8. helyen zárta az ugrórészt (Stecher előtt), az előző napon is remeklő Braud lett a második. Új arcként az osztrák Wilhelm Denifl tűnt fel a harmadik helyen, de ő sem a sífutásáról híres. Ryynänen ezúttal a 4. helyen várta a sífutást - megmutathatta, mire is képes valójában.

Gottwald ezúttal nem esett, de nem is ugrott nagyot, így még hátrébbról, 26. helyről vághatott neki a sífutásnak. Moan és Manninen ismét a mezőny hátsó traktusában zártak, esélytelenül vágtak neki a futórésznek.

A sífutás aztán nagy meglepetést hozott: Lamy érthetetlen gyengélkedését. Az elején még lehetett azzal magyarázni a mérsékelt tempót, hogy tartalékol - ám akkor is tovább tartalékolt, amikor többen is megelőzték. Érdekesség, hogy Ryynänen volt az első, aki utolérte a franciát - igaz, ezzel aztán ki is pukkadt a finn; kétségkívül nagyot javult sífutásban, de ezúttal túlbecsülte erejét. A norvég Mikko Kokslien vette át a vezetést, Lamytól igazából nem kellett tartania - ám jött valahonnan a messzi távol kék ködéből Gottwald, és ha már 24 embert megelőzött, a 25. sem okozhatott gondot neki. Egészen magasan áll a mezőny felett sífutásban a 34 éves osztrák veterán, akinek ez az utolsó idénye. Lamy a dobogó aljára azért felfért, így összetettben egy hajszállal ő vezet. Stecher, Frenzel és a norvég Jan Schmid egyással nagy csatában zárta a szűk élbolyt.

Úgy tűnik, ez az év (is) Lamy és Gottwald párbaját fogja hozni, amibe mások csak elvétve szólhatnak bele. Pocsék formában kezdte az idényt Moan és Manninen - na és az sem véletlen, hogy a cikkben egyetlen szó sem esett amerikaiakról: Demongék a pontszerzésre hajtanak, úgy látszik, ennyit ért az irreális körülmények között elért olimpiai siker...

Az első verseny élcsoportja:

 A teljes eredménylista itt megtalálható!

 

 

 

 

 

 

 

A második verseny élcsoportja:

A teljes eredménylista itt megtalálható!
 

 

 

 

 

 

 

A Világkupa állása részletesebben itt található!

2 komment

Címkék: északi összetett

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr112485570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VASARELY 2010.12.01. 13:01:31

Jó a cikk. Csak annyi kiegészítés, hogy Lodwick és Spillane nem voltak ott a versenyeken, így csak Demong "betlizett" az amerikaiak közül Kuusamoban.

repens 2010.12.01. 13:28:48

Köszi!
Bevallom, erre nem is figyeltem. Demong, na meg Camerota nevét láttam a mezőny végén, nekik szólt a többes szám.
süti beállítások módosítása