HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Síugrás: Ito újabb versenyt, míg Malysz Nemzetek GP-t nyert!

2010.08.16. 20:07 :: zbigniew

 

 
Daiki Ito courcheveli sikere után ismét győzelmet aratott és ezzel átvette összetettben a vezetést, a 2. helyezett Malysz pedig a 3 helyszínre rövidült Nemzetek GP-címmel vigasztalódott!
Az időjárás nem fogadta kegyeibe az ugrókat a svájci állomáson, Einsiedelnben, ugyanis a szombatra tervezett kvalifikációt elmosta az eső, így arra vasárnap, közvetlen a verseny előtt került sor! A kvalifikáció 52 ugró (+11 prekvalis) részvételével kezdődött, mely igen csak vontatottan zajlott, többször kellett félbeszakítani az erős széllökések miatt! Ennek ellenére be tudták fejezni a selejtezőt, melyen Kubacki után most egy másik lengyel tehetség, Maciej Kot végzett az élen! Meglepetésre nem tudta magát kvalifikálni a versenyre Bodmer, Küttel (aki a róla elkeresztelt sáncon nem versenyezhetett) és Romören (aki az időjárási körülményeknek esett áldozatul, csak 74 m-t produkált a széllökéseknek köszönhetően)!

 

Kvalifikáció végeredménye:
 (Einsiedeln HS117)
távolság (méter)
össz-pontszám
1.
Maciej Kot
112,0
125,2
2.
Emmanuel Chedal
106,0
123,7
3.
Stefan Hula
110,5
123,6
Teljes lista:

A verseny rögtön a selejtező után kezdődött volna, viszont a szél továbbra sem csitult, felerősödött, ezért a zsűri fél órával később rajtoltatta el a mezőnyt! A 13-as beülőből kezdtek, a korábbi junior világbajnok Wank (101 m) ugrásával indult el a verseny, akitől Tepes (105 m) vette át a vezetést és egy jó darabig ő állt az élen. Közben többször előfordult, hogy nagyobb távolságok is születtek ennél, de a heves oldalirányú szélnek köszönhetően a kompenzáció életbe lépett, s komoly pontokat vontak le ezért! Ilyen volt a 15.-ként rajtoló Funaki esete is, aki az addigi legnagyobb távolságot, 109,5 m-t érte el, de ez is csak a 3. helyhez volt elég (pl. csak 5 tizeddel előzte meg azt a Wankot, akinél közel 9 m-rel ugrott nagyobbat!). Aztán nem sokkal ezután az idősebbik Choi (Heung-Chul) vitorlázott egyet a levegőben, miután alákapott a szél menet közben, ennek köszönhette a 111,5 m-es távolságot, s bár vontak tőle is le pontokat, így is sikerült átvennie a vezetést a szlovén ugrótól. Ezt követően Olli 106 m-e hiába volt messze nem a legnagyobb ugrás, mégis a szélkorrekció az élre segítette őt.

 

 A verseny igen vontatottan zajlott a heves széllökések miatt, többször kellett az edzőknek visszarendelniük ugróikat a beülőből. Ekkor már sejteni lehetett, hogy nem éri meg a 2. kört a verseny! Már csak 15-en voltak hátra, mikor a kvaligyőztes Kot következett! Most is kitett magáért, hisz az addigi legnagyobb ugrást hajtotta végre, 114,5 m-e elegendőnek bizonyult, hogy az élen álló finnt kielőzze! Neumayer ugrása (115 m) hiába volt ennél fél méterrel is nagyobb közel 7 ponttal maradt el Kot pontszámaitól és ez akkor csak a 4. helyre volt elég! A zsűri ekkor úgy látszott „megrettent” a német ugró produktumától (megjegyzendő, hogy az aktuális sáncrekord /121 m/ még bőven messze volt) és a beülőt lejjebb hozta a 11-esbe, amiért +8,8 pontot kaptak az ugrók! Ezután az esélyesek közül jó páran, Hilde, Kubacki, Ammann, Keituri és Zauner sem tudta a fiatal lengyel versenyzőt megelőzni, érett a meglepetés! Az elmúlt verseny győztese, Ito következett, aki a beülő csökkentése ellenére is nagyobbat ugrott Kotnál, 116 m-ig repült, mint utóbb kiderült a nap legnagyobb ugrását elérve vette át a vezetést több mint 8 pontos fórt mérve a lengyelre! Malysz ezután csak 111 m-en landolt, de még így is a japán ugró mögé tudott beérni behozható, közel két pontos hátránnyal! Már csak Morgenstern maradt hátra, akinél pechjére újból felerősödött a szél, s meglepő módon közel 2 m/s-os hátszélben engedte le trénere! Az osztrák fiatal ennek köszönhetően a nap egyik legkisebb ugrásával (99,5 m) csak a 14. helyen ért célba a korrekciós pontoknak hála, különben kiesett volna a versenyből! Az első kör után Ito, Malysz, Kot volt a sorrend és mivel a zsűri törölte a második sorozatot (az irreális körülmények miatt) ez is maradt a végeredmény!
Verseny végeredménye:
 (Einsiedeln HS117)
távolság (méter)
össz-pontszám
1.
Daiki Ito
116,0
-
138,4
2.
Adam Malysz
111,0
-
136,7
3.
Maciej Kot
114,5
-
130,1
Teljes lista:

 

 
Ito újabb GP győzelmével átvette összetettben a vezetést Morgensterntől, Malysz 2. helye pedig elég volt ahhoz, hogy megnyerje a pragelatói törölt helyszín miatt „Nemzetek GP”-re átkeresztelt versenysorozatot! A 3. helyezett Maciej Kot élete legjobb GP helyezését érte el ezzel a bronzéremmel, aki a verseny után boldogan nyilatkozott: „Én nem vártam ilyen jó eredményt. Örülök, hogy megnyertem a selejtezőt, mert ennek köszönhetően senki nem mondhatja, hogy ez a bronzérem a véletlen műve. Jó volt együtt állni a dobogón példaképemmel, Adam Malysszal, ez volt az álmom! Kár, hogy Adam nem tudott nyerni, de remélem otthon, Wislában megmutatjuk majd mit tudunk és talán 3 lengyel állhat majd a dobogóra a végén!”

Nemzetek GP végeredménye:
verseny helyezései:
össz-pont:
1.
Adam Malysz
1, 4, 2
648,6
2.
Thomas Morgenstern
2, 2, 14
633,7
3.
Daiki Ito
6, 1, 1
632,5
Teljes lista:

 

Grand Prix állása:
verseny helyezései:
össz-pont:
1.
Daiki Ito
6, 1, 1
240
2.
Adam Malysz
1, 4, 2
230
3.
Thomas Morgenstern
2, 2, 14
178
Teljes lista:

 

A követekező helyszín a nemrég újjáépített wislai Malinka (HS134) sánc lesz, mely először mutatkozik majd be rendezőként a nyári Grand Prix történetében! A versenyek időpontjai: aug. 20-21!

Szólj hozzá!

Címkék: síugrás nyárigp

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr632226293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása